V kráľovskej etape Okolo Katalánska Pogačar deklasoval konkurenciu. Výborný bol Landa, Bernal s Almeidom sklamali

20.3.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
V kráľovskej etape Okolo Katalánska Pogačar deklasoval konkurenciu. Výborný bol Landa, Bernal s Almeidom sklamali
(© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

3. 20.3. rovinata etapa ciel rovina St Joan > Port Ainé 177 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 3900 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Tretia etapa okolo Katalánska priniesla profilovo najťažší deň na podujatí. Tri kopce prvej alebo špeciálnej kategórie dokopy naakumulovali okolo štyritisíc metrov prevýšenia a záverečný kopec Port Ainé (18,4 km; 6,7 %) mal pretekárov doraziť. Horský maratón navyše prišiel iba 24 hodín po včerajšej prepršanej horskej skúške a dalo sa teda čakať, že celkové poradie sa dnes bude opäť citeľne miešať.
Najväčším favoritom na víťazstvo v etape bol včerajší suverén Tadej Pogačar (UAE Emirates), ktorý si dnes mohol pripísať druhú etapu v rade na urobiť dôležitý krok za celkovým víťazstvom na podujatí. Veľký boj sa však očakával o zvyšné dve pódiové priečky, veď za priebežne druhým Mikelom Landom (Soudal) boli až jedenásti ľudia do jednej minúty.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Etapa dnes prebiehala za výrazne lepšieho počasia ako včera. Na úvodnom stúpaní dňa sa pred balík dostala veľmi silná desaťčlenná skupina v zložení Hayter (Ineos), Carthy (EF), Sosa (Movistar), Kron (Lotto), Williams (Israel), Leknessund (Uno-X), López (Lidl), Vansevenant (Soudal), Prodhomme (Decathlon) a Tejada (Astana).
UAE sa však pochopiteľne takejto kvality zľakol a už 60 kilometrov pred cieľom bol balík pokope. Pogačar chcel ďalší triumf. Jediný spokojný vpredu bol Tejada, ktorý stihol aspoň virtuálne vyzliecť lídra pretekov z horského dresu. Smolu mal José Manuel Díaz z Burgosu, ktorý spadol, čo mohlo ohroziť jeho schopnosť dnes ubrániť top desiatku v celkovom poradí.
Druhá časť dňa sa niesla v pokojnom duchu a balík prišiel pod finálny kopec kompaktný. Na šprintérskej prémii na jeho úpätí bral tri bonusové sekundy Aleksandr Vlasov (Bora), ktorý sa vďaka tomu virtuálne dotiahol v GC na Landu. Na komerčný miniútok vyrazil hneď od začiatku stúpania Víctor De La Parte (Euskaltel), no to nemalo dlhého trvania.
Naopak, do seriózneho útoku vyrazil Soudal, ktorý začal prostredníctvom Hirta udávať silné tempo už 15 kilometrov pred páskou. Čech pretriedil balík na približne dvadsaťpäť pretekárov a po približne pätnástich minútach vypustil Mikela Landu do útoku. S Baskom vyrazil Tadej Pogačar a Slovinec opäť nemal konkurenciu, osamostatnil sa na čele a upaľoval do cieľa.
Za ním Landu dobehol Sepp Kuss (Visma) a táto dvojička jazdila niekoľko sekúnd pred skupinou hlavných favoritov. Štyri kilometre pod vrcholom si k nim doskočil Chris Harper (Jayco). Naopak, zlý deň mali Joao Almeida (UAE) a Egan Bernal (Ineos). O víťazovi etapy však nebol pochýb.
Tadej Pogačar deklasoval vrchársku špičku sveta druhý deň v rade. Na zvyšok sveta nabral v cieli náskok takmer minúty. Za ním vyzeral skvele Mikel Landa, ktorý striasol Harpera i Kussa a prišiel si pre druhé miesto v etape i v priebežnom celkovom poradí. Za najlepšou dvojkou prišlo napokon skvelé duo Bahrainu, Antonio Tiberi a Wout Poels.
Pogačar však ani dnes nemal žiadnu konkurenciu a k celkovému víťazstvu si zrejme pribalí i bodovaciu a vrchársku súťaž. Vyhrať navyše môže ešte aj tretí dojazd na kopec v šiestej etape. Druhé miesto si dnes upevnil Landa a skvele ubránil tretí flek Vlasov, ktorý evidentne dnes nemal dobré nohy, ale podarilo sa mu udržať po kontrolou Kussa, Masa či Martineza.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Som šťastný že som mohol triumfovať a odmeniť celoodennú prácu kolegov. Cieľový kopec bol ťažký a chladný, navyše vzduch bol extrémne suchý v tej nadmorskej výške, čo z toho spravilo naozaj ťažký dojazd. V závere mi trocha dochádzal dych, vyrazil som možno priskoro, no bol som našťastie schopný to udržať až na pásku."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:34:25
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 00:48
3. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 01:03
4. POELS Wout Bahrain Victorious 01:03
5. KUSS Sepp Visma | Lease a Bike 01:03
6. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 01:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 13:38:12
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 02:27
3. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 02:55
4. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 03:21
5. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 03:22
6. MAS Enric Movistar Team 03:27
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop