Okolo Katalánska vyvrcholilo klasikárskou drámou v Barcelone. Pogačar so štvrtou etapou aj celkovým víťazstvom

24.3.2024, 12:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
7. 24.3. zvlnena etapa ciel rovina Barcelona > Barcelona 146 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1900 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Ani tohtoročná edícia Okolo Katalánska neporušila tradíciu a v poslednej etape zaviedla pelotón na ťažký klasikársky okruh v Barcelone cez stúpanie Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,8 %). Každoročne tu sledujeme veľmi atraktívne pretekanie a vyhrať tu môže únik, odolný šprintér, klasikár či niekto z pretekárov v celkovom poradí. 
Kopec na cieľovom okruhu má aj naozaj prudké úseky, takže svoje pozície ešte nemali zďaleka isté ani pretekári v Top 10. Najmä medzi štvrtým a siedmim miestom to bolo extrémne tesné a bolo teda takmer isté, že niektorí z týchto pretekárov, ako napríklad výbušný Lenny Martinez (G-FDJ), by mohli dnes útočiť. Pódiové priečky bránili líder Tadej Pogačar (UAE), druhý Mikel Landa (Soudal) a tretí Egan Bernal (Ineos).
Únik sa veľmi prekvapivo vytvoril vpodstate okamžite, pri prvom vážnejšom pokuse. Dopredu sa dostalo iba slabšie kvintento v zložení Jimmy Janssens (Alpecin), Idar Andersen (Uno-X), Harrison Wood (Cofidis), Georg Steinhauser (EF) a Ander Okamika (Burgos). Pelotón a konkrétne po ďalšej etape hladný tím UAE im však nedovolil náskok cez dve a pol minúty. 
Na okruhy v Barcelone došiel únik už iba s 90 sekundami náskoku a išlo to rýchlo dole. V balíku sa akurát po začiatku prenosu porúčal na zem Nairo Quintana (Movistar). Netrvalo dlho a vpredu sa to začalo deliť. Najsilnejší boli Andersen a Steinhauser. 35 kilometrov pred cieľom sa ich z balíku vydala stíhať dvojica Marc Soler (UAE) a Valentin Paret-Peintre (Decathlon).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Štyri kolá pred koncom sa cez vrchol Montjuicu prehnal na čele pretekov už iba sólovo Steinhauser. Soler a spol. boli pohltení a čoskoro sa skončila aj výborná sólová snaha mladého Nemca z EF, ktorý bol pohltený napokon až 14 kilometrov pred cieľom. Pri predposlednom výjazde Montjuicu zaútočil Tadej Pogačar, no Bernal a Stevie Williams (Israel) ho nikam nepustili.
Na úpätie posledného Montjuicu prišiel balík pokope a skvelý útok tu ukázal veterán Thomas De Gendt (Lotto), ktorý tu už v kariére vyhral a tento rok sa lúči s kariérou. Tesne pred vrcholom ho však prevalcoval brutálnym útokom Steven Williams, s ktorým mali veľké problémy aj Pogačar či Bernal. Napokon ale vznikla sedemčlenná elitná skupinka, ktorá však nespolupracovala a bola pohltená.
Záver ešte viac zdramatizoval neskorým útokom Joao Almeida (UAE), ktorý musel Williams chytať osobne a to vytvorilo skvelú pozíciu do šprintu Pogačarovi. Víťaz pretekov nemal problém dokončiť prácu kolegu a vyhral štvrtú etapu na podujatí. K tomu pridal celkový titul aj bodovací a horský dres.
Na finálnom pódiu fenomenálneho Slovinca doplnili Mikel Landa a Egan Bernal. Pre Kolumbijca z Ineosu ide o prvé World Tour pódium od jeho víťazstva na Gire pred tromi rokmi a zároveň to ukazuje, že sa mu napriek všetkému darí naberať niekdajšiu fazónu po fatálnej nehode z januára 2022, čo je skvelá správa do zvyšku sezóny i ďalších rokov.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Som veľmi šťastný, že som vyhral, hoci to nebol náš plán. Mali sme ísť na Marca Solera, no rozhodol sa zaútočiť už veľmi skoro. Pripravil nám ale dobrú pozíciu a v závere sme to s Joaom zohrali výborne. Chcel som dopriať víťazstvo kolegovi, no hlavné je, že to zostalo v tíme."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:15:23
2. GODON Dorian Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
3. MARTIN Guillaume Cofidis 00:00
4. WILLIAMS Stephen Israel - Premier Tech 00:00
5. KONRAD Patrick Lidl - Trek 00:00
6. HIGUITA Sergio Bora - hansgrohe 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 28:21:29
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 03:41
3. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 05:03
4. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 05:56
5. MAS Enric Movistar Team 06:01
6. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 06:01
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop