Do WT tímov prichádzajú nádejní jazdci, ktorých doménou sú kopce

30.1.2018, 18:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V novej sezóne sa objaví v zostavách WT tímov hneď niekoľko nováčikov, ktorí sa ukazujú ako perspektívne osobnosti na celkové poradie, a v tomto smere prilákal najväčšie talenty tím Sky.
 
 
Tím Sky pobral to najlepšie
 
Britská zostava bola veľmi aktívna pri verbovaní talentovaných pretekárov a pri svojom výbere siahla po tom najlepšom, čo ponúkol mládežnícky trh. Medzi najväčšie nádeje súčasnosti patrí Pavel Sivakov, ruský cyklista, ktorý sa profiluje ako vynikajúci vrchár s danosťou na Grand Tour. V ročníku 2017 vyhral etapové preteky pre jazdcov do 23 rokov Ronde de l’Isard,  Giro Ciclistico d'Italia Giro (Baby Giro) a Ciclistico della Valle d’Aosta Mont Blanc, takže takýto talent nemohol zostať nepovšimnutý zo strany najväčších tímov WT. O svojich kvalitách presvedčil aj na Tour de l’Avenir, kde po peknom sólovom útoku vyhral záverečnú horskú etapu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSivakov vyhráva 2. etapu na Ronde de l’Isard
 
 
Ešte len 20-ročný pretekár je nepochybne veľkým cyklistickým prísľubom, preto budeme sledovať, ako sa mu podarí zveľaďovať svoje nadanie v tíme Sky, ktorý je preplnený kvalitou. Navyše, keď do celku putuje aj Egan Bernal, ďalšia obrovská nádej svetovej cyklistiky. 21-ročný kolumbijský pretekár bude jeho veľkou konkurenciou v „preukazovaní“ talentu. Na Bernala neplatí označenie „neo-pro“, keďže v minulej sezóne jazdil na pro-konti úrovni v tíme Androni - Sidermec, ale vzhľadom na svoj mladý vek  patrí do skupiny vychádzajúcich hviezd. V uplynulej sezóne sa prezentoval vyzretými výkonmi na pretekoch Sibiu Cycling Tour a Le Tour de Savoie Mont Blanc, kde ovládol celkovú klasifikáciu, videli sme ho jazdiť aj na Okolo Slovenska, a svoju výnimočnosť predviedol titulom na Tour de l’Avenir. Takže Egan Bernal  môže kráčať v šľapajách svojich krajanov Quintanu, Urána alebo Chávesa.
 
Tím Sky v tomto smere neposilnil svoju zostavu len o jazdcov na celkové poradie, ale v nasledujúcej sezóne budú jazdiť v jeho farbách aj dvaja mladí a rýchli borci. Kristoffer Halvorsen má všetky predpoklady, aby v britskom celku pokračoval v tradícii nórskych pretekárov ako Hushovd a Hagen, pretože má veľmi dobrý finiš a aj typicky nórsku odolnosť na náročnejšie preteky. Už ako 19-ročný vyhral majstrovstvá sveta do 23 rokov, ktoré sa konali v Katare, v minulej sezóne triumfoval na Handzame Classic  a na Tour de l’Avenir ovládol bodovaciu súťaž. Do tímu Sky putuje aj britský jazdec Chris Lawless, ktorý má takisto dobrú koncovku. V predchádzajúcej sezóne aj on vyhral etapu na Tour de l’Avenir, preto budeme zvedaví, ako sa im bude obidvom dariť v tíme, ktorý kladie dôraz na úspechy v klasifikácii.
 
 
bernal 2017 tirreno biely rcsf
Egan Bernal (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Roztrhnuté vrece s talentmi do kopcov či na celkové poradie
 
Nádejný jazdec na celkové poradie vyrastá aj v Belgicku, tím Lotto - Soudal si vychoval Bjorga Lambrechta, ktorý teraz dostáva príležitosť jazdiť v prvom tíme. Ešte len dvadsaťročný pretekár ukázal svoje kvality v minulom roku, keď triumfoval na L-B-L do 23 rokov a na Závode míru U23 Grand Prix Priessnitz spa. Potom vybojoval druhé miesta v poradí na podujatiach Ronde de l’Isard, Ciclistico della Valle d’Aosta Mont Blanc a Tour de l’Avenir, čo potvrdzuje, že patrí k veľkým nádejám belgickej cyklistiky. Lotto – Soudal mu dopraje dostatok času, aby mohol bez problémov rozvíjať svoj talent, a keďže veľmi rád atakuje, môžeme sa tešiť na jeho aktívnu podobu v kopcoch.
 
Americká cyklistika s dôverou pozerá na Neilsona Powlessa, ktorý v sebe skrýva veľký potenciál. V minulom roku v drese Axeon Hagens Berman obsadil štvrtú priečku v poradí na Tour of Utah a na Tour de l’Avenir skončil druhý v záverečnej horskej etape. Tieto výsledky ho radia medzi talentovaných vrchárov, no Powless dokázal vyhrať šprint v prvej etape na Baby Giro a po sólovom útoku taliansku jednorazovku G.P. Palio del Recioto. A keď k tomu pridáme, že ako 21-ročný na americkom seniorskom šampionáte získal striebornú medailu v cestných pretekoch a bronzovú v časovke, tím Lotto - Jumbo dostal do svojich služieb veľkú zbraň, ktorú môže tvarovať podľa svojich potrieb. V celku EF Education sa bude chcieť presadiť aj jeho krajan Logan Owen, ktorý v sezóne 2016 ovládol L-B-L pre jazdcov od 23 rokov a na svojom konte má aj víťaznú etapu, ktorú získal na Okolo Utahu.
 
Profesionálny kontrakt si vyslúžil aj austrálsky vrchár Lucas Hamilton. Tím Mitchelton -  Scott nemohol nezobrať do svojich služieb tohto mladíka, ktorý skončil štvrtý na Tour de l’Avenir a druhý na Baby Giro, pričom na talianskom podujatí ukoristil aj časovku. Hamilton tak predstavuje prototyp jazdca na Grand Tour, ktorý dokáže jazdiť proti chronometru a je silný aj v kopcoch, no  21-ročný jazdec sa výborne pohybuje aj na zvlnených klasikách. Preto si ho bude austrálska zostava hýčkať, aby z neho postupne dostala to najlepšie.
 
Podobným typom cyklistom je aj jeho krajan Jai Hindley, ten však bude pretekať za Sunweb. 21-ročný pretekár dosiahol výborný výsledok na začiatku minulej sezóny na Herald Sun, kde v silnej konkurencii obsadil druhé miesto v poradí. Potom skončil tretí na Baby Giro, na Tour de l’Avenir sa umiestnil v Top 10 a na konci ročníka vyhral etapové podujatie Tour of Fuzhou, preto aj na neho môže čakať úspešná kariéra.
 
Do skupiny talentovaných vrchárov patrí Niklas Eg, ktorý sa stal súčasťou celku Trek -  Segafredo. Dánsky pretekár sa typologicky hodí do kopcov, ale okrem toho má aj veľmi dobrú časovku, z čoho bude v budúcnosti profitovať. Na Tour de l’Avenir finišoval na treťom mieste v GC, takže aj jemu patrí miesto v nastupujúcej generácii. Je zaujímavé, že sa narodil v rovnakom meste ako Bjarne Riis a v minulom roku jazdil za jeho amatérsky celok Team Virtu.
 

Rýchleho cyklistu ponúka opäť Kolumbia
 
Francúzska cyklistika vkladá nádeje do mena Benoit Cosnefroy, ktorý vybojoval v Bergene titul majstra sveta do 23 rokov a v nasledujúcej sezóne bude jazdiť za Ag2R. Cosnefroy patrí medzi puncheurov, ktorí veľmi radi útočia, čo koniec koncov predviedol aj pri zisku dúhového dresu, preto bude veľmi vhodným jazdcom na zvlnené či kopcovité jednorazovky, keďže má silu, výbušnosť a aj dobrú koncovku. Len sa ešte musí rozhodnúť, či si vyberie terény skôr pre odolných šprintérov, alebo lezcov. Svoju odvahu predviedol aj na podujatí Grand Prix d'Isbergues, keď v spoločnosti ďalšieho jazdca poprel očakávaný hromadný špurt a borci ako Cavendish či Bouhanni obišli naprázdno.
 
 
video v clanku ikonka ciernaCosnefroy získava zlatú medailu v Bergene
 
 
Medzi šprintérske talenty sa radí Fabio Jakobsen. Holandský cyklista je dvojnásobným národným šampiónom do 23 rokov a v minulej sezóne dokázal vyhrať etapu na Tour de l’Avenir, čo vždy zaručí zvýšenú pozornosť zo strany WT celkov, a ovládol aj klasiku Eschborn-Frankfurt (U23), takže šprintérske danosti má zaručené. Preto si ho vybral tím Quick-Step Floors, ktorý Jakobsenovi poskytne tú najlepšiu šprintérsku školu, aby mohol zveľaďovať svoju rýchlosť a túžbu byť úspešný aj na jarných klasikách. 
   
Do belgickej zostavy putuje aj kolumbijský borec Alvaro Hodeg, ktorý sa môže takisto pochváliť výhrou v jednej etape na Tour de l’Avenir. Hodeg pretekal aj v bikrose a má byť prototypom odolného šprintéra. V osobe svojho krajana Fernanda Gaviriu bude mať v Quick-Stepe silný vzor, preto spolu s ním môže založiť novú líniu kolumbijskej cyklistiky.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop