Okolo Švajčiarska: Ayuso zdolal v časovke Evenepoela, no celkové víťazstvo si postrážil Skjelmose

18.6.2023, 15:20 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Okolo Švajčiarska: Ayuso zdolal v časovke Evenepoela, no celkové víťazstvo si postrážil Skjelmose
Mattias Skjelmose (© Tour de Suisse / Sam Buchli)

8. 17.6. rovinata etapa ciel rovina St.Gallen > Abtwil 26 km Ayuso
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 415 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
Tohtoročnú tragickú edíciu Okolo Švajčiarska ukončila časovka jednotlivcov, ktorá mala definitívne rozhodnúť o celkovom víťazovi. Trasa merala 26 kilometrov a profilovo bola viac-menej rovinatá. V 18. kilometri sa cesta začala zdvíhať, no kopec bol dlhý len jeden kilometer. Bolo to však miesto, kde mohli niektorí cyklisti získať dôležité sekundy, zároveň aj stratiť. Tak či tak, dnes mali všetci účastníci pretekov kopec priestoru ukázať svoje časovkárske kvality. 

Hlavným favoritom na zisk etapového vavrínu bol Remco Evenepoel. Belgičan pred časovkou strácal v predbežnej klasifikácii 46 sekúnd na lídra Mattiasa Skjelmoseho. Nemal tak veľké manko a v jeho schopnostiach bolo, aby svoju stratu dokázal zmazať. Najväčším súperom Evenepoela na ceste za etapovým víťazstvom mal byť Wout van Aert. Aspoň teoretickú šancu mali aj Kasper Asgreen alebo Stefan Bissegger

Prvým cyklistom, ktorý sa spustil zo štartovej rampy bol Bittner (DSM) päť minút pred pol treťou. Stanovil tak prvý čas v cieli. Český cyklista absolvoval trasu časovky za 35:19. Peter Sagan (TotalEnergies) idúci po ňom bol pomalší o 43 sekúnd. Bodnar (TotalEnergies) bol rýchlejší ako Čech, Poliakovi časomer v cieli ukázal hodnotu 34:29. Jeho čas však o skoro minútu pokoril už Kragh Andersen (Alpecin). Dánov čas bol 33:36.
Oss (TotalEnergies) s časom 36:28 neatakoval popredné priečky, zaradil sa až za Sagana. Velasco (Astana) zašiel čas 33:41, iba päť sekúnd ho delilo od vedenia. Swift (Ineos) už čas Kragha Andersena pokoril, bol rýchlejší o tri sekundy. Brit sa na prvom mieste však dlho nezohrieval, pretože po ňom idúci Chabot (TotalEnergies) absolvoval časovku o necelé dve sekundy rýchlejšie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po ňom už súboj s chronometrom išiel prvý zo širšej skupiny favoritov. Asgreen (Soudal) stanovil najrýchlejší čas na úvodnom aj druhom medzičase. Vyšla mu aj záverečná časť a Chabota (TotalEnergies) predbehol o celú pol minútu. Dán trasu prešiel za 33:01. Jeho čas atakoval až Bissegger (EF Education). Majster Európy síce na prvom medzičase strácal dve sekundy, no na druhý medzičas prišiel o 11 sekúnd skôr. V cieli oboch cyklistov delilo 13 sekúnd v prospech Švajčiara.
Tulett (Bahrajn) nevstúpil do bitky o víťazstvo aj pre chyby v technickom zjazde, kde len tak-tak vytáčal zákruty. Brit nakoniec dosiahol čas 33:43, bol o 54 sekúnd pomalší ako líder. Fisher-Black (UAE) bol v časovke o niečo konkurencieschopnejší, no ani on nemohol zosadiť Bisseggera (EF Education) z prvého miesta. Zaostal za ním o 19 sekúnd. Na Švajčiara útočil až Van Aert (Jumbo), ktorý po druhom medzičase strácal na lídra necelú sekundu. Síce v zjazde neurobil žiadnu chybu, v cieli bol druhý o päť sekúnd.
Pár sekúnd pred Belgičanom preťal cieľovú čiaru Sobrero (Jayco) s výsledným časom 33:05. Mohol byť spokojný, dnes patril k najlepším. O sekundu lepší ako on bol Cattaneo (Soudal), ktorý taktiež od úvodného medzičasu atakoval popredné priečky. Lenže aj jemu už v závere dochádzali sily rýchlejšie ako dúfal. Ani Pidcock (Ineos) neprekročil svoj tieň s časom 33:39. Celkovo svoje výkony na Okolo Švajčiarska môže hodnotiť ako sklamanie. 
Potom sa už začala bitka nielen o etapové víťazstvo, ale aj celkové. Evenepoel (Soudal) vstúpil do časovky výborne. Na úvodnom medzičase mal najrýchlejší čas spolu s Agreenom (Soudal). Ayuso (UAE) bol pomalší o päť sekúnd. Gall (Ag2r) už po prvej časti bol mimo hry. Na Evenepoela nakúpil viac ako 50 sekúnd. Skjelmose (Trek) zaostal za Belgičanom o 24 sekúnd, do virtuálneho vedenia išiel Ayuso. 
Na druhom medzičase Evenepoel (Soudal) zaznamenal ďalší najrýchlejší čas. Došiel naň o 16 sekúnd skôr ako Bissegger (EF Education). Ayuso (UAE) bol ešte lepší ako Belgičan, a to o päť sekúnd. Išiel si tak nielen po víťazstvo v časovke, ale aj po celkové víťazstvo. Skjelmose (Trek) ešte pred druhým medzičasom predbehol Galla (Ag2r), Rakúšanovi časovka totálne nechutila. Dán strácal na Ayusa už len 10 sekúnd a bol novým virtuálnym lídrom.
Remco Evenepoel zdolal v časovke Stefana Bisseggera o 15 sekúnd. Juan Ayuso pokoril Belgičanov čas o ďalších osem sekúnd a o víťazstvo ho mohol pripraviť už iba Mattias Skjelmose. Dán letel technickým zjazdom ako s vetrom o preteky, no čas Ayusa neprekonal. Stratil na neho deväť sekúnd, no vyhral celkovú klasifikáciu. Felix Gall v časovke sklamal. Na víťaza nakúpil tri a pol minúty. 
Juan Ayuso predviedol fantastickú časovku a určite milo prekvapil. Meno španielskeho cyklistu sa skloňovalo ešte pred začiatkom časovky, no tak dobrý výkon aký nakoniec predviedol, asi ani on sám nečakal. Nestačili na neho nielen Remco Evenepol, ale ani Wout van Aert, Stefan Bissegger a ďalší špecialisti. Ayuso však v cieli neskrýval sklamanie, pretože ani tak excelentný výkon mu nestačil k tomu, aby vyhral celkovú klasifikáciu. 
Tú o deväť sekúnd ovládol Mattias Skjelmose. Výsledok dánskeho cyklistu v časovke je ďalším veľkým prekvapením záverečného dňa na Okolo Švajčiarska. Byť len o sekundu pomalší ako Remco Evenepoel na trase dlhej 26 kilometrov, na to môže byť viac ako pyšný. Skjelmose je zaslúženým víťazom podujatia, s veľkou bravúrou prešiel všetky etapy. Bolo ho vidieť v kopcoch, nestratil sa ani v časovkách. Na tretiu priečku v celkovej klasifikácii sa po časovke posunul Evenepoel.  
Výsledky etapy
1. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:32:25
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:08
3. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 00:09
4. BISSEGGER Stefan EF Education-EasyPost 00:23
5. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:28
6. ASGREEN Kasper Soudal Quick-Step 00:36
7. CATTANEO Mattia Soudal Quick-Step 00:39
8. SOBRERO Matteo Team Jayco-AlUla 00:40
9. FISHER-BLACK Finn UAE Team Emirates 00:42
10. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 00:46
96. SAGAN Peter TotalEnergies 03:37
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 21:17:19
2. AYUSO Juan UAE Team Emirates 00:09
3. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:45
4. KELDERMAN Wilco Jumbo-Visma 02:09
5. BARDET Romain Team DSM 02:41
6. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 02:47
7. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 03:04
8. GALL Felix AG2R Citroën Team 03:25
9. TEUNS Dylan Israel - Premier Tech 04:29
10. TEJADA Harold Astana Qazaqstan 04:57
98. SAGAN Peter TotalEnergies 01:16:55
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop