Okolo Švajčiarska: Pelotón sa rozpadol v poslednom stúpaní, v šprinte skupiny vyhral Williams, Peter Sagan stratil cez 14 minút

1. 12.6. zvlnena etapa ciel rovina Küsnacht > Küsnacht 178 km Williams
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2810 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Druhú júnovú nedeľu odštartoval v poradí už 85. ročník pretekov Okolo Švajčiarska. V úvodný deň cyklistov čakala previerka dlhá 178 kilometrov, pričom mala zvlnený profil. Účastníci celkovo prešli skoro tritisíc výškových metrov, zdolať museli šesť hodnotených stúpaní. Boli to kopce Pfannenstiel (4,1 km - 4,6 %) a Küsnachter (2,5 km - 7,3 %), ktoré pretekári prešli zhodne trikrát. 

Prvá etapa nebola úplne jednoduchá, a keďže cyklisti poslednýkrát vyliezli na kopec Küsnachter iba štyri kilometre pred páskou, v závere sa neočakával súboj šprintérov. Vyhrať dnes mohol ako Sergio Higuita, Tom Pidcock, Marc Hirschi, tak aj Daniel Martínez, Aleksandr Vlasov, Maximilian Schachmann alebo Remco Evenepoel. Trasa dnešnej etapy nebola príliš ideálna pre Petra Sagana

Pri istej konštelácii mohol uspieť aj celodenný únik. Tvorilo ho sedem pretekárov. Menovite Mike Teunissen z Jumbo - Visma, Johan Jacobs z Movistaru, Davide Villella z Cofidisu, Casper Pedersen z Team DSM, Quinn Simmons z Treku - Segafredo, Chad Haga z Human Powered Health a Simon Vitzthum z reprezentácie Švajčiarska. 

Vpredu tak figurovala silnejšia skupina a pelotón jej doprial takmer štvorminútový náskok. Potom však priebeh etapy začalo kontrolovať zoskupenie Bora – hansgrohe a vedúca sedmička sa začala približovať k balíku. Pri výstupe na druhú horskú prémiu si zo skupiny vystúpili Villella (Cofidis) a Teunissen (Jumbo), v úniku tak zostalo už iba šesť odvážlivcov. Z pelotónu ich chceli dobehnúť Askey (FDJ) a Vine (Alpecin).
Podarilo sa im to pred treťou horskou prémiou. V tom čase už náskok utečencov klesol pod tri minúty, a klesal naďalej. Ruku k tomu už pridávali aj ďalšie zoskupenia, veľmi aktívni boli jazdci tímu BikeExchange - Jayco. Na méte 57 kilometrov od cieľa mala sedmička vpredu k dobru už menej ako dve minúty. V tom istom čase sa za balíkom objavil Hirschi (UAE), pretože mal technické problémy. 
Ešte pred začiatkom štvrtej horskej prémie v itinerári úvodného dňa z úniku vypadol Askey (FDJ). Presne 50 kilometrov od pásky sa pelotón priblížil k vedúcej skupine na minútu a pol, a túto skutočnosť sa snažilo využiť viacero cyklistov. V balíku sa zdvihli Pidcock (Ineos), Gilbert (Lotto), Van Wilder (Quick-Step), Turgis (TotalEnergies), Thalmann (Švajčiarsko). Boli to už silné mená, takže v pelotóne sa bilo na poplach. 
Skupina prenasledovateľov sa dlho nevetrala pred pelotónom, a keď ich balík dobehol, na chvíľku sa situácia na ceste upokojila. Pedersen (DSM), Jacobs (Movistar), Simmons (Trek), Vine (Alpecin), Haga (Human) a Vitzthum (Švajčiarsko) tak dostali ďalšiu šancu opäť odskočiť od hlavného poľa. K úlohe pristúpili zodpovedne a získali na svoju stranu zopár sekúnd. Na méte 38 kilometrov pred cieľom viedli o 78 sekúnd. 
Pred posledným výstupom na kopec Pfannenstiel sa taktovky ujali členovia Ineos Grenadiers, a to bol koniec pre celodenný únik. Už na začiatku stúpania sa stenčil na štyroch cyklistov. Vypadli Jacobs (Movistar) a Vine (Alpecin). Následne skúsili zaútočiť Vitzthum (Švajčiarsko) a Simmons (Trek), ale po menšej bitke medzi sebou počkali na Pedersena (DSM) a Hagu (Human). 
Z pohľadu slovenského fanúšika prišiel dôležitý okamih na méte 20 kilometrov od cieľa. Peter Sagan sa objavil za pelotónom, a bolo tak jasné, že dnes o víťazstvo v etape nebude bojovať. Potvrdili sa tak papierové predpoklady. Pre Petra sú preteky Okolo Švajčiarska prvé etapové po dvojmesačnej prestávke, a snaží sa na nich naladiť formu pred Tour de France. Pre najlepšieho slovenského cyklistu je momentálne dôležité nakrútiť kilometre.
Pedersen (DSM) a Vitzthum (Švajčiarsko) boli najsilnejšími jazdcami z celodenného úniku a súčasťou pelotónu sa stali až na méte sedem kilometrov pred cieľom. O pár metrov dlhšie vydržal vpredu Vitzthum. Vtedy si už tímy chystali pozície do posledného kopca, v ktorom mohli vzniknúť menšie rozostupy. Dobrú prácu odvádzal Quick-Step a Ineos. Práve ich jazdci okupovali popredné priečky v balíku. 
Naklonenú cestu smerom hore sa snažilo využiť viacero pretekárov, ktorí chceli získať rozhodujúci náskok v boji o etapu. Powless (EF) a Covi (UAE) úspešní neboli. Evenepoel (Quick-Step) a Fuglsang (IPT) boli o čosi úspešnejší. Za nich sa zavesili Kuss (Jumbo) a ďalších okolo 15 cyklistov. Na vrchole posledného kopca mali k dobru okolo desať sekúnd pred ďalšími skupinami. Vpredu chýbal Mäder (Bahrajn), čo bolo prekvapenie.   
Posledné štyri kilometre boli po rovine a v skupine sa ujalo slova zoskupenie Quick-Step. Necelých dvetisíc metrov pred páskou zaútočil Aleksandr Vlasov, Remco Evenepoel zareagoval dobre a obaja získali na súperov pár metrov. No nebol to rozhodujúci útok, pretože v poslednom kilometri ich skupina dobehla. Nakoniec sa o víťazovi rozhodlo v šprinte. Ilan Van Wilder začal šprintovať ako prvý, no príliš skoro. Postupne sa cez neho dostali viacerí pretekári. Najrýchlejší v šprinte bol Stephen Williams.  
26-ročný jazdec tímu Bahrajn - Victorious v závere urobil všetko dobre a vo finiši dosiahol najvyššiu rýchlosť. Aspoň z časti sa mu podarilo odčiniť zaváhanie Gina Mädera, ktorý už v prvom dni stratil šancu na celkové poradie. Stephen Williams dnes zaznamenal tretie víťazstvo vo svojej kariére na ceste, no najprestížnejšie. Zajtra bude mať na sebe najcennejší dres. Druhé miesto v etape obadil Maximilan Schachmann, tretí bol Andreas Kron. Rovnaké miesta im patria aj v predbežnej klasifikácii.  
Peter Sagan prišiel do cieľa na 127. mieste so stratou 14 minút a 29 sekúnd na víťaza. Trojnásobný majster sveta sa odpojil od pelotónu pred predposlednou horskou prémiou presne 20 kilometrov od cieľa. 
Výsledky etapy
1. WILLIAMS Stephen Bahrain Victorious 04:16:51 60
2. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 00:00 25
3. KRON Andreas Lotto Soudal 00:00 10
4. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:00
5. LUTSENKO Alexey Astana Qazaqstan Team 00:00
6. VAN WILDER Ilan Quick-Step Alpha Vinyl 00:00
7. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:00
8. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:00
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:00
10. POZZOVIVO Domenico Intermarché-Wanty-Gobert 00:00
127. SAGAN Peter TotalEnergies 14:29
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. WILLIAMS Stephen Bahrain Victorious 04:16:41
2. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 00:04
3. KRON Andreas Lotto Soudal 00:06
4. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:10
5. LUTSENKO Alexey Astana Qazaqstan Team 00:10
6. VAN WILDER Ilan Quick-Step Alpha Vinyl 00:10
7. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:10
8. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:10
9. KUSS Sepp Jumbo-Visma 00:10
10. POZZOVIVO Domenico Intermarché-Wanty-Gobert 00:10
127. SAGAN Peter TotalEnergies 14:39
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 110 km - Pfannenstiel (4,1 km; 4,6 %)
3 20 96 km - Küsnachter (2,5 km; 7,3 %)
3 20 64 km - Pfannenstiel (4,1 km; 4,6 %)
3 20 50 km - Küsnachter (2,5 km; 7,3 %)
3 20 18 km - Pfannenstiel (4,1 km; 4,6 %)
3 20 4 km - Küsnachter (2,5 km; 7,3 %)
 
Náš eshop