Romandia posadila na trón Zakarina, ten kvôli tomu tvrdo trénoval

5.5.2015, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Etapové preteky v Romandii sa prekvapujúco skončili víťazstvom Ilnura Zakarina, ktorý zatienil takých borcov ako Froome, Quintana či Nibali. Tí akoby šetrili svoje najlepšie výkony na Tour de France, preto mohla ruská Kaťuša pokračovať vo fantastickej sezóne.
 
Ďalšie World Tour podujatie malo jasné zadanie na víťazstvo v klasifikácii - zvládnuť obidve časovky a pokoriť cieľové stúpanie. Úvodná TTT nečakane vytvorila zaujímavé rozostupy, ktoré pred vrchárskou bitkou na Champex-Lac predurčovali niektorých favoritov na útočnú jazdu. V kráľovskej etape sme naozaj videli množstvo útokov, ale ten rozhodujúci podnikli Thibaut Pinot a Ilnur Zakarin, ktorí nepatrili medzi top kandidátov na celkový triumf. A keďže Chris Froome nevyužil ani záverečnú časovku na obhájenie prvenstva, titul putoval do rúk jedného z objavov ročníka.
 
 
Kaťuša naďalej vyťahuje tromfy z rukáva
 
Ilnur Zakrin zaujal už pred mesiacom na Okolo Baskicka, kde obsadil deviate miesto v GC. Pre ruského cyklistu to bol prelomový výsledok, pretože dovtedy bol známy najmä ako veľmi dobrý časovkár. V Romandii však dosiahol životný úspech, ktorý sa opieral o výbornú TTT Kaťuše, parádne predstavenie na cieľovom stúpaní a potvrdenie svojich kvalít v ITT. A takouto konzistenciou počas troch rozhodujúcich dní sa nemohol pochváliť ani jeden pretekár. "Úprimne povedané, nečakal som, že môžem vyhrať tieto preteky. Chcel som ukázať formu a bojovať o top 5, ale víťazstvo je pre mňa veľmi prekvapujúce. Počas dvoch posledných dní som išiel úplne naplno. Mám rád časovky, ale v posledných dvoch rokoch som zlepšil aj svoje lezecké schopnosti. Bola to ťažká cesta, zhodil som desať kilogramov, aby som bol rýchlejší v kopcoch. Samozrejme, keď sa zlepšíte v jednej veci, trošku stratíte v druhej, ale mne sa momentálne podarilo nájsť tú správnu rovnováhu."     
 
Ruský jazdec si v rokoch 2009 - 2011 odpykal dopingový trest za užitie steroidov, potom strávil tri roky v pro-konti tíme RusVelo, aby pred touto sezónou prestúpil do Kaťuše. Zdá sa, že vedenie tohto celku malo šťastnú ruku, keďže Zakarin patrí medzi cenených pretekárov, ktorí zvládajú časovku a zároveň sú silní aj v kopcoch. Preto ho posielajú na Giro, aby tam zbieral skúsenosti. Kaťuša uchmatla aj druhú pozíciu v GC, ktorú už má tri roky rezervovanú Simon Špilak. Slovinský pretekár aj tejto sezóne výborne zvládol kráľovskú etapu a časovku jednotlivcov. "Je to bláznivé a som veľmi šťastný. Môžem si povedať, že som opäť skončil len druhý, ale Ilnur si to zaslúžil. V časovke som finišoval pred Froomom, čo nie je také zlé. Veľmi sa teším z môjho výsledku, ale celý tím predviedol perfektný výkon."
 
 
romandia-sceneria-tcgf
Tímová časovka na úvod Tour de Romandie 2015 (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Sľubovaná bitka favoritov v pokojnejšom režime 
 
Za najväčšieho favorita pretekov bol považovaný Chris Froome. Tím Sky výborne zvládol TTT a svojho kapitána posadil na výhodnú pozíciu pred svojimi súpermi. V kráľovskej etape sa však naplno ukázalo, že britské zoskupenie tu nemalo k dispozícii najlepšiu vrchársku zostavu, preto si Froome musel na záverečnom kopci poradiť sám. Miestami pripomínal svoju verziu z minuloročnej Vuelty, keď sa potácal na konci skupiny favoritov, aby sa potom predral dopredu a nasadil vysoké tempo. To zabránilo útočiť jeho najväčším súperom, ale všetky ataky nemohol pokryť. V konečnom dôsledku na Champex-Lac podal dobrý výkon, ale na neho sú vždy kladené len tie najvyššie požiadavky. Oveľa väčšie prekvapenie predviedol v záverečnej časovke jednotlivcov, kde nedokázal využiť výbornú príležitosť na tretie celkové víťazstvo na tomto podujatí.
 
Športový riaditeľ tímu Nicolas Portal zhodnotil jeho výkony nasledovne: "Chris predviedol silnú jazdu počas celého týždňa. Pravdepodobne je trošku sklamaný, pretože sem prišiel vyhrať, ale boli to veľmi ťažké preteky. Počas dvoch posledných dní sa cítil dobre, dokonca aj v časovke, kde išiel veľmi tvrdo, ale niektorí jazdci boli jednoducho lepší. Pre mňa osobne je silnejší ako pred rokom, aj keď to výsledky asi neukazujú. Momentálne má lepšiu výdrž pri vysokej intenzite. Keď na konci kráľovskej etapy zaútočili Pinot a Zakarin, Froome išiel tvrdo za nimi a Quintana so Špilakom len zostávali na jeho zadnom kolese, pretože boli na svojom limite a nemohli útočiť. To je pre nás dobré znamenie a potrebná výbušnosť príde s nasledujúcimi tréningmi."
 
Keď Movistar nezvládol tímovú časovku, všetci boli zvedaví, ako sa v kráľovskej etape zachová táto španielska zostava na čele s Nairom Quintanom. Kolumbijčan sa na začiatku cieľového stúpania aj snažil jazdiť aktívne, ale boli to len nepatrné pokusy. Možno to bola chyba, pretože v tých momentoch sa Froome nachádzal príliš vzadu, a ak by sa vtedy zbavil svojho najväčšieho súpera, mohlo to pre neho dopadnúť pozitívnejšie. Akonáhle sa potom dostal Froome na čelo skupiny, nastavil vysoké tempo, kde sa nedalo nič urobiť. Quintana však po Baskicku ani tentoraz nejazdil v najlepšej forme, tú zatiaľ ukázal len na Tirrene. Takisto Vincenzo Nibali sa nedokázal výraznejšie presadiť, hoci jazdil odhodlane, ale aj tak ho zmoril Froomov diesel na jedinom cieľovom stúpaní.
 
Naopak, vrchársky sa veľmi dobre prezentovali Thibaut Pinot a Romain Bardet. Jazdec tímu FDJ po dlhom čase vyhral etapu, keď bol najrýchlejší na Champex-Lac. Tam ukázal výbornú pripravenosť, pretože pred cieľom dokázal vyskočiť dopredu a následne odolať tempu Chrisa Frooma. Romain Bardet pre zmenu atakoval hneď niekoľkokrát, ale ten najdôležitejší útok mu odišiel. Preto ho dvojnásobne mrzelo, že pri svojej momentálnej forme nedokázal dosiahnuť viac. Klasicky dobrý výkon podal Rigoberto Urán, medzi najlepšími pretekármi na GC sa postupne etabluje Simon Yates a stúpajúcu výkonnosť konečne ukázal Rafal Majka.        
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop