Nečakaný víťaz Vuillermoz, Sagan medzi vrchármi štvrtý, ide do zeleného

19.6.2015, 09:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Ďalšou atraktívnou cieľovou destináciou bol kopec Mur-de-Bretagne, kde sa mohli ukázať aj jazdci na celkové poradie. Väčšina tímov chcela pred tímovou časovkou ušetriť čo najviac síl, preto sa mohli prvýkrát presadiť utečenci. Ale pre mnohých cyklistov bol dnešný etapový triumf veľkým lákadlom, takže sme mohli na trati vidieť zaujímavé rošády.
 
8. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
11.7. sobota zvlnená ciel rovina Rennes > Mur-de-Bretag. 181 km vitaz Vuillermoz
 
Pelotón potešila informácia, že sa malo pretekať za príjemného, slnečného počasia a len občas mohol zafúkať bočný vietor. Zloženie úniku sa vytvorilo hneď na začiatku, po niekoľkých počiatočných atakoch sa dopredu dostali Sylvain Chavanel (IAM Cycling) a Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), ktorí si vytvorili potrebnú medzeru. Za chvíľu sa k nim pridali aj Romain Sicard (Europcar) a Pierre-Luc Perichon (Bretagne-Séché) a na čele pretekov sa vytvorila štvorčlenná skupina.
 
Pelotón bol najskôr zoradený za tímom Sky, ktorý si plnil povinnosť nositeľa žltého trička. Keď náskok utečencov rýchlo vybehol na tri minúty, pridali sa k nim aj borci z Lotto-Soudal. Ich koncovým hráčom však nemal byť
PRVÝ ÚNIK DŇA
iam Sylvain Chavanel
(IAM Cycling)
europcar Romain Sicard
(Europcar)
bora Bartosz Huzarski
(Bora-Argon 18)
bretagne Pierre Perichon
(Bretagne-Séché)
André Greipel, ale Tony Gallopin, ktorý po svojom piatom mieste na Mur de Huy získal sebavedomie a veril, že dnes môže vyhrať.
 
Pre ostatných jazdcov v pelotóne to bola dobrá správa, pretože sa mohli spoliehať na to, že belgický celok bude udržiavať odstup balíka na prijateľnej hranici. V úniku sa predstavil skúsený Sylvain Chavanel, ktorý vyhral tri etapy na Starej dáme, ale tú poslednú pred piatimi rokmi. Dnešný dojazd mu mohol vyhovovať, ale ak by utečenci bojovali o etapový triumf, musel by si dať pozor na Huzarskeho a Sicarda, ktorým mohlo cieľové stúpanie takisto sadnúť. Nepríjemný mohol byť najmä bývalý majster sveta do 23 rokov Romain Sicard, teda ak by mal dobré nohy.
 
Vedúca skupina nemohla byť nadšená z toho, že po prvej hodine pretekov, ktorá mala priemer 42 km/h, si nedokázali vybudovať väčší náskok. Lotto-Soudal im naozaj nenechával veľký priestor. Potom sa k nim pridali aj holandskí kolegovia z Lotto-Jumbo, ktorí mali na dnešné finále takých jazdcov ako Kelderman či Gesink. Ale obrovské penzum práce stále odvádzal najmä Thomas de Gendt. Na trati zatiaľ prevládala pokojná atmosféra, tú mohli prerušiť len horská a rýchlostná prémia.
 
Tím Lotto-Jumbo sa na čele balíka udržal len veľmi krátko, tempo tak musel udávať len De Gendt, ktorý držal utečencov na troch minútach. Rýchlosť potom výrazne klesla, priemer druhej hodiny bol len 37 km/h.
 
{module banner-article-skoda}       
 
Pretekári sa potom prebrali na prvej vrchárskej prémii, ktorá bola síce krátka a jednoduchá, ale vedúca skupina si mohla aspoň zabojovať o jeden bod. Túto šancu využil Romain Sicard, no jazdci na vrchole stúpania nesúťažili. Pelotón zaostával dve minúty. Takmer okamžite nasledovala rýchlostná prémia, ktorá sa rovnako nachádzala na krátkom kopčeku. Pre šprintérov v balíku zostalo na trati maximálne 11 bodov. Túto prémiu tentoraz vyhral Pierre-Luc Perichon, ktorý porazil Bartosza Huzarskeho. V balíku zviedli najväčší súboj Degenkolb a Greipel, pričom jedenásť bodov získal André Greipel. Peter Sagan sa na prémii len zľahka prevetral a ukoristil sedem bodov. Bolo jasné, že sa šetril na cieľový kopec.
 
Keďže rýchlostná prémia bola na malom kopčeku, z pelotónu
23°C
sa dokázala vyčleniť približne 20-členná skupina, kde boli jazdci z Etixxu, aj Peter Sagan, ktorá sa dostala na čelo pretekov k pôvodným utečencom. Nakoniec sa vpredu udržali len Lars Bak (Lotto-Soudal), Michal Golaš (Etixx - Quick-Step) a Bartosz Huzarski, ktorý bol aj v pôvodnom úniku.
 
Peter Sagan a niekoľko jazdcov sa vrátilo do pelotónu, ostatní sa ešte pokúšali prepracovať do vedúcej skupiny. Medzi nimi sa nachádzali aj Kwiatkowski, Rolland či Boom. V tom momente sa dostali na čelo balíka farby Can-Garminu a Kaťuše, druhá skupina bola napokon chytená. Záujem o dnešnú etapu teda deklarovali Daniel Martin a Joaquim Rodríguez. Situáciu potom kontroloval len americký celok a vedúcej skupine nechával k dobru jednu minútu. Lars Bak a Michal Golaš sú výbornými tempármi, ktorí boli navyše čerství, preto musel byť Can-Garmin ostražitý.
 
Postupne sa na čele pelotónu objavovali aj ostatné celky, ktoré si chceli pred finále vybojovať čo najlepšiu pozíciu. Utečenci zákonite strácali pôdu pod nohami, na konci to zatiaľ vyzeralo na bitku hlavného balíka. Desať kilometrov pred cieľom bol vpredu poskladaný aj tím Tinkoff-Saxo. Medzitým vypadol z úniku Huzarski, zvyšná dvojica v úniku mala len malý náskok. O malú chvíľu sa aj oni ocitli späť v balíku.
 
Na konci potom prebral zodpovednosť tím BMC. Ešte pred cieľovým stúpaním sa výrazne oslabilo zloženie pelotónu. Peter Sagan zostával na čele. Samotný kopec najskôr režíroval tím Sky, potom sa vpredu ukazovali jazdci, ktorí chceli atakovať. Po najprudších úsekoch bol Sagan stále na čele. V problémoch bol naopak Nibali.
 
Rozhodujúci atak napokon predviedol Alexis Vuillermoz, za ktorým sa nedokázal nikto udržať. Na druhom mieste finišoval Daniel Martin. Za nimi dorazila do cieľa skupina hlavných favoritov, kde vyhral špurt Alejandro Valverde, Peter Sagan skončil v etape štvrtý.
 
Francúzsky jazdec Alexis Vuillermoz potvrdil tohtoročnú výbornú formu a na svoj atak si vybral správny moment, po najprudších úsekoch. Ani jeden z favoritov na GC ho nemusel nasledovať, pokúsil sa o to len Daniel Martin, ktorý veľmi chcel vyhrať túto etapu, ale musel sa uspokojiť s druhým miestom. Peter Sagan po týchto atakoch zostal na čele hlavnej skupiny, ale nemal silu, aby sa za nimi vydal, navyše všetci ostatní čakali, ako sa zachová.
 
Dnešnú etapu nedarovali utečencom tímy Lotto-Soudal a Cannondale-Garmin, ale záverečný triumf im uchmatol domáci pretekár. Na cieľovom stúpaní v ťažkých úsekoch nasadil vysoké tempo Chris Froome, ktoré neudržali ani Nibali, Pinot, Bardet, Costa, ale Peter Sagan zostal za jeho kolesom. Keď britský jazdec poľavil zo svojej snahy, okamžite vyštartoval dopredu Alexis Vuilermoz, ktorého už nikto nedobehol.
 
Peter Sagan po ďalšom skvelom výkone finišoval v skupine vrchárov, kde vybojoval cenné štvrté miesto. Môže ho však mrzieť fakt, že ak by sa rozhodovalo na cieľovej páske, zo všetkých jazdcov na čele bol jasne najrýchlejší. Vďaka dnešnému výsledku sa dostal do zeleného dresu, pretože André Greipel vypadol z hlavného balíka už pred záverečným kopcom. Okrem toho mu patrí aj biely dres. 
 
V celkovom poradí si mierne polepšil Warren Barguil, naopak, z najlepšej desiatky vypadol Geraint Thomas. Dnes sa nečakala strata Vincenza Nibaliho, ktorý zaostal za všetkými svojimi súpermi o desať sekúnd.
 
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Dúfal som, že dnes vyhrám. Záver mi perfektne sedel s dvomi kilometrami stúpania, kde prvý z nich bol ťažký, druhý jednoduchší. Videl som, že Martin a Vuillermoz boli príliš silní, preto som ich nechal ísť. Keď som prekročil cieľovú čiaru, bol som polomŕtvy. Od rýchlostnej prémie až do cieľa sa išlo vysokým tempom. Chcel som šetriť energiu na finiš, ale nebolo to možné. Na páske ma Valverde predbehol, pretože je lepší vrchár. Budem sa snažiť udržať zelený dres, ale Greipel ho chce tiež a je veľmi silný. Budem musieť vymyslieť nejakú taktiku, aby som zvýšil svoje vedenie. Dnes mám zelený dres, zajtra to bude možno žltý. Po prvom týždni mám dobrú bilanciu. Nevyhral som síce etapu, ale vyhli sa mi pády a mám dva dresy."
 
Peter Sagan (pre RTVS): "Posledný kopec sa išiel od začiatku naplno, pretekári, čo vyhrali, sa museli cítiť veľmi dobre. Ja som prišiel do cieľa nemastný-neslaný, dal som do toho maximum, ale už som nevládal šprintovať, no prebehol ma len Valverde. Odviedol som všetko, čo bolo v mojich silách, a hodnotím to pozitívne. Od priateľky som dnes dostal medailón, ktorý mi priniesol šťastie na zelený dres."
 
Alexis Vuillermoz (Ag2r): "Skončil som tretí na Mur de Huy, čo bolo pre mňa úžasné. Preto som to chcel dnes skúsiť. Na konci som sa snažil niekoľkokrát atakovať, nakoniec bol úspešný až tretí pokus. Vedel som, že niekto ide za mnou, ale jednoducho som len tlačil do pedálov. A potom som si uvedomil, že som vyhral etapu. Som puncheur, vyhovujú mi takéto kopce, preto som využil svoju šancu. Toto je moja špecialita. Neviem, či sa v skutočných kopcoch vyrovnám Froomovi, budem tam predovšetkým pomáhať spolujazdcom."
   
 
 
 
VÝSLEDKY 8. ETAPY
1. vlajka VUILLERMOZ Alexis AG2R LA MONDIALE 4h 20' 55''
2. vlajka MARTIN Daniel TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 05''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 10''
4. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 10''
5. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL + 00' 10''
6. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 10''
7. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 00' 10''
8. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 10''
9. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 00' 10''
10. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 10''
30. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 20''
32. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 25''
34. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 00' 31''
47. vlajka COSTA Rui LAMPRE - MERIDA + 00' 45''
              
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 8. ETAPE
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 31h 01' 56''
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 11''
3. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 13''
4. vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL + 00' 26''
5. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 28''
6. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 34''
7. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 36''
8. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 01' 07''
9. vlajka ŠTYBAR Zdeněk ETIXX - QUICK-STEP + 01' 15''
10. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 01' 32''
12. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 47''
13. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 01' 48''
15. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 56''
17. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 00''
18. vlajka PÉRAUD Jean-Christophe AG2R LA MONDIALE + 02' 07''
19. vlajka TALANSKY Andrew TEAM CANNONDALE - GARMIN + 02' 49''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 8. ETAPE
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 213 bodov
2. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 210 bodov
3. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 159 bodov
4. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 158 bodov
 
 
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV PO 8. ETAPE
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 31h 02' 07''
2. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 56''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 45''
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
sky vlajka FROOME Chris sagan vlajka SAGAN Peter
SKY PROCYCLING TEAM TINKOFF - SAXO
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 25 ROKOV
mtn Eritrea TEKLEHAIMANOT Daniel sagan vlajka SAGAN Peter
MTN - QHUBEKA TEAM TINKOFF - SAXO
 
