Vystrelí jubilujúci Valónsky šíp znova do Španielska?

18.4.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Po klasikách na dlažobných cestách (miestami pripomínajúcich slovenské cesty), na ktorých dominovali rodení klasikári, nastal čas, aby sa k slovu dostali aj vrchári. Práve cyklisti s atribútmi jazdcov do kopcov budú tými, čo si zahrajú v Belgicku na prvých husliach. Celý orchester budeme počuť už onedlho na 80. ročníku druhej ardenskej klasiky. 
 
História pretekov s rozprávkovým názvom Valónsky šíp si tento rok skutočne pripíše na chrbát už svoj ôsmy krížik. Rozprávka to však zďaleka nebude. Podobne ako to bolo už na konci 30-tych rokov minulého storočia, tak sa aj v roku 2016 odohrá v Ardenách tuhý boj.
 
 
valonsky sip 2015 podium movf
Pódium 2015: Julian Alaphilippe - Alejandro Valverde - Michael Albasini (© Movistar Team)
 
 
Štyri španielske vavríny sú málo
 
Posledné roky dominujú na pretekoch v Belgicku pretekári z najväčšej krajiny Pyrenejského polostrova. Roky 2015 a 2014 sú zapísané s výrazným rukopisom Alejandra Valverdeho. Veterán z Movistaru sa pred pretekmi navnadil víťazstvom. Neabsolvoval Amstel Gold Race, ale menší etapák na domácej pôde Vuelta a Castilla y Leon (2.1). "Teraz je to už všetko len o dvoch klasikách v Ardenách. Či vyhrám po tretíkrát? No, uvidíme. Štartová listina je úplne odlišná od pretekov, kde som štartoval naposledy. Sú to preteky, ktoré som si posledné roky užíval," uviedol pre médiá Valverde, ktorý tu posledné tri roky skončil vždy v najlepšej desiatke. Okrem posledných rokoch, tu zvíťazil aj v edícii spred desiatich rokov.
 
Pred mini érou rodák z Murcie exceloval na pretekoch iný Španiel. Vtedy v drese ruskej Kaťuše Daniel Moreno. V tomto ročníku už bude pomáhať Valverdemu, pre Movistar bude tímovou voľbou číslo dva. "Mojím hlavným cieľom bude bezpečne si udržať formu pred najväčším cieľom sezóny, ktorým bude pre mňa Giro," dodával Alejandro Valverde.
 
Trojicu a štvrté víťazstvo z posledných štyroch ročníkoch na Valónskom šípe dopĺňa Joaquim Rodriguez z Kaťuše. Ten klasiku ovládol v roku 2012.
 
Ak sa pozrieme do histórie pretekov ešte hlbšie, teda do roku, keď na Slovensku zavládol hokejový ošiaľ, zistíme, že v Belgicku zvíťazil domáci jazdec Philippe Gilbert, ktorý v tých dňoch bral všetko, čo mu prišlo do ruky. Víťazstvo tímového kolegu Petra Velitsa bude pre BMC prioritou číslo jeden. Na druhú ardenskú jednorazovku však neprichádza v tej najoslnivejšej forme a je zapletený do nepríjemného súdneho procesu a má zlomený prst. Oproti AGR nastala v nominácii celku jedna zmena. Stefana Künga nahradí Marcus Burghardt. Inak je však zostava rovnaká. "Philippe ostáva aj naďalej naším mužom číslo jeden. Preteky Amstel Gold Race nám čosi naznačili. Tím je mladý, chlapci sú motivovaní a prichystaní chopiť sa svojej príležitosti," zamýšľal sa nad taktikou športový riaditeľ BMC Valerio Piva.
 
"Posledné preteky som nešiel podľa mojich predstáv. Ale beriem to tak, ako to je. Zlomený prst sa pomaly hojí, čo je dobré. Verím, že preteky, ktoré som už v minulosti vyhral, pre mňa dopadnú o niečo lepšie," povedal bývalý majster sveta dúfajúc, že podujatie vo Valónsku bude preňho úplne iné, v prvom rade úspešné. Podporovať ho v tom bude silný tím, napríklad aj Samuel Sánchez, ktorý absolvoval výborne Okolo Baskicka.
 
 
valonsky sip 2014 valverde movfv
Alejandro Valverde sa takto radoval v roku 2014 (© Movistar Team)
 
 
Mur de Huy láka mnoho jazdcov
 
Alejandro Valverde diplomaticky naznačil, že medzi top favoritov nepatrí, ale kto mu verí? Dôvodom má byť silná štartová listina, ktorá skutočne ponúka niekoľko zaujímavých mien. Po zdolaní legendárneho kopca Mur de Huy s priemerným prevýšením 9,6 % a s dĺžkou 1,3 kilometra, sa však bude tešiť iba jeden z nich. Podľa informácií to ale nebude Fabio Aru. Po odstúpení z Amstelu, kde sa sťažoval na bolesť v chrbte, vynechá okrem Valónskeho šípu aj L-B-L. Z kazašskej kuchyne sa ozvalo, že vedenie Astany nechce riskovať Talianovo zdravie a prípadnú neúčasť na Tour de France. Zranenie utrpel ešte na podujatí Okolo Baskicka.
 
Cesta sa tak otvára ostatným, ktorí tak prišli o vážneho konkurenta. To si uvedomujú aj v celku LottoNL-Jumbo. Holanďania sa budú spoliehať na dvojicu Wilco KeldermanRobert Gesink. "Na pretekoch Amstel Gold Race sme boli ako tím presvedčiví, no chýbal nám výsledok. V stredu to bude iné! Uvedomujeme si, že konkurencia je obrovská, ale na Mur de Huy sa pokúsime byť medzi najlepšími. Máme šancu na špičkové umiestnenia," zamyslel sa nad šancami svojich zverencov športový riaditeľ tímu Merijn Zeeman. Minulý rok uzatváral najlepšiu desiatku mladý Holanďan Kelderman. Aj tento ročník sa pokúsi o čo najlepší výsledok. "Na pretekoch ako sú tieto, musíte byť silným jazdcom, navyše musíte mať obrovské kusisko šťastia. Mur de Huy mi vyhovuje, bolo by skvelé, ak by sa mi podaril výsledok ako v roku 2015," naznačil svoje možnosti desiaty muž aj z tohtoročného Baskicka.
 
 
kelderman 2016 face podium baskickof
Wilco Keldarman sa nakrátko v Baskicku dostal aj do žltého
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Za Keldermanom vlani finišoval Roman Kreuziger. A práve český cyklista bude lídrom ruského zoskupenia Tinkoff. Bol ním aj na pretekoch Amstel Gold Race, ktoré v roku 2013 vyhral. Tento raz bolo z toho 12. miesto. "Chlapci dreli, a to dosť tvrdo. Žiaľ, niekedy sa ľahšie povie, ako sa urobí. Teraz sa pozeráme už len vpred a na Valónsky šíp," uviedol po pretekoch v Holandsku trochu sklamaný športový riaditeľ Steven de Jongh. Jazdci v žltých dresoch budú motivovaní. Veď Michael Valgren bude po druhom mieste na AGR ako vymenený (možno unavený) a moravský rodák bude chcieť splatiť dôveru celého tímu.
 
A za riekou Moravou ešte na chvíľu ostaneme. Rodák z hlavného mesta Česka Petr Vakoč zažíva v tíme Etixx - Quick-Step veľmi dobrú sezónu a pokračuje v progrese. Jeden šíp už vyhral. Brabantský. Navyše posilnený dobrým výkonom na Caubergu by mohol aj v Belgicku zajazdiť dobrý výsledok. Celok by však mal jazdiť primárne na Juliana Alaphilippeho. Francúz skončil v nedeľu šiesty, z minulého roka bude v Belgicku obhajovať striebro.
 
Vráťme sa ešte na chvíľu k Brabantskému šípu. Zaujímavou postavou okrem Vakoča z týchto pretekov je aj ich strieborný jazdec. Talian Enrico Gasparotto. Zástupca Prokonti sféry a celku Wanty-Groube Gobert vyhral Amstel Gold Race. Navyše po druhom mieste z Brabantského šípu má chuť na víťazstvo aj na tom Valónskom.
 
 
valonsky sip 2015 alaphillipe eqsfv
Julian Alaphilippe vlani v cieli (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Na preteky sa nebudú opačnými očami pozerať protinožci z Austrálie. Naopak, jazdci Orici GreenEdge prichádzajú do krajiny čokolády s očami upriamenými na dobrý výsledok. Jeho zárukou by mal byť Švajčiar Michael Albasini. Potvrdil to aj športový riaditeľ celku Matt White. "Posledné roky sme tu jazdili výborne. Michael tu opakovane dosahoval vynikajúce umiestnenia. Zaslúži si preto, aby bol v stredu našim lídrom."  
 
Nemala by mu chýbať ani podpora. V tejto úlohe sa predstavia bratia Yatesovci a iný Michael. Vicemajster sveta z americké Richmondu Michael Matthews. "Extrémne dobre a hlavne neúnavne pracuje pre celý tím. Takmer 90 % pretekov pracuje pre ostatných. Určite mu to splatíme!" pochválil Austrálčana White. 
 
Druhá klasika v náročných ardenských horách sa uskutoční už zajtra. Preteky dlhé takmer 200 kilometrov majú zvlnený charakter, kopček Mur de Huy to ale úplne nahradí. Podnik bude bez cyklistu so slovenským pasom. Valónsky šíp je akoby generálkou pred predposlednou monumentálnou klasikou sezóny a poslednou veľkou na jar Liége-Bastogne-Liége.
 
 
valonsky sip
profil pretekov (© letour.fr)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop