Etapa bola tažšia, ako sa zdalo, favoriti varujú pred Plateau de Beille

15.7.2015, 18:58 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Druhá pyrenejská etapa zdanlivo vyzerala ako pokojná záležitosť, ale rýchly začiatok, veľké teplo a dve náročné stúpania vytvorili na trati ťažké podmienky. Favoriti na celkový triumf finišovali pri sebe a šetrili sily na zajtrajšiu etapu, ktorá bude skutočne demolačná.   
 
Tím Sky držal celú etapu pod kontrolou, i keď sa na začiatku zapotili, keď sa dlhú dobu tvoril hlavný únik. Chris Froome to dnes zvládol a je pripravený na nasledujúcu bitku. "Dnes to bol extrémne ťažký deň. Možno to tak nevyzeralo, ale môžem potvrdiť, že mnoho jazdcov dnes stratilo veľa energie. Na začiatku trvalo dve hodiny, kým sa vytvoril únik. Boli to vzrušujúce momenty, všetci jazdili na hrane. Potom Astana rozprúdila tempo na Tourmalete. Moji spolujazdci boli stále pri mne, Richie a Geraint ma bezpečne sprevádzali až do cieľa. Pre nás je teraz najlepšie, aby sme jazdili defenzívne a nasledovali našich súperov. Zajtrajší finiš na Plateau de Beille je brutálny. Očakávam, že Nairo a Alberto budú útočiť, ja sa zariadim podľa toho, ako sa budú veci vyvíjať. Myslím si, že zajtra sa prejaví únava po dnešnom ťažkom dni."
 
Nairo Quintana bol spokojný, že nemusel minúť veľa energie, hoci ani jemu nevyhovovalo veľké teplo. Aj kolumbijský jazdec je nabudený pred zajtrajšou kráľovskou etapou v Pyrenejách. "Dnes bolo veľmi teplo, pre mňa až príliš. Tempo bolo od začiatku vysoké, pretože išli po sebe jazdci, ktorí nebojujú v GC. Cez dnešnú etapu sme sa chceli jednoducho dostať, aby sme sa sústredili na ďalšie dni. Mal som dobré nohy, s tým som spokojný. Či budem zajtra atakovať? Uvidíme, ako sa bude vyvíjať situácia, musíme udržať pod kontrolou Chrisa Frooma, a keď budem mať naozaj dobré nohy, môžem to skúsiť. Nasledujúca etapa je náročná, dúfam, že sa budem cítiť dobre a spolu s kolegami to zvládneme."
 
Na priebeh etapy sa nesťažoval ani Tejay van Garderen, ktorý na trati nemal žiadne problémy. "Astana bola trochu agresívna na Tourmalete, ale v konečnom dôsledku to bol pokojný deň. Keď Astana zrýchlila, bolo to pomerne náročné, ale Tourmalet bol ďaleko od cieľa, preto nám stačilo len sa za nimi voziť. Zajtrajšia etapa by mala poriadne zatriasť celkovým poradím."
 
Veľkú neistotu stále pociťuje Alberto Contador, ktorý stále nevie, čo môže od seba očakávať. V nasledujúcich horských etapách by sa rád o niečo pokúsil a dúfa, že sa mu to naozaj podarí. "Dopadlo to dobre. Nestratil som žiadny čas a Rafal vyhral etapu. Skutočným problémom bolo teplo. Naše telá sú unavené a horúce počasie to ešte sťažuje. Zajtra to bude takisto ťažké v rovnakých podmienkach. Cítil som sa lepšie, ale moje telo potrebuje čas, aby sa úplne zotavilo, najmä v takýchto podmienkach. Nohy boli dnes lepšie, ale je škoda, že nemám formu spred roka. Bude to veľmi ťažká Tour pre mňa. Zajtra by som to chcel vyskúšať, uvidíme, čo sa stane. Froome nad všetkými vyčnieva. Môžeme to na neho skúsiť takticky, ale on je najsilnejší."
 
Veľký bojovný výkon predviedol Daniel Martin, ktorý druhý raz získal druhé miesto v etape. Bol veľmi aktívny, ale premeškal tú správnu chvíľu, aby dostal šancu vyhrať etapu. "Na začiatku to bolo náročné, ale spolujazdci to držali pod kontrolou, aby sme sa mohli dostať do úniku. Snažil som sa skočiť do niekoľkých čelných skupín, ale keď sa vytvorila tá správna, nemohol som ich nasledovať. Nevedel som to pochopiť. Potom som sa rozhodol zaútočiť a dostať sa do prednej skupiny na vlastnú päsť. Bolo to inštinktívne riešenie. Som hrdý na to, že som sa dostal osamotený do vedúcej skupiny a potom som dokázal skončiť na druhom mieste. Škoda len, že mi chýbalo trochu sily, aby som sa udržal pri Rafalovi."
 
 
martin-tdf-2015-cislo-tcgf
Daniel Martin najbojovnejším jazdcom (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Na konci ako jediný atakoval z hlavnej skupiny Bauke Mollema, ktorý si za svoju námahu vybojoval pár sekúnd k dobru. Väčšou odmenou mu bol posun do top 10. "Aspin a Tourmalet boli naozaj ťažké kopce, ale ten záverečný nebol taký náročný. Trénovali sme na ňom, preto som vedel, kde mám atakovať. Myslel som si, že sa ku mne pridá zopár jazdcov, ale nakoniec som prišiel do cieľa sám. Dostal som sa do top 10, ale cesta do Paríža je stále dlhá. Budem to brať jeden deň za druhým. Dúfam, že sa udržím medzi najlepšími a chcel by som v poradí skončiť čo najvyššie."
 
Svoju pozíciu si udržal Warren Barguil, ktorý dnes prežíval nepríjemné účinky včerajšieho pádu. V ťažkej etape nezvesil nohy a predviedol hrdinský výkon. "Po včerajšom páde som mal v sebe adrenalín, preto som moje zranenia niesol lepšie. V noci som nemohol spať. Od začiatku sa išlo veľmi rýchlo, čo nebola dobrá situácia, keď sa potrebujete zotaviť zo zranení. Včera som pri páde zlomil prilbu, preto som dnes pociťoval bolesti. Zajtrajší dojazd mi bude viac vyhovovať, je prudší ako Tourmalet. A to si viem vychutnať."  
 
Na podujatí zostáva bojovať Jean-Christophe Peraud, ktorý sa v horách vyslovene trápi. Druhý muž z minulého ročníka však verí, že sa ešte ukážu jeho kvality. "Nie som na takej úrovni, akú by som chcel mať. Prvý týždeň to išlo dobre, ale akonáhle sme prišli do kopcov, nemôžem nasledovať najlepších. Nejde mi to. Teplo hrá svoju úlohu, ale nie je to jediná príčina. Je to pre mňa náročné. Zostávam na pretekoch len z toho dôvodu, že dúfam, že prídu lepšie dni."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop