Scheldeprijs so šprintérskou koncovkou a triumfom Philipsena, no skoro vyhral Cavendish

5.4.2023, 15:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
st 5.4. rovinata etapa ciel rovina Terneuzen > Schoten 205 km Philipsen
flamsko 20
profil pretekov, 350 nastúpaných metrov (© scheldeprijs.be)
Klišé hovorí o Scheldeprijs ako o majstrovstvách sveta pre šprintérov. Je to profilovo najjednoduchšia flámska klasika spomedzi tých prestížnych. Doslova sa vyhýba kopcom, ktoré by číhali na trase tak, aby ponukla klasickú šprintérsku koncovku obrovskej skupiny, čo sa opäť tento rok na žiadnej inej klasike nestalo. Takže dnes mali ideálnu príležitosť.  Iste si spomeniete na vlaňajšiu edíciu v silnom daždi a vetre, ktorú ovládol Alexander Kristoff po sóle. Do cieľa prišlo len 30 ľudí. Tento rok sa však takéto šoky nečakali.
Šlo sa 205 kilometrov z holandského Terneuzenu do belgického Schotenu. Asi všetci sa zhodovali, že najväčším favoritom s najrýchlejšími nohami aj najlepšou tímovou podporou by mal byť Jasper Philipsen, no Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen a Caleb Ewan budú veľmi náročnými súpermi. No a, samozrejme, všetky tímy sem prišli so svojimi lídrami, teda na pódium sa mohli tlačiť pokojne aj borci ako Kristoff, Meeus, Moschetti, Welsford, Nizzolo, Cavendish a ďalší. Zaujímavosťou je, že spomedzi top favoritov tu už všetci vyhrali okrem Groenewegena, ktorý tu štartoval päťkrát, ale ešte lepší ako deviaty nebol.
Únik sa vytvoril ľahko a veľmi rýchlo. Pelotón ho bez problémov pustil, hoci tie najsilnejšie tímy nemali dnes v pláne robiť až na krv a nedali mu veľký náskok (maximálne tri minúty), aby tempo pretekov bolo v norme a veci sa diali až v samom závere. Vpredu boli jazdci Pro tímov - Ruben Apers (Flanders), Ceriel Desal (Bingoal), Giulio Masotto (Corratec), Josh Kench (Bolton), Filippo Ridolfo (Novo Nordisk) a dvojica z kontinentálneho Beat Cycling Bram Dissel a Vincent Hoppezak.
Šlo sa pokojne bez pádov, každý si bol vedomý osudu pretekov, tímy na čele pelotónu boli vo veľkej koalícii. Ťahali Alpecin, Bora, Lotto i Soudal a náročky držali únik veľmi dlho na rozostupe zhruba 45 sekúnd.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Z tejto štartovej listiny tu mal najviac víťazstiev Mark Cavendish (tri), no Britovi veril málokto. Dobrý výsledok si vyšpurtoval v tomto roku iba raz, keď bol tretí na UAE Tour, ale aj to po úniku skupiny na vetre. Kristoff vyhral dvakrát, rovnako Jakobsen, no a raz Philipsen aj Ewan. Zaujímavosťou je, že Caleb tento rok ako jediný z top šprintérov ešte nevyhral. Ak nerátame domácu Schwalbe Classic, ktorá nepatrí do kalendára UCI.
Úniku sa celkom dobre darilo menežovať svoje sily, pretože ešte aj desať kilometrov pred cieľom mali 20 sekúnd náskoku a Alpecin poslal na čelo balíka Mathieua Van der Poela. No žiadny šok sa nekonal a Alpecin priviedol kompaktný pelotón do špurtu. Dva kilometred pred páskou sa trochu potrhali a Lotto to prevzalo. Bol to v samom závere veľmi nebezpečný chaos, každý tam musel aspoň na chvíľu prestať šľapať a 50 metrov pred páskou sa dokonca zdalo, že vyhrá Mark Cavendish (Astana), ktorého tam krásne vypľulo. No napokon sa popri bariére prekľučkoval dopredu Jasper Philipsen, nasadil do silného špurtu a vyhral.
Belgičan vytiahol za sebou Sama Welsforda (DSM), no Austrálčan mal čo robiť, aby nespadol popri bariére, bolo to veľmi tesné. Našťastie to teda zvládol a bral druhé miesto. Tretí bol Mark Cavendish, ktorý najdlhšie špurtoval v druhej časti vozovky, takže z topfavoritov sa dostal na pódium len jeden, Groenewegen bol štvrtý, Ewan až ôsmy. Soudalu záver nevyšiel a Jakobsen sa tam neobjavil.
Zdá sa, že Philipsen je najsilnejším šprintérom tohto roka, i keď o jeden triumf má viac jeho krajan Tim Merlier. Ten dnes neštartoval, keďže sa zameral na ťažšie klasiky a Soudal strieda Jakobsena s ním. Zatiaľ sa Philipsen s Merlierom nestretli, takže uvidíme, ako bude vyzerať ich vzájomný súboj.
Výsledky
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 04:25:38
2. WELSFORD Sam Team DSM 00:00
3. CAVENDISH Mark Astana Qazaqstan 00:00
4. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco-AlUla 00:00
5. THIJSSEN Gerben Intermarché-Circus-Wanty 00:00
6. THEUNS Edward Trek-Segafredo 00:00
7. WALSCHEID Max Cofidis 00:00
8. EWAN Caleb Lotto Dstny 00:00
9. EINHORN Itamar Israel - Premier Tech 00:00
10. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop