Horská 15. etapa Gira priniesla Pogačarov triumf o tri minúty, takmer sa radoval Quintana

19.5.2024, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Horská 15. etapa Gira priniesla Pogačarov triumf o tri minúty, takmer sa radoval Quintana
Tadej Pogačar (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

15. 19.5. rovinata etapa ciel rovina Manerba Garda > Livigno 220 km Pogačar
profil etapy, 5300 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po mierne nemastnom-neslanom týždni prišla pätnásta etapa, ktorá mala hrozivé parametre. Dĺžku vyše 220 kilometrov a až 5300 nastúpaných metrov z Manerba del Garda do Livigna. Pre mnohých menej skúsených pomocníkov či šprintérov to bolo takmer doslova peklo. Logicky sa dlho bojovalo, kým sa vytvoril únik a viacerí odpadali už 150 km pred cieľom.
Po včerajšej časovke mal Pogačar už takmer štvorminútový náskok na dvojicu Thomas - Martínez, a tak UAE nemohlo mať záujem hrotiť tempo. Treba stále myslieť aj na to, že Pogi má v pláne štart na Tour de France. Z toho vyplývalo, že únik bude mať šancu na úspech v prípade, že sa doň nezamotá niekto vyslovene nebezpečný. Napokon odišlo až 53 ľudí, čo predstavovalo viac ako tretinu štartového poľa. Neskôr sa ale ukázalo, že UAE kráľovskú etapu bez diskusie chcelo vyhrať.
Najvyššie postavený tam bol Michael Storer z Tudoru. Patrila mu dvanásta pozícia so stratou 9:11. V takej obrovskej skupine sa mu šlo dobre. Vôbec neťahal, mal tam dvoch kolegov. 53 pretekárov ale nešlo v jednom "pelotóne", ale situácia v druhom stúpaní dňa vyselektovala šesticu, ktorá šla na čele a zvyšných 47 ľudí za nimi s odstupom minúty. Úplne na čele boli Davide Ballerini a Christian Scaroni  (2x Astana), Giulio Pellizzari a Alessandro Tonelli (VF Group), Tobias Bayer (Alpecin) a Harrison Wood (Cofidis).
Zo známych ľudí v obrovskej skupine za čelnou šesticou šli napríklad Narváez, Foss, Groves, Schachmann, líder vrchárskej súťaže Geschke, Cepeda, Calmejane, Bagioli, López, Quintana, Alaphilippe, Hamilton, Plapp, De Marchi, prekvapujúco Ewan, Tratnik, Valter či Trentin. Po sto kilometroch mala šestka vpredu náskok 1:30 na početných prenasledovateľov a 4:30 na pelotón.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
S blížiacim sa Passo del Mortirolo (12,6 km; 7,6 %) sa prvé dve skupiny k sebe približovali. Druhá mala veľký záujem dobehnúť prvú. Boli tam napríklad až piati pretekári Polti Kometa. Tento tím aj najviac ťahal. Pod bránou začiatku stúpania 79 km pred cieľom malo čelo náakok 55 sekúnd na prenasledovateľov a pelotón odstup 4:50. V kopci sa, samozrejme, všetky skupiny delili. Úplne na čele ostala dvojica Scaroni - Pellizzari, a potom to už šlo takmer po jednom. Tesne pred vrcholom sa dokázal dostať dopredu Nicola Conci z Alpecinu. Bola to teda čisto talianska show.
Scaroni vyhral prémiu a dostal sa už na tretiu priečku poradia vrchárov. Geschke tu bol štvrtý a ostal na druhej priečke za Pogačarom, teda v drese. V zjazde sa skupiny poschádzali. Trio na čele nemalo perfektné zjazdárske schopnosti a postupne sa partia rozrastala. Dostali sa tam Piganzoli (Polti), Storer (Tudor) aj Quintana (Movistar) a potom postupne ďalší ľudia. Keďže ešte bolo do cieľa ďaleko, nebolo na škodu vytvoriť väčšiu skupinu.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Pred tvrdým záverom sa vpredu zgrupila táto partia: Amanuel Ghebreigzabhier a Juan Pedro Lopez (2x Lidl - Trek), Nairo Quintana a Pelayo Sanchez (2x Movistar), Julian Alaphilippe a Mauri Vansevenant (2x Soudal - Quick-Step), Luca Covili a Giulio Pellizzari (2x VF Group - Bardiani), Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers), Nicola Conci (Alpecin - Deceuninck), Michel Ries (Arkéa - B&B), Christian Scaroni (Astana), Simon Geschke (Cofidis), Georg Steinhauser (EF - EasyPost), Davide Piganzoli (Polti - Kometa), Attila Valter (Visma-Lease a Bike) a Michael Storer (Tudor).
V pelotóne sa nič nedialo, no UAE šlo konzistentne a strácali už menej ako tri a pol minúty. Stále to nemal únik úplne isté. Prichádzal predposledný kopec Passo di Foscagno (14,6 km; 6,5 %). Tam to vyzeralo tak, že najsilnejšími ľuďmi z úniku sú Georg Steinhauser, Nairo Quintana, Attila Valter a Michael Storer. Ktorýkoľvek by vyhral, bola by to bomba.
No 14 km pred cieľom sa Tadej Pogačar rozhodol, že Quintanova éra je už za nami a ukáže, kto je tu teraz šéf. Na jeho nástup v polovici kopca nemal nikto nárok. Sám za ním šiel Daniel Martínez, zatiaľ čo Geraint Thomas ostával s ostatnými ľuďmi v Top 10. Dlho to ale netrvalo, Kolumbijčan sa vrátil späť. Ani sme sa nenazdali a Pogačar si vybudoval minútu náskoku. Skupina za ním sa na neho doslova vykašľala ako na úplne inú ligu, ktorú s ním hrať nebudú.
Vrcholom kopca prešiel ako prvý osamotený Nairo Quintana, druhý už Tadej Pogačar s odstupom 40 sekúnd. Tretí bol s minútou odstupu po prekvapujúco parádnom výkone Georg Steinhauser. Skupina s ostatnými ľuďmi z Top 10 dorazila na vrchol s odstupom 2:20. Medzičasom jej nastúpil Romain Bardet (DSM).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Quintana zozjazdoval pod cieľové stúpanie Mottolino (4,7 km; 7,6 %) a vedel, že možno je to už jeho posledná šanca vyhrať etapu na Grand Tour v živote. Veľmi to chcel zvládnuť. naposledy vyhral pred dvoma rokmi, vo WT sa netešil už štyri roky a na troch najvýznamnejších pretekoch už päť rokov. Nesmel stratiť viac ako desať sekúnd na kilometer, a to bolo na takého suveréna ako Pogačar veľmi ťažké. Ružový muž útleho vrchára zbadal už tri kilometre pred cieľom. Bol bez šance. Padol dva kilometre pred páskou.
Tadej Pogačar vyhral štvrtý raz na tomto Gire a ukázal, že je totálnym kráľom týchto pretekov. Záver už ani nešiel naplno a oslavoval pred páskou jeden z najväčších triumfov. Veď etapa mu trvala 6 hodín a 11 minút. Veľký hrdina a veterán Nairo Quintana sa v cieli zjavil s 29 sekundami odstupu. Žiaľ pre neho, súperil s pretekárom úplne inej úrovne. Ak by k tomu Tadej pristúpil defenzívne, mohol vyhrať on. Ale Tadej takto nepreteká. Tretí bol s odstupom 2:32 po životnom výkone Steinhauser.
Zaujímavé bolo, že okrem Bardeta nebola vzadu veľká bitka a dlhšie nástupy. Dokonca to jeden čas tá skupina akoby vypúšťala, odstup rapídne narástol. No a záver odtiahol Arensman pre Thomasa. Ani Martínez nič neskúšal. Napokon Martínez s Thomasom dostali 2:50. A to musíme povedať, že mali už stratu 3:20, len v samom závere šli totálne naplno a takmer dobehli Bardeta. Arensman po odvedení roboty finišoval s odstupom 3:05, no dôležité bolo, že Antonio Tiberi v bielom drese nemal svoj deň a stratil viac. Z 1:13 sa odstup medzi nimi scvrkol na 19 sekúnd, čo je pred záverečným týždňom skvelá pozvánka na drámu.
Za to maglia rosa je pevne v rukách najväčšieho favorita. Dokonca rozdiel 6:41 pred druhým Thomasom je najvyšší po druhom týždni v modernej histórii Gira a bude zaujímavé sledovať, či si Tadej pôjde svoju ligu aj ďalej a nadelí desiatku, alebo už sa rozhodnú mierne kalkulovať vzhľadom na Tour. Už bolo zjavné, že súperi po ňom ani neidú, vedia, že nemajú šancu a Tadej je skrátka úplne inde.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tadeja Pogačara (víťaz)
"Dnes to bol pre mňa jeden z najlepších dní. Úplne zo začiatku som sa tak necítil, ale potom to prišlo. Bola to výborne zvolená trasa s kopcami, ktorá mi sedela. Od decembra sme túto etapu mali v hlave a výborne ju ukontrolovali. Ďakujem tímu za skvelú robotu. Vyhrali sme kráľovskú etapu do Livigna, teda jedného z mojich najobľúbenejších miest v Taliansku.
Pri tom ataku sme museli kalkulovať s vetrom, no zvládli sme to dobre a dúfal som, že naženiem si nejaký čas. To sa podarilo, takže to dopadlo skvelo."
Súhrn vyjadrení hlavných aktérov chystáme na pondelok ráno 8:00...
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 06:11:43
2. QUINTANA Nairo Movistar Team 00:29
3. STEINHAUSER Georg EF Education - EasyPost 02:32
4. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 02:47
5. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 02:50
6. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 02:50
7. RUBIO Einer Movistar Team 02:58
8. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 02:58
9. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 03:05
10. HIRT Jan Soudal Quick-Step 03:20
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 56:11:42
2. THOMAS Geraint INEOS Grenadiers 06:41
3. MARTINEZ Daniel Bora - hansgrohe 06:56
4. O'CONNOR Ben Decathlon Ag2r La Mondiale 07:43
5. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 09:26
6. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 09:45
7. BARDET Romain dsm-firmenich PostNL 10:49
8. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 11:11
9. RUBIO Einer Movistar Team 12:13
10. HIRT Jan Soudal Quick-Step 13:11
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MILAN Jonathan Lidl - Trek 284
2. GROVES Kaden Alpecin - Deceuninck 175
3. MERLIER Tim Soudal Quick-Step 93
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 172
2. GESCHKE Simon Cofidis 76
3. QUINTANA Nairo Movistar Team 65
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 56:21:08
2. ARENSMAN Thymen INEOS Grenadiers 00:19
3. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 01:45
Kopce na trase etapy:
3 20 184 km - Lodrino (7,6 km; 4,2 %)
2 20 157 km - Colle San Zeno (13,9 km; 6,6 %)
1 20 67 km - Passo del Mortirolo (12,6 km; 7,6 %)
1 20 8,7 km - Passo di Foscagno (14,6 km; 6,5 %)
1 20 Cieľ - LIVIGNO (Mottolino) (4,7 km; 7,6 %)
profil posledného kopca (© giroditalia.it)
 
Náš eshop