V Paríži sa ocitli hrdý Froome, spokojný Sagan a šťastný Quintana

19.6.2015, 09:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledná etapa na slávnych pretekoch pripravila netradičnú zápletku, pretože na trati pršalo. Keďže sa finišovalo na mestských okruhoch, ktoré obsahovali aj dlažobné kocky, šprintérsky súboj mal byť veľmi zaujímavý. V celkovom poradí sa však žiadne zmeny neočakávali.
   
21. etapa Tour de France 2015 (UCI World Tour, Francúzsko)
26.7. nedeľa rovinatá ciel rovina Sévres > Paríž 109 km vitaz Greipel
 
 
Kvôli dažďu a hroziacemu nebezpečenstvu sa organizátori rozhodli, že etapa nebude neutralizovaná, ale po prvom prejazde cez Champs-Elyseés zvážia situáciu, aby sa preteky nerozhodli v tejto etape. Podľa všetkého po príchode do samotného Paríža mali byť uznané časy, ktoré jazdci dosiahli pri prvom prejazde cez slávny bulvár, takže všetky problémy jazdcov na GC nemali byť vzaté do úvahy. Samozrejme, bitka o etapový triumf bola otvorená, tam sa mohlo stať čokoľvek.
 
Prvé kilometre mali konverzačný charakter, pretekári a najväčší súperi sa medzi sebou rozprávali a vymieňali si zážitky z pretekov. Peter Sagan sa veľa venoval Chrisovi Froomovi, dve najväčšie osobnosti podujatia si mali čo povedať. Slovenského pretekára mohol trošku mrzieť fakt, že organizátori určili za najbojovnejšieho jazdca pretekov Romaina Bardeta. Francúzsky jazdec prežil ťažký prvý týždeň, ale v kopcoch sa dostával do únikov, prepracoval sa do top 10 a získal aj etapu. Peter Sagan bol pritom v štyroch únikoch za sebou, v ktorých zakaždým patril medzi hlavných adeptov na víťaza etapy.
 
Na trati sa nachádzal aj jeden bodík do vrchárskej súťaže, ktorý ukoristil Filippo Pozzato. Medzitým bolo potvrdené, že do výsledkovej listiny sa zarátajú časy, ktoré jazdci dosiahnu pri prvom prejazde cez cieľovú čiaru. Tím Sky mal tú česť, aby viedol pelotón v momentoch, keď sa všetci pretekári blížili na rozhodujúce okruhy. 
 
Keď pelotón prekročil cieľovú pásku, Chris Froome sa stal víťazom podujatia, teda ak absolvuje celú dĺžku etapy. Pre jazdcov na GC teraz nehralo úlohu, s akým mankom prišli do cieľa, pretože časové straty sa už nazapočítavali. Bol isté, že kontrolu nad priebehom etapy preberú šprintérske tímy, ktoré mali pred sebou motiváciu zvíťaziť v dnešnej etape.
 
 

{module banner-article-skoda}

 
 
Na rýchlostnej prémii bral všetky body Andrej Grivko, hneď za ním sa objavil Sylvain Chavanel. Francúzsky jazdec pokračoval v útoku a pred balíkom si vypracoval malý náskok. Potom sa pokúšali dostať dopredu aj ďalší jazdci, ale Lotto-Soudal im nedal priestor. Belgický tím cítil veľkú šancu, aby vyhral štvrtú etapu na podujatí. Ďalšími útočníkmi sa stali Vanbilsen, Oliveira a Vachon, pred pelotónom jazdil na chvíľu aj osamotený Jan Bárta.
 
Vedúca trojica si vypracovala 30-sekundový náskok, pelotón bol naďalej zoradený za tímom Lotto-Soudal. Ten držal odstup vedúcej skupiny na prijateľnej úrovni, aj tak sa dopredu prepracoval Rohan Dennis. Medzitým Chris Froome musel meniť zadné koleso, ale za pomoci kolegov sa vrátil do balíka. Na čele pretekov potom útočil Kenneth Vanbilsen, asistoval mu aj Rohan Dennis. Tri kilometre pred cieľom bol únik zlikvidovaný.
 
