Paríž - Nice pritiahol početnú skupinu vrchárov, ale rozhodovať bude aj časovka

8.3.2019, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky Paríž - Nice vyťahujú z cyklistov to najlepšie, čo dokážu ponúknuť v tejto časti sezóny. V posledných ročníkoch sa tu bojovalo o titul až do úplného konca a inak tomu nebude ani v nasledujúcej edícii. Prítomnosť útočných vrchárov ako Simon Yates, Quintana, Bardet alebo López sľubuje ostré súboje až do posledného kopca.
 
 
pariz nice 18 podium movfb
Vlaňajšie pódium Yates - Soler - Izagirre (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Favoritov preveria ťažké kopce a časovka
 
Počas ôsmich dní si prídu na svoje všetky typológie cyklistov. Najskôr sa dostanú k slovu šprintéri. V prvej a ani v nasledujúcej etape sa neobjavia na trati výrazné profilové prekážky, ktoré by mali dostať do úzkych najrýchlejších jazdcov v balíku a ohroziť hromadný dojazd. Ani tretí deň sa nebude jazdiť po náročnej trase, takže šprintérske celky aj tentoraz preberú zodpovednosť nad kontrolou brejku.
 
Zlom nastane vo štvrtej etape. Kopcovité finále, vedúce do mesta Pélussin, so štyrmi horskými prémiami, hoci nie dlhými, môže odštartovať súboje najsilnejších na podujatí. Takáto koncovka bude svedčať aktívnym jazdcom a vrchárom klasikárskeho typu, čo môže vytvoriť dramatickú naháňačku favoritov. Potom jazda proti chronometru už naplno prevetrá pomery v klasifikácii. Trasa určená pre časovkárskych špecialistov dostane na vysoké priečky v poradí univerzálnych jazdcov na GC a prinúti klasických vrchárov, aby zvolili útočný štýl v kopcoch. V šiestej etape to ešte neuvidíme, lebo na zvlnenom profile sa budú pretláčať utečenci a možnosť záverečného šprintu. Dobrá práca v hlavnej skupine môže vytvoriť ďalšiu ponuku pre rýchlych borcov.
 
Posledné dve previerky už budú prehliadkou najlepších vrchárskych nôh. Kráľovskej etape dominuje stúpanie Col de Turini (14,9 km; 7,3 %), dlhý a skutočne náročný kopec, kde dokážu uspieť len cyklisti s perfektnou formou. Klasická horská etapa s ťažkým cieľovým stúpaním ponúkne lákavé divadlo, ale úplne posledný deň môže zaujať ešte dynamickejším predstavením. Krátka etapa v okolí mesta Nice a šesť horských prémii videli v ostatných ročníkoch mnoho úspešných útokov z väčšej diaľky a pri tom býva odrazovým mostíkom kopec Côte de Peille (6,6 km; 6,8 %). Toto stúpanie dokáže rozprúdiť zaujímavú bitku medzi najlepšími a môžeme sa tešiť, že aj tentoraz dorazia na podujatie favoriti, ktorí by takejto ponuke nemali odolať.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© paris-nice.fr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Množstvo kandidátov predpovedá ostrý súboj o titul
 
V štartovom poli si bude naozaj z čoho vyberať. Najväčšiu šancu získať titul bude mať pretekár, ktorý je rovnako silný v kopcoch a v časovke. Dvoch takýchto cyklistov nájdeme v tíme Sky. Jazda proti chronometru bude veľkou zbraňou Michala Kwiatkowskeho, a keďže má za sebou dobré výkony z Abu Zabí, bude sa chcieť presadiť v poradí. Vysokými ambíciami disponuje aj Egan Bernal. Hoci nemá takú silnú časovku ako jeho kolega, v tejto disciplíne dokáže podať kvalitný výkon. Keď sa mu to podarí, v horských etapách bude veľmi sebavedomý. Spolu budú tvoriť silnú dvojicu a je predpoklad, že aspoň jeden z nich bude bojovať o titul až do samého konca.
 
Vo veľkej forme jazdí Astana a bratia Izagirreovci si budú chcieť vynahradiť minuloročné sklamanie, keď Ion útočil v záverečnej etape na výhru v GC, ale pred cieľom spadol. Aj tentoraz sa bude Ion opierať o ITT, kde by si mal vytvoriť potrebnú pozíciu v klasifikácii, a potom v kopcoch vytiahnuť maximálnu kvalitu svojich kolegov, aby sa udržal na vysokých priečkach v poradí. Budeme zvedaví, ako mu to bude klapať spolu s Miguelom Lópezom. Kolumbijský jazdec určite zaostane v časovke, ale v kráľovskej previerke bude vo svojom živle a aj posledná etapa mu poskytne priestor, aby zatriasol klasifikáciou. Preto môže byť na konci pretekov útočne naladený, aby vylepšil svoje postavenie v GC.
 
 
lopez 18 giro biely podium rcsf
Miguel López (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Na časovku sa spolieha Wilco Kelderman, no holandský jazdec nemusí mať obavy ani pred pripravenými kopcami. Aj keď bude súperiť proti silnejším vrchárom, sebavedomý výkon v ITT ho môže od nich odpútať, a potom nebude prekvapením, ak bude patriť medzi najlepších aj v záverečných previerkach. Titul obhajuje Marc Soler, ktorý sa postavil v minulom roku na najvyšší stupienok po skvelej časovke a parádnom útoku v poslednej etape. Tentoraz bude spolupracovať s Nairom Quintanom a nechajme sa prekvapiť, ako sa vyvinie situácia v Movistare, ak Soler opäť vytiahne parádny výkon v ITT. Quintana už predviedol v tomto ročníku niekoľko silných vrchárskych predstavení a určite to bude chcieť zopakovať na Col de Turini. A ak bude mať stále dostatok energie, aj on môže patriť k tým cyklistom, ktorí rozprúdia záverečnú etapu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKrátky zostrih poslednej etapy minuloročnej edície
 
 
Po kvalitných výkonoch v Andalúzii bude patriť k najsilnejším jazdcom aj Simon Yates. Jeho vrchárska forma je už v tejto časti sezóny mimoriadne dobrá, o čom sa zaiste presvedčíme v záverečných dvoch etapách, ale pre jeho úspech v klasifikácii bude kľúčový výkon v ITT. Britský jazdec sa zlepšil v tejto disciplíne a uvidíme, či mu tu bude stačiť proti väčším špecialistom na časovku. Medzi nich patrí aj Bob Jungels a luxemburský jazdec zavíta na preteky po perfektnom víťazstve na K-B-K. Jazda proti chronometru ho dostane do popredia, ale v rozhodujúcich horských etapách bude mať robiť, aby sa vyrovnal silnej vrchárske konkurencii.      
 
Francúzskym jazdcom bude veliť Romain Bardet, ktorý si je vedomý svojej slabosti v ITT, preto mu nezostáva nič iné, len zanechať potrebný dojem v kopcoch. Na Tour Colombia predviedli kvalitnú výkonnosť Daniel Marinéz a Rigoberto Urán a obaja kolumbijskí jazdci v drese EF Education môžu znovu presvedčiť, že v tomto roku plánujú vytvoriť veľmi silný tandem. Kvalitnú konkurenciu dopĺňajú Patrick Konrad z Boara - hansgrohe, vo výbornej forme pretekajúci Dylan Teuns, ktorý bude spolupracovať s druhým mužom na Okolo Ománu Domenicom Pozzovivom, a najmä v najťažších etapách sa budú chcieť ukázať aj George Bennett, Ilnur Zakarin a dobrý výsledok už bude musieť naháňať Fabio Aru.
 
 
uran 18 detail zhora rcsf
Rigoberto Urán (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
O vzrušenie bude postarané aj v šprintérskych etapách. Na hromadné dojazdy sa budú chystať Groenewegen, Ewan, Kittel, Bennett, Jakobsen, Démare, Kristoff, Greipel, Degenkolb, Coquard, Cavendish, Cort, Laporte a na svoje si môžu prísť aj Colbrelli, Trentin alebo Matthews. Pretlak rýchlych jazdcov na konci tých najjednoduchších etáp bude zárukou nesmierne vypätých koncoviek. 
 
 
1. 10.3. rovinata etapa ciel rovina Saint-Germain-en-Laye 138 km cieľ: 14:50
2. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Les Bréviaires > Bellegarde 163 km cieľ: 16:25
3. 12.3. rovinata etapa ciel rovina Cepoy > Moulins (Yzeure) 200 km cieľ: 16:30
4. 13.3. rovinata etapa ciel rovina Vichy > Pélussin 212 km cieľ: 16:30
5. 14.3. rovinata etapa ciel rovina Barbentane > Barbentane 25,5 km cieľ: 16:30
6. 15.3. zvlnena etapa ciel rovina Peynier > Brignoles 176 km cieľ: 16:25
7. 16.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Col de Turini 181 km cieľ: 16:55
8. 17.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Nice 110 km cieľ: 16:50
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop