Začína Tirreno - Adriatico, v daždivej časovke mal šťastie na najlepšie podmienky Ganna, vyhral suverénne

6.3.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Začína Tirreno - Adriatico, v daždivej časovke mal šťastie na najlepšie podmienky Ganna, vyhral suverénne
Filippo Ganna (© LaPresse/Fabio Ferrari)

1. 6.3. rovinata etapa ciel rovina Lido di Camaiore 11,5 km Ganna
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
mapa etapy, 0 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
Tirreno - Adriatico tradične začína časovkou v Lido di Camaiore, hoci už nie tímovou. A je to zrejme aj dobre, pretože by hrozil debakel ostatným tímom zo strany Jumbo - Visma, ktorý sem poslal supersilný tím i napriek tomu, že má víťaza Tour de France na Paríž - Nice. Boli tu skvelí tempári ako Wout van Aert, Primož Roglič, Dylan van Baarle i Wilco Kelderman. No zatiaľ čo Van Baarle vyhral Omloop, ostatní ešte tento rok na ceste nesúťažili, takže nemali súťažne rozbehnuté nohy na túto časovku.
To mohla byť šanca pre konkurentov, najmä Filippa Gannu, ktorý sa akoby skúša transformovať na pretekára pre celkové poradie, teda dnešok bol pre neho dôležitý. Zvedaví sme boli i na výkon Mathieua van der Poela. Veľký potenciál ukazuje mladučký Magnus Sheffield z Ineosu, ktorého sme v takejto krátkej časovke tipovali na Top 5.
Bola to svojim spôsobom veľmi nudná časovka, ktorá mala len neuveriteľné dve zákruty na 11 500 metroch. To sme hádam ešte nevideli. Bolo to teda čisto iba o výkone. Nehrozili ani problémy s mokrou vozovkou, keďže počas časovky rôzne pršalo. Niekde a niekedy silno, inde a inokedy menej. Väčšina favoritov štartovala až v závere, samozrejme, Jumbo ich nemohlo všetkých zmestiť do záverečnej polhodiny, takže Van Aert a Van Baarle štartovali skôr. No očakávania boli trochu prehnané. Akoby si mysleli, že za ich jazdy sú podmienky najhoršie a nešli riskantne na krv. Už v čase, keď prišli do cieľa, mali veľkú stratu.
Spomedzi pretekárov štartujúcich v prvej hodine bol najrýchlejší Francúz Bruno Armirail z Groupamy - FDJ. Potenciál potvrdil aj Gleb Syrica, ktorý je aktuálne jedným iba z dvoch Rusov s kontraktom vo World Tour (s Vlasovom), no rozbieha sa na silného šprintéra. Vlani na Okolo Slovenska špurtoval druhý. Potom už na Langkawi vyhral a v San Juane už tento rok tiež bojoval o triumf. Z prvých päťdesiatich pretekárov bol druhý najrýchlejší.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Už v strede poľa štartoval Magnus Sheffield (Ineos), ktorý na medičase na piatom kilometri (obrátka) mal sekundový náskok na Armiraila, ale v druhej časti neskutočne pridal a napokon ho zdolal o masívnych 26 sekúnd. Výborne pracoval s rozložením tempa a vetrom. I v tomto počasí dokázal ísť priemerkou cez 53 km/h. To vyzeralo na atak víťazstva, resp. že ho dokážu poraziť maximálne tak Ganna. Do karát mu hralo aj to, že zrazu začali padať krúpy. Nie na celej trase, ale vyzeralo to tak, že podmienky sa zhoršujú. Sheffield nadelil Van Aertovi 43 sekúnd.
Nasledovali silné výkony Austrálčanov. Jai Hindley (Bora-hansgrohe) stratil na Sheffielda 20 sekúnd, Ben O'Connor (Ag2r Citroen) 21. Zaradili sa teda pred Armiraila. Dôležitý bol aj čas Adama Yatesa (UAE Team Emirates), ktorý súťaží v celkovom poradí. Na lídra stratil 47 sekúnd, celkom dosť. Za to Tao Hart z Ineosu sa zaradil s odstupom 21 sekúnd hneď za O'Connora. Peter Sagan šiel v tejto prostrednej skupine a už aj na jeho prejave bolo viditeľné, že nebude zbytočne riskovať. Svojim časom s odstupom 1:13 sa zaradil tesne za polovicu pretekárov. Napokon to pre neho bolo 105. miesto.
Za to Primož Roglič (Jumbo-Visma) od úvodných metrov vyzeral veľmi oduševnene a úvodnú zákrutu napálil. Hneď bolo jasné, kto z Jumba ide dnes na výsledok a hlavne celkové poradie. No i keď držal na Sheffielda malý odstup, v závere nedokážal vyšpičkovať svoj výkon a stratil 18 sekúnd. Možno to bolo dané práve tou nevypretekanosťou. Z ľudí na celkové poradie ale obstál výborne. Jeho času 13:17 sa ešte vyrovnal Nelson Oliveira z Movistaru. Boli na druhom resp. treťom mieste. Následne dohučal do cieľa Aleksander Vlasov z Bory, ktorý zaostal na nich len o sekundu.
Všetci títo ľudia šli výborne, ale ďaleko za Sheffieldom. Čakalo sa, či ho ešte vôbec niekto dokáže poraziť. Brandon McNulty (UAE Team Emirates) to síce skúšal, keď na medzičase mal zhodný čas, ale tomu skvelému záveru Američana nemohol stačiť. No zaradil sa na jasné druhé miesto s odstupom iba troch sekúnd! Podľa tohto to vyzeralo tak, že ešte predsa len nemusí byť o víťazovi rozhodnuté. Hlavne preto, že prestalo liať a zdalo sa, že Ganna bude mať najlepšie podmienky. Už jeho kolega Thymen Arensman stratil len osem sekúnd.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Následne skoro prekonal Sheffielda Michael Hepburn (Jayco-Alula) a trať sa naďalej vysušovala. Lennard Kämna dokázal prekonať 20-ročného jazdca Ineosu a bolo zjavné, že keď to dokázal on, nebude sám. Mláky sa rozpúšťali každým ďalším motorkárom, pretekárom i mechanickým vozidlom za ním. Z Jumba napokon najvyššie skončil Wilco Kelderman, no iba sekundu pred Rogličom. Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) lepšie podmienky nevyužil, nedostal sa do Top 10.
Predpoklady sa napĺňali, keď Filippo Ganna (Ineos - Grenadiers) mal už na medzičase náskok desiatich sekúnd, ktoré napokon navýšil až na neskutočných 28 v cieli. Na takmer suchej vozovke šiel rýchlosťou cez 55,3 km/h. Na vrchárov získal veľmi slušný náskok, veď taký Roglič stratil až 49 sekúnd. No je pravdepodobné, že itinerár i konkurencia budú predsa len priťažké.
Ako dopadli favoriti na GC? Arensman +39s, Almeida +41s, Kelderman +48s, Roglič +49s, Vlasov +50s, Hindley +51s, O'Connor +52s, Hart +52s, Ciccone +59s, Mas +60s, Landa +75s, A. Yates +78s. Vidíme, že asi najväčším negatívnym prekvapením je strata Adama Yatesa, ktorý zaostal až o 1:18, čo je veľa na Gannu, samozrejme, na ostatných relevantnejších súperov menej. Z UAE dokonca najlepšie skončil McNulty +34s. Nasledujú tri etapy, kde by sa mohol v závere ukázať Peter Sagan.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Filippa Gannu (víťaz)
"Dnes sme to perfektne zvládli. Som veľmi rád za to, ako to zvládol celý tím. Pokračujeme na tej vlne po víťazstve Toma Pidcocka na Strade Bianche. Super. Je to pre nás veľmi dobré. Uvidíme, ako sa budú ďalšie etapy vyvíjať, aké bude počasie. Nebol som si istý, ako sa mi podarí zajazdiť, no dal som do toho všetko a som veľmi rád za to víťazstvo, lebo mal som veľa pódií bez víťazstva (4x, pozn. red.), tak je to pre mňa a sebadôveru dôležité. V hlave mám teraz niečo ako ďalšiu motiváciu."
Výsledky
1. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 12:28 60
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:28 40
3. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 00:31 30
4. HEPBURN Michael Team Jayco-AlUla 00:33 25
5. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:34 20
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:39 15
7. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:41 10
8. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:41 8
9. PEDERSEN Casper Soudal Quick-Step 00:47 5
10. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 00:48 2
105. SAGAN Peter TotalEnergies 01:44
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop