LBL súboj Pogačara s Evenepoelom nevidelo, Tadej spadol, Remco tak do cieľa prišiel sólo

23.4.2023, 13:45 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
LBL súboj Pogačara s Evenepoelom nevidelo, Tadej spadol, Remco tak do cieľa prišiel sólo
Remco Evenepoel (© Soudal Quick-Step / Getty Images)

ne 23.4. rovinata etapa ciel rovina Liége > Liége 258 km Evenepoel
flamsko 20
profil pretekov, 4200 nastúpaných metrov (© letour.fr)
V posledných dňoch dominovala téma, či sa Pogačarovi podarí vyhrať po Amstli a Valónskom šípe aj najstaršiu klasiku s cieľom v Liége. No záverečná prestížna klasika jari netrvala dlho a všetky progózy veľkého súboja Tadeja Pogačara s Remcom Evenepoelom, ktorú aj sám Tadej prognózoval, sa rozplynuli.  V druhej hodine pretekov sa totiž Pogačar zamotal do pádu, ktorý nezachytili objektívy, a bolo po všetkom. Musel odstúpiť.
Preteky tak nabrali iný, trpkejší charakter, pretože tak ako dominoval Tadej na predcházdajúcich pretekoch sa to isté teraz čakalo od Evenepoela, pretože pri všetkej úcte k súperom vedľa neho vyzerali byť Mikel Landa, Giulio Ciccone, Michael Woods, Tiesj Benoot alebo Mattias Skjelmose ako druhá liga.
Štvrtý monument sa mimo Pogačarovho pádu vyvíjal pokojne podľa tradičného modelu s veľkým únikom, ktorý opanoval prvú časť dňa s tým rozdielom, že UAE prestalo pomáhať Soudalu, Jumbu a Treku, ktoré ťahali hlavnú skupinu. V tej čelnej boli jedenásti pretekári z jedenástich rôznych tímov, ktorí dostali necelých päť minút priestoru.
- reklama -
- reklama -
Boli tam Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck),  Alexandre Balmer (Jayco-AlUla), Mathis Le Berre (Arkea-Samsic), Lars Van der Berg (Groupama-FDJ) Simone Velasco (Astana Qazaqstan), Georg Zimmermann (Intermarche-Circus-Wanty), Fredrik Dsvernes (Uno-X), Johan Meens (Bingoal WB), Paul Ourselin (TotalEnergies), Ruben Apers (Flanders-Baloise) a Hector Carretero (Kern Pharma).
Celé preteky majú výrazne zvlnený charakter, no tie najprudšie kopce, ktoré sú aj vždy vypísané organizátormi, sa nachádzajú až v záverečných dvoch pätinách trasy. Aj preto sa od 100. kilometra pred cieľom výraznejšie dvihlo tempo a náskok úniku začal rozplývať. S tým je vždy spojená selekcia, keďže vpredu sú rôzne kvalitní pretekári. Niektorí začali odpadať. V balíku sa nič zásadnejšie ešte nedialo, ostatné tímy nechávali ťahať Soudal Quick-Step.
Medzitým prišli prvé správy o Tadejovi Pogačarovi, ktorý bol doudieraný, ale bez zlomením. Sťažoval sa najviac na bolesť zápästia, no nemalo by byť zlomené. Vzhľadom na to, že mal teraz v pláne dlhšiu súťažnú pauzu v príprave na Tour de France, sa zdá, že by ho to zrejme nemalo ovplyvniť.
Už 78 km pred cieľom sa dopredu vydal Jan Tratnik (Jumbo), ktorý rozdúchal pokojný priebeh. V Jumbe zjavne chceli čo najviac vyčerpať Soudal a už musel začať pracovať na čele pelotónu aj Julian Alaphilippe, ktorý dnes nemal osobné ambície po slabšom priebehu sezóny a viacerých zdravotných problémoch. Tratnikovi sa medzitým podarilo doraziť do pôvodného úniku, kde bolo už len päť ľudí - Osborne, Van den Berg, Ourselin, Zimmermann a Velasco.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Nasledoval najdlhší kopec Col du Rosier, ktorý mal až 4400 metrov, takže dali sa čakať ďalšie zmeny vpredu. Tratnikovi ubúdali spolubojovníci. Napokon tam ostal už len s Velascom z Astany. Soudal mal jasný cieľ všetko kontrolovať tak, aby sa Tratnik vyčerpával a nikto ďalší neunikal. Do cieľa ostávalo 50 kilometrov a štyri kopce. Navyše počasie nebolo ideálne, pršalo a balík sa už tiež poriadne delil.
Všetci vedeli, že potrebujú niečo vymyslieť na Soudal a Evenepoela. Už 47 km pred cieľom nastúpil Bauke Mollema z Treku, no zalepil si ho Pavel Sivakov (Ineos) a napokon aj ďalší, takže z tohto vzrušenie nebolo. No napokon to prinieslo aspoň efekt v podobe toho, že Remcovi ostal už len jeden domestik, vyzeralo to na Van Wildera. No keďže sa tempo ešte mierne upokojilo, vrátil sa tam aj Vervaeke a belgický superfavorit mal dvoch ľudí na pomoc. Taký Ineos tam ešte bol v pätici. Vpredu ostávali Tratnik s Velascom s náskokom 45 sekúnd.
Nasledoval najprudší kopec Côte de La Redoute (2 km; 8,9 %), kde vlani odišiel súperom Remco Evenepoel. Celý kopec ale ľudia "len" odpadávali zozadu. Až v samom závere zaútočil topfavorit. Remco si vybudoval asi 40 metrov na Toma Pidcocka (Ineos). No Brit to zalepil. Potom sa v zjazde skonsolidovala dvojička Treku Skjelmose - Ciccone. A nasledovala pätica Santiago Buitrago (Bahrain-Victorious), Ben Healy (EF Education), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Ion Izagirre (Cofidis) a Romain Bardet (DSM).
