Vo Frankfurte pelotón zaskočil únik, no triumf ostal u favorizovaného Alpecinu, Philipsena zastúpil Kragh Andersen

1.5.2023, 15:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Vo Frankfurte pelotón zaskočil únik, no triumf ostal u favorizovaného Alpecinu, Philipsena zastúpil Kragh Andersen
Triumf Kragha Andersena (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

po 1.5. zvlnena etapa ciel rovina Eschborn > Frankfurt 204 km K. Andersen
flamsko 20
profil pretekov, 3000 nastúpaných metrov (© eschborn-frankfurt.de)
Cyklistická klasika Eschborn - Frankfurt sa do World Tour posunula pri tom zásadnejšom rozšírení kalendára v roku 2017. Na rozdiel od väčšiny pretekov má presne daný termín na 1. mája, keď sa aj v Nemecku oslavuje sviatok práce, teda je to voľný deň. Tento rok to vyšlo už bez konkurencie Romandie.
Očakávala sa šprintérska koncovka tak ako každý rok napriek tomu, že v profile pretekov je dvojnásobný prejazd cez kopec Feldberg (11,1 km; 4,8 %) a najmä tím Jayco - AlUla s Michaelom Matthewsom mal záujem ísť tu čo najtvrdšie tempo, aby šprintéri mali problém sa udržať. Pri druhom prejazde 90 km pred páskou dokonca aj dostihli klasický únik, ktorý bol vpredu takmer od štartu a vypracoval si až vyše sedem minút náskoku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Boli tam Max Walscheid (Cofidis), Sergio Tu (Bahrain - Victorious), Jens Reynders (Israel - Premier Tech), Ceriel Desal (Bingoal WB), Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Team) a Felipe Orts (Burgos-BH). No nedostali sa teda ani poriadne do živých prenosov väčšiny televízií. Hoci boli dostihnutí, nepodarilo sa z pelotónu odstrániť zásadnejšie šprintérske mená.
Hlavnými favoritmi teda ostávali Jasper Philipsen, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Michael Matthews či Arnaud De Lie, ale ako často vidíme v takýchto pretekoch, zvyknú vyskočiť aj ľudia druhého sledu, ktorými mohli byť Phil Bauhaus či Pascal Ackermann. Otázkou bolo, či sa bude jazdiť záverečné dve hodiny bez úniku, alebo sa tam ešte niekto dostane.
Skôr sa zdalo, že ak nejaké selekcie nastanú, tak skôr zozadu. Šlo sa rýchlo, Jayco či Lotto stále makali a hrozili aj pády. V jednom sa ocitol Marc Hirschi z UAE a mierne sa rozdelil balík. No keď sa prišlo do mesta s množstvom zákrut, to bola pôda na spájanie. Na trase bolo ešte posledné stúpanie, ktoré teoreticky mohlo oslabiť šprintérov, a to Mammolshain (2,3 km; 7,9 %) 35 km pred páskou.
Následne sa situácia upokojila a pretekári sa ešte chceli občerstviť. To znamenalo priestor pre ataky a odišiel Martin Marcellusi (Green Project), ktorý si vyrobil až vyše minúty náskoku. Ako sám vojak v poli ale nebol hrozbou. Nechali ho sa tam vyvetrať a počkali na kopec.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tam prišiel masívny atak vrchárov či puncherov, ktorí tu boli. Žiadne supermená, ale Lorenzo Rota i Georg Zimmermann (2x Intermarché) Ben Hermans a Stephen Williams (2x Israel), Marc Hirschi (UAE), Patrick Konrad (Bora), Soren Kragh Andersen (Alpecin), Georg Steinhauser (EF) a Alessandro Fedeli (Q36,5). Dobehli si Marcellusiho a skúšali šťastie proti pelotónu. Ten sa klasicky dlhšie nevedel sformovať. V kopci odpadlo viacero domestikov a nastal tam chaos. Dokonca sa vytvorila až minútová medzera. Medzi skupinami bolo ešte ďalších 11 ľudí, no vyzeralo to tak, že je rozhodnuté, teda, že triumf získa niekto z čela, ktoré stvoril posledný kopec 35 km pred cieľom.
Z tejto partie bol najväčším favoritom špičkový tempár Kragh Andersen, veľké víťazstvá zaznamenali v minulosti aj Hirschi alebo Konrad. No po dobehnutí prenasledovateľov ešte ožil pospájaný pelotón, ktorý rýchlo skresal odstup na tridsať sekúnd deväť kilometrov pred páskou. A ďalej to klesalo. Dostalo sa to na 15 sekúnd, no ukázalo sa, že ľudia vpredu sa snažili trošku šetriť sily na samotný záver a tam to rozbalili naplno. Dokázali sa udržať vpredu a zo špurtu vyhral Soren Kragh Andersen.
Dánsky pretekár porazil Patricka Konrada a Alessandra Fedeliho. Skupinka došla úplne celá na pásku pred hlavným poľom, ktoré päť kilometrov pred dojadzom malo odstup už iba 15 sekúnd, ale nedokázalo to napokon ubojovať. Naposledy tu nešpurtoval pelotón o víťazstvo v roku 2012, keď zvíťazil Moreno Moser.
Kragh Andersen teda plnohodnotne nahradil svojho kolegu a najväčšieho favorita Philipsena, ktorý sa napokon ani neudržal v pozostatku balíka. Rovnako ako napríklad Bennett. Možno aj to rozhodlo, že čelo nebolo dostihnuté, ak by sa pridal ešte jeden silný tím, mohol sa únik zlomiť. Organizátorom sa teda vyplatilo mierne posunutie záverečného kopca bližšie k cieľu i dvojnásobný prejazd kopcom najťažším. cyklisti túto šancu využili a sledovali sme napínavejšie nevyspytateľné preteky.
Výsledky
1. ANDERSEN Sören Alpecin-Deceuninck 04:51:27
2. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 00:00
3. FEDELI Alessandro Q36.5 Pro Team 00:00
4. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:00
5. ROTA Lorenzo Intermarché-Circus-Wanty 00:00
6. STEINHAUSER Georg EF Education-EasyPost 00:00
7. ZIMMERMANN Georg Intermarché-Circus-Wanty 00:00
8. WILLIAMS Stephen Israel - Premier Tech 00:00
9. HERMANS Ben Israel - Premier Tech 00:00
10. MARCELLUSI Martin Green Project - Bardiani 00:03
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop