Paríž - Nice: Pogačar ušiel v poslednom kopci, opäť zvíťazil a odnáša si aj celkový triumf

12.3.2023, 13:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
8. 12.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Nice 118 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2350 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Pred poslednou etapou Paríž-Nice bol v najlepšej pozícii Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Dvojnásobný víťaz Tour de France doposiaľ nemal žiadne problémy s konkurenciou, ale jeho náskok na Davida Gaudua (Groupama-FDJ) bol iba dvanásťsekundový. Rozhodnuté nebolo ani o ďalších priečkách v Top 10. Štvrtý Simon Yates (Jayco AlUla) strácal 29 sekúnd na tretieho Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma). 
Po Côte de Levens (6,1 km; 4,9 %) sa vytvoril šestnásťčlenný únik, kde boli aj líder horskej súťaže Jonas Gregaard (Uno-X Pro Cycling Team), David De la Cruz (Astana Kazachstan), Ion Izagirre (Cofidis) alebo Fred Wright (Bahrain - Victorious). Prvý menovaný získal pätnásť bodov na prvých troch horských prémiách a mal istotu bodkovaného dresu. Po Côte de Berre-les-Alpes (6,3 km; 6 %) bola vedúca skupina dostihnutá. 
Nový únik tvorili Lucas Hamilton (Jayco), Stefan Küng (Groupama), Jan Tratnik (Jumbo), Oliver Naesen (AG2R Citroën) a Clément Champoussin (Arkéa). Pred Côte de Peille (6,6 km; 6,9 %) si vypracovali 45 sekúnd k dobru. Hlavnú skupinu viedli pretekári UAE Team Emirates. Tadej Pogačar bol blízko k druhému celkovému víťazstvu na etapových pretekoch v tejto sezóne. Z balíka sa utrhol Wout Poels (Bahrain - Victorious).
Pelotón sa poriadne preriedil. Pogačar mal k dispozícii dvoch domestikov. 3600 metrov pred vrcholom sa Poels pridal k vedúcej skupine. Po chvíli sa Holanďan opäť utrhol a nasledoval ho Naesen. Francúzsky klasikár sa ale nevedel pridať k Poelsovi. K skupine prenasledovateľov sa dostal aj De la CruzChampoussin sa vrátil do balíka. Poels získal na vrchole desať bodov a pustil sa do zjazdu. 
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Prenasledovatelia strácali pätnásť sekúnd, balík mal štyridsaťsekundové manko. Naesen sa vrátil k druhej skupine. Tá sa 42 kilometrov pred cieľom stala súčasťou pelotónu. V balíku zostalo priblížne 25 cyklistov. Nikto z elitnej desiatky tam nechýbal. Poels získal aj rýchlostnú prémiu a šesť bonifikačných sekúnd si v hlavnej skupine pripísal Pogačar. Tretí bol Gaudu a rozdiel medzi prvými dvoma jazdcami v GC sa zvýšil na štrnásť sekúnd.
Poels mal tridsať kilometrov pred cieľom iba pätnásťsekundový náskok. Po niekoľkých minútach sa stal súčasťou pelotónu. Ten začal stúpať na poslednú horskú prémiu Col d'Éze (6 km; 7,6 %). Pogačar mal k dispozícii už iba Felixa Großchartnera. V skupine už chýbal desiaty Pierre Latour (TotalEnergies) a k ataku sa odhodlal Simon Yates. Za Britom sa udržali iba jazdci Top 3. Následne sa utrhol Pogačar a šiel sám.
K druhej skupine sa dotiahol Matteo Jorgenson (Movistar), ale odišiel odtiaľ David Gaudu. Víťaz Okolo Ománu šiel výborne a dotiahol skupinu k Francúzovi. Na dohľad ostávali aj ďalší pretekári elitnej desiatky. Dva kilometre pred vrcholom mal Pogačar polminútový náskok na partiu prenasledovateľov. Za nimi šla skupina, kde boli Jack HaigGino Mäder (2x Bahrain - Victorious), Romain Bardet (DSM), Pavel Sivakov (Ineos) a Neilson Powless (EF Education).
Na vrchole mal Pogačar štyridsaťsekundový náskok a mieril za ďalším etapovým aj celkovým víťazstvom. Za druhou skupinou sa osamostatnil Sivakov. Zvyšok partie ho v zjazde dobehol. Ich manko na skupinu s Gauduom bolo dvadsať sekúnd. Jorgenson sa virtuálne posúval z ôsmej na šiestu priečku. Za najbojovnejšieho pretekára poslednej etapy bol vyhlásený Wout Poels
Tadej Pogačar po skvelej sólovej jazde získal tretí etapový triumf aj celkové víťazstvo. Šprint o druhé miesto vyhral Jonas Vingegaard, tretí skončil David Gaudu. Druhá skupina stratila 33 sekúnd. Ďalšia partia prišla do cieľa o desať sekúnd neskôr a šiestu priečku vybojoval Neilson Powless. Víťaz pretekov ovládol aj bodovačku a súťaž jazdcov do 25 rokov. Horskú súťaž ovládol Jonas Gregaard
Druhý David Gaudu napokon stratil 53 sekúnd, ale druhé miesto je jedno z najlepších výsledkov v jeho kariére. Vysoký štandard potvrdil aj Jonas Vingegaard. O lepšie umiestnenie ho pripravila strata v štvrtej etape. Rozdiely v konečnom poradí Top 10 sú mimoriadne tesné. Ôsmy Matteo Jorgensom mal identický čas ako siedmy Romain Bardet. V neprospech Američana rozhodol súčet umiestnení. 
Iba o dve sekundy menej stratil Neilson Powless. Napriek časovým rozdielom nastala v Top 10 iba jedna zmena. Na desiatu priečku sa posunul Jack Haig. Naopak, vypadol odtiaľ Pierre Latour. Tím Bahrain - Victorious tak dostal do elitnej desiatky dvoch pretekárov. Zoskupenie Jayco AlUla okrem štvrtého miesta Simona Yatesa dosiahlo úspech v podobe víťazstva v tímovej klasifikácii.  
vyjadrenie ikonky ciernaTadej Pogačar (víťaz etapy, celkový víťaz)
"Nikdy som tu neštartoval. Dvakrát som bol na Tirreno-Adriatico, keďže preteky sa termínovo prekrývajú. Na prvých pretekoch som vždy šiel dobre, takže mojim cieľom aj snom bolo vyhrať Paríž-Nice. To, že sa mi to podarilo, je neuveriteľné. Útok je najlepšia obrana. Veľmi dobre tu poznám cesty, odjazdil som tu množstvo tréningov a vedel som, ako sa zjazďuje. Taktiež som vedel, ako sa môžem vyčerpať v stúpaní na posledný kopec, aby som mohol prísť do cieľa. Myslím, že som to zvládol veľmi dobre."
vyjadrenie ikonky ciernaDavid Gaudu (3. miesto v etape, 2. miesto v GC)
"Našou úlohou bolo dostať Künga do úniku, čo sa nám podarilo. Únik nemal príliš veľký náskok, takže sme nemohli uplatniť túto stratégiu. Navyše som sa dnes necítil úplne dokonalo. Nebol to pre mňa najlepší deň v kariére. V kopcoch som potreboval ísť svoje tempo. Keď Pogačar zaútočil, tak som nemal šancu. Nemohol som s tým nič urobiť. Pogačar bol celé preteky najsilnejší. Cítil som sa trochu horšie ako včera, ale nič si nevyčítam. Druhé miesto je pre nás veľmi dobrý výsledok."
vyjadrenie ikonky ciernaJonas Vingegaard (2. miesto v etape, 3. miesto v GC)
"Keby som mal nohy, skúsil by som to v poslednom stúpaní, ale Pogačar bol naozaj silný. Keď zaútočil, všetci si mysleli, že s ním nepôjdem a naozaj som nešiel. Dnes som spokojný s druhým miestom. Som spokojný s tým, ako som jazdil. Teraz môže pracovať na svojej forme pred Tour de France. Dúfam, že tam budem v lepšej forme. Nemyslím si, že som tu jazdil na svojej najvyššej úrovni. Čaká ma ešte kus práce."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 02:51:02 60
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:33 40
3. GAUDU David Groupama-FDJ 00:33 30
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:33 25
5. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:33 20
6. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:43 15
7. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:43 10
8. BARDET Romain Team DSM 00:43 8
9. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:43 5
10. MÄDER Gino Bahrain Victorious 00:43 2
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 24:01:38
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:53
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:39
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 02:14
5. MÄDER Gino Bahrain Victorious 02:56
6. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 03:17
7. BARDET Romain Team DSM 03:19
8. JORGENSON Matteo Movistar Team 03:19
9. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 04:05
10. HAIG Jack Bahrain Victorious 04:56
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 96,1 km - Côte de Levens: dĺžka 6,1 km; sklon 4,9 % 
2 20 81,3 km - Côte de Châteauneuf: dĺžka 5,4 km; sklon 4,6 % 
2 20 67,3 km - Côte de Berre-les-Alpes: dĺžka 6,3 km; sklon 6 % 
1 20 49,7 km - Côte de Peille: dĺžka 6,6 km; sklon 6,9 %
1 20 15,3 km - Col d'Éze: dĺžka 6 km; sklon 7,6 %
 
Náš eshop