San Sebastian: Evenepoel získal hetrik. Útočil už 73 km pred cieľom, no až po pásku sa nezbavil Bilbaa

29.7.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
so 29.7. rovinata etapa ciel rovina San Sebastian > San Sebastian 230 km Evenepoel
profil pretekov, 4100 nastúpaných metrov (© klasikoa.eus)
Klasikársku etapu v San Sebastiane sme už videli pred štyrmi týždňami na Tour de France a bola to skvelá show. No samotná klasika na konci júla býva ešte náročnejšia. Je dlhšia (230 km) a záverečný kopec Murgil Tontorra má na dvoch kilometroch až desať percent. Opäť sme tu mali vidieť súboj dvoch svetov - silných klasikárov s dobre roztočenými nohami z Tour a ich súperov, ktorí sa práve rozbiehali k ďalším vrcholom v auguste.
Nad všetkými jasne vyčnieval Remco Evenepoel, ktorý tu vyhral už pred neuveriteľnými štyrmi rokmi a vlani to doviedol do dokonalosti vyše 40-kilometrovým sólom, keď sa odpútal ešte pred predposledným kopcom. Nič výrazne iné sa nečakalo ani tentoraz, keďže majster sveta bol vo veľkom pretekárskom deficite, teda veľmi hladný za úspechom.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Do šíku pretekárov, ktorí neboli na Tour a mali ho aspoň trochu zaskočiť, patrili ľudia ako Juan Ayuso z UAE či Ben Healy z EF. No a na Tour sa úžastne ukázali ľudia ako Felix Gall, Pello Bilbao, či v roli pomocníka Tiesj Benoot. Všetko to boli ale mená inej ligy ako dúhový Belgičan.
Hneď po slávnostnom štarte prišla informácia, že Remco Evenepoel sa zaplietol do pádu, ktorý bol veľmi tvrdý pre Biniama Girmaya, ktorý musel odstúpiť. Hlavný favorit pokračoval, no nebolo jasné, či ho to poznačí. Predsa len ho čakalo ešte 230 kilometrov. Keď sa ale v priebehu pretekov objavili na čele pelotónu ľudia zo Soudalu a kontrolovali priebeh, dalo sa tušiť, že by mal byť v poriadku.
Do celodenného úniku balík pustil päticu slušných tempárov na náročnejší terén. Boli tam
Romain Bardet (DSM), Julien Bernard (Lidl), Franck Bonnamour (Ag2r), Nathan Van Hooydonck (Jumbo) a Mikel Iturria (Euskaltel). Ich výhoda sa dostala postupne k piatim minútam, no po polovici pretekov sa prišlo pod kopce, čo prirodzene zrýchlilo tempo hlavnej skupiny a ich náskok klesol pod tri minúty sto kilometrov pred cieľom.
V kopci Jaizkibel (dĺžka 6,9 km; sklon 6,1 %), ktorý sme sledovali aj na Tour, sa Bonnamour vrátil späť do balíka, vpredu tak pokračovali štyria pretekári. No netrvalo dlho a z pelotónu skúsili odísť noví traja ľudia, aby to trošku sťažili Soudalu. Quinten Hermans (Alpecin), Ivan García Cortina (Movistar) a Lawson Craddock (Jayco). Dostali sa medzi skupiny.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
No následný kopec Erlaitz 73 km pred cieľom bol hrozne tvrdý a vpredu sa to kompletne roztrhalo a balík pohlcoval jedného pretekára za druhým. Už sa aj štartové pole delilo zozadu. Remco Evenepoel si povedal, že nebude trocháriť a pri každom víťazstve na týchto pretekoch posunie atak o kopec skôr, takže atakoval už tu. Podarilo sa mu dostihnúť zvyšok úniku, teda Bardeta s Van Hooydonckom a napokon sa tam pridali ešte aj Aleksander Vlasov (Bora-hansgrohe), Alberto Bettiol (EF Education) a Pello Bilbao (Bahrain-Victorious). Bola to teda šestica, ktorá sa vydala na zjazd a desaťkilometrovú rovinu.
Otázkou bolo, ako budú spolupracovať. Pozostatok pelotónu na nich strácal len pol minúty. Remco sa snažil robiť najviac a motivoval súperov, že teda nemusia až toľko ťahať ako on. Fungovalo to teda a vzdialili sa na minútu. Všetci boli v očakávaní predposledného kopca, kde sa už myslelo na sólo atak šampióna. Pod kopcom mala šestka už 1:20 výhody, takže bolo zrejmé, že aj keby šli ostatní len o druhé miesto, majú slušný náskok na rozbitý balík.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
41 km pred cieľom prišiel kopec Mendizorrotz (dĺžka 4,1 km; sklon 7,3 %). Remco stanovil tempo a čakalo sa, či od neho začnú "odlietavať" súperi. Ako prví Van Hooydonck s Bardetom z celodenného úniku. Tak aj Bettiol. Ostávali teda Vlasov s Bilbaom. Vzadu to už vrelo. Každý vedel, že zmeškal vlak a musí už teraz útočiť. Felix Gall (Ag2r) sa vydal stíhať čelo. Evenepoel sa na Mendizorrotze Vlasova s Bilbaom nezbavil a pokračovali spoločne.
Napriek tomu, že za čelným triom sa množstvo ľudí pospájalo do väčšej skupiny, nemali nárok na ich tempo, rezignovali a medzera sa zväčšila na tri minúty. Bolo zrejmé, kto si rozdelí prvé tri pozície. Očakávalo sa rozhodnutie na poslednom kopci, ktorý prišiel desať kilometrov pred cieľom. Na prekvapenie všetkých Remco neútočil a neútočil. Až tristo metrov pred vrcholom odpadol Vlasov, no Bilbao sa udržal až na vrchol.
Do zjazdu sa teda pustili spoločne, no museli spolupracovať, pretože ruský borec nebol ďaleko za nimi. Remco to odtiahol, no a po vstupe do mesta San Sebastian sa začali taktické manévre. Pretekár v dúhovom toho odtiahol viac, no jazdec Bahrainu - Victorious bol po úspešnej Tour a cítil skvelú šancu proti veľkému favoritovi, o ktorom si všetci mysleli, že príde na pásku sólo.
Súpera nechal ťahať a pomáhal len sporadicky. Nie tak dávno vyhral špurt skupiny na Tour de France. Z prvej pozície šiel Španiel, ale do špurtu vyštartovali prakticky spoločne, Evenepoel bol silnejší a vyhral už tretí raz túto klasiku. Bilbao sa musel uspokojiť s druhou priečkou. Vlasov si už sám prišiel po bronzovú priečku. Štvrtý nakoniec došiel osamotený Neilson Powless z EF Education a piaty tiež sám Ion Izagirre z Cofidisu. Až tak špurtovala skupina, kde bol najrýchlejší Toms Skujinš (Lidl).
Na prvý pohľad sa neudialo nič nové - vyhral Remco Evenepoel, ktorý sa tak vyrovnal Marinovi Lejarretovi s troma triumfami a v prípade ďalšieho by už bol rekordérom. Treba však povedať, že nepôsobil tak dominantne ako napríklad vlani. Bilbao s Vlasovom sa skvelo držali. Pre Bilbaa je to aj veľká smola. Bol veľmi blízko k triumfu na domácej trati ako už možno nebude. Vieme, aký bol nešťastný po úvode Tour v tomto kraji, kde sa mu nič zásadné nepodarilo, hoci si to neskôr na francúzskych cestách vynahradil.
Výsledky
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 05:30:59
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00
3. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:28
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 02:50
5. IZAGIRRE Ion Cofidis 02:57
6. SKUJINŠ Toms Lidl-Trek 03:02
7. ARANBURU Alex Movistar Team 03:02
8. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 03:02
9. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 03:02
10. BENOOT Tiesj Jumbo-Visma 03:02
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov:
3 20 modre 203,3 km - Meaga: dĺžka 3,7 km; sklon 3,4 %
2 20 modre 170,3 km - Iturburu: dĺžka 7,2 km; sklon 4,9 %
3 20 modre 151,3 km - Alkiza: dĺžka 4,5 km; sklon 5,8 %
1 20 modre 93,3 km - Jaizkibel: dĺžka 6,9 km; sklon 6,1 %
1 20 modre 73,1 km - Erlaitz: dĺžka 4,1 km; sklon 10,3 %
2 20 modre 36,8 km - Mendizorrotz: dĺžka 4,1 km; sklon 7,3 %
2 20 modre 8,1 km - Murgil Tontorra: dĺžka 2,0 km; 9,9 %
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
Náš eshop