Okolo Švajčiarska vyhral Geraint Thomas, v časovke ho len tesne zdolal Evenepoel, Sagan odstúpil s koronavírusom

19.6.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
8. 19.6. rovinata etapa ciel rovina Vaduz > Vaduz 25,6 km Evenepoel
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 140 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Preteky Okolo Švajčiarska tento rok zakončila rovinatá časovka s dĺžkou 25,6 kilometra. Profil favorizoval špecialistov a Remca Evenepoela (Quick-Step) plánoval vyzvať najmä siedmy muž priebežného poradia a domáci favorit Stefan Kung (Groupama-FDJ). Kung mal takisto šancu posunúť sa do Top 5 v celkovom poradí. Všetky oči ale smerovali na najlepšiu trojicu a boj o žltý dres. Sergio Higuita (Bora) držal vedenie v GC s náskokom len niekoľko sekúnd na Gerainta Thomasa (Ineos) a Jakoba Fuglsanga (Israel), ktorí sú ale jasne lepší časovkári. 
Po veľkom množstve pozitívnych pretekárov po štvrtej a piatej etape sa včera z pretekov porúčal s koronavírusom iba Marco Haller (Bora). Možno to prišlo UCI podozrivé, pretože v sobotu večer prišiel príkaz o povinnom pretestovaní všetkých pretekárov. Bohužiaľ, jediným pozitívnym pretekárom bol Peter Sagan (Total). Peter nemal nijaké príznaky a ráno si spravil aj druhý test, no i ten bol pozitívny a z pretekov tak odstúpil. Ján Valach ale pre RTVS povedal, že slovenský majster sa cíti dobre a ak sa nič výrazne nezhorší, mal by sa predstaviť budúcu nedeľu na MSR a ČR, kde sa pokúsi obhájiť slovenský titul. 
Prvým pretekárom na štarte bol Saganov kolega Lorenzo Manzin, ktorý sa vydal na trať o 14:20. Do časovky nastúpilo už len 78 pretekárov, čo je presne polovica z pôvodného počtu štartujúcich. Do poslednej etapy už nenastúpili ani Omar Fraile (Ineos) a Daryl Impey (Israel). Najlepším spomedzi pretekárov štartujúcich v prvej polovici bol Fraileho kolega Dylan Van Baarle, ktorý priebežne viedol s časom 29:31, o 20 sekúnd pred Chadom Hagom (HPH). Favoriti mali štartovať až tesne pred štvrtou. 
V hlavnom meste Lichtenštainska Vadúze, kde sa dnes pretekalo, panovalo ubíjajúco slnečné počasie a teplota dosahovala strašidelných 36 stupňov. V trocha menej zaujímavej prostrednej časti štartovej listiny zajazdili dobré časy Ion Izagirre (Cofidis) či Jack Bauer (BikeExchange), no Van Baarleho neohrozil. Bezpochýb najzaujímavejší bicykel sedlal v dnešnej časovke kolega priebežného lídra a kolumbijský šampión v jazde proti chronometru, Daniel Martínez. Rovnaký model mal pripravený aj jeho kolega Geraint Thomas.
V dobrom čase jazdil aj Ilan Van Wilder (Quick-Step), no jeho snaha sa skončila pádom niekoľko kilometrov pred cieľom. Solídne časy potom zajazdili Michael Matthews (BikeExchange) či Alexey Lutsenko (Astana), no tí pôsobili iba ako predvoj pred Remcom Evenepoelom. Belgičan totálne ničil konkurenciu už na medzičase. Výborné časy tu však mali skoro všetci jazdci z Top 15 celkového poradia. 
Držiteľ žltého a zároveň bieleho dresu Sergio Higuita vyrazil do časovky o 15:50. Remco Evenepoel sa dovalil do cieľa v čase 28:26, takže prekonal Van Baarleho o vyše minútu. Na medzičase mu ale konkuroval Kung, ktorý tam viedol s náskokom dvoch sekúnd. Vo výbornom čase finišoval Daniel Martínez, ktorý ukázal že ešte nepustí pozíciu lídra Ineosu na Tour zadarmo a zaradil sa za Evenepoela. V skvelom čase prišiel do cieľa aj Max Schachmann (Bora).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Dobre zašiel i Bob Jungels (Ag2r), ktorý na týchto pretekoch zažíva akúsi renesanciu po veľmi slabých troch rokoch a dokončí v Top 10. Stefan Kung tempo nerozložil tak dobre ako Evenepoel a v cieli sa zaradil až za neho s odstupom desať sekúnd. Na medzičase medzitým Thomas jasne ukazoval, že si ide po titul. Higuitu predbiehal aj Fuglsang, no a Sergio mal čo robiť aby udržal pódium proti Kungovi a Powlessovi (EF).
Veľa pozícií dnes mali dnes stratiť Sebastian Reichenbach (Groupama-FDJ) i Domenico Pozzovivo (Intermarché), ktorý čelili v boji o GC skupine kvalitných časovkárov. Boj o pódium si výrazne skomplikoval Neilson Powless, ktorému spadla reťaz 500 metrov pred cieľom a stratil tam možno aj dvadsať sekúnd. Bez nich by atakoval čas tretieho Martíneza. Fuglsang zajazdil dobrý čas a umiestnil sa dnes v Top 10 etapy. Dánsky veterán tak mal získať veľké body pre tím Israel za celkové pódium.
To prvé si rezervoval skvelým výkonom Geraint Thomas. Brit stratil na Evenepoela len tri sekundy a vyhral Okolo Švajčiarska 2022. Neskutočná dlhovekosť víťaza Tour de France z roku 2018, ktorý tak k Paríž-Nice, Okolo Romandie a Critérium du Dauphiné pridáva ďalší prestížny triumf na etapáku, a to vo veku 36 rokov. V závere výborne vystupňoval tempo Sergio Higuita, ktorý napokon limitoval straty a nielen že odolal útoku Stefana Kunga, ale získal aj späť čas na Fuglsanga a napokon ubránil aspoň druhé miesto. Okrem toho si odnesie i biely dres.
Geraint Thomas sa tento týždeň pripomenul celkovým triumfom na takto veľkých pretekoch a najmä dnešným výkonom sa pasoval do role lídra Ineosu na Tour. Výborný výsledok získal Sergio Higuita a zostáva vo hviezdach akoby preteky skončili, keby jeho kolega Vlasov neodstúpi. Prekvapivo dnes nedokázal druhé miesto vybojovať Jakob Fuglsang, ktorý však aspoň prinesie 325 UCI bodov do Israelu, ktorému vážne hrozí relegácia z World Tour. Top 5 uzavreli Neilson Powless a Stefan Kung, ktorí ukázali dosiaľ nepoznané vlohy na etapové preteky. Poslednú etapu vyhral Remco Evenepoel, čo mu určite aspoň čiastočne napraví chuť zo zlyhania v horách. Bodovací dres získal Michael Matthews, horský dres Quinn Simmons (Trek). Tímovú klasifikáciu vyhrala Bora-Hansgrohe. 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz etapy)
"Počas týždňa mi veľmi nesedelo to teplo, no zostal som a bojoval som najmä kvôli dnešnej etape. Napokon to dnes vyšlo, za čo som veľmi rád. Zobudil som sa dnes čerstvejší než po minulé dni a sadlo mi to. Keď som ale sledoval dojazd Gerainta Thomasa v televízii, dlho tam svietili zelené čísla a bol som nervózny. O to viac som si ale mohol potom vydýchnuť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Gerainta Thomasa (celkový víťaz)
"Mal som na tieto preteky krásne spomienky z roku 2015, no vtedy som tesne prehral. Som veľmi rád že som mohol prísť a prácu dokončiť. Celý týždeň bolo horúco, no bavilo ma to a som veľmi šťastný ako dopadlo. Bolo tu veľa ťažkých dní, najmä šiesta etapa vo vysokých horách a vo veľkom teple. Stratili sme nášho lídra Adama Yatesa, čo je veľká škoda, no som rád že som ho mohol zastúpiť. Na Tour to bude iná konkurencia a iný príbeh, uvidíme ako sa to tam celé vyvinie. Teraz si chcem dobre oddýchnuť."
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Quick-Step Alpha Vinyl 28:26 60
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 00:03 25
3. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:11 10
4. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 00:28
5. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 00:33
6. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 00:39
7. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 00:55
8. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:59
9. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 01:02
10. VAN BAARLE Dylan INEOS Grenadiers 01:05
DNS SAGAN Peter TotalEnergies neštartoval
Zobraziť kompletné poradie
Celkové poradie pretekov
1. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 33:07:09
2. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 01:12
3. FUGLSANG Jakob Israel - Premier Tech 01:16
4. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 02:10
5. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 02:25
6. JUNGELS Bob AG2R Citroën Team 02:59
7. GROßSCHARTNER Felix BORA-hansgrohe 03:37
8. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 03:39
9. POZZOVIVO Domenico Intermarché-Wanty-Gobert 03:42
10. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 03:45
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop