Katalánsko: Z ťažkého cieľového kopca si Pogačar urobil exhibíciu, Landa najlepší zo zvyšku sveta

19.3.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Katalánsko: Z ťažkého cieľového kopca si Pogačar urobil exhibíciu, Landa najlepší zo zvyšku sveta
Tadej Pogačar (© LaPresse/Fabio Ferrari)

2. 19.3. rovinata etapa ciel rovina Mataró > Vallter 187 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2600 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Hneď druhý deň v Katalánsku mal v itinerári cieľový kopec v najvyššej nadmorskej výške, hoci pre väčšinu štartového poľa priaznivo pôsobil fakt, že dve tretiny etapy sa šli po rovine a celkovo sa preto nastúpalo len 2600 výškových metrov. Etapa mala aj preto pokojný priebeh. Rýchlo sa vytvoril únik a dostal sedem minút výhody, ktorý postupne UAE znižovalo. Vpredu nebol dokonca ani jeden pretekár, ktorý skončil včera v prvej skupine, takže to bolo o to jednoduchšie. Domestici Tadeja Pogačara teda nehľadeli na únik, snažili sa hlavne robiť etapu ťažkou, aby vzali sily súperom.
Vpredu sa ukázala šestica pretekárov. Jimmy Janssens (Alpecin) a Kevin Colleoni (Intermarché) boli z World tímov, ostatní z Pro úrovne - Samuel Fernández (Caja Rural), Álex Jaime (Kern), Xabier Isasa (Euskaltel) a vidieť sme mohli aj úplne exotického pretekára Burgosu - BH Jambaljamtsa Sainbajara z Mongolska, ktorý zažíval premiéru na pretekoch World Tour.
Samotnému cieľovému stúpaniu, ktoré malo parametre (11,4 km; 7 %) predchádzala hodina pomalého postupného stúpania aj s kopcom 1. kategórie Coll de Coubet (9,6 km; 5,2 %). Tam sa únik kvalitatívne rozdelil a vrcholom sám prešiel Fernández, ktorý sa tak aj virtuálne dostal do dresu lídra vrchárskej súťaže, hoci to bolo naozaj len virtuálne, pretože aj tak dres po etape mal patriť víťazovi.
V krátkom zjazde z kopca pršalo, a tak si Tadej Pogačar povedal, že nebude nič riskovať a zozjazduje si sám pred balíkom. Takmer bez väčšej námahy sa vzdialil zhruba na 6-8 sekúnd pred natiahnutým balíkom. Potom, keď ho dobehla prvá skupina, tváril sa, že ide striedať a majú ťahať ďalej. Všetko to malo vyčerpať súperov. Nebol spokojný s tempom. Za všetko hovorí fakt, že keď sa opäť začalo stúpať 32 km pred cieľom, Fernández mal o 20 sekúnd náskoku viac ako 20 minút predtým.
V dedinke Dobrovo na západe Slovinska dnes začal sezónu slovenský tím Pierre Baguette na jednorazovke 1.2. V 24-člennej skupine, ktorá prišla do cieľa v čase víťaza, bol 23. Tomáš Kalojíros. Ostatní mali straty. Štartoval jediný Slovák, prvoročák Simon Gottstein. Do cieľa neprišiel. Vyhral Marcin Budzinski z Mazowsze.
V poslednej hodine sa spustil strašný lejak. Fernándeza vpredu predbehol 34-ročný Janssens, ktorý je už šiesty rok v Alpecine, ale nedá sa povedať, žeby sme si ho vedeli spojiť s akýmkoľvek výsledkom v profi pelotóne. V silnom daždi si zachovával náskok 1:20 na pelotón, ktorý šiel pomaly. Nikto príliš nechcel ťahať. Vyčkával sa začiatok kopca.
Jeho prvú polovicu sa nič zásadné nedialo a zhruba v polovici nastúpil Pogačar, ktorý ako prvý dorazil Janssensa. Za superfavoritom sa to často menilo, no hovorili sme o partii Mikel Landa (Soudal), Alexander Vlasov (Bora), Joao Almeida (UAE), Egan Bernal (Ineos), Lenny Martínez (Groupama) a Chris Harper (Jayco). 2,2 km pred cieľom im nastúpil Landa a chytil sa ho iba Vlasov.
Bol to veľmi ťažký deň, najmä kvôli počasiu. Pogačar sa objavil v cieli po takmer piatich hodinách o 20 minút neskôr ako itinerár plánoval. Ak neochorie, alebo nespadne, víťazstvo by malo byť jeho. Landa sa objavil na páske s odstupom 1:21 a Vlasov dostal 1:24. To bola teda prvá trojica aj v celkovom poradí. Almeida si prišiel po štvrté miesto s 1:38 a postupne za ním prichádzali aj ostatní - Martínez, Bernal, Harper a napokon i Enric Mas, ktorý sa tam ešte dostal v samom závere.
Aj keď Sepp Kuss pred štartom avizoval, že nebudú hrať iba o druhé miesto, bolo to tak. On sám navyše stratil až dve minúty na 12. mieste, takže nie je priebežne ani v Top 10. Visma dnes úplne prepadla. Rovnako Uijtdebroeks. Za to víťaz Tour z rokov 2020 a 2021 ukázal, že mu chladné daždivé podmienky sedia a vypracoval si pohodlný náskok. Spokojní môžu byť i domáci priaznivci. Po včerajšku, keď sa nikto z 36 Španielov nedostal do Top 10, bol Landa najlepší "zo zvyšku sveta" a ukázal, že po prestupe do Soudalu nepatrí ešte do starého železa a Evenepoelovi na Tour bude slušne pomáhať.
Uvidíme ako Landa, ale napríklad aj líder súťaže do 23 rokov Lenny Martinez, zvládnu ďalšie náročné dni. Už aj zajtrajší s dojazdom na ešte ťažší kopec Port Ainé (18,4 km; 6,7 %). Po dnešnom daždivom dni môže ľahko niekto aj ochorieť.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Na začiatku to vyzeralo, že je leto, ale potom prišli mraky a silný dážď. Ochladilo sa a nebolo to jednoduché v tej veľkej nadmorskej výške. V zjazde som sa cítil dobre, tak som si vyšiel trochu dopredu, no a potom už v závere som si dal svoje tempo a prišiel na vrchol."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:52:37
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 01:23
3. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 01:24
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:38
5. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 01:43
6. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 01:44
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 09:03:57
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 01:35
3. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 01:38
4. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 01:56
5. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 02:01
6. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 02:02
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop