Reakcie: Yates je už spokojný s náskokom, Pinot sa hnevá, Froome a Aru bez slov

20.5.2018, 20:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Že sa prvá Grand Tour sezóny pomaličky mení na exhibíciu Simona Yatesa sme už písali, a to v nedeľňajšej etape si vybudoval najpresvedčivejší náskok na svojich súperov. Získal vytúžený čas na Dumoulina, no aj tak si myslí, že jeho najväčší súper môže dve minúty v utorok zmazať. Thibaut Pinot sa oprávnene sťažoval na Lópeza s Carapazom, ktorí nechceli spolupracovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Simon Yates prichádzal na Giro s bilanciou piatich víťazných etáp na podujatiach World Tour a dvoch umiestnení na celkovom pódiu, a to vlani v Romandii a tento rok na Paríž - Nice. V oboch prípadoch bol druhý. Nielen, že ešte nevyhral týždňový etapák WT, ale ani žiaden iný z plejády profesionálnych. Teraz si ide rovno za maglia rosa. Dnes sa cítil špeciálne šťastný. Získal náskok, v ktorý dúfal: "Jack Haig sa staral o tempo a ten posledný hodnotený kopec bol od začiatku ťažký. Cítil som sa ale dobre, tak som si vybral svoj moment. Na prvý pokus ešte súperi odpovedali, ale skúsil som to znova a dal som do toho všetko, aby som odišiel. Je to fantastické. Ani neviem, prečo mnou dnes akosi viac lomcujú emócie. Všetko, všetko som tam dnes nechal. Je to dobrý náskok na Toma, ale môže na mňa v časovke získať tie dve minúty. Bojoval som o tento náskok už od Izraela, no časovka má 35 kilometrov. Uvidíme," povedal v televíznom interview.
 
Mitchelton-Scott pôsobil aj dnes veľmi vyzreto. V 22-člennej skupine najlepších vrchárov boli okrem Yatesa ešte aj Haig a Nieve, predtým veľké penzum práce vykonali Kreuziger s Juul Jensenom. O takom niečom mohol vlani Dumoulin iba snívať. Yates pokračoval: "Bolo to aj trochu o inštinkte. Keď sme zišli zo stúpania, videl som, že medzi pár chlapcami je diera, tak som poprosil Jacka Haiga, aby zrýchlil. Potom George Bennett atakoval, takže popravde to bolo hneď od toho momentu veľmi obtiažne, no stále som sa cítil dobre a s takýmto pocitom si vybral svoj moment na únik."
 
 
yates s 18 giro triumf 3 rcsff
Simon Yates s tretím triumfom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ťažko povedať, či to pre Toma Dumoulina v 15. etape dopadlo dobre alebo zle. Dozvieme sa to až o pár dní... Na hlavného konkurenta o ružový dres stratil 41 sekúnd, plus šesť bonifikačných, no v záverečnom brdku pred cieľom nevydržal tempo skupiny a chvíľu to s ním vyzeralo zle. Využil ale ich taktizovanie a v samom závere sa vrátil. "Opäť ťažký deň. Na konci som už nemal v sebe ani štipku sily. Môžem byť hrdý na to, že som po takomto dni skončil tretí. Do posledného stúpania som vkladal bezodné úsilie, všetko som urobil správne, no Yates je skutočne silný. Keď sme sa ho snažili chytiť, už to bolo skôr o taktike, každý sa za každým obzeral a myslím, že som si dobre počínal. Podarilo sa mi vrátiť, hoci ma odpárali, a takmer som mohol vyhrať aj šprint. Tím opäť vykonal skvelú prácu, to, ako Sam precedil skupinu, bol výkon prvej triedy," pochválil kolegu Oomena holandský majster sveta v časovke.
 
Utorňajšia časovka má jednoznačného favorita a Dumoulin bude mať veľkú šancu dostať sa do ružovej. Sám dobre vie, že ak sa mu to nepodarí, na Yatesa už papierovo mať nebude. Samozrejme, môže sa stať čokoľvek. Samotný jazdec Sunwebu vie svoje... "Najskôr sa teraz sústredíme na oddychový deň a potom pokračujeme v bitke tak, ako doteraz. Uvidí sa, čo sa udeje v Ríme. Neochabujem v úsilí vydať zo seba všetko každý deň. Som šťastný a spokojný s tým, kde zatiaľ som. Každý deň dokazujem, že do tejto vyberanej skupiny GC jazdcov patrím, a verím, že budem túto pozíciu vedieť udržať až do konca."
 
 
dumoulin 18 giro sedi rcsf
Tom Dumoulin ostáva v dobrej nálade (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Vo svojej typickej jazde na Gire pokračuje Domenico Pozzovivo, ktorý desať rokov sníva o pódiovom umiestnení, no ešte sa mu to nikdy nepodarilo. Teraz priebežne je tretí. "Túto už aj tak dosť ťažkú etapu ešte viac zťažilo studené počasie. Medzi mnou a Chrisom Froomom bola nejaká medzera, čo je dobré, ale zasa na druhej strane sme sa vzdialili aj od maglia rosa. Na konci sme už neudržali Yatesovo koleso. Je naozaj silný a s etapou si skvele poradil. Zaslúži si byť lídrom pretekov. My už okupujeme pódium a urobíme maximum preto, aby sme tam aj zostali." Dobre však vie, že ak Pinot v časovke podá svoj štandardný výkon, z pódia vypadne.
 
Thibaut Pinot bol najaktívnejším jazdcom päťčlennej skupiny, ktorá prenasledovala Yatesa. Nebol však spokojný s tým, že mu súperi nepomáhali a aktivita ho aj stála bonifikačné sekundy, hoci v klasickom šprintérskom súboji by mal byť rýchlejší. "Skoro sme Yatesa dostihli, ale medzi Lópezom a Carapazom prebiehal "naozajstný súboj o víťazstvo". Len sa na seba pozerali a nepracovali. Myslím, že by sa nám podarilo, mohli sme ho dobehnúť, no premeškali sme príležitosť. Simon Yates bol dnes vynikajúci. A ja sa zas cítim, že som dnes jazdil ešte lepšie, ale tieto dni už raz také sú."
 
 
pinot 18 detail rcsf
Thibaut Pinot (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Miguel Angel López v nedeľu príliš neútočil a v skupine s top favoritmi veľa taktizoval, nestriedal a zrejme aj vďaka tomu sa dostal k bonifikáciám za druhé miesto. Pinot s Pozzovivom ho asi nebudú mať príliš v láske. "Po včerajšej snahe na Zoncolane sa dnešný deň javil ešte namáhavejší. Hlavne po troch posledných stúpaniach bolo tempo veľmi rýchle. V našej skupine sme si museli navzájom odpovedať na každý jeden atak. Raz som tak reagoval na Yatesa, ale na druhýkrát sa mu už podarilo vypariť sa. Na vrchole kopca a potom v zjazde sme sa všetci snažili uniknúť. Napriek včerajšku som sa aj tento deň cítil dobre a som za to rád. Dával som všetko do toho, aby som bol stále vpredu a ochraňoval biely dres. Takže som finišoval druhý a získal niekoľko sekúnd. Teším sa na zajtrajší deň na oddych, ale potom prichádza ďalší týždeň pretekania na čele s časovkou v utorok. Uvidíme, ako sa s tým popasujeme. Všetci súperi sú silní a v týchto pretekoch sa môže zdať mnoho nepredvídateľných vecí," povedal piaty muž celkového poradia.
 
Christopher Froome včera oslavoval triumf na Zoncolane, pred nedeľňajšou etapou tak trochu svoje 33. narodeniny, no po etape už taký veselý nebol. Stratil 92 sekúnd na Yatesa a 51 na päticu prenasledovateľov. Novinárom neposkytol vyjadrenie a tím Sky poslal pred mikrofóny iba Sergia Henaa: "Hlavní súperi boli vpredu a veľmi silní. Mitchelton-Scott si viedli dobre a bolo prekvapením, čo sa dnes stalo. Musíme sa zotaviť a otočiť list. Máme našu stratégiu, a o tom je cyklistika. Posledný týždeň bude ťažký a Chris je silný pretekár. Dúfame, že budeme vedieť zvrátiť chod vecí, počnúc časovkou. Musíme len pokračovať."
 
 
froome 18 giro narodeniny rcsf
Chris Froome dnes oslavoval 33. narodeniny (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
V skupine "druholigistov" s mankom 1:20 do cieľa dorazila aj dvojica bory Patrick Konrad a Davide Formolo. Prvý menovaný stále ostáva na chvoste Top 10. "Ďalší drsný deň v sedle. Preteky ubiehali rýchlo a bolo množstvo atakov, zotrval som v jednej zo skupín, ktoré chytali úniky, a šiel si vlastným tempom. Keď Patrick spadol, počkal som naňho a šli sme spolu. Yatesov atak nám všetkým podkúril, no svoje tempo som si udržal a finišoval v Top 10. Zajtra je konečne deň odpočinku," komentoval svoj výkon Formolo.

Chceli sme vám ponúknuť aj vyjadrenia Richarda Carapaza a Fabia Arua, ich tímy ale svojich lídrov rovnako ako Sky Fooma novinárom neposkytli. Mladučký jazdec Movistaru naďalej zvádza prekvapujúco vyrovnanú bitku s Miguelom Lópezom v bielej súťaži a celkovo je šiesty. Budeme zvedaví na ich časovkársky súboj. Aru je po Chávesovi druhou hviezdou, ktorá sa v celkovom poradí neumiestni. Hviezdam UAE Team Emirates sa jednoducho nedarí. O tom vedia svoje aj Daniel Martin a Alexander Kristoff.
 
 
Výsledky 15. etapy
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 4:37:56 100
2. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 00:41 40
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:41 20
4. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:41 12
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:41 4
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 00:41  
7. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:20  
8. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 01:20  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 01:20  
10. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 01:20  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 65:57:37 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:11  
3. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:28  
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 02:37  
5. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 04:27  
6. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 04:47  
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 04:52  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 05:34  
9. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 05:59  
10. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 06:13  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 237
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 197
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 113
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 52
3. CHÁVES Esteban link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 47
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 66:02:04
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:20
3. O'CONNOR Ben Dimension Data for Qhubeka link ikonka 02:45
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop