Do Katalánska sa chystá výborná konkurencia na GC, Baška možno bude špurtovať

24.3.2019, 17:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Okolo Katalánska štartuje už tento pondelok. Organizátori si pre cyklistov pripravili sedem atraktívnych etáp. Väčšina z nich sa bude odohrávať na kopcovitom profile a len zriedka uvidíme úplné roviny. Ako kľúčové v boji o celkové poradie sa javia etapy s poradovým číslom tri a štyri. Konkurencia sa zišla obrovská, favoritov je ako maku. Takmer v každom tíme nájdeme kvalitného jazdca na celkové poradie. To rozhodnú predovšetkým kopce, keďže časovka, ako obyčajne, chýba.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo video Okolo Katalánska
 
 
Celkové poradie sa rozhodne v kopcoch, časovka tradične chýba
 
Podujatie Okolo Katalánska odštartuje v známom prímorskom letovisku Calella, ktoré bude hostiť úvod pretekov už ôsmykrát za sebou. Terén etapy je kopcovitý. Cyklistov čaká prevýšenie cez 3000 metrov, počas ktorých prekonajú hneď na začiatku tri kopce prvej kategórie, ale koncovka bude po rovine, kde sa očakáva hromadný špurt balíka alebo väčšej skupiny.
 
Druhá etapa smeruje z Mataró do Sant Feliu de Guíxols. Napriek trom stúpaniam, ktoré budú stáť súperom v ceste, sa na konci očakáva šprintérsky dojazd. Posledný kilometer sa odohrá v miernom stúpaní. Zaujímavá koncovka bude isto lákať najmä silovejších šprintérov či klasikárov, ale na pozore sa musia mať aj favoriti na celkové poradie, aby na konci zbytočne nestratili cenné sekundy.
 
 
yates s 18 katalansko podium
Alejandro Valverde vlani vyhral GC (© Photo Gomez Sport / Movistar Team)
 
 
Tretia etapa sa môže hrdiť prívlastkom kráľovská. Cyklisti v nej nastúpajú až 4126 metrov. Po jednoduchšom úvode sa pelotón vydá cez stúpania na Alt de Oix a Port de Rocabruna, hoci ani jedno z nich nie je také dlhé a náročné ako cieľový výstup. Cieľ etapy je situovaný v lyžiarskom stredisku Vallter 2000 v nadmorskej výške 2150 metrov. Chlieb sa bude lámať v záverečných kilometroch tejto etapy, kde sa očakáva, že sa vytvoria najväčšie rozdiely medzi favoritmi.
 
Štvrtá etapa prinesie ešte viac vysokých hôr a na jej konci nesmie chýbať stúpanie La Molina, kde sa bude finišovať už šiesty raz od roku 2014. Najťažšie úseky sa nachádzajú na sedemkilometrovom úseku pred cieľom s priemerom cez šesť percent. Po ňom nasleduje krátke klesanie a na posledných dvoch kilometroch sa cesta zdvihne na sedem percent, pričom maximá budú na úrovni štrnástich percent. Na tradičnom vrchole zvíťazili v uplynulých rokoch Alejandro Valverde (2018, 2017), Daniel Martin (2016), Tejay van Garderen (2015) a Joaquim Rodríguez (2014). Kto ich napodobní tento rok?
 
 
celkovy profil
Celkový profil pretekov (© voltacatalunya.cat)
 
 
Piata etapa začína v Pyrenejach a zahŕňa veľké stúpanie bezprostredne po štarte. Na ňom sa pravdepodobne rozhodne, či sa o etapové víťazstvo pobije únik alebo hlavná skupina. Druhá polovica etapy je takmer úplne rovinatá a v závere nás môže čakať zaujímavý špurt najrýchlejších mužov.
 
Aj šiesta etapa možno ponúkne súboj medzi peletónom a únikom. Prvá časť etapy sa odohrá na zaujímavom zvlnenom teréne, kde si brejk môže vybudovať kľúčový náskok pred hlavnou skupinou. V závere sa teda môžeme tešiť na napínavý dojazd.
 
Posledná siedma etapa sa odohrá na okruhoch v Barcelone. Ústredným bodom bude stúpanie na Alt de Montjuic (2,2 km; 5,3 %), ktoré cyklisti prejdú dokopy osemkrát. Finálny profil je útočný, čo zaiste rozpúta bitku o etapový vavrín, no výrazné zmeny v celkovom poradí sa tu neočakávajú.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© voltacatalunya.cat)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Nájde Movistar po troch rokoch konečne premožiteľa?
 
Movistar to v žiadnom prípade nebude mať jednoduché. Menoslov favoritov je pomerne široký. Španielsky celok prišiel s obhajcom titulu Valverdem, ten sa však bude o líderskú pozíciu deliť s Nairom Quintanom. Tomu sa tu podarilo zvíťaziť v roku 2016 a na to bude chcieť nadviazať i tento rok. Alejandro Valverde si môže na vlastnej koži vyskúšať, aké je to náročné zvíťaziť s dúhovým dresom. Doteraz sa mu to podarilo zatiaľ len raz, a tak Alejandro dúfa, že sa mu podarí konečne prekonať smolu.
 
S výbornou zostavou prichádza aj Sky, ktorému budú veliť Egan Bernal a Chris Froome. Kolumbijský cyklista sa vo výbornom svetle ukázal na Paríž - Nice, kde nedal šancu konkurencii a na to bude chcieť nadviazať. Chris Froome odštartoval sezónu v Kolumbii a odvtedy mal pauzu. Vynechal podujatie UAE Tour, na ktoré spočiatku avizoval, že príde, no napokon sa radšej rozhodol pre odpočinok. Budeme pozorovať, či sa špecialistovi na GT podarí presadiť na týždňovom etapáku, kde nebýva až taký suverénny. V kopcoch sa obaja budú môcť spoľahnúť na Ivana Sosu, ktorý zažiaril na oboch svojich doterajších pretekoch, v Kolumbii i na P-N.
 
 
froome 19 v skupine skyf
Sky bude mať v Katalánsku silnú zostavu (© Cycling Images / Team Sky)
 
 
Svojich elitných pretekárov priváža tím UAE Emirates. Do známeho prostredia sa vracia Daniel Martin. Pôvodne ho mal doplniť aj Fabio Aru. Tomu však lekári v predchádzajúcich dňoch diagnostikovali zúženie tepny na ľavej nohe a v nasledujúcich dňoch si tak namiesto pretekania ľahne pod nôž. Z toho dôvodu vynechá značnú časť sezóny vrátane Gira. V pozícii favoritov sa ocitnú aj bratia Yatesovci. Obaja budú chcieť nadviazať na skvelé výkony z predchádzajúcich podujatí. Po druhýkrát v tejto sezóne sa stretnú na jedných pretekoch.
 
Francúzsku cyklistiku budú reprezentovať Romain Bardet a Thibaut Pinot. Obaja sa od úvodu sezóny skôr hľadajú. To sa pokúsia zmeniť práve v Katalánsku, ktoré sa môže stať dobrým odrazovým mostíkom do ďalšej časti sezóny. Pinot sa bude spoliehať na svojho verného pomocníka Reichenbacha, pričom Bardet zase na Gallopina. Lídrom Astany bude víťaz pretekov Okolo Kolumbie Miguel Ángel López.
 
 
pinot 18 vuelta sam asofv
Thibaut Pinot (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
V drese Bory budú o celkové poradie pretekať Rafal Majka a Davide Formolo. Obom predchádzajúce podujatia nevyšli tak, akoby si priali. Rafal Majka by chcel čo najrýchlejšie zabudnúť na nepríjemný pád z prvej etapy Tirrena-Adriatica, keď sa zrazil s nepozorným chodcom. Taliansky cyklista, naopak, verí, že sa na španielskych cestách po nevýrazných výkonoch konečne dostane do formy.
 
Šprintérov na tomto podujatí veľa nenájdeme, keďže po náhľade do itinerára nie je hromadný dojazd balíka stopercentne zaručený. V takom prípade však budú pripravení Álvaro Hodeg, André Greipel, Phil Bauhaus či Erik Baška. Práve slovenský cyklista by mal byť pre Boru číslom jedna do hromadných špurtov a uvidíme, ako by sa s naskytnou príležitosťou popasoval. Dobre vie, že už sa to nemusí opakovať.
 
 
1. 25.3. rovinata etapa ciel rovina Calella > Calella 164 km cieľ: 17:00
2. 26.3. zvlnena etapa ciel rovina Mataró > Sant Feliu Guíxols 180km cieľ: 17:00
3. 27.3. rovinata etapa ciel rovina St. Feliu Guíxols > Vallter 2000 179 km cieľ: 17:00
4. 28.3. rovinata etapa ciel rovina Llanars > La Molina 150 km cieľ: 17:00
5. 29.3. rovinata etapa ciel rovina Puigcerdá > Sant Cugat Vallés 189 km cieľ: 17:00
6. 30.3. zvlnena etapa ciel rovina Valls > Vila-seca 174 km cieľ: 17:00
7. 31.3. zvlnena etapa ciel rovina Barcelona > Barcelona 143 km cieľ: 14:15
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop