Okolo Poľska nastavilo v tomto ročníku latku veľmi vysoko

26.7.2013, 11:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Sedemdňové preteky Okolo Poľska sú jedným z podujatí, ktoré ponúkajú štartovaciu rampu pre tých cyklistov, ktorí po ťažkej prvej polovici sezóny vynechali Tour de France a svoje ciele zamerali na jej druhú časť, kde už netrpezlivo striehnu Vuelta a Majstrovstvá sveta tento rok v Taliasnku. Lenže sedemdesiata edícia Tour de Pologne chcela byť špeciálna, preto sa organizátori rozhodli prijať nový prístup k etapovým pretekom navrhnutý UCI. Nebude to však len zmena v hodnotení cyklistov, ktorá má zatraktívniť podujatie. Stačí len zbežný pohľad na štartovú listinu a každému je hneď jasné, že do Poľska sa chystá skvelá jazdecká spoločnosť, ktorá musí pritiahnuť davy. Navyše preteky prvýkrát štartujú mimo svojho domovského územia, čo opäť len zvyšuje príťažlivosť podujatia.

 

Prvou veľkou zmenou bude, že každý tím postaví na štart len šiestich pretekárov, pričom na ostatných World Tour pretekoch tretej kategórie začínajú jednotlivé zoskupenia s ôsmimi cyklistami. UCI si od menšieho počtu pretekárov v pelotóne sľubuje zvýšenú bezpečnosť, ale najmä to, že šancu uspieť dostanú aj tí jazdci, ktorí sa nemôžu spoľahnúť na silný tím. Druhá novinka sa bude týkať samotnej klasifikácie. V každej etape budú na určitých miestach na trati rozmiestnené bonusové body, za ktoré dostanú cyklisti v cieli bonusové sekundy. Aj keď sa to podobá na šprintérske prémie, UCI verí, že týmto spôsobom sa podarí obohatiť boj o celkové poradie, pretože pretekári budú mať zvýšenú motiváciu aj v priebehu etapy, nielen na jej konci.

 

tour-de-pologne-typickaSamotná trasa Tour de Pologne je mimoriadne vyvážená a takú si ani nepamätáme. Skladá sa z dvoch horských etáp, dvoch etáp určených pre šprintérov, dva dni sú kopcovité a všetko zakončí časovka jednotlivcov. Začiatok podujatia by sa dal jednoducho označiť za najťažší úvod etapových pretekov v tejto sezóne. Keďže organizátori sa rozhodli, že Okolo Poľska odštartuje v Taliansku, a to rovno v Dolomitoch, na cyklistov čakajú na úvod hneď dve náročné horské etapy. Prvá z nich končí v lyžiarskom stredisku Madonna di Campiglio, ale ešte predtým prekonajú cyklisti dva kopce Fai della PaganellaPasso del Durone. Posledné stúpanie má jedenásť kilometrov, pričom záverečné dva sú veľmi mierne, no predchádzajúcich deväť má sklon okolo sedem percent. Druhý deň v Dolomitoch bude ešte ťažší. Skvelí vrchári sa už teraz tešia na Passo Pampeago, Passo Costalunga a všetko uzavrie trinásťkilometrový výstup na Passo Pordoi s priemerom šesť percent. Brutálne je, že všetky tri stúpania sú natlačené do záverečných sedemdesiatich kilometroch.

 

Potom nasleduje voľný deň, počas ktorého sa pretekári presunú do Poľska. Nasledujúce dve etapy budú vyhovovať šprintérom. Tretia etapa má na programe len jedno kategorizované stúpanie a finišuje tromi krátkymi okruhmi v meste Rzeszów. Štvrtý pretekársky deň je najdlhší, ktorý je zakončený v Katoviciach, kde sa pelotón prezentuje štyrmi okruhmi. Piata etapa presunie štartové pole na juh krajiny, kde budú na pretekárov čakať známe kopce ako Głodówka a Droga Do Olczy, ktoré prekonajú niekoľkokrát, pričom finiš je v Zakopanom. Tieto stúpania nie sú veľmi dlhé a náročné, ale pre šprintérov by mali byť ťažké. Predposledná etapa je ešte zložitejšia a pamätáme si ju najmä vďaka heroickému výkonu Petra Sagana pred dvoma rokmi. Cyklisti absolvujú päťkrát okruh, na ktorom sa nachádzajú tri stúpania, ktoré sú opäť dlhé len okolo päť kilometrov, ale obsahujú aj naozaj prudké pasáže, ktoré budú určite vyhovovať výbušným pretekárom. S množstvom nastúpaných metrov sa etapa podobá horskej. Navyše sa finišuje v Tatranskej Bukovine, neďaleko našich hraníc. Okolo Poľska nakoniec uzatvorí časovka s dĺžkou 37 kilometrov, takže víťazom tohto podujatia sa môže stať len skutočný etapový jazdec.

 

V posledných troch ročníkoch sa na týchto pretekoch z víťazstva tešili mladí cyklisti ako Moreno Moser, Peter Sagan či Daniel Martin, no vzhľadom na náročné horské etapy a časovku si budú tento rok robiť zálusk na víťazstvo skôr skúsení pretekári. A vyberať si bude naozaj z čoho. Vincenzo Nibali sa príde do Poľska rozjazdiť po svojom úspešnom ťažení na Giro d'Italia tour-de-pologne-fotoa dobre sa pripraviť na domáce MS. Zo sebou si berie aj silnú družinu, ktorá mu výrazne pomohla na domácej Grand Tour. Svoju účasť potvrdil aj Bradley Wiggins, ktorý bude mať pri sebe dvoch skvelých kolumbijských pretekárov UranaHenaa. Všetci sú zvedaví, ako sa bude prezentovať tento už mnohými zatracovaný Brit. Dolomity lákajú aj tím Lampre-Merida, ktorý prichádza na preteky so silnými borcami ako Scarponi, Ulissi a Niemiec. Movistar chce takisto preraziť s domácim jazdcom, keď sa hlási o slovo Sylwester Szmyd, s ktorým bude spolupracovať Giovanni Visconti.

 

Ani dvojica z Ag2r Domenico PozzovivoChristophe Riblon nemusí byť bez šance. Saxo-Tinkoff ukáže po výbornom výkone na Gire Rafala Majku, tím Kaťuša zas prevetrá Simona Špilaka. Zabúdať nemôžeme ani na starých mazákov ako Ivan Basso, Fabian Cancellara, Thor Hushovd či Luis Leon Sánchez, ktorí sa budú takisto preháňať na poľských cestách. Zaujať môže aj niektorý jazdec z kontinentálnych tímov, domáci cyklisti budú určite dostatočne namotivovaní. Kolumbijský výber bude bez pochýb v horách veľmi silný a z NettAppu môže na dobré umiestnenie pomýšľať aj Leopold König, ktorý sa už v tejto sezóne presvedčil, že dokáže konkurovať aj tým najväčším hviezdam. Až samotné etapy však ukážu, či obrovské cyklistické mená sa prišli na Tour de Pologne naozaj len rozohriať alebo sa budú skutočne usilovať o celkovú klasifikáciu.

 

 

ĎALŠIE ČLÁNKY TDP 2013: ŠTARTOVÁ LISTINA - PRIEBEH PRETEKOV

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop