Piatok na Tirrene: V silnom vetre ďalší triumf Rogliča na cieľovom kopci, Carusovi nevyšiel dobrý pokus

10.3.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
5. 10.3. rovinata etapa ciel rovina Morro d'Oro > Sarnano 168 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 3800 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
Po malej ochutnávke vo štvrtok prišila na piaty deň Tirreno - Adriatico skutočná vrchárska epizóda. Cieľový kopec Sassotteto mal 13,1 km pri sklone sklon 7,4 %. V niektorých minulých ročníkoch takéto ťažké kopce ani neboli v itinerári ako cieľové, no vieme, že v posledných rokoch sa RCS Sport snaží sem prilákať viacero silných vrchárov, aby neboli všetci na Paríž - Nice. To sa im čiastočne darí a boli sme zvedaví, ako sa bude dariť partii okolo Rogliča, Yatesa, Masa či Vlasova. No problémom mohlo byť, že na tomto kopci veľmi silno fúkalo a etapu už muselo zrušiť Paríž - Nice, takže bolo otázkou, či sa na vrchol aj naozaj pozrieme.
Väčšia časť etapy mala kopcovitý charakter. Síce chýbalo stúpanie, ktoré by vyzeralo pôsobivo, no terén sa neustále vlnil hore a dolu a už pred cieľovým kopcom nastúpali pretekári 3000 výškových metrov. A to pripomíname, že etapa konečne nemala vyše 210 km, ale iba 168, čo bola naozaj dobrá správa pre všetkých. Giulio Ciccone tiež dúfal, že ho po etape nezrazí auto ako včera.
Napriek náročnému terénu sa tri štvrtiny pretekov šli v kľude. Veľmi rýchlo sa vytvoril únik, ktorý ale pre svoju početnosť i viaceré mená nedostal viac ako tri minúty výhody. Vpredu boli Zdeněk Štybar (Jayco-AlUla), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Florian Stork (DSM), Anthony Perez (Cofidis), Simon Guglielmi (Arkea-Samsic) a Erik Fetter (Eolo-Kometa). Neskôr sa ešte k pätici podarilo doskočiť Davide Ballerinimu (Soudal - Quick-Step). Spolu teda putovali regiónom Marky, keďže z Toskánska sa už presunuli k Jadranskému moru.
Na vrchole prvého klasifikovaného kopca, ktorý prišiel až 42 km pred páskou, bol ako prvý 25-ročný Nemec Stork, ktorý ale nemal predtým žiadne vrchárske body, takže nemohol ovplyvniť vrchársku klasifikáciu a zároveň sa už trhala unikajúca skupina. Ako prví z nej vypadli Štybar a Fetter. To už prichádzalo štartové pole do veľmi veterných pasáží a ľudia vpredu to mali hrozne ťažké.
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
V ďalšom malom kopci bola čelná partia dostihnutá a vtedy vypadli z balíka už prví šprintéri vrátane Cavendisha, Philipsena aj Petra Sagana. Tých už čakalo kľudné doputovanie do cieľa. Balíku velil Ineos, Jumbo i UAE ostávali v úzadí. Pod posledným kopcom to prevzal Movistar. Na a prišiel výstup na Sassotteto (dĺžka 13,1 km; sklon 7,4 %). Vietor bol veľmi silný. Tí, ktorí ťahali balík, mleli z posledného. Movistar sa vyčerpal a musel stiahnuť. Nikto nechcel byť vpredu na vetre. Bola to trochu komická situácia. Za normálnych okolností by určite niekto nastupoval, no tu by nemal šancu.
Štyri kilometre pred cieľom to predsa len skúsil Damiano Caruso (Bahrain Victorious). Jeho tím mal viacero kariet, chcel už niečo vyskúšať. Tempo viedlo vtedy UAE, no domestici sa veľmi míňali, takže bolo to za ním celkom nesúrodé. Tímy sa ponúkali, kto potiahne a Carusovi sa podarilo v jednej sekvencii skryť vo dvoch zákrutách a zrazu zmizol. Mal 20 sekúnd výhody. V balíku ostávalo 20 ľudí.
Pre lídra pretekov Kämnu nebol v tej chvíli Caruso až taký zásadný problém, pretože v celkovom poradí strácal 45 sekúnd, mohol sa len priblížiť. 1300 metrov pred páskou dokonca vyšli na čelo skupiny Landa s Buitragom, aby dokumentovali, že to tam nefunguje dobre. Nasledoval atak Enrica Masa (Movistar), ktorý si za sebou ťahal Carusovho kolegu Santiaga Buitraga, no toho akoby zrazu vyplo a Mikel Landa to musel zachraňovať. Napokon sa ale skupina štyristo metrov pred páskou pospájala, no a v špurte bol, samozrejme, najsilnejší Primož Roglič (Jumbo-Visma).
Slovinského vrchárskeho špecialistu celý deň nebolo vôbec vidieť, nepatril ani medzi najsilnejších v posledných kilometroch, no čakal na svoju šancu a nezaváhal. Na páske zdolal Giulia Cicconeho (Trek-Segafredo), ktorý bol v závere aktívnejší a asi na to trochu aj doplatil. Tretí bol napokon Tao Hart z Ineosu. Viacerým aktívnym pretekárom a tímom tak dnešok ušiel pomedzi prsty. Najmä Movistaru a Bahrainu - Victorious. Boru bolo tiež vidieť, no napokon brala len štvrté až šieste miesto, čiže ostala bez bonifikácií.
Už dávno nebol Roglič taký nahnevaný na to, že si má obliecť dres lídra pretekov a ešte aj lídra vrchárskej súťaže. Na vrchole kopca totiž bolo veľmi chladno i veterno a keď sa dozvedel, že bude mať ešte desiatky minút povinností, nebolo mu všetko jedno. Vyzeral priam sklamane. K silnému vetru sa totiž v poslednom kilometri pridal aj dážď. No neskôr sa začal smiať od ucha k uchu, lebo zistil, že pre silný vietor museli organizátori zriadiť improvizované pódium v najbližšej budove, vyzeralo to ako nejaké turistické informačné centrum. Čiže dresy si prevzal bez fanúšikov len pred kamerami pekne v teple. Ešte aj priamo za ním bolo vidieť radiátor.
V celkovom poradí "Rogla" vedie o štyri sekundy pred Kämnom, Joao Almeida stráca 12, jeho kolega z UAE Brandon McNulty 17. Cicconemu bonifikácie ani nepomohli k žiadnemu posunu a ďalej je deviaty. Mas bol veľmi sklamaný, že mu útok nevyšiel, pretože je iba desiaty s odstupom 31 sekúnd. Pelotón čaká pred rovinatým vyvrcholením pretekov ešte zvlnená sobotňajšia etapa, ktorá však je pretkaná malými kopcami a po tom dnešnom výdaji síl sa dajú prorokovať menšie rozdiely. Peter Sagan dnes prišiel na vrchol kopca so stratou 22 minút v predposlednej veľkej skupine.
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 04:38:32 60
2. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:00 40
3. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:00 30
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:00 25
5. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:00 20
6. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:00 15
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:00 10
8. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:00 8
9. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:00 5
10. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:00 2
112. SAGAN Peter TotalEnergies 22:33
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 20:17:14
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:04
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:12
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:17
5. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 00:19
6. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:19
7. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:21
8. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:22
9. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:24
10. MAS Enric Movistar Team 00:31
99. SAGAN Peter TotalEnergies 33:46
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 zelene 41,8 km - San Ginesio: dĺžka 5 km; sklon 3,7 % 
1 20 zelene 23,2 km - Gualdo: dĺžka 4,8 km; sklon 5,5 % 
hc 20 zelene Cieľ - Sassotteto: dĺžka 13,1 km; sklon 7,4 % 
 
Náš eshop