Švajčiarsko: Evenepoelovi nevyšiel útok v kopci, Skjelmose vyhral a dostal sa aj do čela pretekov

13.6.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Švajčiarsko: Evenepoelovi nevyšiel útok v kopci, Skjelmose vyhral a dostal sa aj do čela pretekov
Mattias Skjelmose (© A.S.O. / Maxime_Delobel)

3. 13.6. rovinata etapa ciel rovina Tafers > Villars-sur-Ollon 144 km Skjelmose
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2680 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Už na tretí deň Švajčiari nachystali nefalšovanú bitku pre vrchárov, ktorí sa chcú pobiť o celkový triumf. Pripravili veľmi krátku etapu na 144 kilometrov, ktorej dominovali dva kopce v poslednej hodine a pol súťaženia. Najväčším favoritom bol určite Remco Evenepoel, ktorý si chcel aspoň čiastočne kompenzovať sklamanie z Gira a zároveň možno tímu ukázať, že ho mali postaviť už na tento ročník Tour. No a veľkým otáznikom bol španielsky supertalent UAE Emirates Juan Ayuso, ktorý s Remcom vlani tuho bojoval na Vuelte, no tento rok sa potýkal so zranením nohy, takže v dosiaľ jediných pretekoch Okolo Romandie ešte nešiel na celkové poradie.
Triumf niekoho iného dnes či celkovo by bol prekvapením. Dnes už aj preto, že keďže neexistovali rozdiely v celkovom poradí, nemohol Soudal uvažovať o pustení úniku. No z ostatných tímov sa možno chceli o prekvapenie pokúsiť ľudia ako Jhonatan Narvaez alebo Tom Pidcock (Ineos), Sergio Higuita (Bora), Pello Bilbao (Bahrain-Victorious), Romain Bardet (DSM) či Mattias Skjelmose (Trek) a jedinečnú šancu ísť na seba mal Wilco Kelderman, ktorý má v Jumbe veľké problémy byť pri tej konkurencii lídrom. Väčšinu z týchto ľudí menoval v predetapovom rozhovore aj samotný Remco (v tweete nižšie).
Únik sa opäť vytvoril celkom jednoducho práve preto, že bolo zrejmé, že bude mať len propagačný charakter. Opäť si tam naskočil Nickolas Zukowsky z Q36.5 Pro Team, aby vyhral prvú vrchársku prémiu a tak si poistil vrchársky dres. Mal dvoch francúzskych a dánskeho spolusúputníka - Liliana Calmejana (Intermarché), Paula Ourselina (TotalEnergies) a Alexandra Kampa (Tudor Pro Team).
Celý deň sa o tempo hlavnej skupiny staral Soudal Quick-Step, partii neposkytol zásadný náskok - ani na chvíľu viac ako tri a pol minúty. Bola to teda úplne kontrolovaná záležitosť. Čakalo sa na stúpanie Col des Mosses, ktoré bolo dlhé 13,5 km pri sklone 4,1 %. Jeho úpätie bolo 47 km pred cieľom. V tomto momente mal únik náskok 1:55 a začalo pršať. Veľmi rýchlo prišlo kvarteto o 50 sekúnd náskoku a Zukowsky mal čo robiť, aby si udržal šancu na body z kopca. Napokon sa mu to podarilo, no prekvapil ho tesne pred vrcholom nástup Calmejana, ktorý mu ukradol 12 bodov. Vzal tak osem, no i to mu stačilo na poistenie si dresu pred kýmkoľvek, kto vyhrá etapu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Pelotón prešiel vrcholom kopca 25 sekúnd za štvoricou pretekárov. Už v ňom chýbalo množstvo ľudí vrátane Petra Sagana, ktorý sa odpojil zhruba v dvoch tretinách kopca. Ostávalo tam asi 90-100 ľudí, ktorí dobehli únik, no ešte chvíľku zjazdoval osamotený na čele v rámci propagácie Zukowsky. Na veľmi mokrej ceste sa v zjazde šlo pomalšie. Nebol dôvod na žiadne kamikadze. Balík sa natiahol na obrovských 50 sekúnd medzi prvým a posledným pretekárom. 13 km pred cieľom skončil zjazd, a tak sa pelotón ešte dával dokopy pred finálovým výstupom.
Prišlo záverečné stúpanie Villars-sun-Ollon (10,7 km; 7,8 %). Stále balík viedli jazdci Soudalu. Úplne vpredu jazdili Evenepoel i Küng, ktorý sa hotoval skúsiť zázrak a udržať dres. No ukazoval sa tam aj zaujímavý tip - posledný víťaz Aveniru Cian Uijtdebroeks z Bory. James Knox šiel na čele tempo, ktoré poriadne selektovalo skupinu. No bol už posledným pomocníkom Soudalu, ktorý ťahal celý deň, a tak už 6500 metrov pred vrcholom dostal zo seba posledné sily.
Remco Evenepoel sa rozhodol zaútočiť hneď a pozrieť sa na to, čo to spôsobí. Zavesili sa za neho ďalší dvaja mladíci Mattias Skjelmose (Trek) a Felix Gall (Ag2r). Vytvorili si 50 metrov náskoku a tak šlo zvyšných 20 ľudí, kde sa už neudržal líder pretekov Stefan Küng. Remco ťahal sám a mierne "otváral nožnice". Za nimi sa nedalo hovoriť o koncepčnom stíhaní, nebolo tam dosť domestikov. Keď to vzal na seba Pello Bilbao (Bahrain-Victorious), dokázal sa priblížiť na sedem sekúnd. Za sebou ťahal Rigoberta Urána (EF Education) i Juana Ayusa (UAE), Harolda Tejadu (Astana), Wilca Keldermana (Jumbo) a Ciana Uijtdebroeksa (Bora).
Keď sa už zdalo, že Evenepoelovci budú dobehnutí, nastúpil Felix Gall. Remca to akosi nevyrušilo a nechal sa dobehnúť zvyšnou partiou. Skjelmose sa vzprieral viac. Gallovi ostávalo 2,5 kilometra a súperi ho pred sebou videli. Bola to pre neho veľmi ťažká situácia Nehral o žltý dres, pretože v časovke dopadol veľmi zle, stratil vyše minúty.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Skjelmose si dorazil Galla a spoločne prešli pod bránou záverečného kilometra. Zo skupinky prenasledovateľov vyrazil Juan Ayuso. Mattias Skjelmose mal napokon najviac síl a rozložil si ich najsprávnejšie. Zvíťazil o tri sekundy pred Gallom a Ayuso stratil 11 sekúnd. Skupinka s Evenepoelom dorazila s odstupom 20 sekúnd. V nej teda boli Uijtdebroeks, Bilbao, Kelderman a Urán. To je partia, ktorá sa pobije o najvyššie priečky v celkovom poradí. Peter Sagan prišiel do cieľa so stratou 19:27 vo väčšej skupinke. Viacerí šprintéri vyšli hore ešte neskôr.
Do žltého dresu sa dostal dnešný víťaz Skjelmose, ktorý na Evenepoela strácal len 14 sekúnd. Získal aj bonifikácie a má 17 sekúnd výhody. Trek sa teda trochu prekvapujúco dostal k najcennejšiemu tričku, bude sa od neho očakávať zajtra vedenie balíka. Zdalo sa, že Evenepoel precenil svoje sily. Nastúpil priskoro, súperi mu nepomohli a ukázalo sa, že nemá aktuálne až takú formu, aby jednoducho porazil týchto súperov. Jeho tím tak trochu dnes robil zbytočne, pretože nemali ani žlťák.
Pre Skjelmoseho je to piate profesionálne víťazstvo v kariére a najväčšie, hoci aj celkový triumf na Okolo Luxemburska bol husárskym kúskom. Potvrdil tak chýry o obrovskom talente, ktorý preukázal silným finišom na Valónskom šípe, kde ho zdolal len Pogačar. Zdá sa, že nie je silný iba na krátkych belgických kopcoch, čo je pre Trek pred Tour de France skvelou správou. Je to kandidát na etapový triumf po úniku v náročnej etape druhého týždňa ako vyšitý. Budeme veľmi zvedaví na to, ako si poradí s ďalšími etapami už v drese lídra, hneď zajtra to budú niektorí určite skúšať.
Na prvých priečkach finišovali samí mladíci, čo len naznačuje to, že preteky budú nevyspytateľné. Nie sú to tradičné tváre, ktoré majú roky stabilnú formu na takýchto etapákoch. Vyhrať ale i vybuchnúť môže hociktorý z nich. Stále platí, že jazdiť proti Evenepoelovi bude veľmi ťažké.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mattiasa Skjelmoseho (víťaz)
"O mojich vrchárskych schopnostiach som trochu pochyboval. Nebola to síce najťažšia horská etapa, ale to záverečné stúpanie bolo celkom dlhé. Šlo sa mi naozaj dobre. Snáď už je ten vrchársky otáznik u mňa menší (smiech). Je to prvé víťazstvo vo World Tour a veľmi sa teším.
Nevedel som v tom zlomovom okamihu, či Remco hrá tie horšie nohy, alebo len si chce oraziť v skupine a potom nastúpiť znova. Rozhodol som sa napokon správne, že tesne predtým ako nás dobehli som nastúpil a súperil potom len s Felixom. Veril som si a vyšlo to.
Urobíme teraz maximum, aby sme udržali dres, no je tu veľa silných tímov. Bolo by úžasné, ak by som ostal v hre až do časovky."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (2. miesto celkovo)
"Zaútočil som asi 6-7 km pred cieľom. Mali sme celkom fajn náskok v jednom momente, no mal som dve-tri krízové minúty, po ktorých som sa vrátil do skupiny a potom ešte sa snažil silno finišovať. Bolo to štvrté miesto, takže fajn. Iste, že tretie by bolo lepšie aj s bonifikáciami, ale ok. Dal som do toho čo som mohol. Nie som ešte v top forme, môžem byť rád za to, čo som dnes ukázal. Dúfam, že forma pôjde hore ešte počas týždňa."
Výsledky etapy
1. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 03:29:14
2. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:03
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:12
4. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:21
5. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:21
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:21
7. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 00:21
8. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 00:21
9. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 00:37
10. BARDET Romain Team DSM 00:45
145. SAGAN Peter TotalEnergies 19:27
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 07:36:31
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:17
3. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:24
4. SHEFFIELD Magnus INEOS Grenadiers 00:39
5. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:49
6. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 00:56
7. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 01:04
8. IZAGIRRE Ion Cofidis 01:05
9. GALL Felix AG2R Citroën Team 01:07
10. BARDET Romain Team DSM 01:15
124. SAGAN Peter TotalEnergies 20:17
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 33,4 km - Col des Mosses: dĺžka 13,5 km; sklon 4,1 % 
1 20 Cieľ - Villars-sun-Ollon: dĺžka 10,7 km; sklon 7,8 % 
 
Náš eshop