Tirreno: Jumbo v stredu takmer zrušilo špurt, no napokon ho skvelo zvládol Alpecin a Philipsen, Sagan 18.

8.3.2023, 14:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 8.3. zvlnena etapa ciel rovina Follonica > Foligno 216 km Philipsen
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1800 nastúpaných metrov (© tirrenoadriatico.it)
Po utorkovej etape prišla v stredu ďalšia veľmi podobná rovinatá, ale veľmi dlhá z mesta Follonica do Foligna. Šlo sa až 216 kilometrov a opäť sa očakávala šprintérska koncovka. Prvý špurt nás nenaučil nič výnimočné. Vyhral najväčší favorit Fabio Jakobsen, hoci veľmi tesne a skvelý výkon predviedol Fernando Gaviria, cit na orientáciu a záver i Jasper Philipsen, takže všetci traja iste ostali veľkými favoritmi. Otázkou bolo, či sa Jayco-AlUla lepšie zorganizuje v závere pre Dylana Groenewegena.
O únik nebol až taký veľký záujem, ihneď po štarte šahko odišla štvorica. Bratská dvojica Davide a Mattia Baisovci z Eolo-Kometa a tiež Stefano Gandin s Alessandrom Iacchim z (Corratecu. Všetci okrem Mattiu boli v úniku aj prvý deň a Stefano bol lídrom vrchárskej súťaže. V nej tento rok organizátori zrušili klasifikáciu kopcov, za každý bodovali prví štyria formátom 5-3-2-1. Eolo chcelo tento dres získať a v už v prvom kopci Baisovci zaútočili, odtrhli sa od súperov a Davide Bais si prišiel po päť bodov, čím získal dres.
- reklama -
- reklama -
Týmito bojmi sa zvýšil odstup na šesť minút na pelotón, ale partia sa už nespojila. Baisovci získali aj druhú prémiu a poistili si dres. Potom už motivácia opadla a postupne sa všetci štyria vrátili do balíka. Šlo sa veľmi pomaly, nebolo kam sa hnať. Priemer sa pohyboval iba na hranici 38 km/h. V pelotóne nebola drvivú väčšinu etapy žiadna nervozita ani pády.
Peter Sagan mal na cieľové Foligno dobré spomienky. Vyhral tu svoju poslednú etapu na Grand Tour, keď ovládol 10. etapu Giro d'Italia 2021. Vtedy mal formu na to, aby zdolal Gaviriu či Vivianiho. Dnes tu však bola silnejšia konkurencia. Až 20 km pred páškou sa začalo niečo zásadnejšie diať. Pelotón čakala dlhšia pasáž na bočnom vetre a Jumbo - Visma skúsilo roztrhať pelotón. Peter Sagan sa celú etapu pohyboval vpredu, ale práve v tom momente tam nebol a zhruba 20-člennej skupine sa podarilo odísť.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Boli tam silní ľudia z Jumba vedení Benootom, Van Barlem, Rogličom aj Van Aertom, ale chytili sa ich aj Ben O'Connor (Ag2r) s Julianom Alaphilippom (Soudal), Filippom Gannom a Magnusom Sheffieldom (2x Ineos), Lennardom Kämnom (Bora) i Damianom Carusom (Bahrain Victorious). Neskôr sa tam po obrovskom vypätí síl dokázal docvaknúť i Biniam Girmay (Intermarché) s Adamom Yatesom (UAE). Neskôr sme si tam všimli aj Jaspera Philipsena (Alpecin), ktorý sa tak stal topfavoritom na triumf.
Skupina sa stále zväčšovala, pretože Jumbu až tak veľmi tí ostatní nechceli pomôcť a v úzkych uličkách predmestia Foligna si ju dorážali rôzni jednotlivci. Problémom bolo, že tam Philipsen nemal viac ľudí a napokon sa väčšina balíka vrátila naspäť štyri kilometre pred páskou. Všetko sa to ešte napokon skonsolidovalo a chystal klasický špurt. Dôležité bolo dostať sa dopredu a správnej pozície.
Soudal - Quick-Step sa snažil zorganizovať záver a o zadné koleso Jakobsena bol veľký boj. Snažil sa tam dostať aj Peter Sagan, ale raz tam bol, po ďalšiej zákrute nie. Bol tam klasický chaos, nemal už žiadneho kolegu. Opäť bol v rozhodujúcej chvíli a poslednej zákrute priveľmi vzadu a neostal čas vrátiť sa späť. Napokon nešpurtoval a prišiel do cieľa na 18. mieste.
No v záverečnom kilometri sa Soudal rozpadol a napokon to úžasne zvládol Alpecin. Mathieu Van der Poel sa zjavil na čele a vypustil Jaspera Philipsena presne v pravej chvíli až sto metrov pred páskou. Nikto už nemal šancu na tak krátkom úseku Belgičana o víťazstvo pripraviť. Druhú pozíciu bral Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) preto, lebo správne predvídal, ktoré koleso je dôležité a vyviezol sa až na pásku. Tretí bol Biniam Girmay tesne pred Matteom Moschettim. Do záveru sa skúšal zapojiť a nohy otestovať i Wout Van Aert, ktorý to napríklad včera vypustil. Bral siedme miesto.
Záver teda skončil fiaskom pre Soudal, ale aj ostatných silných šprintérov ako Groenewegen či Meeus. Quick-Stepu tam zrejme vypadol niekto z vláčika a Jakobsen viackrát túto sezónu ukázal, že ak záver nie je presne nakreslený podľa scenára jeho tímu, nie je ako sám vojak v poli silný.
V celkovom poradí zmeny nenastali. Po ochrannú métu troch kilometrov pred páskou prišli favoriti pokope. Lídrom ostáva Filippo Ganna. Štvrtá etapa bude mať znova mamutiu dĺžku 218 km, ale v cieľovom meste Tortoreto príde na rad zaujímavý kopec (3,1 km; sklon 7 %), takže sa budú môcť ukázať puncheri. Kedysi by takýto dojazd skvelo vyhovoval Petrovi Saganovi. Teraz to zrejme bude pre iné typy, ale radi by sme tam aj Petra videli.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jaspera Philipsena (víťaz)
"Vždy je skvelé, keď vyhráte, ale dnes po tom úžasnom výkone tímu, ktorý sme predviedli, je to ešte úžasnejšie a krajšie. Na tímovej porade pred štartom nás kolega Vermeersch upozornil, že ten úsek 20 km pred cieľom môže byť problematický, že si tam musíme dávať pozor. Najprv sa nám zdalo, že sa nič nedeje, ale náhle sa situácia zmenila, Jumbo zaútočilo a zrazu som tam nebol, no Ganna vypáll z balíka, že sa tam dostane, tak sa mi podarilo za neho zavesiť a dotiahol ma tam. Napokon sa to pospájalo, no bolo to dôležité, lebo tím mi skvele pomohol a Mathieu mi to tak výborne rozbehol, že som skoro ani nemusel špurtovať, doslova len pár metrov."
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 05:19:08 60
2. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00 40
3. GIRMAY Biniam Intermarché-Circus-Wanty 00:00 30
4. MOSCHETTI Matteo Q36.5 Pro Cycling Team 00:00 25
5. CONSONNI Simone Cofidis 00:00 20
6. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00 15
7. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00 10
8. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00 8
9. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:00 5
10. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 2
18. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 10:38:09
2. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:28
3. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 00:30
4. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:34
5. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:39
6. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:41
7. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:41
8. PEDERSEN Casper Soudal Quick-Step 00:47
9. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 00:48
10. LUCENKO Alexej Astana Qazaqstan Team 00:48
68. SAGAN Peter TotalEnergies 01:44
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 zelene 140,1 km - Passo del Lume Spento: dĺžka 12,4 km; sklon 3,9 %
1 20 zelene 113,1 km - La Foce: dĺžka 5,4 km; sklon 4,4 % 
 
Náš eshop