Paríž - Nice: V prvej horskej etape dominoval Pogačar a obliekol si žltý dres, Vingeggard stratil 43 sekúnd

8.3.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Paríž - Nice: V prvej horskej etape dominoval Pogačar a obliekol si žltý dres, Vingeggard stratil 43 sekúnd
Tadej Pogačar (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

4. 8.3. rovinata etapa ciel rovina St-A.-Montrond > Loge Gardes 165 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2600 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
Štvrtá etapa Paríž-Nice prvýkrát zaviedla pretekárov do hôr. Na cyklistov čakal horský dojazd na La Loge des Gardes (6,7 km; 7,1 %), ktorý mal preveriť kandidátov na celkové víťazstvo. Žltý dres si obliekol Magnus Cort (EF Education-EasyPost). Víťaz šiestich etáp na Vuelte nepatril medzi najväčších favoritov, ale v minulosti už dokázal svoje kvality aj v kopcoch. Najväčším kandidátom na etapové víťazstvo bol Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali líder horskej súťaže Jonas GregaardAnders Skaarseth (2x Uno-X Pro Cycling Team), Larry Warbasse (AG2R Citroën Team), Lilian Calmejane (Intermarché - Circus - Wanty), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny) a Hugo Houle (Israel Premier Tech). 65 kilometrov pred cieľom mali štyri minúty a štyridsať sekúnd k dobru. 
Cyklistov dnes na niekoľko kilometrov potrápil bočný vietor, ale 62 kilometrov pred cieľom žiaden z favoritov nezaostával. Pelotón viedli zástupcovia EF Education. Neilson Powless patril do širšieho okruhu kandidátov na triumf. Pascal Eenkhoorn mal v priebežnom poradí stratu iba minúty a šiestich sekúnd. Virtuálne sa tak obliekal do žltého dresu. Odstup vedúcej skupiny klesol pod štyri minúty. 
Pred prvou horskou prémiou Côte du Vernet (2,1 km; 5,8 %) sa na čelo hlavnej skupiny poskladali aj jazdci UAE Team Emirates, Jumbo-Visma či Bora - hansgrohe. Na vrchole vzal tri body bez boja Gregaard a zvýšil svoj náskok vo vedení horskej súťaže. Náskok vedúcej skupiny, odkiaľ vypadol Ballerstedt, klesol pod tri minúty. Z pelotónu si už začali vystupovať šprintéri. Tempo balíka prevzal Ineos Grenadiers.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Neskôr ich na čele opäť vymenili jazdci UAE Emirates. Magnus Cort zatiaľ zvládal etapu bez problémov. V krátkom zjazde pred Côte du Cheval Rigon (5,7 km; 3,9 %) preukazoval svoje kvality Eenkhoorn. Majster Holandska v pretekoch si vytvoril desaťsekundový náskok na zvyšok vedúcej skupiny. Za ním vyrazil Gregaard, ale niekdajší pretekár Astany sa vrátil k partii prenasledovateľov. 
32 kilometrov pred cieľom sa Eenkhoorn vrátil k zvyšku úniku. Vedúca skupina začala stúpať na druhú horskú prémiu. Problémy s tempom UAE doposiaľ nemal žiaden z favoritov. Náskok úniku klesol pod dve minúty. Defekt predného kolesa dostal Mikkel Bjerg (UAE Emirates). Ďalšie tri body na vrchole získal Gregaard. Únik nespolupracoval ideálne. Eenkhoorn a Gregaard si vymenili niekoľko slov.
V pelotóne ostalo priblížne päťdesiat jazdcov. Tempo začal udávať aj šprintér Cofidisu Bryan Coquard. Ich najlepšie postaveným pretekárom bol Ion Izagirre. Španielsky veterán strácal minútu a osem sekúnd na Corta. Vedúca skupina sa rozpadla a vpredu ostali CajmejaneEenkhoorn Skaarseth. Po chvíli ich doplnil aj Warbasse. Následne si nastúpil jazdec Intermarché a pokračoval s ním iba Nór. 
Pätnásť kilometrov pred cieľom vyrazil z pelotónu Michael Matthews (Jayco AlUla) a prišiel si po rýchlostnú prémiu. Virtuálne sa prezliekol do žltého dresu. O dve bonifikačné sekundy si polepšil aj Tadej Pogačar. Obaja sa vrátili do balíka, ktorý viedli zástupcovia AG2R. V hlavnej skupine naďalej jazdil aj Magnus Cort. Pretekári sa blížili k cieľovému kopcu La Loge des Gardes (6,7 km; 7,1 %). 
Prvý útok podnikol Clément Champoussin (Arkéa Samsic). Päť kilometrov pred páskou si vystúpil Magnus Cort. Francúz bol dobehnutý. Do problémov sa dostal aj dvojnásobný víťaz Maximilian Schachmann (Bora - hansgrohe). Následne odpadol aj Neilson Powless. Tempo bolo privysoké aj na Jacka Haiga (Bahrain - Victorious) a atakoval Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Tadej Pogačar sa nenechal prekvapiť a nasledoval ho.
Za nimi zostala priblížne pätnásťčlenná skupina. Pogačar Vingegaard sa vrátili späť a atakoval David Gaudu (Groupama - FDJ). Za ním vyrazil Chris Harper (Jayco AlUla) a tak opätovne zaútočil PogačarVingegaard na chvíľu zaváhal a medzi dvoma najväčšími favoritmi vznikla malá medzera. 1700 metrov pred cieľom sa Slovinec spojil s Francúzom a spoločne mierili do cieľa. 
K Vingegaardovi sa dotiahol Gino Mäder (Bahrain - Victorious). Tadej Pogačar v závere udolal Davida Gaudua, zvíťazil a obliekol sa do žltého dresu. 34 sekúnd stratil Mäder, ktorý v závere utrhol Jonasa Vingegaarda. Víťazovi Tour de France v závere došli sily a pred cieľom ho predbehli aj Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën) a Kévin Vanquelin (Arkéa Samsic). Romain Bardet (DSM), Simon Yates (Jayco), Matteo Jorgenson (Movistar) a Daniel Martínez (Ineos) stratili 51 sekúnd. 
Do minútovej straty sa zmestil aj Ion Izagirre (Cofidis). V priebežnom poradí sa Pogačar obliekol do žltého dresu. Desať sekúnd stráca Gaudu a tretí je Vingegaard. Čerstvý víťaz O Gran Camiňo má 44-sekundové manko a v nasledujúcich etapách bude mať čo robiť, aby zmazal manko na vyššie postavených jazdcov. Menej ako minútu stráca Yates a Top 5 vďaka skvelému výkonu uzatvára Mäder. Zajtra budú v permanencii šprintéri, keďže ich čaká rovinatá etapa. 
vyjadrenie ikonky ciernaTadej Pogačar (víťaz etapy, žltý dres)
"Celý deň to bolo nervózne. Už na rovine to pri bočnom vetre bolo veľmi ťažké a chaotické. V poslednom kopci šiel Felix Groβchartner skvelé tempo. Výborne mi to pripravil a ja som mal dobré nohy. Vedel som, že Davidovi Gauduovi nesmieme dať veľký priestor, takže som skoro vyrazil, aby som ho dorazil. Inak by sme nebojovali o víťazstvo. Keď Jonas Vingegaard po prvýkrát útočil, tak som si myslel, že sa cíti naozaj veľmi dobre. Musel som na to zareagovať a skôr som čakal na posledné pasáže. Myslím, že to bolo príliš ťažké a šiel príliš dlho naplno, keď sa ma pokúsil doraziť. Tam sa mu to nevyplatilo.. Rozhodne nebolo mojim plánom získať žltý dres, ale nemôžem ho odmietnúť. Takže som šťastný a je skvelé ho opäť mať."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:01:17 60
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:01 40
3. MÄDER Gino Bahrain Victorious 00:34 30
4. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 00:42 25
5. VAUQUELIN Kévin Team Arkéa-Samsic 00:43 20
6. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:43 15
7. BARDET Romain Team DSM 00:51 10
8. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 00:51 8
9. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:51 5
10. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:51 2
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 11:55:00
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:10
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:44
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:56
5. MÄDER Gino Bahrain Victorious 01:19
6. BARDET Romain Team DSM 01:40
7. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:40
8. JORGENSON Matteo Movistar Team 01:42
9. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 01:44
10. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 01:54
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 48,1 km - Côte du Vernet: dĺžka 2,1 km; sklon 5,8 % 
3 20 27,2 km - Côte du Cheval Rigon: dĺžka 5,7 km; sklon 3,9 %
1 20 Cieľ - La Loge des Gardes: dĺžka 6,7 km; sklon 7,1 %
 
Náš eshop