Pidcock nestriedal, a tak Evenepoel vedel, že mu potrebuje odísť čím skôr, nečakať až do ďalšieho kopca. Podarilo sa mu to pomerne rýchlo. Vo veľmi nenápadnom úseku ani nešiel zo sedla a nechal Pidcocka za sebou. Ten sa snažil odolávať aspoň dvojici za ním, no do cieľa ostávalo 25 kilometrov, teda dosť veľa na osamotenú jazdu (ak ste neboli aktuálnym majstrom sveta). Navyše za nimi sa spojila väčšia skupina, kde bolo aj vyše 15 ľudí. To sa nedalo ubrániť a v predposlednom kopci bola trojka dobehnutá. To mal už Evenepoel minútu náskoku.
Už sa šlo len o druhé miesto, na ktoré bolo množstvo kandidátov. Rôzne sa to menilo, nastupovalo i spájalo. Stále bolo veľmi klzsko a pretekári si museli dávať veľký pozor. Hovoriť by o tom mohol Andreas Kron (Lotto-Dstny), ktorý skončil v živom plote jedného z dvorov.
Záverečný kopec vyselektoval ešte stále veľkú skupinu ľudí, ktorí bojovali o druhú priečku. Veľmi aktívny bol Ben Healy, ktorý za žiadných okolností nechcel prísť do cieľa vo veľkej skupine. Nasledoval ho Santiago Buitrago. Za nimi sa však stále držalo dosť veľa ľudí, ktorí mali početnú prevahu na záverečných desať kilometrov. V jednom brdku ich dorazil Tom Pidcock, no desiatka ľudí ich videla pred sebou. Nevedeli sa však dohodnúť na spolupráci.
Remco Evenepoel obhájil triumf spred roka a získal už svoje 41. víťazstvo v kariére, hoci má len 23 rokov. Je prvým pretekárom od roku 1998, ktorý dokázal dva roky po sebe vyhrať La Doyenne. Prišiel si pre triumf v drese majstra sveta. Bolo to veľkolepé víťazstvo.
Bojovalo sa o druhé miesto. Healy zaútočil už kilometer pred cieľom, ale neúspešne, potom Buitrago nasadil do špurtu a napokon druhú pozíciu vzal Pidcock, tretí bol Buitrago v životnom výsledku. No a napokon to bol Healy, ktorý nezískal pozíciu na pódiu. Z ďalších pretekárov sa napokon ešte odtrhla trojica Madouas, G. Martin a Benoot a Valentin Madouas vzal piate miesto.
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
Sledovali sme 109. ročník pretekov, ktoré mali byť veľkým súbojom titanov, ktorý sa napokon nekonal a najsilnejší bol napokon jasne svetový šampión. Je to teda opäť poslednými pretekmi zachránená jar pre Soudal Quick-Step tak ako vlani. Zaujímavé je, aké mladučké je pódium. Remco, Tom aj Santiago majú 23 rokov, štvrtý Healy dokonca 22. Pri tak brutálnych pretekoch je to až neuveriteľné.
Ráno budeme publikovať súhrn reakcií hlavných aktérov pretekov...
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (víťaz)
"Nebolo to vôbec jednoduché, najmä pre ataky Jumba. Náročné bolo i to, že všetci sledovali mňa a chceli jazdiť proti mne. Ostával som pokojný a napokon to dopadlo podľa plánu a vyšiel útok na konci kopca Redoute. Vedel som, že potom by som si už ten náskok mohol budovať aj na rovine. Ďakujem tímu, ktorý makal a urobil výbornú show. Som na nich hrdý. Teraz by som mal dostať za odmenu hranolky, ale to bude asi všetko, lebo sa pripravujeme na Giro (smiech).
Mám fotku ako víťaz týchto pretekov v dúhovom drese, je to úžasné, magické..."
Výsledky
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 6:15:49
2. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 01:06
3. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 01:06
4. HEALY Ben EF Education-EasyPost 01:08
5. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 01:24
6. MARTIN Guillaume Cofidis 01:25
7. BENOOT Tiesj Jumbo-Visma 01:37
8. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 01:48
9. SKJELMOSE Mattias Trek-Segafredo 01:48
10. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 01:48
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov:
188 km: Côte de la Roche-en-Ardenne: dĺžka 2,8 km; sklon 6,2 %
137 km: Côte de Saint Roch: dĺžka 1 km; sklon 11,2 %
93 km: Côte de Mont-Le-Soie: dĺžka 1,7 km; sklon 7,9 %
85 km: Côte de Wanne: dĺžka 3,6 km; sklon 5,1 %
78 km: Côte de Stockeu (prémia Eddyho Merckxa): dĺžka 1 km; sklon 12,5 %
74 km: Côte de la Haute-Levée: dĺžka 3,6 km; sklon 5,6 %
60 km: Col du Rosier: dĺžka 4,4 km; sklon 5,9 %
47 km: Côte de Desnié: dĺžka 1,6 km; sklon 8,1 %
34 km: Côte de La Redoute: dĺžka 2 km; sklon 8,9 %
23 km: Côte des Forges: dĺžka: 1,3 km; sklon 7,8 %
13 km: Côte de La Roche-Aux-Facons: dĺžka 1,3 km; sklon 11 %
 
Náš eshop