Valónsky šíp: Na Mur de Huy vyhral Julian Alaphilippe, porazil Primoža Rogliča

21.4.2021, 14:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Valónsky šíp: Na Mur de Huy vyhral Julian Alaphilippe, porazil Primoža Rogliča
Julian Alaphilippe (© ASO / Aurelien Vialatte)

st 21.4. zvlnena etapa ciel rovina Charleroi > Mur de Huy 194 km Alaphilippe
zprofil do pretekov
profil pretekov, 2932 nastúpaných metrov (© la-fleche-wallonne.be)
Na belgickej klasike aj tentoraz dominovalo prudké cieľové stúpanie Mur de Huy, kde mali predviesť svoju akceleráciu v kopci vrchári ako Primož Roglič alebo Alejandro Valverde a medzi favoritov patril aj Julian Alaphilippe. Na štarte napokon chýbal tím UAE Emirates pre pozitávny prípad na covid-19 Diega Ulissiho a ďalšieho člena tímu, preto na pretekoch nemohli štartovať Tadej Pogačar a obhajca titulu Marc Hirschi.

Počas celého dňa sa očakávali teploty v okolí šestnástich stupňov a popoludní sa mohli objaviť aj dažďové prehánky. Brejk sa tvoril pomerne dlhú dobu a vedúca skupina sa vytvorila približne po tridsiatich kilometroch. Na čele pretekov sa pohybovali Alex Howes (EF Education-Nippo), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka Assos), Maurits Lammertink (Wanty-Gobert), Julian Mertens (Sport Vlaanderen), Diego Rosa (Arkéa-Samsic), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix) a Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo). V pelotóne kontrolovali situáciu Jumbo - Visma, Movistar, Deceuninck - Quick-Step a Ineos.
Aj bez Tadeja Pogačara a tímu UAE Emirates sa našla v hlavnej skupine dostatočná spolupráca, ktorá držala náskok úniku na prijateľnej úrovni štyroch minút. V druhej polovici podujatia sa ukazoval najmä Movistar, lebo Alejandro Valverde vytiahol kvalitnú výkonnosť na Okolo Baskicka, a tiež sa predvádzal tím Ineos Greniadiers. Britský celok dnes mohol využiť formu Toma Pidcocka a Adama Yatesa.
Po prvom prejazde cez Mur de Huy klesol náskok brejku pod tri minúty. Na čele pretekov sa nachádzali skúsení borci. Taliansky vrchár Diego Rosa pôsobil niekoľko sezón v tímoch Sky a Astana, dvaja belgickí jazdci Vervaeke a Armée majú dlhoročné skúsenosti z WT tímov a Simone Velasco vyhral v roku 2019 jednorazovku Trofeo Laigueglia. Vedúca skupina mal dobrú kvalitu a pelotón nič nepodceňoval, nenechával jej príliš veľký náskok.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Potom sa dostali pretekári na okruh, ktorý okrem Mur de Huy obsahoval kopce Côte d'EreffeCôte du Chemin. Tie mohli byť využité na útoky v poslednom kole a nástupy zaujímavých jazdcov sa mohli odohrať aj pri druhom prejazde cez Mur de Huy. Do pádu sa zaplietol Sergio Higuita, ktorý bol tromfom tímu EF Education, ale kolumbijský jazdec sa sťažoval na bolesti a s jeho dnešnými ambíciami to nevyzeralo vôbec dobre. Pred záverečným okruhom ťahal pelotón aj Bahrajn Victorious, jeho lídri Teuns s Poelsom mohli vo finále zaskočiť hlavných favoritov. Náskok vedúcej skupiny zostával stabilný na 2-minútovej úrovni.
Po druhom prejazde cez Mur de Huy vypadli z vedúcej skupiny Mertens, Rosa a Velasco. V balíku zrýchlil tempo Simon Geschke (Cofidis) a pridalo sa k nemu niekoľko pretekárov (Tao Hart, Vansevenant), ale ich náskok bol malý a z pelotónu nikto neodišiel. Ďalšie útoky sa objavili po prekonaní stúpania, ale neboli úspešné.
Potom mal pád Thomas Pidcock, ktorý nevyzeral byť zranený, ale musel sa vracať späť do balíka, čo ho pripravilo o dôležitú energiu pred ťažkým finále. Britský jazdec bol znovu v pelotóne ešte pred stúpaním Côte d'Ereffe. Na tomto kopci zvýšil tempo tím FDJ a aj David Gaudu predvádzal svoje ambície. Z brejku vypadol Alex Howes a zvyšní štyria utečenci jazdili s náskokom pol minúty.
Sylvain Moniquet, Sander Armée, Maurits Lammertink a Louis Vervaeke vydržali na čele pretekov aj na predposlednom kopci a v pelotóne atakoval Tim Wellens (Lotto-Soudal). Pridali sa k nemu Fraile (Astana) a Van Wilder (DSM), ale po stúpaní sa vrátili späť do hlavnej skupiny. Veľmi dobre zasiahol Deceuninck - Quick-Step. Z pôvodného úniku bojoval vpredu už len Maurits Lammertink. Holandský pretekár bol chytený len tesne pred cieľovým kopcom.
Na Mur de Huy sa odohrávala pozičná bitka favoritov, tempo najskôr rozbehol Jan Tratnik z Bahrajn Victorious, ale dlho vpredu nevydržal. Na konci predviedol vynikajúci taktický výkon Julian Alaphilippe, ktorý porazil Primoža Rogliča. Tretí skončil Alejandro Valverde.
Celé preteky sa niesli v duchu záverečného stúpania, pred cieľovým výstupom na Mur de Huy sme nevideli žiadnu relevantnú akciu zaujímavých jazdcov. Všetci favoriti tak sústredili svoju energiu len na Mur de Huy, kde sa predviedli najlepším výkonom hlavní kandidáti na titul.
Vo finále nechýbalo sebavedomie Primožovi Rogličovi, ktorý zaútočil vyše tristo metrov pred cieľom a spoliehal sa, že ostatných eliminuje dlhým a razantným nástupom. Skutočne si vybudoval pomerne veľký náskok a až na cieľovú pásku dokázal udržať vysoký výkon, ale stále to nestačilo na víťazstvo  Zaútočil príliš skoro a Julian Alaphilippe, ako aktuálny 3-trojnásobný víťaz pretekov, urobil na konci všetko správne. Za Rogličom vyrazil s rozvahou, postupne ukrajoval z jeho náskoku a maximálny šprint vytiahol pred páskou, kde sa dostal pred slovinského cyklistu, ktorý už nebol po takej dlhej snahe v stopercentnom fyzickom rozpoložení.
Primož Roglič doplatil na to, že na podujatí štartoval prvýkrát v kariére a mal proti sebe v tomto prípade skúsenejšieho Alaphilippa. V každom prípade Roglič oživil scenár predchádzajúcich ročníkov, keď hlavní favoriti útočili len tesne pred cieľom. Tentoraz otvoril koncovku oveľa ďalej, no Julian Alaphilippe ukázal perfektnú formu. Dokázal správne zareagovať na Rogličov nástup a ešte mal dostatok energie na silný šprint na konci náročného dňa. Francúzsky cyklista nezískal v predchádzajúcich dňoch očakávané výsledky, ale výborne načasoval svoju formu a na Mur de Huy predviedol svoj maximálny výkon.
Na stupne víťazov sa dostal aj Alejandro Valverde a to len potvrdilo skutočnosť, že počas jari opäť jazdí na svojej najlepšej úrovni. Tesne za ním finišoval Michael Woods, prudké finále zvládol veľmi dobre Warren Barguil a nespokojnosť bude panovať v tíme Ineos. Tom Pidcock skončil na šiestej priečke a Adam Yates až dvadsiaty.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Julian Alaphilippe (víťaz)
"Na cieľovom kopci som vedel, čo mám robiť. Na takomto stúpaní rozhodujú nohy. Nebolo to však jednoduché, lebo pred sebou som mal Rogliča a za mnou sa viezol Valverde. Som veľmi šťastný, že som vyhral v drese svetového šampióna. V aktuálnej sezóne som nevyhrával veľa, ale chcel som dokázať, že som mentálne silný. Veľmi som chcel zvíťaziť."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (2. miesto)
"Bol som na čele pretekov, tak prečo by som nemohol vyskúšať útok z väčšej diaľky? Ak by som mal lepšie nohy, vyhral by som. Julian bol dnes určite najsilnejší, zaslúžil si vyhrať. Preteky boli rýchle, ubehli mi rýchlo a teším sa z toho, akú mám formu pred Liége."
         