V záverečnom špurte predviedol najlepší výkon André Greipel, na druhom mieste skončil Bryan Coquard. Peter Sagan finišoval na siedmom mieste. Na konci mal najlepší vláčik Alexander Kristoff, ktorý začal špurtovať ako prvý. Hneď za ním sa nachádzal slovenský jazdec, ale ako sa ukázalo, obidvaja vyrazili dopredu príliš skoro, pred cieľom potom úradovali Greipel a Coquard. Pre nemeckého borca je už štvrtý triumf na podujatí, čo ho jednoznačne korunuje za kráľa šprintérov v tomto ročníku. 
 
Víťazom celkového poradia sa stal Chris Froome, ktorý predviedol výbornú jazdu v prvom týždni, vychutnal si Pyreneje a v záverečných etapách dokázal svoj náskok ustrážiť. Pre britského jazdca je to druhý triumf na podujatí, za ktorý musí poďakovať aj svojim spolujazdcom. Spokojný môže byť aj tím Movistar, ktorý obsadil zvyšené miesta na pódiu. Nairo Quintana bol najsilnejším jazdcom na konci pretekov, ale jeho manko bolo príliš veľké, aby mohol pokoriť rozbehnutého Frooma. Vytúžený výsledok dosiahol Alejandro Valverde, ktorému sa konečne podarilo vybojovať pódium v Paríži.
 
Za týmito jazdcami sa umiestnili Vincenzo Nibali a Alberto Contador, ktorí z rôznych príčin nedokázali konkurovať najsilnejším. Napriek nie stopercentnej forme sa pokúšali útočiť, Nibali po výbornom ataku vyhral ťažkú horskú etapu, Contadora však nohy veľmi neposlúchali. V top 10 sa objavili stabilne jazdiaci holandskí borci Gesink a Mollema, vynikajúci výsledok dosiahol Frank. Medzi najlepších sa nakoniec dostali aj dvaja domáci borci Bardet a Pinot, ktorým nevyšiel začiatok podujatia, ale potom v kopcoch ukázali svoju bojovnosť.
 
Peter Sagan bol na Tour de France neprehliadnuteľným zjavom. V prvom týždni podporoval Alberta Contadora, ale pri tom dokázal bojovať o etapový triumf. V druhom týždni naplno zažiaril štyrmi únikmi za sebou, kde bol zakaždým blízko k víťazstvu. Bolo vidno, že slovenský jazdec sa cyklistikou baví, že je výborne pripravený a predvádzal agresívnu jazdu, za čo si vyslúžil ocenenie jedného z najlepších jazdcov celých pretekov. Po jeho výkonoch zelený dres nemohol mať iného majiteľa.
 
Vo vrchárskej súťaži triumfoval Chris Froome, najlepším jazdcom do 25 rokov sa stal Nairo Quintana, ktorý tento honor získal druhý raz v kariére. Kolumbijský jazdec bol na konci pretekov na pódiu poriadne zaneprázdnený, pretože Movistar vyhral tímovú súťaž. 
 
 
Peter Sagan (Tinkoff-Saxo): "Som veľmi šťastný, pretože od začiatku to bol veľký boj. Tentoraz som mal v tíme iné úlohy. Som rád, že som nemal nijaký pád, a že som prišiel do Paríža v zelenom drese. Táto Tour bola pre mňa odlišná, ale bol to veľký zážitok a skúsenosť jazdiť s Albertom. Je veľký šampión. Vedel som, že v bodovacej súťaži to nebude ľahké. Zmenila sa škála bodovania. Nebol na mňa vyvíjaný vysoký tlak, aby som dosiahol individuálne úspechy, no mal som aj iné úlohy. Bola to pre mňa veľká skúsenosť. Snažil som sa vyhrať etapu, ale nebolo to jednoduché. Myslím si, že môžem byť spokojný, pretože som jazdil agresívne a mám zelený dres. Som veľmi šťastný, že som ho získal štvrtý raz za sebou. Na začiatku pretekov sme mali iné ciele, ale podarilo sa mi ho získať. Teraz sa teším na odpočinok."
 
Chris Froome (Sky): "Musím sa poďakovať mojim spolujazdcom a všetkým zamestnancom tímu. Žltý dres je veľmi špeciálny. Chápem jeho históriu, dobrú aj zlú. Budem ho vždy rešpektovať a nikdy ho nezneuctím. Som hrdý na to, že som ho získal. Bola to dlhá cesta, Odvtedy, čo sme začali pretekať v Holandsku, to bolo stresujúce. Museli sme bojovať na trati, ale aj mimo nej. Neviem povedať, či toto víťazstvo je krajšie ako to predchádzajúce. Vždy je to neuveriteľný pocit,. Ale veľa pre mňa znamená, že som ho získal druhý raz." 

Nairo Quintana (Movistar):"Som veľmi šťastný a nadšený. Pri mojej druhej účasti som opäť získal druhé miesto. Zároveň sme vyhrali tímovú súťaž, čo je najmä odmena pre tých, ktorí nebývavajú ocenení. Je to veľkolepý triumf. Oproti minulým pretekom som bol teraz jasným lídrom tímu, to pridáva hodnotu môjmu úspechu. V roku 2013 som bol v šoku, nechápal som, čo sa deje. Teraz som vyspelejší a lepší líder. Moja kariéra ide dobrým smerom."
 
Vincenzo Nibali (Astana): "V konečnom dôsledku som spokojný s mojim výkonom, ale pred rokom to bola iná pesnička. V poslednom týždni sa moja nálada zlepšila. Teší ma najmä etapový triumf, ktorý som získal po veľkom úsilí. V ťažkých časoch je jednoduchšie opustiť preteky a odísť domov, ale ja som zostal a stálo to za to."
 
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): "Ešte chcem pretekať v San Sebastiane, kde som nejazdil niekoľko rokov, až potom si dám dovolenku. Po odpočinku sa začnem postupne pripravovať na ďalší ročník. Budem trénovať dôkladne, aby som mal dobrý vstup do sezóny a bol pripravený na Tour de France. Začnem trénovať trochu skôr, aby som bol dobrý už na prvých pretekoch. Je férové, kto sa dostal na pódium. Rád by som bol na vrchole aj ja, ale niekedy sa to jednoducho nepodarí. Z toho dôvodu si viete úspech oveľa viac vychutnať."      
 
 
V nasledujúcich dňoch budeme publikovať sedem sumárov k tohtoročnej Tour...
 
 
 
 
VÝSLEDKY 21. ETAPY
1. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 2h 49' 41''
2. vlajka COQUARD Bryan TEAM EUROPCAR + 00' 00''
3. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM + 00' 00''
4. vlajka HAGEN BOASSON Edvald MTN - QHUBEKA + 00' 00''
5. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 00''
6. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
7. vlajka

SAGAN Peter

TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
8. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
9. albansko

