Vo Švajčiarsku zaútočí na titul silný Ineos, Petra Sagana čaká náročný súťažný návrat

11.6.2022, 00:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Okolo Švajčiarska si otestuje formu niekoľko cyklistov, ktorí plánujú uspieť v klasifikácii na Tour de France. V Ineose uvidíme Adama Yatesa, Daniela Martíneza a Gerainta Thomasa, ich súperom bude vo výbornej forme jazdiaci Remco Evenepoel a v celku Bora – hansgrohe má vysoké ambície Alexander Vlasov. Peter Sagan sa po zdravotných problémoch opäť predstaví na podujatí, na ktorom získal 17 etapových výhier.
Adam Yates (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
Dve cieľové stúpania a časovka rozhodnú GC
Úvodná etapa prebehne na zvlnenom okruhu, ktorý obsahuje dva krátke kopce. Rozhodujúce momenty sa odohrajú na tom druhom z nich, Küsnacht Bergu (2,7 km; 8,2 %), ktorý sa nachádza necelých päť kilometrov pred cieľom a ktorý pred vrcholom poskytne dvojciferné sklony, čo bude výhodou pre klasikárov. Aj na konci druhej etapy sa objaví na konci náročné stúpanie, ktoré oslabí zloženie hlavnej skupiny. Challpass (6,3 km; 6,2 %) vrcholí pätnásť kilometrov pred cieľom a bude znamenať výzvu aj pre odolných šprintérov alebo klasikárov. Tretia etapa ponúkne zvlnený terén a pomerne jednoduchý dojazd, no v jej polovici sa nachádzajú horská prémia prvej a druhej kategórie, ktoré preveria formu šprintérov. Štvrtý deň sa bude točiť okolo kopca Sattel (3,8 km; 7,6 %), ktorého vrchol sa objaví šestnásť kilometrov pred cieľom a na ktorého sklonoch sa môže okresať zloženie pelotónu.
Piata etapa sa uskutoční na zvlnenom teréne a na jej konci sa vyskytne niekoľko krátkych stúpaní bez možnosti odpočinúť si, čo môžu využiť aj jazdci na GC. Na teréne pripomínajúcom ardenské klasiky dominuje stúpanie Pedrinate (2,4 km; 8,2 %), cez ktoré sa pôjde v závere osem kilometrov pred páskou, pričom posledný kilometer etapy je tiež v kopci. Nasledovať bude horská etapa s cieľom na vrchole stúpania Moosalp (17,7 km; 7,6 %), ktoré je dlhé a pretekárov zavedie do vysokej nadmorskej výšky. Aj siedma etapa končí v kopci, lichtenštajnské stúpanie Malbun (12,6 km; 8,7 %) poskytuje tvrdšie sklony ako Moosalp, čo len podporí útoky vrchárov. Preteky zakončí ITT, ktorá celá prebehne v Lichtenštajnsku, a vyše 25 rovinatých kilometrov bude mať značný dopad na výsledky v GC.
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourdesuisse.ch)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Ineos vytiahol najsilnejšie zbrane
Najsilnejší tím bude mať Ineos Grenadiers. Adam Yates, Daniel Martínez a aj Geraint Thomas predstavujú skúsenú partiu, ktorú bude veľmi ťažké pokoriť v kopcoch. Adam Yates sa chce čo najlepšie pripraviť na Tour a tomu by mala zodpovedať aj jeho aktivita v horských etapách. V jeho neprospech však hovorí pomerne dlhá časovka. Na podujatí bude sebavedomý aj Daniel Martínez, ktorý vyhral Okolo Baskicka a skončil tretí na Paríž – Nice. Kolumbijský pretekár má v tomto roku výbornú vrchársku formu a aj jeho časovka sa zlepšila. Geraint Thomas sa netají tým, že sa chce ešte pokúsiť získať dobrý výsledok na TdF, preto už vo Švajčiarsku musí ukázať výrazne zlepšenú formu oproti tomu, čo predvádzal v doterajšom priebehu sezóny.
Medzi favoritov na stupne víťazov patrí aj Remco Evenepoel, ktorý sa pred Starou dámou parádne naladil výhrou na Okolo Nórska a najmä kvalitným vrchárskym výkonom v kráľovskej etape. Líder tímu Quick-Step Alpha Vinyl sa môže na švajčiarskych cestách spoľahnúť na svoju dobrú koncovku v klasikárskych etapách, vyhovovať mu budú aj horské etapy s tempárskymi stúpaniami a jeho najväčším tromfom bude záverečná časovka, v ktorej môže získať čas v klasifikácii na takmer všetkých súperov. Jeho časovkárske schopnosti musia byť hlavnou motiváciou pre Ineos, aby na Evenepoela zaútočil v horských etapách.
video v clanku ikonka ciernaEvenepoel vyhráva 3. etapu na Okolo Nórska
Jazdci na celkové poradie tímu Bora – hansgrohe majú v tomto roku výbornú formu a Alexander Vlasov to bude chcieť len potvrdiť po svojom nedávnom triumfe na Okolo Romandie. Ruský borec je aktuálne veľmi silný v kopcoch a v časovke sa mu tiež darí, preto bude v záverečných etapách patriť medzi sledovaných jazdcov. Spolu s ním sa predstaví na podujatí aj Sergio Higuita, ktorý bude trpieť v rovinatej časovke, no v horách by mal patriť k tým najlepším. V dobrom svetle by sa mali ukázať Rohan Dennis, ktorý by si mal užiť ITT a aj tempárske stúpania v horských etapách, alebo domáci Gino Mäder so svojím časovkárskym ťahom v ITT a kvalitou v kopcoch. Zvedaví budeme na Thibauta Pinota, či jeho výkonnosť naberá stúpajúcu tendenciu, a na podujatí môžu prekvapiť jazdci z tímu Israel - Premier Tech. Woods, Bevin alebo Fuglsang môžu pred Tour vytiahnuť kvalitnú formu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Sagan reštartuje sezónu
Peter Sagan vinou zdravotných problémov naposledy súťažne pretekal pred dvoma mesiacmi. Odvtedy absolvoval tréningový kemp v USA a na Okolo Švajčiarska sa chce pripraviť na Tour de France. Slovenský cyklista absolvoval v tomto roku len 11 súťažných dní, z toho dokončil len deväť pretekov, preto ho vo Švajčiarsku čakajú náročné previerky.
Miestne zvlnené či kopcovité trasy s krátkymi stúpaniami obľubuje a aj aktuálna edícia ponúka niekoľko zaujímavých dojazdov určených pre odolných šprintérov alebo klasikárov. Saganova výkonnosť však bude otázna, no v známom prostredí bude mať dobrú príležitosť, aby sa správne naladil pred druhou časťou sezóny. Na podujatí ho čaká silná konkurencia. Alexander Kristoff, Bryan Coquard, Michael Matthews, Kaden Groves alebo Fernando Gaviria môžu byť v koncovkách nepríjemní, lebo potrebujú získavať výsledky.
1. 12.6. zvlnena etapa ciel rovina Küsnacht > Küsnacht 178 km cieľ: 17:20  
2. 13.6. zvlnena etapa ciel rovina Küsnacht > Aesch 199 km cieľ: 17:20  
3. 14.6. zvlnena etapa ciel rovina Aesch > Grenchen 177 km cieľ: 17:20  
4. 15.6. zvlnena etapa ciel rovina Grenchen > Brunnen 191 km cieľ: 17:20  
5. 16.6. zvlnena etapa ciel rovina Ambri > Novazzano 193 km cieľ: 17:20  
6. 17.6. rovinata etapa ciel rovina Locarno > Moosalp 177 km cieľ: 16:30  
7. 18.6. rovinata etapa ciel rovina Ambri > Malbun 195 km cieľ: 16:20  
8. 19.6. rovinata etapa ciel rovina Vaduz > Vaduz 25,6 km cieľ: 16:20  
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
Náš eshop