2. etapa Tirreno - Adriatico vyvrcholila tesným špurtom pre Jakobsena, Sagan jedenásty

7.3.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
2. etapa Tirreno - Adriatico vyvrcholila tesným špurtom pre Jakobsena, Sagan jedenásty
Fabio Jakobsen na pódiu (© Soudal Quick-Step / Getty Images)

2. 7.3. rovinata etapa ciel rovina Camaiore > Follonica 210 km Jakobsen
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1700 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
Po hroznom počasí prvý deň sa v Toskánsku pekne vyčasilo a za príjemného jarného počasia sa absolvovala druhá etapa Tirreno - Adriatico, ktorá nemala žiadne ambície trhať pelotón. Ako to ale zvykne byť v pretekoch RCS Sport, mala až 210 kilometrov, trochu zbytočne, keďže sa nebolo potrebné nikam ďaleko presúvať na druhú stranu krajiny. Na trase z Camaiore do Follonice boli len maličké kopčeky a očakával sa špurt.
Vpredu sa veľmi rýchlo vytvoril únik. Tvorilo ho päť pretekárov. Boli tam Mirco Maestri (Eolo-Kometa), Roland Thalmann (Tudor Pro Cycling), Alessandro Iacchi (Corratec) a ešte aj ich pomocníci Davide Bais (Eolo-Kometa) so Stefanom Gandinom (Corratec), ktorí sa starali o tempo v prvej polovici etapy, no potom sa vrátili do balíka. Gandin získal aj vrchársku prémiu, teda špeciálny dres. No partia si nevypracovala veľký náskok, prakticky neprekročil oäť minút. Soudal s Jaycom ho držali nakrátko, väčšinu času mal iba dve minúty výhody.
50 kilometrov pred cieľom teda mali Maestri, Thalmann a Iacchi náskok minúty na hlavné pole. Nutné je dodať, že pre tímy s oficiálnymi názvami Tudor Pro Cycling aj Team Corratec šlo o prvé etapové preteky World Tour, na ktorých vo svojej histórii štartovali, takže sa chceli hneď ukázať. Oba celky pôsobili vlani na kontinentálnej úrovni, švajčiarsky tím poznáme pod názvom Swiss Racing Academy. Tento rok teda povýšili do druhej ligy. Zatiaľ čo v jednom sú iba Švajčiari, Corratec má aj pár netalianov ako Karla Vacka.
V pelotóne sa nič zásadné nedialo, viedli ho neustále jazdí Soudalu - Quick-Step a Jayco-Alula. Zaujímavé bolo, že ich holandskí lídri Dylan Groenewegen a Fabio Jakobsen nikdy nevyhrali v Taliansku. Obaja boli dnes veľkými favoritmi, teda to mohli zmeniť. Zaskočiť ich chcel určite Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Fernando Gaviria (Movistar) a potom tu bola plejáda borcov, ktorých nikdy nemôžete podceniť a môžu zatieniť aj najhviezdnejšie mená - Meeus, Molano či Girmay alebo Bauhaus. Ak sme prirátali ešte aj Moschettiho, Cavendisha, Consonniho, Bouhanniho, Theunsa či Bonifazia, Peter Sagan papierovo nemal veľké šance. Nebolo jasné, či vôbec bude špurtovať.
Presne dvadsať kilometrov pred páskou bol únik dobehnutý a tímy sa postupne skladali na šprintérsku koncovku. Už to nebolo len o dvoch tímoch, ale vpredu sa začali ukazovať mnohé celky aj s ľuďmi na celkové poradie. Peter Sagan jazdil pekne vpredu. V závere to boli poriadne lakťovačky. Tímy boli veľmi silné a počet šprintérov obrovský. Každý tam tvrdo bojoval o pozíciu. Peter si vyhliadol zadné koleso Philipsena, no stále sa to menilo.
Vo veľkom chaose tesne preťal prvý pásku Fabio Jakobsen (Soudal - Quick-Step), ktorý o pár centimetrov zdolal Jaspera Philipsena (Alpecin-Deceunink a tretí bol po veľmi dobrom výkone Fernando Gaviria (Movistar), ktorý začal veľmi skoro a obaja sa cez neho dostali. Sagan bol za Philipsenom, ale v momente začiatku špurtu jeho zadné koleso stratil, keď sa sťuchol s Biniamom Girmayom (Intermarché) a bolo po boji o Top 5. Páskou prešiel jedenásty. Eritrejčan bral štvrtú pozíciu. Groenewegen sa napriek tvrdej práci jeho tímu celý deň, nepresadil, bol až siedmy.
Pre Jakobsena je to druhé víťazstvo v aktuálnej sezóne. Čakal na neho trochu dlhšie, keďže vyhral hneď druhý špurt sezóny v San Juane, ale potom mu viacero nevyšlo. Na KBK sa udržal v skupine, ktorá špurtovala ale iba o piate miesto. No a vieme, že potom chcel vyhrať Le Samyn, ale na zem mu trochu "pomohol" Martin Svrček a pre oboch to bol koniec pretekov. No Holanďan je už v poriadku a aj keď na Tirreno - Adriatico vyhral prvý raz v kariére, asi nie posledný. Ďalšiu šancu bude mať už zajtra. No skvelý špurt predviedol Gaviria, takže budeme zvedaví aj na neho.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabia Jakobsena (víťaz)
"Bolo to o veľkej rýchlosti dnes. Fernando začal skoro, ale šiel neskutočne dobre a potom som tam doskočil na pásku s Philipsenom. V tejto sezóne je toľko tesných finišov, že som si ani ja teraz nebol istý, či som vyhral. Ešte si rád pozriem ten fotofiniš. Skrátka je teraz veľmi veľa skvelých šprintérov a je to tesné.
Tím urobil skvelú robotu celý deň. Kolegovia boli vpredu, pracovali, dostali ma do správnej pozície a nejako som to zvládol. Treba využívať šance. Dnes som jednu zvládol, snáď prídu ešte ďalšie možnosti.
Minulý týždeň som spadol na pretekoch (spolu so Svrčkom, pozn. red.) a ešte trochu cítim bolesť pri chôdzi po schodoch, tak vždy hľadám výťah (smiech). Ale na bicykli je to v poriadku."
 
 
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 05:06:33 60
2. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 00:00 40
3. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00 30
4. GIRMAY Biniam Intermarché-Circus-Wanty 00:00 25
5. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00 20
6. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00 15
7. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00 10
8. CONSONNI Simone Cofidis 00:00 8
9. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 5
10. BOUHANNI Nacer Team Arkéa-Samsic 00:00 2
11. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 05:19:01
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:28
3. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 00:31
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:34
5. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:39
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:41
7. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:41
8. PEDERSEN Casper Soudal Quick-Step 00:47
9. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 00:48
10. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 00:48
94. SAGAN Peter TotalEnergies 01:44
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 zelene 113,3 km - Castellina Marittima: dĺžka 12,3 km; sklon 2,9 % 
 
Náš eshop