Po nedeli: Kuss si dlho myslel, že iba pomôže Rogličovi, Valverde žartoval o deduškovi

8.9.2019, 18:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Pätnásty deň priniesol pokračovanie úžasných pocitov v tíme Jumbo - Visma. Bravúrne zvládli jazdu na dvoch frontoch a aj keď ťahali pelotón, nechceli únik dostihnúť, pretože si boli vedomí sily svojho superdomestika v ňom. Nahralo im aj to, že vpredu bol tiež Soler, a preto ani Movistar nechcel tak zásadne robiť. Možno vnímali aj signály horšieho dňa Quintanu. Ale Valverde vyzerá stále výborne hoci sa sám označil za deduška.
 
Boli sme odhodlaní pátrať, kedy naposledy sa Američanovi podarilo vyhrať na Grand Tour, ale spomenuli sme si, že to s americkými radosťami vôbec nie je také zlé. Chad Haga bol najrýchlejší v záverečnej časovke na tohtoročnom Gire a Ben King tu na Vuelte žiaril vlani. V posledných rokoch im chýbajú len ľudia schopní atakovať najvyššie priečky celkového poradia. Možno bude o pár rokov práve Sepp Kuss ďalším "pánom na holenie". "Od začiatku etapy sme s tímom pozorne sledovali situáciu, lebo sme si boli istí, že Movistar s Astanou vyšlú do úniku svojich ľudí. Keď som videl Izagirreho a Solera zvýšiť tempo, nasledoval som ich, lebo sú to silní jazdci, čo bol môj taktický ťah do záveru etapy. Po polovici etapy bol náskok stále dosť malý, tak som sa uistil, aby som vo vedúcej skupine zostal, aby som stále mohol pomôcť Rogličovi, ak by sa GC jazdci vrátili. Ako náskok rástol, tak som dostával priestor ísť na etapu." Dnešok si poriadne užíval už pred cieľom, veď ruku podával divákom už pol kilometra pred páskou, čo sa len tak nevidí. Ako opísal emotívny záver? "Vueltu robia špeciálnou hlavne vášniví fanúšikovia. Prežil som s nimi mnoho dobrých dní plných entuziazmu a dnešok bol úžasný. Ak idete aj tridsať minút po víťazovi etapy, aj tak vás ženú dohora. To robí cyklistiku tak prekrásnou," cituje slová víťaza portál Wielerflits.
 
 
kuss 19 vuelta trimf asofv
Sepp Kuss (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Ďalší skvelý deň má za sebou Ruben Guerreiro. V úniku sa objavil aj minulú sobotu a začal sa posúvať hore celkovým poradím. Vidieť ho bolo aj predvčerom na Los Machucos a po dnešnom výkone je už celkovo šestnásty čo je na nováčika na GT výborná vizitka. Dokonca nemá dosiaľ na konte žiadny výraznejší výsledok na ťažkom týždňovom etapáku World Tour. "Bol som tak blízko! Chcel som dať svoju tímu víťazstvo. Tvrdo trénujeme a dnes to bola pre nás dobrá príležitosť. Som z toho tak sklamaný. Štvrté miesto je fajn, ale myseľ sme mali zameranú na víťazstvo. Bol som blízko, ale boli predo mnou aj rýchlejší jazdci. Chcel som viackrát zaútočiť a myslel som si, že jazdím šikovne. Pri 400 metroch som mal za sebou medzeru, ale priblížil sa ku mne chlapík z Caja Rural a zastal som. Ale znovu sa pokúsime. Dážď bol dnes podstatným faktorom, bolo veľa pádov. Našťastie máme dobré gumy a udržali sme sa na bicykli. Úprimne, nerozmýšľal som ani o daždi, ani o pádoch. Sústredil som sa len na cieľ," opísal etapu pre tímový web.
 
Meno Taa Harta sa pred etapou skloňovalo. Viacerí odborníci verili, že ak sa dostane do úniku, bude veľkým favoritom. Podarilo sa mu byť vpredu a ešte aj finišoval pred favoritmi, ale našli sa dvaja jeho menej známi rovesníci, ktorí ho predčili. "Dobre som sa cítil v úniku. Bolo super mať pri sebe Kirienku v brejku a mali sme jasný plán, ako etapa pôjde. Pri pohľade späť by som posledné stúpanie zajazdil inak. Na Seppa sme toho najviac stratili v polovici kopca, keď sme stále šli šiesti, ale nič sme z toho nezískali. Mal som byť agresívnejší a viac ťahať."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 15. etapy

 
Do autobusu Jumba po etape prišiel od ucha k uchu vysmiaty aj Primož Roglič. Presne tak si dnešný deň predstavoval. Vyrazí niekto zo súperov, on sa ho chytí a získa náskok na ostatných. Na Valverdeho atak reagoval okamžite, neukázal ani náznak problémov a získal minimálne 42 sekúnd na tretieho a horších ľudí v poradí. Na Valverdeho síce nič, ale pozerá sa na neho z úctivej vzdialenosti 2:25. Je tam bohatá rezerva. "Bol to drsný atak, ale pre mňa to šlo dobre. Aj stúpanie bolo veľmi ťažké. Šli sme rýchlo celý deň a snažili sa dať do toho všetko. Ale prídu aj ťažké dni, takže sa musíme s celým tímom sústrediť. Sepp bol viditeľne veľmi silný, takže je pekné vidieť, že aj on si uchmatol etapové víťazstvo. Ja som mal dobré nohy, takže ma nemusel čakať," pochválil kolegu slovinský favorit.
 
Svetový šampión má skvelú formu a po horšej jari i nie celkom vydarenej Tour mu mnohí neverili, no veterán je na najlepšej ceste vrátiť sa na pódium, kde stál naposledy na Gire 2016. "Mal som dobré nohy a skúsil som zaútočiť, aby som videl, čo sa stane. Všetci sme trpeli, brejk aj prenasledovatelia. Ak by som nezaútočil, mohlo by to byť horšie, ale 40 sekúnd je slušný zisk. S Rogličom sme si rozumeli, šliapali sme dopredu a získali sekundy na súperov. Som rád, že mi tím dal príležitosť tu znova byť. Soler bol fantastický. Spravili sme, čo sme mohli, vytvorili podmienky pre dobrú bitku hneď od začiatku a stavili sme na Solera. Marc sa pokúsil, ale keď videl, že to nedá, zastavil a prišiel mi na pomoc," povedal podľa tímového webu Alejandro Valverde a pridal aj pár klišé viet na záver: "Ideme deň po dni, všetci trpíme, ale musíme byť radi, že tu môžeme byť. Zajtra bude, čo sa ťažkosti týka, podobný deň ako dnes, veľmi náročný, ako vždy v Astúrii. Vuelta pre starého otca? Deduško ešte nepovedal posledné slovo (úsmev)."
 
 
vuelta 19 etapa 15 unik asofv
Nairo Quintana a Alejandro Valverde (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Píšeme to často, ale Tadej Pogačar bude mať o dva týždne iba 21 rokov a stále sa drží vynikajúco. Dnes to síce nezvládol s Rogličom a Valverdem, ale poradil s Lópezom a dokonca ich tempo nevydržal veľaskúsený Quintana. "Koniec koncov to bol dobrý deň a som rád, že som si udržal tretie miesto. Stúpanie bolo veľmi, veľmi ťažké a som rád, že som sa cítil ok. S Miguelom Lópezom to bola bitka, stále sme navzájom útočili. Je veľmi silný. Snažil som sa stále reagovať na jeho nástupy a podarilo sa mi to. Nechcel som ísť aj za Valverdem a Rogličom, lebo už vtedy to bolo dosť ťažké. Možno, ak by som ich nasledoval, tak by ma aj tak dropl." Slovinec má pred sebou ešte veľa ťažkých skúšok na prvej Grand Tour. U neho dvojnásobne platí, že je ešte ďaleko od Madridu.
 
Astana na začiatku cieľového kopca vyzerala odhodlane, mohla sa spoľahnúť na Fuglsanga a klasicky ťažili aj z prítomnosti borca v úniku Izagirreho, no Miguel López asi nemá až takú formu ako vlani na Gire, čiastočne aj Vuelte. Opäť mu niektorí ušli, no tretia pozícia je veľmi blízko. "Dnes som sa cítil lepšie než v etape na Los Machucos. Tím pracoval skvele a na záverečnom stúpaní mi Fuglsang a Izagirre veľmi pomohli. Keď Valverde s Rogličom zaútočili, chcel som pokračovať svojím tempom s pomocou Jakoba a Jona, ktorý organizoval dobrú naháňačku. Chcel som zaútočiť na Pogačara, ale dnes mi to nevyšlo. Ale zajtra sa budem opäť snažiť." Práve Fuglsang s Izagirrem môžu byť rozhodujúcim faktorom v boji s Pogačarom.
 
 
kuss 19 vuelta trimf asofv
Miguel López drží šance na pódium i dres (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Ružovo to už nevyzerá s Nariom Quintanom, ktorý nie a nie ukončiť trápenie. Síce vyhráva krásne etapy, ale poznáme ho najmä ako víťaza Gira i Vuelty, no na pódiu bol naposledy pred dva a pol rokom. Dnes nakúpil až minútu a pol na najlepších a už by malo byť definitívne jasné, kto je v neprehľadnom Movistare lídrom. Kolumbijčan bol v cieli sklamaný a aj preto stručný: "Dnes som podal priemerný výkon, ale zajtra je ďalší deň a potom sa môže stať čokoľvek. Možno sa niečo stane na začiatku etapy a ak budem mať sily, vyskúšam to."
 
 
V stabilnej Grand Tour pokračuje Rafal Majka, no jeho typický štandard okolo šiesteho miesta asi nie je jeho métou, no zostáva v dobrej nálade: "Bol to náročný deň plný atakov a rýchlosti hneď od štartu. Mali sme Pawla v úniku a vo finále s Felixom predviedli silnú jazdu. Felix ma voviedol do pozície a zvýšil tempo, aby roztrhal skupinu prenasledovateľov. Sme v záverečnej časti Vuelty a musíme byť sústredení. Pokúsime sa urobiť výsledok, na ktorý môžeme byť hrdí."
 
 
Výsledky etapy
1. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 4:19:04 100
2. GUERREIRO Ruben Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:39 40
3. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 00:40 20
4. RODRÍGUEZ Óscar Euskadi Basque Country - Murias 00:53 12
5. PADUN Mark Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:49 4
6. O'CONNOR Ben Team Dimension Data link ikonka 02:05  
7. CRADDOCK Lawson EF Education First Pro Team link ikonka 02:11  
8. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 02:14  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 02:14  
10. ARMÉE Sander Lotto Soudal link ikonka 02:48  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 58:10:32 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 02:25  
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 03:42  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 03:59  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:09  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 07:14  
7. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 09:08  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 09:15  
9. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 09:44  
10. PERNSTEINER Hermann Bahrain Merida Pro Team link ikonka 11:39  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 117
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 90
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 82
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 82
5. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 70
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 56
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MADRAZO Ángel Burgos - BH 32
2. BOUCHARD Geoffrey Ag2r La Mondiale link ikonka 30
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 25
 

Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 58:14:14
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:17
3. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 09:46
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop