V 5. etape Okolo Švajčiarska na ťažkých okruhoch triumf Vlasova, Evenepoel stratil, Jumbo i Yates odstúpili s Covidom

16.6.2022, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
5. 16.6. zvlnena etapa ciel rovina Ambri > Novazzano 193 km Vlasov
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2950 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Piaty deň na Okolo Švajčiarska bol veľmi ťažký. Etapa začínala v meste Ambri a po sklesaní o približne 600 výškových metrov sa dostala na okruh v okolí obce Novazzano, ktorý bol plný krátkych a prudkých kopcov. Pretekári ho mali absolvovať trikrát. Zo štyroch stúpaní na okruhu bol najťažší kopec Pedrinate (2,4 km; 8,2 %), no predchádzal mu ešte prudší Morbio Inferiore (1 km; 8,6 %). Cieľová páska bola taktiež v kopci. Dnešný profil bol síce nenápadný, no aj vďaka rýchlemu sledu kopcov sa mohol hravo porovnávať s klasikou Liege - Bastogne - Liege. Hlavnými aktérmi tak mali byť favoriti na titul.
Do etapy nenastúpil tím Jumbo-Visma kvôli výskytu koronavírusu v realizačnom tíme. Účasť Kussa či Dennisa na Tour by ale nemala byť v ohrození. Z rovnakého dôvodu odstúpila aj polovica jazdcov tímu DSM na čele s včera tretím Kraghom Andersenom. Koronavírus sa vyskytol aj v tíme Ineos, kde postihol lídra zostavy Adama Yatesa. Ten má ísť aj na Tour a jeho účasť teda už logicky ohrozená je. Kvôli žalúdočným problémom sa už v etape nepredstavil ani Gino Mäder (Bahrain Victorious), druhý muž Romandie a najväčšia domáca nádej. 
Hneď po štarte sa odpútal dnešný únik dňa aj so Saganovým kolegom Anthonym Turgisom. Spoločnosť mu robili Imhof (Švajčiarsko), Jacobs (Movistar), Kamp (Trek) a Dillier (Alpecin). Odstúpeniami výrazne zredukovaný pelotón viedli Lotto a UAE, postupne sa pridali aj Ineos a EF. Tempo bolo obrovské a únik nedostával veľký priestor. Maximálne sa vyšplhal na štyri minúty.
Ešte pred nájazdom na okruhy vyhral prvú vrchársku prémiu Kamp. Už na prvom okruhu sa potvrdila náročnosť pripravených kopcov a z čela vypadli Jacobs a Imhof. Na pelotón následne počkal aj Turgis. V pelotóne už vyše 50 kilometrov pred páskou nestačil líder pretekov Stephan Williams. Ocitol sa v skupine za pelotónom aj so šprintérmi, kde sa nachádzal aj Peter Sagan. Prvú šprintérsku prémiu i prvý prejazd cez Pedrinate ovládol Dillier. Jednu bonusovú sekundu si tu ukradol virtuálny líder pretekov Andreas Kron (Lotto).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Náskok dvojice na čele klesol už v predposlednom okruhu pod dve minúty a bolo jasné, že dnes to bude o favoritoch. UAE a Ineos citlivo zvyšovali tempo, za ich zadnými kolesami už zostávala iba nejaká pädesiatka jazdcov. Williamsova skupina strácala veľmi rýchlo a už sa to blížilo k desiatim minútam. Ťažko povedať, čo mohlo za kolaps lídra pretekov. Na čele pretekov sa medzitým Dillier zbavil Kampa a pokračoval sólo. Na špici balíka sedeli Van Baarle, Martínez, Pidcock a Thomas a pelotón sa aj naďalej triedil odzadu. Tempo cez predposledný prejazd Pedrinate ledva uvisel Matthews (BikeExchange). Do cieľa stále zostávala takmer hodina pretekania. 
27 kilometrov pred páskou nabehol na finálny okruh Dillier s náskokom 1:10 na Ineosom vedený pelotón. Švajčiar na čele vykradol aj poslednú šprintérsku prémiu. 16 kilometrov pred cieľom sa začínal posledný výjazd na Morbio Inferiore, kde sa mala začať pravá bitka o etapu. Ešte pred týmto kopcom vypadol z hlavnej skupiny prekvapivo Remco Evenepoel (Quick-Step).
O výrazné nakopnutie tempa sa postaral Israel. Fuglsangovi veľmi sedel dnešný profil. V zjazde pod Morbio Inferiore spadol Alessandro Covi (UAE), víťaz kráľovskej etapy na Gire. Naopak, do hlavnej skupiny sa ešte vrátil Evenepoel. Na kopci bol konečne pohltený Dillier. Švajčiarsky šampión však predviedol peknú jazdu. Pod posledný kategorizovaný kopec prišla skupina asi tridsiatich jazdcov, no hneď sa to začalo selektovať.
Na Pedrinate definitívne odpadli Evenepoel či Matthews. Israel pripravoval Fuglsangov útok. Ten prišiel necelých deväť kilometrov pred cieľom a dánsky veterán výrazne pretriedil skupinu favoritov. Ostalo za ním asi desať jazdcov. V následnom zjazde pod cieľový výšlap do Novazzana (1,9 km; 5,8 %) sa skupina ešte zväčšila a do sólo útoku zavelil Jakob Fuglsang. Za ním ho stíhala trojica Thomas, Vlasov a Powless.
V cieľovom výjazde sa čelo spojilo a špurtovalo sa. Na výkon v závere vyhral Aleksandr Vlasov, ktorý prešprintoval Powlessa a Fuglsanga. S menšími stratami prišli do cieľa Martínez a Hirschi, Evenepoel stratil až cez dve minúty. Neskutočný výkon ukázala Bora-Hansgrohe, ktorá zohrala záver skvele. Schachmann výborne rozbehol šprint pre Vlasova a do Top 10 sa dostali ešte aj Higuita a Grossschartner.
Do žltého dresu sa obliekol dnešný víťaz Vlasov. Celkovo vedie pred Fuglsangom a Thomasom. Biely dres aj naďalej drží Andreas Kron (Lotto) a rovnako si svoje dresy udržali i Leknessund a Simmons. Z celkového poradie vycúvali veľkí favoriti ako Remco Evenepoel alebo aj Thibaut Pinot. Zlú formu pred Tour opäť potvrdil aj Daniel Martínez. Žltá rozprávka sa skončila pre Stephana Williamsa, ktorý prišiel do cieľa spolu s Petrom Saganom ďaleko za favoritmi s odstupom 27 minút.
Výsledky etapy
1. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 04:30:28 60
2. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:00 25
3. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 00:00 10
4. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:00
5. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:05
6. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 00:06
7. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:06
8. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:06
9. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 00:06
10. REICHENBACH Sebastien Groupama-FDJ 00:09
82. SAGAN Peter TotalEnergies 27:19
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 22:16:56
2. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 00:06
3. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:07
4. KRON Andreas Lotto Soudal 00:14
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:16
6. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:16
7. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:28
8. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 00:40
9. REICHENBACH Sebastien Groupama-FDJ 00:43
10. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:44
105. SAGAN Peter TotalEnergies 57:34
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. LEKNESSUND Andreas Team DSM 20
2. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 14
3. MATTHEWS Michael BikeExchange-Jayco 14
7. SAGAN Peter TotalEnergies 12
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 34
2. GILBERT Philippe Lotto Soudal 12
3. LEKNESSUND Andreas Team DSM 10
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. KRON Andreas Lotto Soudal 22:17:10
2. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:02
3. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:30
Kopce na trase etapy:
2 20 124 km - Monte Ceneri (5,2 km; 6 %)
3 20 64 km - Pedrinate (2,4 km; 8,2 %)
3 20 36 km - Pedrinate (2,4 km; 8,2 %)
3 20 8 km - Pedrinate (2,4 km; 8,2 %)
 
Náš eshop