Špilak drží formu, Sagan nás baví a môže byť sebavedomý

22.6.2015, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na posledných pretekoch pred Tour de France síce chýbali hlavní favoriti francúzskej Grand Tour, ale aj napriek tomu sme videli kvalitnú cyklistiku. O celkovom víťazovi rozhodli záverečné stovky metrov v časovke a mnohé etapy pre rýchlych jazdcov sa odohrali v réžii Petra Sagana.
 
Deväťdňové podujatie obsahovalo dve ťažké etapy, ktoré mali vytvoriť poradie v GC. Brutálne cieľové stúpanie Rettenbachgletscher a 38-kilometrová časovka sa medzi sebou bili, kto z nich bude mať väčší vplyv na klasifikáciu. Nakoniec sa presadili tí, ktorí sa ocitli na rakúskom ľadovci medzi prvými a na konci mali dostatok síl, aby pokorili jazdu proti chronometru, pretože ani jedna etapa nedokázala vyrobiť definitívny rozdiel. Pinot by privítal jednoduchšiu časovku, Dumoulin pre zmenu ľahší cieľový kopec. Obidve previerky tak najlepšie zvládli Simon Špilak a Geraint Thomas, ktorí predviedli strhujúci súboj v záverečnej etape.
 
 
Obidvaja silní v každom smere
 
Slovinský jazdec dokázal prelomiť smolu, ktorá ho sprevádzala na Okolo Romandie, kde tri razy za sebou obsadil druhé miesto. Vo Švajčiarsku nechcel nič také dopustiť a v dvoch kľúčových dňoch podal výborné výkony. V kráľovskej etape patril k najsilnejším jazdcom, nebál sa atakovať, a ak by jazdil s väčším citom pre situáciu, mohol sa tešiť z pekného víťazstva. Na časovku nastúpil veľmi motivovaný a bolo krásne vidieť, ako sa zahryzol do trate a sekundu po sekunde znižoval stratu na Thomasa. Nakoniec sa mu podarilo zlomiť odpor britského súpera a vybojovať najväčší triumf v kariére. 
 
Špilakovi vyhovujú týždňové etapové preteky s jednou kráľovskou etapou a razantnou časovkou. Nesmieme zabúdať, že už v roku 2010 triumfoval v Romandii. Jeho slabinou však bývajú nevyrovnané výkony počas celého roka, to však tentoraz neplatí. Na Paríž - Nice skončil tretí, v Romandii druhý a vo Švajčiarsku zavŕšil pódiovú postupku. Najbližšie mesiace nám ukážu, či tento nenápadný cyklista ešte nepovedal v sezóne svoje posledné slovo. "Som veľmi šťastný. Toto bol môj hlavný cieľ v sezóne a prišiel som sem veľmi motivovaný, takže vybojovať triumf je pre mňa neuveriteľné. Je to najväčšie víťazstvo v kariére. Bol to náročný týždeň, ale ja som sa cítil dobre a veľmi silný. Musím poďakovať spolujazdcom, ktorí ma celý čas podporovali. Mám za sebou intenzívnu časť sezóny, preto je teraz čas trochu si odpočinúť."
 
Veľké víťazstvo mal na dosah Geriant Thomas. Jazdcovi tímu Sky chýbalo len päť sekúnd na to, aby pred seba nepustil slovinského prenasledovateľa. Silný výkon ukázal v kráľovskej etape a aj v časovke, rozhodli len maličkosti. V každom prípade sa Thomas čoraz viac dostáva do pozície kvalitného jazdca na celkové poradie, ktorý je výborný v kopcoch i v jazde proti chronometru. A s takouto výbavou triumf vo WT etapových pretekoch nemusí byť hudbou ďalekej budúcnosti.
 
Po záverečnej časovke bol trošku sklamaný, hľadal na svojom výkone malé chybičky, ale byť druhý vo Švajčiarsku nie je rozhodne výsledok, po ktorom by mal cyklista smútiť. "Na začiatku pretekov som poriadne nevedel, čo môžem od nich očakávať. Je príjemné, že som bol blízko k celkovému triumfu, ale zároveň to bolí. Vždy, keď ste porazený o malý rozdiel, hľadáte vo svojom výkone malé nedostatky. Ale nemyslím si, že som mal niečo zmeniť. Možno som mohol inak riešiť záver kráľovskej etapy, kde Špilak na mňa získal pár sekúnd. Na trati som však nechal úplne všetko, preto môžem byť hrdý, ako som jazdil. Aj keď som nevyhral, mám za sebou slušnú sezónu a opäť som sa zlepšil." 
 
 
CELKOVÉ PORADIE:
1. vlajka ŠPILAK Simon KATUSHA TEAM 30h 15' 09''
2. vlajka THOMAS Geraint SKY PROCYCLING + 00' 05''
3. vlajka DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 19''
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 45''
5. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 02' 21''
6. vlajka JUNGELS Bob TREK FACTORY RACING + 02' 58''
7. LOPEZ Miguel Angel ASTANA PRO TEAM + 03' 06''
8. vlajka MORABITO Steve FDJ + 03' 17''
9. vlajka GESINK Robert TEAM LOTTO NL - JUMBO + 03' 19''
10. vlajka MAJKA Rafal TEAM TINKOFF - SAXO + 03' 20''
30. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 24' 29''
 
 
 
Získali dôležité etapy, ale nestačilo to
 
Tom Dumoulin mal pred pretekmi jasnú stratégiu. Eliminovať svoje straty na ťažkom cieľovom stúpaní, aby sa mohol v záverečnej časovke posunúť na najvyššie priečky. A svoju taktiku zvládol veľmi dobre. Na kopci Rettenbachgletscher sa udržal v top 10 s nádejou, že má šancu v závere získať žltý dres. Aj keď ovládol dlhú jazdu proti chronometru, Špilak a Thomas v nej podali rovnako výborné výkony, takže holandský borec sa musel uspokojiť s tretím miestom v GC. Z hľadiska jeho jazdeckej charakteristiky je to výborný výsledok, hoci sám chcel dosiahnuť viac. Dumoulin ukázal parádnu formu a pred prológom na TdF musel vystrašiť súperov.
 
Thibaut Pinot bol pred poslednou etapou pod veľkým tlakom, ktorý na neho vyvíjali lepší časovkári. Nakoniec sa tieto predpoklady naplnili a klesol na štvrté miesto v poradí. Až do kráľovskej etapy podával výborný výkon, ktorý vyvrcholil na cieľovom kopci, kde získal druhý tohtoročný triumf v ťažkej etape. Potom však v ďalších dňoch strácal potrebné sekundy, keď mu nevyšli technické dojazdy do cieľa. Možno to spôsobil fakt, že sa prvýkrát v kariére na veľkých pretekoch obliekol do trička pre vedúca muža klasifikácie.
 
Aj keď mu nevyšla konečná jazda proti chronometru, ukázal kvalitné lezecké nohy, ktorými sa chce presadiť na Starej dáme, a získal dôležité skúsenosti. "Vybojoval som si miesto, ktoré som si zaslúžil. Bola to náročná časovka, ale nechal som na trati všetko. Vedel som, že časovka vytvorí väčšie rozdiely ako kráľovská etapa. Je to škoda, pretože tretíkrát za sebou som skončil na štvrtom mieste. Vyhral som najťažšiu etapu, čo je pre mňa dôležité. S mojimi spoluhráčmi sme sa tu veľa naučili. Strávil som štyri dni v žltom drese, čo bola pre nás nová skúsenosť. Je na vás vyvíjaný väčší tlak a s tým sme mali najskôr problémy. Aj vďaka týmto skúsenostiam som spokojný s týmito pretekmi a v tíme je výborná atmosféra."   
 
 
dumoulin-suisse-2015-casovka-tgaf
Tom Dumoulin v časovke (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Sagan môže pred Tour pokojne spávať
 
V etapách, kde sa nebojovalo o klasifikáciu, dominoval Peter Sagan, pretože ovládol dve etapy a v ďalších dvoch prípadoch obsadil druhé miesto. Znovu potvrdil, že na švajčiarskych terénoch sa cíti ako ryba vo vode, a svoj celkový počet víťazstiev na podujatí zvýšil na jedenásť. Len dvaja pretekári v histórii dokázali byť rovnako úspešní. Na Saganovi bola potom vidieť veľká snaha, aby sa v tomto rebríčku osamostatnil. Aj keď sa mu to nakoniec nepodarilo, v najbližších sezónach si určite nenechá ujsť šancu, aby vytvoril skalopevný rekord.
 
Slovenský šampión bol hladný po etapových triumfoch, chcel využiť každú príležitosť, aby bol úspešný. Spolupráca s tímovými kolegami bola na vysokej úrovni, tí sa pre neho snažili vytvárať čo najlepšiu pozíciu. Keď to bolo možné, držal krok s najlepšími vrchármi a na konci vždy žiaril svojím zrýchlením. Dvakrát mu utieklo etapové prvenstvo pomedzi prsty, v predposlednej etape sa dokonca snažil dostať do úniku. Veľmi sa chcel prepracovať do vedúcej skupiny, ale tá sa vytvorila presne v tom momente, keď tam nebol on, ale Daniele Bennati. Tinkoff-Saxo preto dal príležitosť talianskemu pretekárovi.
 
Kalifornia a Švajčiarsko ukázali Sagana vo vynikajúcom svetle, nikto z podobných cyklistov nemal a nemá formu ako on. Samozrejme, jeho súperi budú na Tour silnejší, ale to isté platí aj o našom zástupcovi. Ale na jeho strane teraz stojí veľké sebavedomie, ktoré získal na týchto pretekoch a ktoré dokáže jeho výkony ešte viac vyšperkovať. Pred najdôležitejším podujatím sezóny je preto všetko v najlepšom poriadku.             
 
 
sagan-suisse-2-vitastvo-ttsf
Peter Sagan takto vyhral 6. etapu (© Tinkoff-Saxo / BettiniPhoto)
 
 
sagan-p 2015 2014 2013 2012
zlty-dres 30. miesto zlty-dres 68. miesto zlty-dres 48. miesto zlty-dres 65. miesto
zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto zeleny-dres 1. miesto
vitaz 2x vitaz 1x vitaz 2x vitaz 4x
Top 5: 5x Top 5: 5x Top 5: 4x Top 5: 4x
Top 10: 6x Top 10: 6x Top 10: 5x Top 10: 4x
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop