Prvý týždeň vytvoril hierarchiu, kopce všetko zmenia, aj bodovačku

13.7.2015, 11:13 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Obávaný prvý týždeň na Tour majú pretekári za sebou. Najdôležitejšie bolo, že fatálny pád nezastavil ani jedného favorita na celkový triumf, hoci podujatie nútene opustilo niekoľko hviezdnych cyklistov. V GC sa vytvorili prvé rozdiely, čo zvýši súťaživosť v kopcoch, a dramatický súboj sa chystá aj v bodovacej súťaži.
 
Jazdci na celkové poradie mali pred klasikárskymi a šprintérskymi etapami strach, aby ich z pretekov nevyradila nezavinená kolízia a tieto hektické koncovky nemali veľký dopad na GC. V konečnom zúčtovaní môžu byť všetci spokojní, aj keď niektorých z nich čaká v horských etapách oveľa viac práce, ako možno očakávali. Všetci boli pripravení na to, že obidve časovky, Mur de Huy, Mur de Bratagne a mačacie hlavy vytvoria medzi nimi menšie rozdiely. Jedinou anomáliou bola teda druhá etapa, ktorá rozdelila skupinu favoritov na dve časti, pričom benefity získali len Froome, Garderen, Contador a Barguil.
 
 
Všetci favoriti prežili prvý týždeň bez ťažkých pádov
 
Do Pyrenejí vstúpi na najlepšej pozícii Chris Froome, ktorý si počas uplynulých dní vynahradil všetku smolu, ktorá ho sprevádzala na podujatí v minulom roku. Bol sebaistý na mačacích hlavách, výborne zvládol aj obidva výbušné dojazdy na krátkom kopci, preto musí byť nadmieru spokojný so svojím doterajším účinkovaním. "Prvá fáza pre nás dopadla lepšie, ako sme si dokázali predstaviť. To nás stavia do fantastickej pozície. Práve teraz je mojím najväčším rivalom Tejay. Momentálne nemusím útočiť, máme kvalitný tím, aby sme udržali žltý dres. Či som rovnako silný, ako pred dvomi rokmi? Myslím si, že áno, navyše mám väčšie skúsenosti." Rovnako dobré pocity musí prežívať aj Tejay van Garderen. Americký cyklista na trati ani raz nezaváhal, zakaždým finišoval vo vedúcej skupine, spoľahnúť sa mohol na perfektných spolujazdcov. Pred príchodom do kopcov tak naďalej živí nádej na pódiové umiestnenie.
 
Všetci boli zvedaví na výkony Alberta Contadora, či sa po Gire okamžite prejaví jeho únava. Bolo vidno, že v mnohých rýchlych etapách a dojazdoch mal toho plné zuby, ale nástrahy prvého týždňa zvládol v poriadku. Mierne zaváhal len na Mur de Huy, bolo vidno, že najmä Froome a Garderen pôsobia sviežejším dojmom. Pistolero musí byť na druhej strane rád, že má stále za sebou Quintanu a Nibaliho. "Počas prvého voľného dňa na Gire som bol trochu pokojnejší, pretože som vedel zhodnotiť môj fyzický stav. Teraz je to väčšia neistota. Všimol som si, že som nemal takú iskru, akou disponovali ostatní jazdci. Dúfam, že to nebude mať význam, keď sa pozrieme na Tour v globále. Keď sa budem cítiť dobre, budem atakovať, pretože si myslím, že musíme využiť každú príležitosť, ktorá sa naskytne."
 
Nairo Quintana a Alejandro Valverde musia cez voľný deň riešiť dvojminútovú stratu na Frooma, ktorá sa vytvorila najmä v druhej etape, ktorú poznačila silná búrka. Ale ďalšie dni zvládli veľmi dobre, dokonca aj kocky, navyše ako tím podali vynikajúci výkon v TTT. Takže nebyť tej nešťastnej druhej etapy, do kopcov mohli prísť na vyrovnanejšej pozícii. Kolumbijský jazdec však nestráca vieru: "Bolo jasné, že sme štyria najväčší favoriti, ale vedel som, že Froome bude veľmi silný, čo nakoniec dokázal. Podľa mňa je najsilnejší. Dúfam, že sa nám podarí znižovať svoju stratu kúsok po kúsku. V tímovej časovke sa nám to podarilo, verím, že v kopcoch to bude rovnaké."
 
 
valverde-quintana-tdf-movf
Alejandro Valverde a Nairo Quintana pred Tour (© Movistar Team)
 
 
Spomedzi favoritov sa dávali najväčšie šance Vincenzovi Nibalimu, aby počas prvých dní získal čas na svojich súperov. Ale taliansky jazdec nepredviedol takú útočnú cyklistiku, ako pred rokom, a pri jeho mene dokonca svieti najväčšia strata z hlavných adeptov na titul. Na kockách to chcel roztočiť, ale nepodarilo sa mu vytvoriť rozdiely. Zaostal na Mur de Bretagne, následne stratil aj v TTT. Obhajca titulu vie, že zabrať musí okamžite v Pyrenejách. "Predstavoval som si, že po úvodnom týždni sa budem nachádzať v inej situácii. Ale teraz začína iná Tour, ktorá sa odohrá na dlhých kopcoch. V Pyrenejách musím ukázať svoju najlepšiu formu. Ak sa mi to nepodarí, Tour pre mňa skončila."
 
Za týmito pretekármi sa vyprofilovala skupina jazdcov, ktorí budú bojovať o najlepšiu desiatku. Sú medi nimi Mollema, Gesink, Talansky, Frank, Costa, šancu má aj Roman Kreuziger. Z domácich jazdcov sa sem zaradili Barguil, Peraud a Bardet, hoci poslední dvaja menovaní by sa radi videli na vyšších priečkach. Francúzsku trikolóru tak drží najvyššie 23-ročný Warren Barguil, ktorý to po dobrom výkone v kopcoch môže dotiahnuť vysoko. Najväčším sklamaním pretekov je určite Thibaut Pinot, ktorý doplácal na hektické etapy, pričom ochorel a zranil si koleno. Jazdec tímu FDJ ale zostáva na pretekoch bojovať, chce sa ukázať v horských etapách. A rovnaká možnosť zostala aj pre Pierra Rollanda. Nečakanú stratu zaknihoval Joaquim Rodríguez, ktorý vyhral etapu na Mur de Huy. To len dokazuje, že jazdí vo výbornej forme, čo sa určite prejaví v nasledujúcich dňoch.
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Priebežné poradie sa bude výrazne meniť
 
V konečnom dôsledku však úvodné dni neprezradili nič o tom, ako sú jednotliví pretekári pripravení na horské etapy, ktoré tvoria podstatu tohto ročníka. Šesť dojazdov na vrchole stúpania môže vytvoriť také rozdiely, po ktorých si na prvý týždeň nikto ani nespomenieme. V celkovej klasifikácii tak máme všetko pred sebou. Po prvých etapách sa síce vytvorila počiatočná hierarchia, ale jedna ťažká horská etapa môže všetko zmeniť.
 
Iste, Froome a Garderen nepôjdu do kopcov pod veľkým tlakom, ale aj oni musia byť napätí, ako to tam bude prebiehať. Britský jazdec ukázal na dvoch strmých dojazdoch náznaky svojej neskutočnej akcelerácie, preto ak sa rozhodne útočiť, ostatní sa musia pri ňom udržať za každú cenu. Contador sa spolieha na to, že sa zopakuje situácia z minuloročnej Vuelty. Prvý týždeň si odtrpí a potom bude jeho forma stúpať. Uvidíme, či to bude po Gire možné. Quintana bude v kopcoch útočiť, to je isté, keď sa k nemu pridá aj silný Valverde, pre súperov to bude nepríjemná záležitosť. Nibali sa dostáva pod tlak a musí ukázať svoje najlepšie výkony, presne také, ako pred rokom. Bardet, Rodríguez, Pinot, Rolland musia a budú atakovať, preto nás čakajú vzrušujúce chvíle.
 
Je výborné, že proti sebe budú súťažiť vyrovnaní jazdci, pričom každý musí brať ohľad na každého a sústrediť sa na skupinu pretekárov. Nie je možné, aby v každej horskej etape pred vrcholom súperili tí istí borci, každý z nich musí prežiť aj ťažšie chvíle, preto sa situácia na trati a v poradí môže často meniť. Ako povedal Pistolero, najdôležitejšia bude konzistencia.
 
 
tdf-5-etapa-pad-tcgf
pád v piatej etape (klik pre zväčšenie) (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Zápletky v bodovacej súťaži
 
V prvom týždni šprintéri nemali veľa príležitostí, ale aj tak sa im podarilo ukoristiť tri etapové triumfy. Dvakrát bol úspešný André Greipel, ktorý sa predvádzal v plnej sile. Jeho spolujazdci v druhej etape rozbili pelotón, aby mu pripravili pozíciu na víťazstvo, potom bol úspešný vo férovom súboji najrýchlejších mužov pelotónu. Vďaka forme a rýchlostným prémiám sa drží na dostrel zeleného dresu, ktorý sa určte stane jeho najbližším cieľom. Jeden triumf získal Mark Cavendish, hoci mal viac príležitosti. Etixx - Quick-Step ale aj tak získal ďalšie dve víťazstvá.
 
Samostatnou kapitolou na pretekoch bol Peter Sagan, ktorý sa dokázal presadzovať na takmer všetkých profiloch. Každý deň bol v strehu pripravený bojovať o etapový triumf, čo samo o sebe bolo veľmi náročné. Každý deň bol na dostrel žltého dresu, ten bol však zavesený príliš vysoko. V niektorých momentoch musel stáť pri Contadorovi, aby líder tímu nechytil zbytočnú stratu. Aj v tomto momente bol slovenský šampión úspešný, preto má za sebou fantastický týždeň. Chýbalo len etapové víťazstvo.
 
Peter Sagan sa presvedčil, že na takomto podujatí sa len ťažko vyhráva bez tímovej podpory. Najlepšie to bolo vidno na konci šiestej etapy. Ak by tam mal jedného kolegu, ktorý by mu ustrážil záverečné ataky, triumf by bol veľmi blízko. Jeden jazdec, nech je akokoľvek výborný, nemôže pred cieľom likvidovať nástupy svojich súperov a potom byť v špurte najrýchlejší. Slovenský pretekár si na vlastnú päsť nakoniec dokázal vybojovať zelený dres. V minulých rokoch v tejto súťaži zlomil súperov po prvom týždni, teraz má pred sebou peknú výzvu v osobe Andrého Greipela. Nemecký jazdec nemá v tíme Lotto-Soudal špeciálne tímové úlohy, preto si môže pre body vybehnúť aj do úniku. Uvidíme, čo na neho vymyslí trojnásobný držiteľ bodovacej súťaže, ktorý má dostatočnú formu, aby mu v ťažkých etapách podkúril.       
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop