Okolo Švajčiarska aj so Saganom začalo časovkou, kde Küng zdolal Evenepoela s Van Aertom

11.6.2023, 12:15 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Okolo Švajčiarska aj so Saganom začalo časovkou, kde Küng zdolal Evenepoela s Van Aertom
Küngov dojazd (© Tour de Suisse / Sam Buchli)

1. 11.6. rovinata etapa ciel rovina Einsiedeln > Einsiedeln 13 km Küng
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
mapa etapy, 90 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Roky bývalo zvykom, že lepší časovkári jazdili na Critérium du Dauphiné, no tento rok sa tam neukázal žiadny superčasovkár. Aj preto, lebo veľkú časť z nich zapísalo vedenie ich tímov na preteky Okolo Švajčiarska. Tie začínali bojom proti chronometru v Einsiedelne. Trasa bola vypísaná na 12 700 metrov okolo priehradnej nádrže Sihlsee. Bola to jediná časovka v itinerári, teda chceli tu rozhodne získať čas aj dobrí vrchári.
V prvej polovici štartovej listiny neboli sústredení silní pretekári, ktorí by mali šancu zabojovať o triumf. Najrýchlejší bol Matteo Sobrero z Jayco AlUla. Časy, keď bojoval o triumf Rohan Dennis sú už preč. Peter Sagan nešiel naplno, nemal prečo, trasa bola na neho pridlhá. Za Sobrerom zaostal o 39 sekúnd. Zaradil sa teda do polovice výsledkovej listiny a zaujímavejší pre neho bude už zajtrajší deň.
Sobrera zosadil z vedúceho kresla Magnus Sheffield z Ineosu, ktorý zašiel o deväť sekúnd rýchlejšie a časom 13:42 tak hodil rukavicu Asgreenovi, Bissegerovi, Küngovi, ale i Van Aertovi s Evenepoelom, ktorí sa ešte rozcvičovali. Veľmi rýchlo sa ale v cieli objavil prvý pretekár, ktorý takmer prekonal mladého Američana, a to Johan Price-Pejtersen z Bahrainu - Victorious. Stratil len šesť sekúnd. Kasperovi Asgreenovi trať nesadla ideálne, zaradil sa až za Sobrera.
Výkon Magnusa Sheffielda bol naozaj perfektný. Na medzičase v polovici trate ho napokon nedokázal prekonať nikto, a tak si mohol veriť, že zdolá množstvo superfavoritov. Majster Európy Stefan Bissegger (EF Education) zaostal o osem sekúnd, no úžasný záver predviedol Stefan Küng (Groupama - FDJ), ktorý s časom 13:31 "urval" Američanov čas až o 11 sekúnd.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ostávalo ešte vyriešiť dojazd Van Aerta s Evenepoelom. Wout Van Aert (Jumbo-Visma) zašiel takmer na vlas rovnaký čas ako Sheffield, prekonal ho o pár desatín a napokon so stratou šiestich sekúnd prišiel do cieľa Remco Evenepoel (Soudal - Quick-Step). Ukázal, že zrejme bude mať ďalej výbornú formu, no na Künga to dnes nestačilo.
Stefan Küng vyhral druhú časovku v aktuálnej sezóne a obliekol sa aj do dresu lídra pretekov. Naposledy ho nosil práve v týchto pretekoch po úvodnej časovke pred dvoma rokmi, kde ale nemal až takých skvelých súperov ako dnes.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Stefana Künga (víťaz)
"Ráno som si hovoril, že koľkokrát ešte skončím v Top 5 bez víťazstva. Bolo to veľmi tesné, no konečne sa mi podarilo vyhrať, ešte aj pred rodinou a fanúšikmi tu vo Švajčiarsku. Mal som medzi Girom, ktoré som skončil skôr, a Švajčiarskom vysokohorské sústredenie, aby som sa dobre pripravil. No a určite mi dnes energiu dodali aj príbuzní priamo tu. V kopcoch sa budem snažiť ísť naplno a skúsiť držať dres ako sa len bude dať, skúsim bojovať."
Výsledky etapy
1. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:13:31
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:06
3. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:10
4. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 00:11
5. PRICE-PEJTERSEN Johan Bahrain Victorious 00:17
6. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:19
7. BISSEGGER Stefan EF Education-EasyPost 00:20
8. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 00:20
9. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 00:23
10. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:25
76. SAGAN Peter TotalEnergies 00:59
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop