Všetci deviati Slováci odchádzajú z Umagu bez výsledku

4.3.2015, 15:44 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Na Slovensko v týchto dňoch dorazil ďalší zimný front a cyklisti nemajú najlepšie podmienky na tréning. Aj preto dlhodobo naši kontinentálni borci začínajú sezónu v teplejšom Chorvátsku. Posledný tri roky sú k dispozícii dve jednorazovky Trofej Umag a Trofej Poreč, ako aj štvordňový etapák Okolo Istrie. Všetko preteky druhej kategórie.
 
V stredu 4. marca sa na štart Trofej Umag (1.2) postavilo deväť Slovákov. Pre piatich cyklistov Kemo Dukly Trenčín a Mária Daška to bola premiéra. Baška, Čanecký a Malovec už debutové preteky v sezóne absolvovali skôr.
 
Víťazom sa stal Slovinec Marko Kump z Adria Mobil. Bývalý jazdec Tinkoff-Saxa vyhral šprint pelotónu, ktorý sa v závere podelil do viacerých skupín. Slováci sa nepresadili. Šancu mal Erik Baška, ktorý bol lídrom AWT-GreenWay do záveru, ale po malej kolízii musel meniť koleso a do cieľa iba došiel voľným tempom. Nie je to prekvapujúce, pretože Umag našim nikdy nesedel. Žiadny cyklista spod Tatier sa ešte nedostal do najlepšej dvadsiatky.
 
Umag však ukázal aspoň výdrž a pripravenosť našich cyklistov na sezónu. Bez straty došiel iba Ľuboš Malovec (Academy) na 22. mieste. Patrik Tybor s kolegom Martinom Mahďarom (2x Dukla) a Marekom Čaneckým (Amplatz) finišovali prakticky v pelotóne, ale do špurtu sa nezapojili a chytili pársekundovú dieru. Kováč, Lajcha a Baška zaostali výraznejšie. Holomek s Daškom do cieľa neprišli, rovnako ako Talian Zanelli.
 
Rovinaté preteky dlhé 157 kilometrov sa šli veľmi rýchlo. Priemerná rýchlosť dosiahla 46 km/h. Aj preto nedochádzalo k žiadnym klasickým únikom. Najdlhší atak vydržal iba tridsať kilometrov bez slovenského zastúpenia.
 
Všetci na Jadrane ostávajú a v sobotu nastúpia na jednorazovku Trofej Poreč (1.2). Ani tam sa ešte nikdy žiadny výsledok nepodaril, takže je na čase zmeniť to.
 
 
VÝSLEDKY TROFEJ UMAG 2015 (1.2):
1. vlajka KUMP Marko ADRIA MOBIL 3h 25' 16''
2. AVERIN Maxim SYNERGY BAKU TEAM + 00' 00''
3. vlajka NIKOLAJEV Sergej ITERA - KATUSHA + 00' 00''
22. vlajka MALOVEC Ľuboš CYCLING ACADEMY TEAM + 00' 00''
vlajka TYBOR, MAHĎAR, ČANECKÝ + 00' 26''
vlajka KOVÁČ, LAJCHA, BAŠKA rôzne straty
DNF vlajka HOLOMEK, DAŠKO odstúpenie
 
 
V stredu absolvovali svoje preteky aj Martin Velits (Le Samyn 1.1) a Tereza Medveďová (Le Samyn 1.2). 30-ročný pretekár Etixx - Quick-Step ako aj 18-ročná cyklistka BePink LaClassica do cieľa neprišli.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop