V strmom finiši 8. etapy opäť najrýchlejší Rodríguez

27.7.2011, 09:35 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
8. ETAPA Vuelta a España vuelta-etapa-8
27. august 2011 - sobota
.st. Talavera de la Reina
.fi. San Lorenzo El Escorial
horská etapa
dĺžka: 177,3 km
štart: 13:10
cieľ: cca. 17:40
horské prémie: 1x 1, 2x 2
víťaz: Joaquín Rodríguez


Pred sobotňajšou etapou sa mnohí cyklisti ani poriadne nevyspali kvôli zdravotným problémom po piatkovom páde tesne pred cieľom. Oficiálne sa ale včera nikto so Španielskom nerozlúčil.
Nešťastní viníci nehody však predsa len museli odstúpiť. Budúci kolega bratov Velitsovcov v Quick Stepe Poliak Michal Golaš sa sťažoval na bolesti celého tela a na tvári mal 17 stehov. Preto sa asi hodinu pred štartom osmičky definitívne rozhodol odísť domov. Pri odchode už v dobrej nálade tímu odkázal, že jeho manželka je lekárkou, takže o neho bude doma dobre postarané. Druhý smoliar Tyler Farrar na štart nastúpil no tesne pred začiatkom stúpania na prvý kopec dnešnej etapy dostal silné kŕče a sťažoval sa aj na neznesiteľné bolesti chrbta.

V úplne opačnej nálade boli jazdci Andalucíe, keďže im dnes ráno generálny manažér Antonio Cabello zvestoval správu, že tím bude mať finančné prostriedky na existenciu aj ďalšie tri roky.

Problémy so spánkom určite nemal ani Peter Sagan, ktorý sa do včerajšieho pádu nezaplietol, naopak, s Kittelom si to rozdal o víťazstvo.
S Petrom sme sa pred dnešnou etapou rozprávali a tu sú jeho slová:
"Máme za sebou už sedem dní, takže prichádza na mňa taká klasická únava. Zatiaľ sa ale cítim dobre, takže s vyhliadkami na Madrid to zatiaľ vyzerá dobre, aspoň tomu tak verím.
Mal som samozrejme problémy s teplom, najmä tie prvé dni sa mi ťažko dýchalo, teraz je to už lepšie. Trochu sa ochladilo a už som si aj zvykol. Dnes ráno si niektorí maséri dokonca obliekali mikiny, takže to je dobrý signál. Verím, že keď sa presunieme viac na sever, znova sa o čosi ochladí. Prvé dni som každých 20 minút potreboval bidon s vodou, ale včera som vypil už asi iba štyri, takže som rád že sa to vracia do normálu.
Tento víkend nás čakajú ťažké etapy, potom ešte v pondelok časovka, takže to musím nejako vydržať a teším sa na utorok kedy si budem môcť oddýchnuť. V týchto etapách sa teda hlavne posnažím ušetriť čo najviac síl a snáď niečo skúsim na budúci týždeň.
Teší ma, že mám na sebe zelený dres ale musíme sa na to pozrieť reálne. Iba dva body stráca Rodríguez a on bude v ďalších etapách určite bodovať, takže ma predstihne. Uvidíme ako sa všetko vyvinie. Nechcem to zasa so zeleným dresom
vzdať, prídu snáď aj dobré etapy pre mňa, no nemôžem sa teraz iba na to sústrediť. Pôjdem zo dňa na deň a okolnosti ukážu či môžem bojovať o bodovaciu súťaž."


Hneď v úvode bolo tempo veľmi vysoké a situácia s únikmi sa neustále menila. Nakoniec sa vydaril únik peloton-7-etapadvojici Haussler (Garmin) a Montaguti (Ag2r). Tesne pred začiatkom stúpania na Puerto de Mijares (1. kat) sa od pelotónu odtrhla ďalšia dvojica Fouchard (Cofidis) a Palomares (Andalucía). O dve minúty za nimi dokonca ešte aj Koen de Kort zo Skil-Shimano.
Na vrhole jednotkového kopca bola situácia nasledovná: 1. Haussler a Montaguti, 2. Palomares a Fouchard +50sek, 3. De Kort +5:30, 4. pelotón +8min. Montaguti si pripísal desať vrchárskych bodov a hneď sa zaradil na priebežné štvrté miesto tejto súťaže.
V zjazde sa prvá dvojička s druhou spojili, zatiaľ čo De Kort patovú situáciu vzdal a počkal si balík. V miestach bufetu viedla pelotón Kaťuša s Quick Stepom a vedúca štvorica mala šesťminútový náskok.

Tesne pred spomínaným bufetom do tímového auta Rabobanku nasadol Óscar Freire, ktorý sa už od začiatku Vuelty trápil s chorobou a o odstúpení uvažoval už v stredu. Vieme, že trojnásobný majster sveta má astmu a časté problémy s dýchaním, kvôli čomu tento rok dokonca vynechal aj Tour de France. Zdalo sa, že sa z choroby už 35-ročný Španiel dostal, veď včera došpurtoval tretí, no vyzerá to tak, že nie. Tohtoročná Vuelta je pohrebiskom šprintérov. Odstúpil už Goss, Cavendish, Farrar a najnovšie aj Freire. Sagan sa určite nesťažuje...
V priebehu etapy odstúpil aj Nicolas Edet z Cofidisu.

Po dvadsiatich kilometroch od bufetu prišiel ďalší kopec, tentoraz druhej kategórie na 112. km. Vyhral znova Montaguti pred kolegami z úniku a spolu má už 15 vrchárskych bodov. Pelotón tu strácal päť minút. V tomto osemkilometrovom stúpaní sa balík rozdelil na tri časti. Slabší pretekári už nestačili tempu Kaťuše. Pelotón mal ale stále zhruba stovku borcov s favoritmi, takže žiadna dráma sa nekonala. Únik 52 km pred cieľom sa mohol pochváliť náskokom 3,5 minúty.

Zaujimavé veci sa nám začali diať v stúpaní na krátky ale veľmi prudký kopec Alto de Santa María. Balík sa začal znova deliť a odpojil sa Sagan, Velits aj napríklad Cancellara. Na čele tempu nestačil Fouchard a neskôr aj Haussler. Z pelotónu atakoval Carlos Barredo. Na vrchole, teda 32 kilometrov pred cieľom, strácal balík na Montagutiho a Palomaresa niečo cez dve minúty. Francúz sa zároveň dostal spolu s Morenom na čelo vrchárskej súťaže.
Barredo sa na výslní príliš neohrial a po ňom to skúsili Kohler (BMC) a Txurruka (Euskaltel). 20 km pred cieľom mali na čelnú trojicu (vrátil sa Haussler) stratu iba 30 sekúnd. Skúsený Španiel z domáceho tímu Kohlerovi ušiel a skúšal dostihnúť čelo sám. Pelotón mu ale bol v pätách. Na poslednej šprintérskej prémii (13 km) strácal pelotón na Palomaresa, Montagutiho a Hausslera iba 32 sekúnd. Txurruka už bol medzi tým dostihnutý. Na predposlednom krátkom stúpaní atakoval Rein Taaramae, ktorý za pár sekúnd dostihol únik. Za Estóncom sa vydal Madrazo z Movistaru. Obaja vytvorili nové čelo pretekov keďže pôvodná trojica už pelotónu podľahla.
Madrazo mal najviac síl a borcovi Cofidisu ušiel. Ten sa troška prepadol a dostal sa do skupinky s Moncoutiem, Bakelandtsom a Poelsom. Pelotón ale strácal iba pár sekúnd, takže stále platilo to, že rozhodne záverečné superprudké stúpanie. Je to posledných 1000 metrov so sklonom neuveriteľných 15 % v prvých 500 metroch a záverečných 500 metrov je viac než v 25 % sklone.

Kaťuša všetko zlikvidovala a na hranici posledného kilometra už žiadny únik neexistoval. V záverečných rodriguez-8-etapametroch si to rozdali favoriti. El Purito si to nenechal vziať a s prehľadom zvíťazil. Šiel ako výborne namazaný motor a Scarponi sa na Rodrígueza díval iba z diaľky. Došiel druhý a stratil deväť sekúnd. Veľmi dobre finišoval tiež Mollema, ktorý na páske ukradol Van den Broeckovi osem bonifikačných sekúnd. Piaty skončil zatiaľ všadebol Fuglsang a zmrtvýchvstanie predviedol šiesty Anton. Vysoko sa udržal aj Menšov. Prekvapením dňa je Nibali, ktorý nestačil! Taliana klasifikovali až na 23. pozícii a zo širšieho okruhu favoritov došiel až úplne posledný. Na Joaquína stratil 32 sekúnd + 20 bonifikačných.

Chavanel podľa predpokladov zaostal a do červeného ide Rodríguez s veľmi slušným náskokom 32 sekúnd na kolegu Morena. Kaťuša teda zatiaľ výborne kompenzuje zbabranú Tour de France. Tretí je nenápadný Fuglsang (Leopard), ktorý ťažil z tímovej časovky ale ani individuálne ešte nezaváhal a stále sa drží najlepších. Veľmi nenápadne pripomína Petra Velitsa vlani. Tesne za stupňami víťazov je talianska dvojica Nibali (+45sek) a Scarponi (+51sek).
Španielsky supervrchár zároveň vyzliekol zo zeleného dresu Sagana, keďže získal za víťazstvo 25 bodov. Petra však pochopiteľne uvidíme v zelenom drese aj zajtra keďže Španiel už bude v červenom. U vrchárov to vyzerá tak, že Montaguti dnešným únikom vyrovnal Morena. V kombinácii vedie stále Moreno pred Rodríguezom a Chavanelom. Francúz si zajtra oblečie biely dres, pretože domáci matadori pred ním už budú obliekať cennejšie dresy. Medzi tímami sa stále drží na čele RadioShack s veľmi vyrovnanou trojicou Brajkovič - Zubeldia - Machado.

Naši došli dnes v prvej skupine gruppetta. Peter aj Martin stratili 18:49 čo ale vôbec nie je podstatné. Dôležité je, že nemali žiadne problémy s limitom.

Dnes však takmer limit nestihol Marcel Kittel čo je pre Sagana celkom dobrý signál. Mladý Nemec bol "dokopaný" do cieľa s pomocou Timmera a Veelersa 28 minút za Rodríguezom. Ak zajtra neprekoná krízu, mohol byť chytiť limit a s Vueltou sa rozlúčiť.
V nedeľu je na programe pokojná rovinatá etapa až do 170. kilometra. Potom čaká pelotón 18-kilometrové cieľové stúpanie Sierra de Béjar La Covatilla.

1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquín KATUSHA TEAM 4h 49' 01''
2. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 00' 09'
3. vlajka MOLLEMA Bauke .rab. + 00' 10''
4. albansko VAN DEN BROECK Jurgen OMEGA PHARMA-LOTTO + 00' 10''
5. vlajka FUGLSANG Jakob
LEOPARD TREK + 00' 12''
6. vlajka ANTON Igor
EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 15''
7. vlajka ROCHE Nicolas
AG2R LA MONDIALE + 00' 16''
8. vlajka MENŠOV Denis
.geo. + 00' 16''
9. vlajka MARTIN Daniel
GARMIN - SHARP + 00' 16''
10. vlajka KESSIAKOFF Fredrik
ASTANA PRO TEAM + 00' 16''
11. vlajka ZUBELDIA Haimar
TEAM RADIOSHACK + 00' 20''
12. albansko MONFORT Maxime
LEOPARD TREK + 00' 20''
13. vlajka NIEVE Mikel
EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 20''
14. vlajka BRUSEGHIN Marzio
MOVISTAR TEAM + 00' 20''
15. vlajka MORENO Daniel
KATUSHA TEAM + 00' 20''
16. vlajka BRAJKOVIČ Janez
TEAM RADIOSHACK + 00' 23''
19. vlajka WIGGINS Bradley
SKY PROCYCLING + 00' 25''
23. vlajka NIBALI Vincenzo
LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 32''
36. vlajka CHAVANEL Sylvain
LEOPARD TREK + 01' 03''
140. vlajka SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 18' 49''
152. vlajka VELITS Martin
.htc. + 18' 49''


Prémie ôsmej etapy:
1-20-modre Puerto de Mijares 57 km (19,7 km - 5,3%): Montaguti 10b, Haussler 6b, Fouchard 4b, Palomares 2b, De Kort 1b
2-20-modre Alto de San Bartolomé de Pinares 112 km (7,2 km - 5,3%): Montaguti 5b, Fouchard 3b, Palomares 1b
2-20-modre Alto de Santa María 145,6 km (4,4 km - 7,2%): Montaguti 5b, Palomares 3b, Haussler 1b
sprint-20 Robledondo 155,5 km: Palomares 3b + 6sek, Montaguti 2b + 4sek, Haussler 1b + 2sek
sprint-20 San Lorenzo de El Escorial 164,3 km: Palomares 3b + 6sek, Haussler 2b + 4sek, Montaguti 1b + 2sek
ciel San Lorenzo de El Escorial 177,3 km: Rodríguez 20sek, Scarponi 12sek, Mollema 8sek


vuelta-2011-profily-8



Video zo záverečných momentov etapy: (posledný km od 7:12)





Preview:
Číslo osem prinesie znova vrhy a to najmä Puerto de Mijares na 57. kilometri. Je to ďalší pravidelný tempársky vrch s prevýšením 5,3 % počas takmer 20tich kilometrov. Po ňom budú nasledovať ešte dve dvojky a tiež veľmi zaujimavý a dôležitý posledný kilometer. Ten je ako stvorený pre útoky a možno sa bude atakovať aj líderský dres. Jeho sklon je neuveriteľných 15 % v prvých 500 metroch a záverečných 500 metrov je viac než v 25 % sklone.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop