Giro: Po voľnom dni vyhral ťažký dojazd v kopci mladší z bratov Paret-Peintrovcov, Pogačar neútočil

14.5.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Giro: Po voľnom dni vyhral ťažký dojazd v kopci mladší z bratov Paret-Peintrovcov, Pogačar neútočil
Valentin Paret-Peintre (© LaPresse/Massimo Paolone)

10. 14.5. rovinata etapa ciel rovina Pompeje > Cusano Mutri 142 km V. Paret-P
profil etapy, 2800 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po prvom dni voľna organizátori pelotón vôbec nešetrili. Síce si pripravili krátku, no veľmi náročnú etapu, kde sa dali stratiť minúty. Štartovalo sa v Pompejách a všetko po 142 kilometroch vyvrcholilo na Bocca della Selva, 18-kilometrovom stúpaní s priemerom 5,6 %. Bol tam ale aj krátky zjazdík, ktorý tieto čísla zjemnil. Posledných šesť kilometrov bolo reálne v sklone vyše 7 %.
Bolo ťažko predstaviteľné, žeby únik dostal taký veľký priestor, že by mohol odolať Pogačarovi v takom prudkom stúpaní. Snáď áno, aby to bolo zaujímavejšie a videli sme aj iných víťazov. Najpravdepodobnejšie i tak vyzeralo sólo slovinského suveréna a jeho štvrtý etapový zárez. No tento superťažký kopec mal možnosť veľmi výrazne odkryť karty v boji o druhú pozíciu. Či to bude Martinez, Thomas, alebo sa do tohto súboja zapojí niekto z mladých borcov. Medzi nimi - Uijtdebroeksom, Tiberim a Arensmanom - prebiehal aj súboj o biely dres.
Aj keď to dnes o šprintéroch nebolo, po voľnom dni traja odstúpili - Max Kanter z Astany nič zásadnejšie neukázal, rovnako ako Ethan Vernon z Israelu, no prekvapujúca bola informácia o konci Olava Kooija (Visma), nedeľňajšieho víťaza etapy, ktorý bojoval aj o cyklamenový dres. Bol tesne tretí v tejto súťaži. V pondelok dostal vysokú teplotu a tím ho preto radšej stiahol. Je to už tretí pretekár Vismy, ktorý musel odstúpiť.
Dlho sa nevedel vytvoriť klasický únik, pretože šancu cítili mnohí a prvú hodinu sa to stále menilo. Prešla sa za ňu 51 kilometrov. Ako prvá trojica, ktorá definitívne odišla, bola Quinten Hermans (Alpecin), Simon Clatke (Israel) a Alessandro De Marchi (Jayco). No za ňou sa stále bojovalo. Neustávalo to ani hodinu a pol po štarte, no to už boli vpredu Clarke s De Marchim bez Hermansa, ktorý to vysoké tempo zabalil.
V polovici etapy bola situácia taká, že čelné duo malo náskok minúty na pelotón, z ktorého ušla asi 20-členná skupina a šla medzi. No tie odstupy boli také maličké, že z tohto zatiaľ nemohol vyplývať útok na etapový triumf. Napokon UAE na čele hlavnej skupiny zvoľnilo tempo a mali sme únik. Dvojica na úplnom čele postupne počkala 24 prenasledovateľov. To už sa stúpalo na prvý klasifikovaný kopec Camposauro (6,1 km; 7,8 %).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vpredu bola táto zostava: Romain Bardet, Chris Hamilton a Kevin Vermaerke (3x DSM-firmenich), Domenico Pozzovivo, Luca Covili a Filippo Fiorelli (3x VF Group - Bardiani) Aurélien a Valentin Paret-Peintre (2x Decathlon-AG2R),  Simon Clarke a Marco Frigo (2x Israel-Premier Tech), Alessandro De Marchi & Filippo Zana (Jayco-AlUla),  Julian Alaphiliipe a Mauri Vansevenant (2x Soudal - Quick-Step), Andrea Bagioli a Juan Pedro Lopez (2x Lidl-Trek), Tobias Foss (Ineos Grenadiers), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Simone Velasco (Astana), Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe), Simon Geschke (Cofidis), Esteban Chaves (EF-EasyPost), Enzo Paleni (Groupama-FDJ), Will Barta (Movistar), Jan Tratnik (Visma l Lease a Bike), Damiano Caruso (Bahrain Victorious) a Mattia Bais (Polti-Kometa).
Počas stúpania na kopec 59 km pred cieľom sa ich náskok dostal cez hranicu 4:00. Najvyššie v celkovo poradí boli Filippo Zana a Romain Bardet so stratami vyše sedem minút na Pogačara v druhej desiatke. Spomedzi kandidátov na vrchársky dres tam bol tretí muž súťaže Simon Geschke. Nemecký veterán podľa očakávania vyhral prémiu a dostal sa cez Daniela Martíneza na druhú priečku. Na tomto Gire je práve o tom - nosení dresu, pretože Pogi to na 90 % vyhrá. Ak by Geschke ešte aj vyhral etapu a Tadej nebodoval, bodovo by sa vyrovnali.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Skupina sa rozbila už viac ako 30 km pred cieľom. Cítila šancu, pretože rozostup rástol už k 5:30. Rozdiely tam ale boli malé, aj keď šiel Jan Tratnik sám na čele, nedalo sa hovoriť o dôležitom náskoku. Mal 40 sekúnd pred štvoricou Romain Bardet, Valentin Paret-Peintre, Marco Frigo a Andrea Bagioli. Zvyšok úniku šiel s odstupom 1:20 pohromade. Začalo pršať a cieľové stúpanie sa blížilo. Presne na jeho úpätí mal pelotón stratu 5:10, no začal ťahať Ineos, takže stále to únik zďaleka nemal vo vrecku.
Ineos však vydržal na čele len pár minút a pustil tam znova UAE Emirates. Na pomoc sa vybral aj pretekár Bahrainu Victorious. Situácia sa v prvej polovici kopca nijako nemenila. Ani balík sa nepribližoval. Trvalo to do momentu, keď sa kopec zlomil a blížila sa záverečná prudká časť. K nej prišiel Tratnik s náskokom 45 sekúnd pred francúzskou dvojicou Paret-Peintre - Bardet. Už bolo takmer isté, že tu treba hľadať víťaza.
Tratnik to nevydržal a Valentin Paret-Peintre sa okolo neho prehnal. Trochu prekvapujúco sa mu podarilo striasť Bardeta a šiel si pre životný triumf. Podarilo sa mu to napokon celkom s prehľadom. Doteraz bol len slabším bratom Aureliéna, ktorý už na Gire vyhral vlani. Dnes ho napodobnil pri svojom vôbec prvom profesionálnom triumfe v živote. 29 sekúnd stratil jeho krajan Romain Bardet. Jan Tratnik zaostal o minútu. Šiel úžasne, no zrejme nemal ísť tak dlho sólo. Starší Paret-Peintre prišiel na pásku piaty a šiel oslavovať s bratom.
Medzi favoritmi na celkové poradie sa neútočilo. Len mierny náznak predviedol Tiberi, no napokon ho asi táto snaha stála pár sekúnd. Keď Ben O'Connor v samom závere rozdelil favoritov, udržali sa ho len Martínez, Thomas, Pogačar a Rubio. Ostatní ľudia z Top 10 dostali pár sekúnd straty. Za víťazom napokon zaostali niečo vyše troch minút.
Dnešná etapa bola typická pre druhý či tretí týždeň Grand Tour. Najprv to bol veľký boj o únik, ktorý napokon aj tím s lídrom pretekov pustil, no a medzi najlepšími vrchármi sa nič zásadné neudialo. Neútočilo sa, jazdilo skôr defenzívne. Nikto nič zásadnejšie nevyskúšal. Menším prekvapením je až 13-sekundová strata Uijtdebroeksa, ktorý finišoval opustený sám, keď ho väčšina elitných odtrhla. Tiberi sa aj preto k nemu priblížil iba na 12 sekúnd v bielej súťaži.
Tešil sa tak únik s 23-ročným pretekárom, ktorého málokto favorizoval pri menoslove úniku, ba sa zdalo, že zaútočil ako predskokan pre brata. Porazil aj Bardeta, ktorý šiel na Giro mierne oživený, no prvý týždeň ho nepotešil. Dnes to mohol napraviť, no ostal pred bránami úspechu. Je to už jeho tretie druhé miesto v etape na Gire pri tretej účasti. Víťazstvo ale ďalej uniká. Pomohol si aspoň na siedmu priečku celkového poradia. Uvidíme ale, či ho dnešná snaha nebude stáť straty v ďalších dňoch.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Valentina Paret-Peintra (víťaz)
"Ak mám byť úprimný, neviem ani opísať to, ako sa cítim. Je to úplne neskutočné, úžasné. Chcel som sa v tom úniku pobiť o čo najlepší výsledok a napokon, prečo nie vyhrať? No neskutočné, že som prvé víťazstvo získal práve tu a teraz. Sledoval som Romaina Bardeta ako chlapec v televízii, keď bol na pódiu Tour de France a teraz som tu s ním mohol pretekať, dokonca ho poraziť. No to je sila.
Vlani dali na šampanské bratovi omylom moje meno, tak už je to teraz správne (smiech)."
Výsledky etapy
1. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 03:43:50
2. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 00:29
3. TRATNIK Jan Visma | Lease a Bike 01:01
4. BAGIOLI Andrea Lidl - Trek 01:18
5. PARET-PEINTRE Aurélien Decathlon Ag2r La Mondiale 01:25
6. GESCHKE Simon Cofidis 01:25
7. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 01:25
8. POZZOVIVO Domenico VF Group - Bardiani CSF 01:25
9. CONCI Nicola Alpecin - Deceuninck 01:41
10. CHAVES Esteban EF Education - EasyPost 01:56
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 36:46:08
2. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 02:40
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:58
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 03:39
5. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 04:15
6. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 04:27
7. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 04:57
8. FORTUNATO Lorenzo Astana Qazaqstan 05:19
9. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 05:23
10. RUBIO Einer Movistar Team 05:28
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 174
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 122
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 100
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 104
2. GESCHKE Simon Cofidis 58
3. PARET-PEINTRE Valentin Decathlon Ag2r La Mondiale 55
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. UIJTDEBROEKS Cian Visma | Lease a Bike 36:50:23
2. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 00:12
3. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 01:08
Kopce na trase etapy:
2 20 59 km - Camposauro (6,1 km; 7,8 %)
1 20 Cieľ - BOCCA DELLA SELVA (17,9 km; 5,6 %)
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop