Okolo Álp: Z početného úniku zvíťazil Carr, Hart celkovým víťazom, na pódiu aj Carthy a Haig

21.4.2023, 14:25 | Preteky vo svete | Janoťák, Timko, Hlubek
Okolo Álp: Z početného úniku zvíťazil Carr, Hart celkovým víťazom, na pódiu aj Carthy a Haig
Pódium pretekov (© TotA / Jaroslav Svoboda)

1. 17.4. rovinata etapa ciel rovina Rattenberg > Alpbach 127 km Hart
2. 18.4. rovinata etapa ciel rovina Reith Alpbachtal > Ritten 165 km Hart
3. 19.4. rovinata etapa ciel rovina Ritten > Brentonico SV 162 km Kämna
4. 20.4. rovinata etapa ciel rovina Rovereto > Predazzo 153 km Mühlberger
5. 21.4. rovinata etapa ciel rovina Cavalese > Brunico 144 km Carr
1. 17.4. rovinata etapa ciel rovina Rattenberg > Alpbach 127 km Hart
profil etapy, 2470 nastúpaných metrov (© tourofthealps.eu)
Ďalšia edícia pretekov Okolo Álp odštartovala v pondelok úvodnou previerkou dlhou 127 kilometrov. Podujatie známe predovšetkým pre jazdu do kopca si aj v tomto ročníku pripravilo päť ťažkých etáp. Hneď v prvý deň museli cyklisti zdolať tri hodnotené stúpania, pričom cieľ sa nachádzal na kopci Alpbach (6,2 km - 4,8 %). Celkovo prešli viac ako 2-tisíc výškových metrov, no z pohľadu náročnosti aj dĺžky etapy bola prvá etapa najľahšia v tomto ročníku pretekov. 

Štartová listina obsahovala veľa kvalitných vrchárov vrátane Aleksandra Vlasova, Taa Geoghegana Harta, Santiaga Buitraga, Pavla Sivakova, Hugha Carthyho, Domenica Pozzoviva a ďalších. Adeptov na celkové víťazstvo, no aj výhru v etapách tak bolo viac ako dosť. Najväčšie šance sa dnes dávali Vlasovovi, Geogheganovi Hartovi a Buitragovi. No prekvapiť mohli aj ostatní menovaní a nemenovaní cyklisti. 

Do úniku sa dostalo šesť cyklistov, menovite Sergio Samitier z Movistaru, Valentin Paret-Peintre z Ag2r Citroën, Mulu Kinfe Hailemichael z Caja Rural - Seguros RGA, Andrea Garosio a Alex Martín obaja z EOLO-Kometa a Moran Vermuelen z celku Vorarlberg. Únik sa vytvoril ešte pred úvodnou rýchlostnou prémiou a pelotón im počas dňa doprial maximálne trojminútový náskok. Bola to zásluha Ineosu Grenadiers a Bory - hansgrohe. 
Na rýchlostnej prémii 22 kilometrov pred cieľom mali Samitier (Movistar), Paret-Peintre (Ag2r), Hailemichael (Caja Rural), Garosio a Martín (2x EOLO) a Vermuelen (Vorarlberg) k dobru už len necelú pol minútu. O päť kilometrov neskôr už šesticu utečencov dobehol pelotón, ktorý však bol rozbitý na štyri skupiny. Hlavné pole sa potrhalo pred rýchlostnou prémiou a v čelnej časti pelotónu bolo do 40 cyklistov.
Ešte pred kopcom Kerschbaumer Sattel (5,2 km - 10,2 %) sa pelotón pospájal, no hneď ako sa cesta naklonila smerom hore slabé kúsky z neho opäť začali vylietavať. Zásluhou Ineosu nakoniec na vrchol predposledného kopca vyliezlo pokope do 20 cyklistov, v balíku už neboli Konrad (Bora), Vanhoucke (DSM) alebo Arensman (Ineos). Pred čelnou skupinou bol Cepeda (EF Education) a Haig (Bahrajn), ktorí zaútočili kilometer pred vrcholom kopca.  
Jack Haig sa v zjazde osamostatnil, Jefferson Cepeda nedokázal tak rýchlo klesať. Pretekár tímu EF Education-Easypost sa zaradil do balíka favoritov necelé štyri kilometre pred cieľom. Haig v tom čase viedol o 25 sekúnd. Za ním sa rútil silný Ineos, a aj keď Haig vstúpil do posledného kilometra o desať sekúnd skôr ako skupina za ním nakoniec mu to nestačilo. Etapu vyhral Tao Geoghegan Hart, ktorý v závere prešprintoval Hugha Carthyho. Pred neho sa dostal ešte Felix Gall.
Tao Geoghegan Hart mal počas prvej etapy najlepšiu tímovú podporu. Bol to práve celok Ineos Grenadiers, ktorý režíroval priebeh úvodného dňa. V záverečnej časti etapy síce nepochytali nebezpečné ataky, no svoju chybu odčinili a všetkých utečencov nakoniec dobehli. V poslednom kilometri to už nechali na svojho lídra, a aj keď po útoku Hugha Carthyho to pre Geoghegana Harta nevyzeralo príliš ružovo, do posledných metrov si našetril najviac síl a suverénne zvíťazil. 
Víťazný Tao Hart (© TotA / SprintCycling)
Výsledky etapy
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 03:18:00
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:02
3. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:04
4. SOSA Ivan Movistar Team 00:06
5. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:06
6. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:06
Zobraziť kompletné poradie
profil posledného kopca (© tourofthealps.eu)
2. 18.4. rovinata etapa ciel rovina Reith Alpbachtal > Ritten 165 km Hart
profil etapy, 2860 nastúpaných metrov (© tourofthealps.eu)
Najnáročnejšie päťdňové preteky sveta pokračovali druhou etapou, ktorá mala najviac - 165 kilometrov. Po slušne kopcovitom nájazde bolo kľúčových záverečných 18 kilometrov, ktoré sa šli do dvoch náročných kopcov a pretekári iba tam nastúpali vyše 700 metrov. V najlepšej pozícii bol Tao Hart, ktorého Ineos tu roky jazdieva veľmi dobre pripravený a súperi potrebovali vymyslieť niečo nečakané. Všetci ale, samozrejme, dlho vyčkávali v pelotóne, ktorý ťahal Ineos.

Vpredu sa ukázalo päť ľudí, ktorí si vytvorili náskok, no nie zásadný. Boli to Simon Carr (EF Education), Sergio Samitier (Movistar), Txomin Juaristi (Euskaltel) a dvojica z rakúskej repre Sebastian Schönberger - Moran Vermeulen. Členitý terén ich preriedil už hodinu pred dojazdom, keď tempo nevydržali Vermeule a Juaristi, zvyšní traja dorazili pod záverečnú sériu kopcov s malým náskokom na favoritov, konkrétne mali dve minúty výhody.
Podľa papierových predpokladov sa z úniku najlepšie držal 24-ročný Brit z EF Education - EasyPost Simon Carr, ktorý sa osamostatnil a smeroval k vrcholu prvého kopca Barbian (4,5 km; 8 %). Balík sa postupne stenšoval a všetko naďalej riadil Ineos. Carr si vzal body a nasledoval krátky zjazd do méty 7500 metrov pred cieľom, kde sa začalo záverečné stúpanie dlhé 3,9 km pri priemernom sklone 8,5 %. Z jeho vrcholu ostávala ešte kratučká rovina do cieľa. Hneď po 500 metroch kopca bol Carr dostihnutý a očakávalo sa, čo sa bude diať v balíku.
Dlho sa nič nedialo až to na Ineos vyskúšal Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious). Vrchársky špecialista sa vydal dopredu zhruba šesťsto metrov pred vrcholom kopca a podarilo sa mu značne rozbiť skupinu za ním, hoci stále tam ostávalo dosť ľudí, len sa natiahli. Pavel Sivakov výborne pracoval a dotiahol osem ľudí vrátane Harta za Buitraga. Takže do cieľa sa rútila deväťčlenná partia, kde boli prví štyria ľudia celkového poradia. Hart, Sivakov (Ineos), Buitrago, Haig (2x Bahrain - Victorious), Carthy, Cepeda (2x EF), Sosa (Movistar), Gall (Ag2r) a Fortunato (Eolo).
Rôzne si nastupovali, no udržali sa pokope. Výborné naštudovanie záveru ukázali v Ineose, keď Tao Geoghegan Hart nastúpil už veľmi skoro, prešiel prvý cez posledné zákruty a nikto sa už cez neho nedokázal dostať. Druhú priečku vzal Jack Haig. Tretí už s menším odstupom bol Buitrago. Pre Bahrain - Victorious teda pripadlo druhé a tretie miesto. Smolu mal Felix Gall, ktorý pár stovák metrov pred páskou spadol jazdiac tesne vedľa Harta.
V celkovom poradí teda má Hart už 22-sekundový náskok na Carthyho a nasleduje štvorica s 28 sekundami odstupu Sivakov, Sosa, Haig a Buitrago. Brit tak má jasne všetko vo svojich rukách, hoci týždeň to je veľmi náročný a môže mať kedykoľvek krízu. Už v stredu sa končí do obrovského 15-kilometrového kopca. Dnešok nezvládli v Bore. Vlasov ani Kämna sa neudržali v čelnej skupine.
Tao Hart (© TotA / Daniele Molineris)
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Taa Harta (víťaz)
"Pozreli sme si ten záver a usúdili, že nám bude veľmi sedieť. Kontrolovali sme celú etapu a v závere Pavel šiel neskutočne. Vďaka jeho nohám aj skúsenostiam sme to zvládli. Výborne zmanažovaný deň od všetkých z nášho tímu, super robota! Ja som to len dokončil. Zajtra to bude úplne odlišné, veľmi ťažký kopec, uvidíme, ako to dopadne."
Výsledky etapy
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 03:57:42
2. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:00
3. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:02
4. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:02
5. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:02
6. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:02
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 07:15:22
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:16
3. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:22
4. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:28
5. SOSA Ivan Movistar Team 00:28
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:28
Zobraziť kompletné poradie
profil posledného kopca (© tourofthealps.eu)
3. 19.4. rovinata etapa ciel rovina Ritten > Brentonico SV 162 km Kämna
profil etapy, 2940 nastúpaných metrov (© tourofthealps.eu)
V tretej etape čakal na účastníkov Tour of the Alps horský dojazd na Brentonico San Valentino (7,5 %; 15,5 km). Druhý deň v zelenom drese absolvoval líder pretekov Tao Hart (Ineos Grenadiers). Ďalších desať pretekárov však na víťaza Giro d'Italia 2020 strácalo menej ako minútu. Keďže na pretekárov čakalo náročné cieľové stúpanie, v cieli sme mohli očakávať ďalšie zmeny v priebežnom poradí. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Lukas PöstlbergerAlexander Hajek (2x Rakúsko), Jasha Sütterlin (Bahrain - Victorious), Juri Hollmann (Movistar Team), Andrea Vendrame (AG2R Citroën Team), Lorenzo Milesi (Team DSM), Joe Dombrowski (Astana Kazachstan Team), Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Txomin Juaristi (Euskaltel - Euskadi), Giovanni Carboni (Equipo Kern Pharma), Mattia Bais (EOLO-Kometa) a Liam Johnson (Trinity Racing). 
21 kilometrov pred cieľom mal únik štyri minúty a päť sekúnd k dispozícii. Vedúca skupina tak mohla pomýšľať na boj o etapové víťazstvo. Pelotón viedli jazdci EF Education-EasyPost. Vpredu sa začalo atakovať. Ako prvý zaútočil Pöstlberger. Na jazdcovi Jayco AlUla sa pridal Vendrame. Najvyššie postaveným jazdcom z úniku bol Dombrowski, ktorý pred etapou strácal šesť minút a 42 sekúnd na Harta. 
Hneď na začiatku cieľového stúpania sa Vendrame osamostatnil na čele. Zvyšok vedúcej skupiny strácal 25 sekúnd. Pelotón stiahol manko na dve minúty a štyridsať sekúnd. Za Talianom sa zbytok úniku rozpadol a najsilnejšie vyzeral Dombrowski. Američan sa dostal k jazdcovi AG2R Citroën jedenásť kilometrov pred páskou. Po chvíli sa osamostatnil a v balíku začal udávať tempo tím Bora - hansgrohe. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Osemtisíc metrov pred cieľom mal Dombrowski už len minútový náskok. V pelotóne zostalo priblížne dvadsať ľudí. Odtiaľ vyrazil jedenásty muž priebežného poradia Lennard Kämna (Bora). Nemca dorazil Jefferson Cepeda (EF Education), ktorý po chvíli opäť nastúpil, ale Kämna odolal. Obaja prišli k Dobrowskemu tri kilometre pred pásku. Ďalším útočníkom z balíka bol Santiago Buitrago (Bahrain - Victorious). 
Dombrowski nedokázal držať krok s Cepedom KämnomBuitrago sa vrátil späť. 1800 metrov pred cieľom atakoval Tao Hart. 600 metrov pred páskou nastúpil Kämna a prišiel si po etapové víťazstvo. Druhý skončil Aleksandr Vlasov (Bora) a podčiarkol skvelý deň pre nemecké zoskupenie. Tretí finišoval Jefferson Cepeda. Hneď za ním prišiel do cieľa Tao Hart a udržal zelený dres. 
V skupine s lídrom pretekov prišli do cieľa aj Hugh Carthy Jack Haig. Šesť sekúnd na Brita stratil Lorenzo Fortunato. Ďalších 22 sekúnd nakúpili Santiago Buitrago, líder súťaže do 23 rokov Max Poole Pavel Sivakov. Víťaz etapy Lennard Kämna si pripísal premiérový triumf v tejto sezóne. Na Tour of the Alps sa radoval aj vlani, keď rovnako ovládol tretiu etapu. Ide o štvrté tohtoročné víťazstvo pre Boru. 
Na druhé miesto v priebežnom poradí sa posunul Hugh Carthy, tretí je Jack Haig. Silný protagonista dnešnej etapy Jefferson Cepeda sa vyšvihol na štvrtú priečku. Top 5 uzatvára Lorenzo Fortunato. Víťaz etapy je šiesty, hneď za ním sa nachádza Aleksandr Vlasov. Dnešná etapa priniesla straty pre Santiaga BuitragaFelixa GallaPavla Sivakova aj Ivana Sosu. Líder Movistaru sa prepadol až na sedemnáste miesto.   
Triumf Kämnu (© TotA / Jaroslav Svoboda)
vyjadrenie ikonky ciernaLennard Kämna (víťaz etapy, 6. miesto v GC)
"Vyraziť skoro z pelotónu pre mňa bola jediná možnosť. Musel som si držať dobrú rýchlosť. Mal som celkom šťastie, že ku mne prišiel Jefferson Cepeda, ktorý šiel dobré tempo. Na druhom mieste máme Aleksandra Vlasova, čo je pre nás, samozrejme, príjemné."
Výsledky etapy
1. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 04:06:13
2. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:04
3. CEPEDA Alexander EF Education-EasyPost 00:04
4. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:04
5. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:04
6. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:04
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 11:21:39
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:22
3. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:28
4. CEPEDA Alexander EF Education-EasyPost 00:36
5. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:38
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:45
Zobraziť kompletné poradie
profil posledného kopca (© tourofthealps.eu)
4. 20.4. rovinata etapa ciel rovina Rovereto > Predazzo 153 km Mühlberger
profil etapy, 3610 nastúpaných metrov (© tourofthealps.eu)
Ani na štvrtý deň v Alpách to organizátori nepreháňali s dĺžkou etapy a dôležité bolo, že nefinišovala v stúpaní. Vrchol posledného kopca bol 15 km pred páskou. Odtiaľ nasledoval zjazd a rovina. Ineos s vedúcim Taom Hartom nemohol mať záujem, aby prišla do cieľa veľká skupina favoritov, kde by sa rozdeľovali bonifikácie, a tak bol veľký záujem skúsiť nechať finišovať únik.
Ten sa vytvoril celkom jednoducho, možno až prekvapujúco. Už po pár minútach bola vpredu 13-členná partia, ktorá nebola vysoko v poradí, a tak to okamžite Ineos púšťal. Boli tam až štyria ľudia z Movistaru Gregor Mühlberger, Oscar Rodriguez, Sergio Samitier a Antonio Pedrero, ďalej Stefan De Bod a Simon Carr (2x EF Education), Giulio Pellizzari a Henok Mulubrhan (Green Project), no a jednotlivci Patrick Konrad (Bora-hansgrohe), Geoffrey Bouchard (Ag2r Citroen), Marco Frigo (Israel), Torstein Traen (Uno-X) a Damien Howson (Q36.5). Na poslednú chvíľu sa ešte podarilo dostať sa k nim aj Markovi Donovanovi z Q36.5.
Z tejto partie bol najvyššie v celkovom poradí Nór Traen z Uno-X, ktorému patrila 19. pozícia celkového poradia s odstupom piatich minút. Bol to bezpečný časový priestor pre Harta a spol v pelotóne. Ten si udržiaval zhruba 4-5-minútovú stratu tak, aby si iba strážil náskok. Veľká partia vpredu šla kompaktne do záverečného kopca Passo Pramadiccio (9,7 km; 6,1 %), kde sa rozdelili a každý skúšal ísť za svoje.
Skupina sa rozbila na malé kúsky, no do kopca sa šlo dobre každému aj osamote, no dôležité bolo udržať náskok v zjazde a aj záverečnej rovine, ktorá sa pre jednotlivca či dvojicu po takom výdaji síl mohla zdať nekonečná. Giulio Pellizzari sa vyšplhal na kopec ako prvý a za ním zhruba s odstupom 15 sekúnd šla dvojička Mühlberger - Traen. Nič ale nebolo definitívne. Nemali sme tušenia, kto je aký zjazdár z týchto ľudí. Navyše trošku poprchávalo, čo bolo veľmi zradné. Pozostatok balíka strácal na vrchole 3:35. Vyzeralo to tak, že sú tam všetci z Top 10.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pellizzari zjazdoval hrozne, behom kilometra ho prenasledovatelia dobehli a mal čo robiť, aby sa ich vôbec chytil a nasledoval. Trojčlenná koalícia zvyšovala šance, že ich už nikto nedobehne. Organizátori s políciou a maršálmi tu zjavne nepracujú tak ako napríklad na Okolo Slovenska, pretože unikajúci pretekári mali v zjazde zrazu auto na ceste. Našťastie šlo v ich smere a na úseku, kde bolá dobrá viditeľnosť. Po zjazde malo čelné trio náskok asi pol minúty na sedmičku ľudí, ktorí sa pospájali dokopy. Mali síce početnú prevahu, ale veľkú stratu. Ostávalo už len šesť kilometrov.
Nič zásadné sa už nestalo a trojička vpredu sa pobila o triumf. Netaktizovali, nechceli sa pripraviť o šancu. Z prvej pozície donútili ísť obaja súperi Gregora Mühlbergera, no vôbec mu to nevadilo a po 200-metrovom špurte zvíťazil. Traen ani Pellizzari nemali už sily. Tak dorazila skupinka z pôvodného úniku s odstupom 40 sekúnd a následne favoriti pekne pospolu s odstupom necelých tri a pol minúty.
Štvrtá etapa vyšla v prospech početnej unikajúcej skupiny, z ktorej sa rozhodli ujsť Gregor MühlbergerTorstein Traeen Giulio Pellizzari. Bolo to správne rozhodnutie, pretože trio bojoval o etapový triumf a ten si pripísal jazdec Movistaru. Medzi jazdcami na celkové poradie sme dnes nevideli pokusy o zisk času pred poslednou previerkou. Tao Hart si udržal 22 sekúnd pred Hughom Carthym.
Zmeny nastali v druhej desiatke. Torstein Traeen sa posunul na jedenástu priečku a polepšil si aj Mark Donovan. Ďalší protagonista úniku postúpil na pätnáste miesto. Vrchári si neoddýchnu ani v poslednej etape. Už na začiatku ich čaká dlhé stúpanie Passo Lavazé a dvadsať kilometrov pred cieľom vrcholí Mühlbach. Bude to posledná príležitosť pre jazdcov na GC, ktorí nie sú spokojní so svojou pozíciou. 
Výsledky etapy
1. MUHLBERGER Gregor Movistar Team 04:16:53
2. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Team 00:00
3. PELLIZZARI Giulio Green Project - Bardiani 00:00
4. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 00:40
5. DE BOD Stefan EF Education-EasyPost 00:40
6. RODRÍGUEZ Óscar Movistar Team 00:40
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 15:41:54
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:22
3. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:28
4. CEPEDA Alexander EF Education-EasyPost 00:36
5. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:38
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:45
Zobraziť kompletné poradie
profil posledného kopca (© tourofthealps.eu)
5. 21.4. rovinata etapa ciel rovina Cavalese > Brunico 144 km Carr
profil etapy, 2910 nastúpaných metrov (© tourofthealps.eu)
Ani posledná etapa Tour of the Alps nebola jednoduchou záležitosťou. Na pelotón čakali dve horské prémie. Hneď po štarte začal stúpať na Passo Lavazé (9,6 km; 8,3 %) a devätnásť kilometrov pred cieľom sa nachádzal Mühlbach/Riomolino (7,8 km; 8,2 %). Tao Hart (Ineos Grenadiers) potreboval prejsť ešte 144 kilometrov, aby sa mohol radovať z celkového víťazstva. Na štart sa nepostavil Aleksandr Vlasov (Bora - hansgrohe). Od začiatku prebiehal veľký boj o účasť v úniku.
Najprv vytvorilo vedúcu skupinu šestnásť jazdcov, ale táto partia bola dobehnutá už 99 kilometrov pred cieľom. O osemnásť kilometrov neskôr vznikla ďalšia početná skupina, kde boli Geoffrey BouchardNicolas ProdhommeValentin Paret-PeintreAndrea Vendrame (4x AG2R Citroën Team), Adne HolterJohannes KulsetMagnus Brynsrud (3x Uno-X Pro Cycling Team), Simon CarrGeorg Steinhauser (2x EF Education EasyPost), Matteo FabbroFlorian Lipowitz (2x Bora - hansgrohe), Luis León SánchezAntonio Nibali (2x Astana Kazachstan Team), Damien HowsonGianluca Brambilla (2x Q36.5 Pro Cycling Team), Txomin JuaristiEnekoitz Azparren (2x Euskaltel - Euskadi), Edoardo Zambanini (Bahrain - Victorious), Juri Hollmann (Movistar Team), Omer Goldstein (Israel - Premier Tech), Luca Covilli (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), José Felix Parrá (Equipo Kern Pharma) a Moran Vermeulen (Rakúsko). 
Pred nájazdom na druhú horskú prémiu mala vedúca skupina tri minúty a dvadsať sekúnd k dobru. Hneď na začiatku stúpania zaútočil Carr a únik sa preriedil. V pelotóne udával tempo Ineos. Britské zoskupenie nemuselo nutne doraziť vedúcu skupinu, keďže nikto z nej neohrozoval postavenie Harta Sivakova. Za Britom sa vytvorila osemčlenná skupina prenasledovateľov. Z pelotónu sa utrhli Max Poole (DSM) a Matthew Riccitello (Israel - Premier Tech). 
Carr mal 4800 metrov pred vrcholom 25 sekúnd náskoku na druhú partiu. V nej zostali FabbroLipowitzZambaniniSteinhauserParet-PeintreCoviliKulset JuaristiPoole Riccitelo sa vrátili späť. Z pelotónu sa utrhol Iván Ramiro Sosa (Movistar). Ineos mal v hlavnej skupine štyroch zástupcov. Pretekári sa museli vysporiadať s dažďom a mokrými cestami.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Simon Carr prešiel cez vrchol Mühlbachu s minútovým náskokom pred zvyškom úniku. Pelotón strácal takmer štyri minúty a Brit sa čoraz viac blížil k etapovému triumfu. Dobrou správou pre neho bolo, že minútu za ním šiel jeho kolega Georg Steinhauser. Ďalších pätnásť sekúnd strácal Matteo Fabbro. V zjazde sa k ním dostali aj Florian Lipowitz Johannes Kulset. Tri kilometre pred páskou vypadol z druhej skupiny posledný menovaný.
Simon Carr doviedol sólovú jazdu do víťazného konca a pripísal si prvý triumf v aktuálnej sezóne. Výborný deň pre EF Education podčiarkol druhým miestom Georg Steinhauser, tretí skončil Matteo Fabbro. Pelotón prišiel do cieľa s mankom štyroch minút a 28 sekúnd. Nechýbal v ňom ani Tao Hart, ktorý sa tak stal celkovým víťazom. Na celkovom pódiu ho doplnili Hugh Carthy Jack Haig
Víťaz Giro d'Italia 2020 predvádza od začiatku sezóny konštatné výkony. Dnes sa mu podarilo spečatiť prvé celkové víťazstvo od talianskej Grand Tour. V zlepšujúcich sa výkonoch pokračuje Hugh Carthy. Po ôsmom mieste na Tirreno-Adriatico tentoraz skončil druhý a jeho forma je pred úvodnou Grand Tour v sezóne na požadovanej úrovni. Najlepší výsledok v sezóne dosiahol Jack Haig.  
Keďže Aleksandr Vlasov neodštartoval, na siedmu priečku sa posunul Pavel Sivakov a do Top 10 sa dostal aj Torstein Traaen. Víťaz pretekov ovládol aj bodovačku. Najlepším vrchárom sa stal Sergio Samitier (Movistar). Max Poole sa nedostal do elitnej desiatky. Chýbalo mu dvanásť sekúnd, ale Brit v službách DSM si odniesol biely dres za najlepšieho pretekára do 23 rokov. 
vyjadrenie ikonky ciernaSimon Carr (víťaz etapy)
"Napriek tomu, že som bol unavený, tak som sa dostal do úniku. Veľmi ma prekvapilo, že som mal také dobré nohy v tom kopci. Ja aj Georg Steinhauser sme mali šancu v úniku, kde sme sa spoločne dostali. Neskôr sa tam dostal aj Mark Donovan, ktorý bol nebezpečný v celkovom poradí, takže sa to opäť roznastupovalo. Našťastie, neskôr sme v tej skupine bojovali o etapové víťazstvo."
Výsledky etapy
1. CARR Simon EF Education-EasyPost 03:43:28
2. STEINHAUSER Georg EF Education-EasyPost 00:53
3. FABBRO Matteo BORA-hansgrohe 00:53
4. LIPOWITZ Florian BORA-hansgrohe 00:55
5. KULSET Johannes Uno-X Pro Team 01:21
6. COVILI Luca Green Project - Bardiani 02:09
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 19:29:50
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:22
3. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:28
4. CEPEDA Alexander EF Education-EasyPost 00:36
5. FORTUNATO Lorenzo EOLO - Kometa Team 00:38
6. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:45
Zobraziť kompletné poradie
profil posledného kopca (© tourofthealps.eu)
fotogaleria ikonkaCelková mapa (© tourofthealps.eu)
 
Náš eshop