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step 4:36:25 400
2. ROGLIč Primož Jumbo - Visma 00:00 320
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:06 260
4. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 00:08 220
5. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa - Samsic 00:11 180
6. PIDCOCK Tom Ineos Grenadiers 00:11 140
7. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:11 120
8. CHAVES Esteban Team BikeExchange 00:11 100
9. CARAPAZ Richard Ineos Grenadiers 00:11 80
10. SCHACHMANN Maximilian Bora - Hansgrohe link ikonka 00:16 68
Zobraziť kompletné poradie

 
Kopce na trase pretekov:
143 km: Côte d'Yvoir (sklon: 6 %; dĺžka: 2,1 km)
108 km: Côte de Thon (sklon: 6,9 %; dĺžka: 1,2 km)
99 km: Côte de Groynne (sklon: 5 %; dĺžka: 2,1 km)
94 km: Côte de Haut-Bois (sklon: 7,9 %; dĺžka: 1,2 km)
79 km: Côte de Gives (sklon: 7,7 %; dĺžka: 1,4 km)
63 km: Mur de Huy (sklon: 9,7 %; dĺžka: 1,3 km)
51 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,6 %; dĺžka: 2,2 km)
41 km: Côte du Chemin (sklon: 6,5 %; dĺžka: 1,9 km)
32 km: Mur de Huy (sklon: 9,7 %; dĺžka: 1,3 km)
19 km: Côte d'Ereffe (sklon: 5,6 %; dĺžka: 2,2 km)
9,5 km: Côte du Chemin (sklon: 6,5 %; dĺžka: 1,9 km)
Cieľ: Mur de Huy (sklon: 9,7 %; dĺžka: 1,3 km)
Mur de Huy (© la-fleche-wallonne.be)

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop