Paríž - Nice: Tímovú časovku vyhralo Jumbo - Visma o sekundu pred EF Education, novým lídrom je Cort

7.3.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Paríž - Nice: Tímovú časovku vyhralo Jumbo - Visma o sekundu pred EF Education, novým lídrom je Cort
Jumbo-Visma (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

3. 7.3. rovinata etapa ciel rovina Dampierre-en-Burly 32,2 km Jumbo
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 150 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Počas utorka sa nesúťažilo iba na talianskych cestách, ale treťou etapou pokračovalo tiež podujatie Paríž – Nice. Z pohľadu celkovej klasifikácie mal tretí deň veľmi dôležité postavenie. Išla sa totiž tímová časovka, ktorá mohla niektorých favoritov na celkové umiestnenie pripraviť o ich šance. Trasa tímovej časovky bola dlhšia, merala 32 kilometrov, no profilovo nebola vôbec náročná. Išlo sa prakticky po rovine. 

Papierovo najsilnejší tím do časovky postavilo na štart Jumbo – Visma, ktoré dnes malo získať etapové víťazstvo. Aspoň podľa predpokladov. Ich najväčšími súpermi mali byť zoskupenia EF Education-EasyPost a Jayco-AlUla. Bez šance neboli ani ďalšie silné tímy, a to UAE Team Emirates, ktoré dnes mohlo posunúť Tadeja Pogačara do predbežného vedenia, ale aj Bora-hansgrohe a Lotto – Quick Step. Úspech iného tímu by bol veľkým prekvapením. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Prvá zo štartovej rampy skĺzla zostava Lotto Dstny, a to presne tri minúty pred treťou hodinou poobede. Boli to tak pretekári tohto celku, ktorí stanovili prvú hodnotu času v cieli. Lotto Dstny absolvoval tímovú časovku za 34:58. Po nich idúcu Israel - Premier Tech bol o minútu a pol pomalší. Naopak Jayco AlUla sa ujal vedenia o 59 sekúnd. Jeden z troch favorizovaných celkov tak už bol v cieli.
Kvalitnú časovku absolvovali aj muži z Bahrajnu Victorious. Na medzičase neboli ďaleko od lídrov a v druhej polovici trasy ich strata podrástla rovnakým spôsobom. Ich výsledný čas teda bol 34:42, čo bolo o 43 sekúnd pomalšie ako zašli jazdci Jayco AlUla. Iba o sekundu pomalšie ako cyklisti Bahrajnu bolo zoskupenie Ineos Grenadiers. Aj oni tak mohli byť viac-menej spokojní so svojím výkonom. 
Alpecin-Deceuninck, Intermarché - Circus – Wanty ani Astana neprešli trasu časovky tak rýchlo. Najrýchlejšia z týchto troch tímov bola práve Astana, ktorá stratila na lídrov minútu a deväť sekúnd. Svoj tieň neprekročili ani cyklisti z celku Uno-X Pro Cycling. Zašli podpriemernú časovku a so svojim časom sa umiestnili na predbežné predposledné miesto. Popredné priečky neatakovali ani cyklisti z tímov Ag2r Citroën  a Arkéa Samsic.
Viac ako dobrý výkon v časovke predviedli aj pretekári z tímu DSM. Tí dokonca stratili na medzičase len 15 sekúnd, no druhá polovica im už tak nevyšla a nakoniec im v cieli stopky ukázali čas 34:45. Po nich sa už v cieli objavila Bora-hansgrohe a jej čas v tímovej časovke bol 34:20. Ešte o dve sekundy rýchlejší boli v celku UAE Team Emirates, a to hlavne vďaka Pogačarovi. Slovinec totiž prišiel do cieľa sám. 
Jedným z najväčších prekvapení tímovej časovky bol tím Groupama – FDJ a hlavne David Gaudu. Jeho pomocník Stefan Küng ho priviezol do cieľa v čase 34:09, čo bol doposiaľ druhý najrýchlejší čas. Gaudu tak získal presne deväť sekúnd na Pogačara. Movistar ani TotalEnergies nezašli tak dobré časy. Movistar stratil na Jayco AlUla 46 sekúnd, TotalEnergies nabral ešte o 20 sekúnd viac ako Movistar. 
Ďalším tímom na trati už bolo Jumbo - Visma, ktoré od úvodného metra atakovalo doposiaľ najrýchlejší výkon. Pretekári v žltých dresoch prišli na medzičas v plnej sile a v úplne rovnakom čase ako tam mali pretekári tímu Jayco AlUla. Dramatická bitka oboch celkov nakoniec pokračovala až do úplného finále. V poslednom kilometri sa odpútala trojica cyklistov Jumbo - Visma vrátane Jonasa Vingegaarda a cieľovú čiaru preťali v čase 33:55. Boli prví o štyri sekund. 
Na trati zostávali už iba štyri celky. Cofidis neútočil na popredné priečky na medzičase, a nič sa nezmenilo ani v druhej polovici trasy. Nakoniec dosiahol čas 35:00. Soudal - Quick Step mal problémy hneď na začiatku časovky, keď sa na malú chvíľu odpojili dvaja cyklisti. Problémy rýchlo vyriešili, ale stratili tam drahocenné sekundy. Nakoneic ich výsledný čas bol 34:34, čo bolo pre nich asi menším sklamaním.  
Posledným tímom, ktorý mohol ešte pomýšľať na víťazstvo v tímovej časovke bolo zoskupenie EF Education-EasyPost. Ich pretekári rozbehli tímový súboj s chronometrom pomalšie, na medzičas prišli o desať sekúnd po Jumbo – Visma, čo bolo predbežné piate miesto. Lenže v druhej polovici trasy prepli na iný rýchlostný mód a nakoniec boli druhí iba o jednu sekundu za Jumbo – Visma. Taký výkon im mohli v Treku – Segafredo iba závidieť. Strata posledného tímu na trati na víťazov bola 45 sekúnd.
Jumbo - Visma tak potvrdilo papierové predpoklady a vyhrali v ich silnej disciplíne. Radosť z dnešného výkonu nemusel skrývať Jonas Vingegaard, ktorý získal nejaký čas predovšetkým na Tadeja Pogačara. Rozdiel medzi nimi v predbežnej klasifikácii podujatia je po tímovej časovke presne 11 sekúnd. Novým lídrom je Magnus Cort, ktorý vedie klasifikáciu o sekundu pred Nathanom Van Hooydonskom. Tretí je Michael Matthews s maknom troch sekúnd. Rovnakú stratu majú aj Jan Tratnik a Vingegaard. Pogačar klesol na 10. priečku.  
  
Výsledky tímovej časovky: 
1. Jumbo - Visma 33:55 min.
2. EF Education-EasyPost +0:01
3. Jayco AlUla +0:04
4. Groupama - FDJ +0:14
5. UAE Team Emirates +0:23
6. Bora-hansgrohe +0:25
7. Soudal - Quick Step +0:39
8. Trek - Segafredo +0:45
9. Bahrajn Victorious +0:47
10. Ineos Grenadiers +0:48
11. Tím DSM +0:48
12. Movistar +0:50
13. Lotto Dstny +1:03
14. Cofidis +1:05
15. TotalEnergies +1:10
16. Astana +1:13
17. Arkéa - Samsic +1:25
18. Ag2r Citroën +1:27
19. Alpecin-Deceuninck +1:31
20. Intermarché - Circus - Wanty +1:33
21. Uno-X Pro Cycling Team +1:39
22. Israel - Premier Tech +2:32
Priebežné poradie pretekov po etape
1. vlajka CORT Magnus EF Education-EasyPost 07:53:41
2. albansko VAN HOOYDONCK Nathan Jumbo-Visma 00:01
3. albansko MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:03
4. vlajka TRATNIK Jan Jumbo-Visma 00:03
5. vlajka VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:03
6. vlajka YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:07
7. vlajka POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:08
8. vlajka FOSS Tobias Jumbo-Visma 00:08
9. albansko O'BRIEN Kelland Team Jayco-AlUla 00:11
10. vlajka POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 00:14
 
Náš eshop