MATTHEWS Michael

ORICA GREENEDGE + 00' 00''
10. NAVARDAUSKAS Ramunas TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 00''
          
 
tour-1
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 83h 19' 15''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 12''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 05' 25''
4. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 08' 36''
5. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 09' 48''
6. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 10' 47''
7. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 15' 14''
8. vlajka FRANK Matthias IAM CYCLING TEAM + 15' 39''
9. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 16' 00''
10. vlajka ROLLAND Pierre TEAM EUROPCAR + 17' 30''
11. vlajka TALANSKY Andrew TEAM CANNONDALE - GARMIN + 22' 06''
12. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 22' 50''
13. albansko PAUWELS Serge MTN - QHUBEKA + 31' 03''
14. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 31' 15''
15. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 31' 39''
46. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 2h 14' 55''
 
 
tour-02
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 432 bodov
2. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL 366 bodov
3. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - ALPECIN 298 bodov
4. vlajka CAVENDISH Mark ETIXX - QUICK-STEP 206 bodov
 

tour-3
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 119 bodov
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 108 bodov
3. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE 90 bodov
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ 82 bodov
 
 
tour-04
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 83h 20' 27''
2. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 14' 48''
3. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - ALPECIN + 30' 03''
 
 
Horské a rýchlostné prémie:
4-20 99 km - Côte de l'Observatoire: 2,2 km (4,1 %) (1 bod)
sprint-20 54 km - Paríž (Champs-Élysées) (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
body v cieli: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2
bonusové sekundy v cieli: 10-6-4
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Krátke preview etapy:
Záverečná šprintérska etapa nebude v tomto roku až takou príjemnou prechádzkou. Pretekári prídu do Paríža pomerne skoro, po štyridsiatich kilometroch, a na mestských okruhoch sa začne rýchle predstavenie. Utečenci to budú skúšať, ale Lotto, Etixx, Kaťuša a Giant v kopcoch netrpeli preto, aby im vyfúkli túto prestížnu záležitosť. Finiš na Champs-Elysées je pomerne technický a aj keď sú tam široké cesty, dôležitá je správna pozičná jazda. Potrebné vzrušenie môže dodať etape dážď, ktorý sa pred cieľom môže objaviť na trati. Dojazd v Paríži je vždy určený pre klasických šprintérov, ale v takejto etape hrá svoju úlohu aj únava, pretože rýchli muži majú za sebou ťažké dni v Alpách. Najsilnejším z nich bol André Greipel, ktorý má zálusk na štvrtý triumf na podujatí. Ak by sa mu to podarilo, prežil by najlepšie preteky v kariére. Mark Cavendish tento dojazd pozná asi najlepšie, ale v posledných rokoch mu víťazstvo unikalo. Na podujatí vyhral "len" jednu etapu, ale pred sebou má možnosť získať tú najprestížnejšiu. Bude mu však chýbať dôležitý pomocník Mark Renshaw. Na výbornú podporu sa môže spoliehať Alexander Kristoff, prekvapiť môže aj John Degenkolb. Na pretekoch sa udržali Démare, Coquard, Matthews, Hagen či Farrar, takže konkurencia bude kvalitná. Peter Sagan nechce opustiť podujatie bez víťaznej etapy, v dnešnom dojazde najrýchlejších pretekárov bude žolíkom. Parížsky finiš absolvoval už trikrát, preto presne vie, ako sa má na konci správať. Je veľmi rýchly a jeho výhodou môže byť fakt, že po ťažkých horských etapách bude menej unavený ako jeho súperi.
 
Krátky opis trasy:
Po troch týždňov ostrého pretekania konečne posledná, jednoduchá a oslavná etapa. Pelotón si užije atmosféru Paríža a hlavné mesto Francúzska si vychutná pohľady na najlepších jazdcov na svete. Záverečný dojazd bude patriť šprintérom, i keď na konci niektorí borci popreháňajú hlavný balík. Bolo by obrovským prekvapením, keby sa im podaril rovnaký kúsok, aký sme videli na Gire pred niekoľkými týždňami.   
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS alebo online na tdf.rtvs.sk:
od 16:15 štúdio, 16:30 živý prenos, záverečné štúdio, koniec cca. 20:00
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor Cycling-Info.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Milan Dvorščík
moderátor štúdia: Ján Hudok
 
 
tour-etapa-maly-21
 
 

 
 
OSTATNÉ ETAPY TOUR DE FRANCE 2015:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop