Katalánsko pripravilo v štvrtok šprintérsky dojazd. Presadil sa Van Den Berg, výborný Ineos to nevypočítal

21.3.2024, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
4. 21.3. zvlnena etapa ciel rovina Sort > Lleida 169 km Van Den Berg
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1200 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Štvrtková štvrtá etapa Okolo Katalánska vyrušila vrchársku idylku. Na programe bol totižto profil vhodný pre hromadný dojazd pelotónu. Na štarte by sme však márne hľadali čistokrvných šprintérov. Najrýchlejšie nohy tu mali zrejme Marijn Van Den Berg (EF), Ethan Hayter (Ineos), Arne Marit (Intermarché), Bryan Coquard (Cofidis), Orluis Aular (Caja Rural) či samotný líder pretekov Tadej Pogačar (UAE).
Bolo však otázkou, či si niekto z nich bude veriť natoľko, aby nechal svojich kolegov kontrolovať únik. Ten mal preto dneska veľké šance, no tieto predpoklady sa začali trhať hneď od úvodu etapy. Cofidis, Intermarché, EF aj Alpecin začali vo veľkom kontrolovať tvorbu brejku a zelenú napokon dostalo iba trio Thomas De Gendt (Lotto), Idar Andersen (Uno-X) a Urko Berrade (EKP).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Únik si nevypracoval veľký náskok v žiadnom bode počas etapy, balík ich držal na uzde dvoch minút. Pri tradičnom útočníkovi De Gendtovi si však predsa len šprintéri neboli ničím istí. Belgičan bol pri chuti a zbieral všetky prémie na ceste. 50 kilometrov pred páskou jeho tempo už nemienil ďalej akceptovať Berrade a španielsky vrchár sa vrátil do pelotónu.
O dvadsať kilometrov neskôr to však zabalila aj zvyšná dvojica, pretože pred poslednou šprintérskou prémiou v balíku pritlačili Movistar a Bahrain Victorious. Pre bonusové sekundy si prišli práve jazdci druhého zmieneného tímu, konkrétne Poels a Tiberi. Medzi nich sa vklienil aj Sepp Kuss (Visma), no Američana zo siedmeho miesta o sekundu zosadil práve Wout Poels.
23 kilometrov pred cieľom si vyskúšal ešte komerčný útok veterán Luis Ángel Maté (Euskaltel), no nabral iba približne pätnásť sekúnd náskoku a šprintéri ho mali plne pod kontrolou. Včas ho chytili a balík sa mohol pomaly chystať na hromadný šprint. Absolútny záver potom ovládali jazdci Ineosu.
Geraint Thomas odtiahol balík z méty 2,5 kilometra pred cieľom až do cieľovej rovinky, no Britom chýbal posledný rozbiehač pre Haytra. Zozadu ho prevalcovali vyčkávajúci šprintéri a z víťazstva sa napokon tešil najväčší favorit dňa, Merijn Van Den Berg. Druhý skončil Arne Marit, tretí Emils Liepinš (Dsm).
V celkovom poradí sa nemenilo nič, Pogačar naďalej ovláda klasifikáciu i drží všetky dresy. Zajtra čaká na pretekárov ďalšia tranzitná etapa, tentokrát zrejme pre únik, a GC sa definitívne vykryštalizuje cez víkend. 
Výsledky etapy
1. VAN DEN BERG Marijn EF Education - EasyPost 03:40:19
2. MARIT Arne Intermarché - Wanty 00:00
3. LIEPINS Emils dsm-firmenich PostNL 00:00
4. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
5. LAURANCE Axel Alpecin - Deceuninck 00:00
6. BARTHE Cyril Groupama - FDJ 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 17:18:31
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 02:27
3. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 02:55
4. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 03:21
5. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 03:22
6. MAS Enric Movistar Team 03:27
Zobraziť kompletné poradie

 
 
Náš eshop