Cesta za slnkom štartuje

1.3.2013, 11:33 | Sprav. z pretekov - staršie |
Preteky Paríž - Nice už tradične otvárajú sezónu prestížnych etapových podujatí v Európe. Minulý víkend ukázal, že takto zavčasu môže ešte počasie narobiť riadne problémy, keď pre sneh a zimu museli organizátori zrušiť viacero jednorazových pretekov. Dúfajme, že tejto akcii sa vyhnú, lebo vlani mali niektorí pretekári zrejme práve vďaka chladu žalúdočné problémy, keď občas klesli teploty aj pod desať stupňov. Preteky vstupujú do 71-ho ročníka. Vlaňajšia oslava sedemdesiatky bola špecialitkou a zrejme aj preto bolo na pretekoch množstvo top pretekárov. Tým nechceme povedať, že tento rok je to slabé, ale oproti vlaňajšku je tých najzvučnejších mien predsa len menej. A predovšetkým budú na konkurenčných pretekoch dvoch morí Tirreno - Adriatico. To okrem iného znamená, že nepríde ani obhajca "Wigo" či Chris Froome.
 

Pohľad do histórie prezrádza o pretekoch, ale aj o cyklistike zaujímavé fakty. Napríklad takí Íri musia mať veľmi príjemné spomienky na 80-te roky. Veď vtedy vyhrali osem ročníkov za sebou. V osemdesiatom prvom vyhral Stephen Roche a po ňom ďalších sedem ročníkov (82-88) vyhral merckx-kanibalfamózny Sean Kelly, ktorého dnes veľmi často počujeme komentovať na anglickej verzii Eurosportu. V mennom zozname nechýba ani legendárny "Kanibal". Eddy Merckx vyhral trikrát (69-71). V 90-tych rokoch ho dokázal rovnako tromi víťazstvami za sebou napodobniť domáci Laurent Jalabert (95-97). Nie až taká dávna história pretekov je spojená aj so smrťou kazašského pretekára Andreja Kivileva. V ročníku 2003 zomrel na následky zranení hlavy. Jeho smrť vtedy urýchlila konanie UCI, aby zaviazala pretekárov používať prilby vo všetkých súťažiach. Výnimkou zostali len finiše na vrcholoch kopcov. Toto sa neskôr zmenilo a pretekári teraz musia mať prilby stále. Viac v histórii Paríž - Nice, ktorú budeme publikovať v sobotu.

 

Vráťme sa ale do súčasnosti. Trasa najnovšieho ročníka je celkom vyvážená a nechýba tradičný prológ (tento rok má len necelé tri kilometre), ako aj záverečná časovka do vrhu Nice - Col d'Eze (9,6 km). Prvá a druhá etapa bude pre šprintérov. Trojka a štvorka už bude aj o kopcoch a predovšetkým štvrtá etapa by mala vyhovovať klasikom. Vrchári si prídu na svoje v kráľovskej piatej etape. Má síce "len" 176 kilometrov, ale na pretekárov čaká cieľ na Montagne de Lure. Inak povedané, necelých 14 kilometrov s priemerným stúpaním 6,6 %. Nezabúdajme, že tento kopec často prezývajú aj sestrou Mont Ventoux! Najdlhšia 220 kilometrová etapa s kopcovitým profilom má číslo šesť.

 

Hoci sme už spomínali, že najväčšie hviezdy budú inde, kvalita pretekom určite chýbať nebude. Veď príde napríklad Robert Gesink (Blanco), ale aj BMC ponúkne výbornú dvojku. Majstra sveta Philippa Gilberta a obhajcu minuloročného trička pre najlepšieho mladého pretekára Tejaya van Garderena. Thomas Voeckler príde so svojím Europcarom, čo znamená, že prvý raz v sezóne by sme mohli vidieť ostrý súboj útočnej a večne aktívnej dvojky Gilbert - Voeckler. westra-nice-2Sedieť by im mohli práve tretia či štvrtá etapa. Movistar posiela do boja o víťazstvo Ruia Costu a z rovnakého tímu určite bude bojovať aj Nairo Quntana. V minulom ročníku poriadne vystrájal tím Vacansoleil. Celkovo druhý skončil Westra, takže má čo obhajovať a nebude chýbať ani celkovo tretí z Gira 2012 Thomas de Gendt, ktorý nepredviedol úžasný útok len na spomínanom talianskom podujatí, ale práve aj na vlaňajšom ročníku Paríž - Nice. Adeptov na víťazstvo je ale samozrejme viac. V Astane sa určite bude chcieť ukázať na RadioShack nahnevaný Dán Jacob Fuglsang. Íri budú sledovať, či na spomínané úspešné ročníky nadviaže Nicolas Roche, a Kaťuša bude vkladať nádeje do Denisa Menšova. A na záver, šprinty bude chcieť ovládnuť Marcel Kittel z Argosu. Opäť atraktívnejší súboj Greipel - Cavendish bude na Tirrene, takže Kittel by to nemal mať až také ťažké.

 

Hoci pôvodne to v pláne nebolo, na Paríž - Nice bude nakoniec aj naša vlajka. Za farby OPQS bude bojovať Peter Velits. Sezónu nerozbehol zle a ak by dobre zajazdil prológ, jeho boj by nemusel byť márny. Uvidíme, ako mu pôjdu nohy, dúfajme, že dobre. Budeme držať palce, aby to dopadlo čo najlepšie.

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop