4. etapu vo Švajčiarsku suverénne ovládol Felix Gall, ďalekým nástupom úplne zaskočil favoritov

14.6.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. etapu vo Švajčiarsku suverénne ovládol Felix Gall, ďalekým nástupom úplne zaskočil favoritov
Felix Gall v úniku (© Tour de Suisse / Sam Buchli)

4. 14.6. rovinata etapa ciel rovina Monthey > Leukerbad 152 km Gall
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2790 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Po zaujímavom boji vrchárov na tretí deň prišiel štvrtý, opäť krátky, ale v záverečných dvoch hodinách veľmi náročný. Vyše tridsať kilometrov sa tam stúpalo. Najprv k lyžiarskemu stredisku Crans-Montana a neskôr do cieľového Dorbenu. Dnes sa už dalo uvažovať aj o triumfe úniku, no stále najpravdepodobejším scenárom bol dojazd skupiny favoritov. Medzi nimi dnes nemuseli rozhodovať iba vrchárske schopnosti, pretože záver bol dosť zvlnený, teda šlo aj o správne načasovanie, šťastie či dokonca zorientovanosť v špurte.
Prvú hodinu sa nedokázal sformovať únik, až po 45 kilometroch balík pustil 12-člennú skupinu Nikias Arndt a Gino Mäder (2x Bahrain - Victorious), Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), Kevin Vermaeke (DSM), Stan Dewulf (Ag2r Citroën), Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck), Lilian Calmejane (Intermarché - Circus), Lluís Mas (Movistar), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Luca Mozzato (Arkéa-Samsic), Daryl Impey (Israel - Premier Tech) a líder vrchárskej súťaže Nickolas Zukowsky (Q36.5).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Nevypracovali si žiadny väčší náskok, pelotón strácal maximálne tri minúty, teda mal to pod kontrolou. Aj preto, že Narváez je dobrým vrchárom a v celkovom poradí strácal len 2:38. Rovnako to platí aj pre Mädera, ktorý dokonca mal len manko 1:56. V prvom stúpaní Crans-Montana (14,6 km; 6,7 %), ktoré vrcholilo 57 km pred cieľom, nestačil Zukowsky tempu a otvorila sa šanca pre jeho súperov. Už včera mal záujem o body aj Calmejane, no na vrchole ho ošpurtoval Eenkhoorn, a tak vyzeralo priebežné poradie takto: Calmejane 20, Zukowsky 17, Eenkhoorn 12.
Zjazd sa dnes šiel na suchu, čo bolo veľmi dobré pre pretekárov, ktorí nemuseli mať stres z klzskej cesty. Vpredu ostala desiatka bez Zukowskeho a Mozzata, ktorí sa spojili s Fabiom Fellinem (Astana) a Jérémym Cabotom (TotalEnergies), ktorí odišli z hlavnej skupiny, no vypracovali si iba pár desiatok sekúnd. Zvyšok pôvodného úniku mal náskok 2:15 na pelotón, kde to celý deň viedol Trek, ostatné tímy mu nechceli pomôcť. Soudal po včerajšej skúsenosti chcel určite Trek v tom vykúpať.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Necelých 23 kilometrov pred cieľom sa začalo stúpať na záverečný kopec Dorben (19 km; 4,5 %).  Únik mal k dispozícii 1:45 náskoku na pelotón, kde to už chcelo trošku zrežírovať aj Jumbo. Niektorí členovia čelnej skupiny teda mali šancu zabojovať o etapu, no skôr to vyzeralo na niekoho z favoritov. Včera výborne šiel mladík z Ag2r Felix Gall, ktorý už 21 km pred cieľom nastúpil spolu s Mikaelom Cherelom a na chvíľu sa k nim pridal ešte aj Dewulf z úniku. Podarilo sa im získať vyše 20 sekúnd.
Veľmi skoro šokujúco odpadol zo skupiny favoritov Juan Ayuso, ktorý musel mať nejakú náhlu krízu. Ešte tam bolo 30 ľudí, keď jazdec UAE začal strácať. No s pomocou Jaya Vina po chvíli mierne pookrial a ešte videl pred sebou skupinu. Tú viedol Mattia Cattaneo zo Soudalu, Remco sa už vytiahol na druhú pozíciu. Gallovi sa podarilo rýchlo získať neskutočnú minútu, no na vrchol bolo veľmi ďaleko. Keď o tomto časovom údaji počul Romain Bardet (DSM), rozhodol sa nastúpiť.
Gall prefrčal okolo zvyškov úniku, kde to s ním aspoň pár desiatok sekúnd potiahol iba Narváez. Ešte chvíľu tak ostával na druhej pozícii. Medzi favoritmi to nemalo jasný poriadok, domestici Treku sa už minuli, odpadol aj Cattaneo a Pellovi Bilbaovi (Bahrain - Victorious) sa nepáčilo, že vpredu sú už dvaja sokovia v boji o žltý dres. Nastúpil, dobehol Bardeta a aj keď za sebou dotiahol súperov, keď sa obzrel, nebol tam už Remco Evenepoel. To sa ale diali veci. Po upokojení situácie sa Remco s ďalšími ľuďmi vrátili späť, Ayuso bol ale definitívne mimo.
Nikto nechcel ťahať, ostávalo to na Bilbaovi, trochu sa pretočil aj Wilco Kelderman (Jumbo), no Gall mal stále 65 sekúnd náskoku. Ostávalo mu ešte 12 km do vrcholu kopca, ale čakala ho o chvíľu krátka rovina a zjazd. Remco opäť odpadol a ostalo tam osem ľudí - Skjelmose, Bardet, Kelderman, Bilbao a štyria ľudia, ktorých sme ešte nespomínali - Cian Uijdebroeks s Maximilianom Schachmannom (2x Bora), Ion Izagirre (Cofidis) a Sylvain Moniquet (Lotto).
V krátkom zjazde sa podarilo vrátiť nazad Evenepoelovi, ktorý za sebou dotiahol Harolda Tejadu (Astana), Rigoberta Urána (EF Education) a Oiera Lazkana (Movistar). Boli tam všetko lídri svojich tímov, nikto sa nechcel obetovať, ani Schachmann, ktorý mal celkovo najvyššiu stratu. Spolupráca teda viazla, čo nahrávalo Gallovi. 25-ročný Rakúšan pomaličky odkrajoval kilometer po kilometri. Lazkano vedel, že sa tam bude opäť nastupovať a odpadne, takže predbehol situáciu a nastúpil on. Tak prišlo viacero neúspešných atakov ďalších ľudí.
Napokon sa podarilo odísť Romainovi Bardetovi. No tak ako aj Gall, i Bardet šli veľmi slabú úvodnú časovku, strácali v celkovom poradí vyše minútu na Skjelmoseho. Nemuselo sa ešte prezliekať. No Gall šiel perfektne, má tu životnú formu. Tým, že nerobil cukatúru a netaktizoval, dokázal si vytvoriť až 90 sekúnd výhody. Masívna výhoda na takýchto pretekoch v dnešnej vyrovnanej dobe. Vzal si aj 12 bodov z vrcholu kopca, teda len dva zaostáva za vedúcim Calmejanom vo vrchárskej súťaži, no a pustil sa do záverečného zvlneného terénu. Favoriti sa neustále dobiehali, zlyhal aj Bardet.
Felix Gall získal prvé, a to poriadne suverénne, až epické, profesionálne víťazstvo po famóznom výkone. Celý tím Ag2r tak počítal jeho náskok. V partii za ním sa dokonca ešte aj chvíľu taktizovalo, celé zle. Napokon si vyšpurtoval druhé miesto Remco Evenepoel s odstupom 1:02. Mattias Skjelmose finišoval o päť metrov za ním tretí, teda dali mu 1:03. To znamenalo, že Gall skočil do žltého dresu o dve sekundy pred Skjelmoseno a 16 pred Evenepoela.
Ako sme včera avizovali, týždňový etapák s takou mladou konkurenciou je nevyspytateľný a dnes sa to potvrdilo. Ayuso mal zlý deň, hoci napokon finišoval iba 45 sekúnd za skupinou, takže ešte ostal v hre o vysoké priečky. Gall úplne zaskočil všetkých veľmi skorým nástupom v úvode dlhého cieľového kopca. Ťažko povedať, či ho nebrali vážne pre to, že bol celkovo až deviaty s odstupom 1:07. Skôr sa zdá, že si uvedomovali jeho silu, ale zdalo sa im to priskoro a potom bez domestikov to bola typická jazda lídrov, ktorí si nechceli pomôcť. Trochu nepochopiteľne sa nezorganizovala Bora, ktorá mala Schachmannovi nariadiť prevziať velenie, keďže tam bol jediný s kolegom a vyššie postaveným.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Evenepoel si prežil dve krízy pri zvýšení tempa Bilbaa, no to taktizovanie a nespoluprácu využil na to, že sa dotiahol. Je veľkou otázkou, ako to s ním bude vyzerať zajtra. Veľmi skúsene sa vysporiadal s etapou líder Skjelmose. Nie je to vyhlásený vrchár do dlhých kopcov. Vedel, že prežije len vtedy, keď bude neviditeľný, nič nebude chytať ani viesť a dnes to zvládol ukážkovo. Náskok si urobil včera, dnes tam "len bol". Isteže Gall mu urobil škrt cez rozpočet, ale preteky sú ešte dlhé. Minimálne v záverečnej časovke by mal byť výrazne rýchlejší ako Rakúšan. No aj zajtra môžeme čakať nejaké prekvapenie.
Výsledky etapy
1. GALL Felix AG2R Citroën Team 03:42:22
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:02
3. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 01:03
4. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 01:05
5. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 01:05
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:05
7. BARDET Romain Team DSM 01:07
8. MONIQUET Sylvain Lotto Dstny 01:10
9. TEJADA Harold Astana Qazaqstan 01:36
10. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 01:49
140. SAGAN Peter TotalEnergies 30:45
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GALL Felix AG2R Citroën Team 11:19:50
2. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:02
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:16
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:57
5. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 01:12
6. AYUSO Juan UAE Team Emirates 01:18
7. BARDET Romain Team DSM 01:25
8. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 01:26
9. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 01:33
10. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 01:50
136. SAGAN Peter TotalEnergies 50:05
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 57,1 km - Crans-Montana: dĺžka 14,6 km; sklon 6,7 % 
3 20 34,4 km - Varenstrasse: dĺžka 2,8 km; sklon 5 % 
1 20 3,7 km - Dorben: dĺžka 19 km; sklon 4,5 % 
 
Náš eshop