Paríž - Nice: Druhá etapa sa stala korisťou Pedersena, vyhral o milimetre a je novým lídrom podujatia

6.3.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Paríž - Nice: Druhá etapa sa stala korisťou Pedersena, vyhral o milimetre a je novým lídrom podujatia
Špurt (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

2. 6.3. rovinata etapa ciel rovina Bazainville > Fontainebleau 164 km Pedersen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 1000 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Počas druhej previerky na tohtoročnom Paríž – Nice cyklistov čakala pomerne jednoduchá trasa. Síce museli prejsť 164 kilometrov, no počas nich zdolali iba tisíc výškových metrov. Na trase boli len dve hodnotené stúpania, vôbec nie náročné a ďaleko od cieľa, takže nemali mať žiaden vplyv na priebeh etapy. Inak bol profil etapy totálne rovinatý. 

Práve preto patrili medzi adeptov na víťazstvo v etape šprintéri, rovnako ako v prvej etape. Na konci dňa tak mali byť znovu vidieť Tim Merlier, Sam Bennett, Arnaud Démare, Olav Kooj, Mads Pedersen, Alexander Kristoff, Michael Matthews alebo Kaden Groves. Favoritov bolo veľmi veľa, najväčšie šance však mal Merlier, ktorý mal dnes na sebe najcennejší dres. 
- reklama -
- reklama -

Do celodenného úniku sa dnes cyklistom príliš nechcelo. Vytvoril sa po šiestich kilometroch a dostal sa do neho iba jeden cyklista. Bol ním Jonas Gregaard z Uno-X Pro Cycling Team. Pelotón ho počas celého dňa ďaleko nepustil, no umožnil mu aspoň na jeden deň získať dres pre kráľa hôr. Gregaard totiž vyliezol ako prvý na Côte des Granges-le-Roi (1,4 km - 4,3 %), aj na Côte de Mérévile (0,9 km - 4,4 %).
Posledná horská prémia v itinerári dňa sa nachádzala 60 kilometrov pred cieľom. Gregaard (Uno-X) mal v tom čase už len 41 sekúnd k dobru, a to v pelotóne sa vôbec ešte netlačilo na pílu. Bola len otázka času, kedy sa zaradí do hlavného poľa. Stalo sa tak o šesť kilometrov neskôr. V tom čase ťahalo pelotón viacero tímov. Konkrétne Bora-hansgrohe, Jumbo-Visma, Soudal - Quick Step a UAE Team Emirates
Napriek tomu, že v čele balíku operovalo viacero zoskupení, sa v ňom išlo skôr výletné tempo. Nasledujúcich dvadsať kilometrov sa tak na ceste neudialo nič dramatické a vôbec to nevyzeralo na to, že by to nejaký účastník pretekov chcel zmeniť. Hlavné pole sa postupne približovalo k jedinej rýchlostnej prémii. Tá sa nachádzala na méte 13 kilometrov od pásky v meste La Chapelle-La-Reine
Veľkú smolu mal Latour (TotalEnergies), pretože jemu sa nepodarilo dnešný deň prežiť bez komplikácií. Na ceste na jedinú rýchlostnú prémiu sa mu podarilo spadnúť. Z pádu vyviazol bez väčších zranení, vysadol na bicykel a pokračoval. Pelotón mu však ušiel o minútu, čo ale nebola žiadna dráma. Počkali ho a už na méte 28 kilometrov pred cieľom si mohol fúkať rany v hlavnom poli. 
Pelotón zrýchlil pred rýchlostnou prémiou, no hlavní ašpiranti na zisk etapového vavrínu sa do bitky o výhru na prémiu nebili. Nakoniec záujem o ňu prejavili traja cyklisti a z rýchlejších mužov bol medzi nimi iba Matthews (Jayco). Lenže plný počet bodov a hlavne šesť bonifikačných sekúnd získal Pogačar (UAE). Až po ňom prešiel cez prémiu Matthews, tretí bol Van Hooydonck (Jumbo). Pogačar sa tak dostal do virtuálneho vedenia. 
Po prémii už nebolo ďaleko do cieľa a skoro hneď po nej sa začala pozičná bitka v pelotóne. Spočiatku mal navrh tím Bahrajn Victorious, no do posledného kilometru priviedol balík celok TotalEnergies. Tesne pred bránou posledného kilometra sa padalo, čo balík trošku rozbilo. V páde však neskončilo ani jedno šprintérske meno. Všetci favoriti sa tak mohli zapojiť do bitky o etapu. Najrýchlejší bol Mads Pedersen, ktorý vyhral o milimetre pred Olavom Kooijom. Tretí bol Magnus Cort.
Tim Merlier pozičnú bitku prehral na plnej čiare a v šprinte nakoniec obsadil až 14. priečku. Prišiel tak o najcennejší dres, do ktorého sa navliekol Mads Pedersen. Na predbežnom druhom mieste v celkovej klasifikácii je Tadej Pogačar vďaka bonifikačným sekundám z rýchlostnej prémie. Slovinec stráca na Pedersena dve sekundy. Merlier je tretí so stratou štyroch sekúnd. Koncovku druhej etapy nezvládol ani Sam Bennett, a prepadol sa tak na piatu pozíciu. 
Výsledky etapy
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 03:28:57 60
2. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00 40
3. CORT Magnus EF Education-EasyPost 00:00 30
4. MCLAY Daniel Team Arkéa-Samsic 00:00 25
5. TAMINIAUX Lionel Alpecin-Deceuninck 00:00 20
6. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:00 15
7. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:00 10
8. BOL Cees Astana Qazaqstan Team 00:00 8
9. RENARD Alexis Cofidis 00:00 5
10. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:00 2
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 07:19:35
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:02
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 00:04
4. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:08
5. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:08
6. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:10
7. CORT Magnus EF Education-EasyPost 00:10
8. COQUARD Bryan Cofidis 00:14
9. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:14
10. BOL Cees Astana Qazaqstan Team 00:14
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 99 km - Côte des Granges-le-Roi: dĺžka 1,4 km; sklon 4,3 % 
3 20 60,6 km - Côte de Mérévile: dĺžka 0,9 km; sklon 4,4 %
 
Náš eshop