 
 
Horské a rýchlostné prémie, bonusy:
4-20 82 km - Col du Mont Bel-Air: 1,5 km (5,7 %) (1 bod)
sprint-20 73 km - Gare de Moncontour (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3-20 Cieľ - Mur-de-Bretagne: 2 km (6,9 %) (2-1)
body v cieli: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Krátke preview etapy:
Záver ôsmeho dňa je vhodný pre jazdcov ardenského typu alebo rýchlych vrchárov, priebeh etapy však budú ovplyvňovať dva faktory - prichádzajúca tímová časovka a to, ktorý celok bude ochotný pred touto disciplínou míňať energiu na čele pelotónu. Z toho dôvodu môže byť Mur-de-Bretagne prvou korisťou utečencov. Pre tím Sky ako vlastníka maillot jaune je TTT kľúčovou záležitosťou, preto v balíku nenastaví vysokú rýchlosť, keď sa do úniku dostanú borci, ktorí neohrozujú ich záujmy. Záverečný kopec je veľmi prudký v prvej časti, kde sa výrazne precedí hlavná skupina, a selekcia bude závisieť od tempa, ktoré sa nastaví. Posledný kilometer je oveľa jednoduchší, pred cieľom takmer plochý, preto s veľkou pravdepodobnosť o víťazovi rozhodne špurt menšej skupiny. Ak sa bude rozhodovať v pelotóne, pre tento typ dojazdu sú favoritmi Alejandro Valverde, Daniel Martin, Bauke Mollema, ale aj Chris Froome. Ale ťažko predpokladať, že Movistar či Can-Garmin pred tímovou časovkou budú stíhať utečencov.
 
Zaujímavými pretekármi budú aj Peter Sagan či Greg van Avermaet, ale ani Tinkoff-Saxo a BMC im nemôže poskytnúť podporu pri kontrole utečencov. Ak sa udržia vpredu, ich šance na cieľovej páske budú veľmi vysoké. V tomto prípade bude kľúčové, akým tempom sa prebehne cez najťažšie úseky Mur-de-Bretagne. Ale ostatní adepti na etapový triumf si túto dvojicu nebudú chcieť priviesť až do cieľa. V pelotóne teda nebude veľa tímov, ktoré by boli ochotné a schopné zariadiť spoločný dojazd pelotónu. Utečenci tak doteraz nemali lepšiu príležitosť na úspech. A v tomto smere sa môže presadiť dostatok kvalitných jazdcov, ktorí nemajú GC ambície. Gallopin, Yates, Rolland, Navarro, Voeckler, Weening, Štybar a veľa ďalších to môže vyskúšať vo vedúcej skupine, preto na začiatku etapy bude veľká bitka o vytvorenie vedúcej skupiny.                            
 
 
Krátky opis trasy:
Cesta po Bretónsku má vyvrcholiť tímovou časovkou, ale organizátori neodolali pokušeniu zaradiť do programu aj zaujímavý v finiš v tejto časti Francúzska, ktorým je Mur de Bretagne. Profil etapy nie je zložitý, aj keď obsahuje zvlnené pasáže, ale všetko dôležité sa odohrá na konci, kde si musia favoriti udržať pozíciu na čele. Dvojkilometrové cieľové stúpanie je dostatočne dlhé a náročné, aby pre bonusové sekundy vyštartovali aj jazdci na celkové poradie. Prvý kilometer dosahuje priemer necelých desať percent. Tam sa poriadne precedí hlavná skupina a víťaza určí silný špurt vrchárov. Opäť uvidíme tradičný obrázok úvodných etáp - nepripravený jazdec tu môže stratiť dôležité sekundy, ktoré sa v kopcoch nebudú ľahko zbierať späť. Naposledy bol tento dojazd použitý v roku 2011, keď Cadel Evans na konci prešprintoval Alberta Contadora.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 14:30 štúdio, 14:45 živý prenos, záverečné štúdio, koniec cca. 17:45
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Martin Riška
moderátor štúdia: Marcel Merčiak
 
 
tour-etapa-maly-08
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop