MS: V ITT deklasoval súperov Dennis, skvelý Evenepoel má striebro, bronz pre Gannu

25.9.2019, 13:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
cofidis 560x100
st 25.9. rovinata etapa ciel rovina Northallerton > Harrogate 54 km Dennis
 
 
Časovke jednotlivcov v mužskej kategórii Elite chýbal jasný favorit na víťazstvo a na dlhej trase sme mali sledovať vyrovnaný súboj viacerých pretekárov. Na najvyššie priečky si trúfal Roglič, na štarte nechýbal obhajca prvenstva Dennis a vysokými ambíciami disponovala belgická reprezentácia. Náročnú majstrovskú časovku si vyskúšal aj Ján Andrej Cully.
 
Všetkých zúčastnených muselo potešiť, že nepršalo a nefúkal silný vietor. Jazdilo sa pod zamračenou oblohou s teplotami v okolí šestnásť stupňov a oproti včerajšku panovali na trati veľmi dobré podmienky. Na začiatku sa nachádzala najrýchlejšia pasáž a na prvom medzičase kvalitne odštartoval Luke Durbridge, ku ktorému sa dokázali priblížiť jedine John Archibald a Yves Lampaert. Na prvom meranom úseku, po necelých sedemnástich kilometroch, mal Ján Andrej Cully čas 21:49 a na Durbridgea strácal 2:18.
 
 
- inzercia -
makado article
- inzercia -
 
 
Ako prvý dorazil do cieľa Edward Dunbar a írsky jazdec dosiahol čas 1:09:52. Dostal sa pred neho Kamil Gradek a potom dosiahol veľmi dobrý čas domáci John Archibald, ktorý zastavil časomieru na hodnote na 1:08:16. O náročnosti trati sa presvedčil Jan Bárta, ktorý sa zaradil so stratou cez dve minúty na priebežné štvrté miesto, a s druhou priečkou mohol byť spokojný Pierre Latour s mankom 33 sekúnd. Na druhom medzičase, po 38 kilometroch, sa zvýšila strata Jána Andreja Cullyho. Za Durbridgeom zaostával päť a pol minúty a zatiaľ svietil na jeho konte čas 53:29. Aj druhý medzičas zatiaľ ovládal spomínaný austrálsky jazdec, bol lepší aj ako Lampaert, ale za ním sa nachádzala ešte plejáda rýchlych cyklistov. Svoj vysoký štandard predviedol Dylan van Baarle a dostal sa aj pred Latoura.
 
Po prvom medzičase sme mohli pekne sledovať, s akým rozpoložením sa dostali na trať jednotliví favoriti. Na tomto úseku bol suverénne najrýchlejší Rohan Dennis a pred druhým v poradí, Remco Evenepoelom, mal k dobru takmer devätnásť sekúnd. Potom nasledoval Victor Campenaerts, ktorý zaostal len jednu sekundu za svojím krajanom, a približne 30-sekundové straty dosiahli Ganna, Oliveira, Martin, Van Emden, Bevin, Dowsett alebo Durbridge. Štyridsať sekúnd zaostával Küng a až jednu minútu manko dosiahol na prvom medzičase Roglič, ktorý tak neodštartoval vôbec dobre, a slabšie výkony predvádzali Jungels a Kirienka. Naopak, výborne to rozbalil Dennis a guráž predvádzal aj Evenepoel. V prostrednej časti časovky sa však mohla situácia veľmi ľahko zmeniť.
 
 
evenepoel 19 ms itt msf
Rohan Dennis pred štartom (© SWpix.com)
 
 
Medzitým dorazil do cieľa Luke Durbridge a s výkonom 1:08:06 sa dostal do horúceho kresla. Austrálsky jazdec patril k tomu najlepšiemu, čo sa dnes objavilo na trati. Novým lídrom sa stal následne Alex Dowsett, ale potom ho prekonal Filippo Ganna s výkonom 1:07:00. O šancu na dobrý výsledok prišiel Yves Lampert, ktorý dorazil do cieľa voľne, vyzeralo to, že spadol, a v cieli stratil vyše jedenásť minút. Ján Andrej Cully finišoval pred ním, s mankom deväť minút a výsledným časom 1:15:59.
 
Aj v druhej časti časovky držal vynikajúci štandard Evenepoel a na druhom medzičase bol rýchlejší ako takmer všetci jeho súperi. Za ním zaostávali Ganna a Bevin a zatiaľ sa nezdalo, že by mu na konci dochádzala energia. Smolu prežil aj druhý belgický jazdec a aj Victor Campenaerts sa ocitol na zemi pred druhým meraným úsekom. A dokonca ho predbehol na trati Rohan Dennis.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Austrálsky pretekár bol veľmi silný aj naďalej a ani na druhom medzičase nebolo na trati rýchlejšieho cyklistu. Pred priebežne druhým Evenepoelom mal k dobru vyše jednu minútu. Ešte predtým dorazil do cieľa samotný Remco Evenepoel a bezpečne sa dostal na vedúcu priečku. Gannu pokoril o 46 sekúnd a z trónu ho mohol zosadiť už jedine len Dennis. Na medailovú pozíciu sa mohol dostať Oliveira, ktorý sa pohyboval na druhom meranom úseku za uvedenou dvojicou, ale musel na konci zdolať Gannu. Campenaerts už doplácal na svoj pád, s väčšími stratami už jazdili Martin s Küngom, na najvyššie priečky nemieril ani Asgreen a Roglič zaostával za Dennisom takmer tri minúty.
 
V cieli si vychutnával svoj fantastický výkon Remco Evenepoel, ale musel vedieť, že Rohan Dennis mal zlatú medailu vo svojej moci. Austrálsky jazdec dokonca predbehol na trati aj Rogliča. Na priebežnej tretej pozícii sa nachádzal Ganna a ten zase sledoval Oliveiru, ktorý ho mohol ako jediný pripraviť o bronzovú medailu. Nevzdával sa ani Campenaerts, ale po páde musel niekoľkokrát riešiť technické problémy. V tesnej blízkosti za talianskym jazdcom skončili Bevin, Dowsett, Craddock a Kangert. Vo finále napokon došla energia Oliveirovi a chýbali mu sily, aby sa dostal na stupne víťazov a zaradil sa "len" do druhej časti Top 10. Rohan Dennis dokončil svoj výkon bez problémov a obhájil prvenstvo a spolu s ním sa dostali na stupne víťazov aj Remco Evenepoel a Filippo Ganna. Jediný slovenský zástupca Ján Andrej Cully skončil na 46. mieste so stratou 10:55.
 
 
evenepoel 19 ms itt msf
Rohan Dennis po dojazde (© SWpix.com)
 
 
V mužskej časovke sme videli dva perfektné výkony. O ten prvý sa postaral Rohan Dennis, ktorý suverénnym spôsobom obhájil titul svetového šampióna a napodobnil tak Tonyho Martina z rokov 2012 - 2013. Austrálskemu jazdcovi vôbec neuškodila súťažná pauza od osemnásteho júla a na jeho dnešnom výkone nebolo badať žiadnu neistotu. S dlhou previerkou si poradil náramne a na celej trase, na všetkých medzičasoch, bol jasne najsilnejší. Jeho výkon postupne gradoval a  jazdil svoje vlastné preteky. Pripravil sa skvele a pôsobil naozaj demonštratívnym dojmom. Malo mu pomôcť aj to, že nejazdil na stroji zo svojho celku Bahrajn - Merida, ale využil časovkársky špeciál, s ktorým vyhral minuloročnú zlatú medailu.
 
Druhým hrdinom bol Remco Evenepoel. Ešte len 19-ročný jazdec vytiahol v silnej konkurencii a na konci sezóny výkon, ktorý z neho robí už hotového cyklistu. Problémy mu nespôsobila značná dĺžka časovky, držal sa na stabilne vysokej rýchlosti po celý čas, a nezlomil ho ani zvlnený terén v druhej polovici. Parádne mu vydržala energia až do cieľa, a keď dokázal vybojovať striebornú medailu na takomto fóre a takejto trase, jeho fyzický fond musí byť skutočne výnimočný. A dôležité bolo aj to, že si veril, že sa môže presadiť a skutočne chcel získať dúhový dres.
 
 
evenepoel 19 ms itt msf
Remco Evenepoel počas časovky (© SWpix.com)
 
 
Na stupne víťazov sa dostal aj ďalší mladý a perspektívny jazdec. Filippo Ganna potvrdil povesť vynikajúceho časovkára a naplno to ukázal na tej najlepšej scéne. Nedávno na BBT vyhral krátku jazdu proti chronometru, ale dnes to bol jeho najlepší výkon v kariére v tejto disciplíne. Len tri sekundy chýbali Patrickovi Bevinovi, aby siahol na bronzovú medailu, a podarilo sa mu nadviazať na jeho výbornú časovku na Vuelte. Na domácej trati sa ukázal Dowsett a na svoje si prišli aj univerzálne typy cyklistov ako Craddock, Kangert a Oliveira. Z tradičných časovkárov sa dostali na koniec najlepšej desiatky Martin a Küng, ale ich strata už bola príliš vysoká.
 
Smolu mali v belgickej reprezentácii, kde Lampaerta a Campenaertsa zastavili dva pády.  Yves Lampaert ako víťaz Okolo Slovenska napokon úplne vypustil záver časovky. Na našom podujatí sa pripravovali aj Bodnar, Gradek, Jungels, Brändle alebo Bárta, ale na svetovom šampionáte sa nedokázali presadiť. Lepší výkon sa čakal od Rogliča a slovinský jazdec doplatil na to isté, čo sa stalo v minulosti Froomovi s Dumoulinom, ktorí takisto bojovali v poradí na Vuelte. Zlomila ho únava. Na konci sezóny už nedokázali vyžmýkať zo seba maximálny výkon na náročnej trati ani Asgreen, Castroviejo alebo Van Emden. Na konci štartového poľa skončil Ján Andrej Cully a pri svojej premiére v tejto disciplíne na MS bol vystavený veľmi náročnej trase. Zdolali ho profesionáli.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop dres ms
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohana Dennisa (víťaz)
"Tento výsledok by som nedosiahol, ak by som sa tvrdo nepripravoval. Trénoval som veľa doma a najmä mentálne, aby som bol správne nastavený na dnešný deň. Na trati to bolo oveľa tvrdšie, ako sa mohlo zdať. Vedel som, akým spôsobom som sa presadil v minulom roku, preto som vedel, čo mám robiť a naskočil som na svoje tempo. Po prvom meranom úseku som mal k dobru nejaký čas, ale potreboval som ho zvýšiť, aby som na kopcoch nemusel ísť totálne naplno. Všetko vyšlo perfektne. Od Tour sa toho veľa povedalo, ale som veľmi rád, že som sa dokázal vrátiť v maximálnej forme a potvrdil som, že som cyklistiku nezabalil."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Remca Evenepoela (2. miesto)
"Rozdiel medzi nami bola jedna minúta, takže Dennis je zaslúžený víťaz. Bol veľmi silný a pre mňa sa dala dosiahnuť len strieborná medaila. Myslím si, že najmä v druhej časti som dokázal vytvoriť kľúčový rozdiel na ostatných, s výnimkou Dennisa, a od kilometra číslo 25 som začal ísť úplne naplno. Odvtedy už Dennis na mňa nič nezískal. V porovnaní s najlepšími časovkármi mi chýba potrebná sila na rovinatých úsekoch časovky."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Filippa Gannu (3. miesto)
"Boli to naozaj ťažké preteky a aj veľmi dlhé. Starostlivo som sa pripravoval na túto časovku, lebo som nikdy nešiel takú dlhú jazdu proti chronometru. Výsledok ma naozaj prekvapil. Nečakal som, že som pripravený najmä po mentálnej stránke, že môžem dosiahnuť takýto výsledok."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Victora Campenaertsa (11. miesto)
"Bol som príliš horlivý a na trati som riskoval. Cesta bola suchá, ale jedna zákruta nie a v rýchlosti som už s tým nemohol nič urobiť. Keď som si vymenil bicykel, zase som mal mechanické problémy. Oveľa horšie bolo, že ma predbehol Dennis. Myslel som si, že budem jazdiť za ním, ale potom som od toho upustil, lebo som sa potreboval zotaviť po páde."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (12. miesto)
"Výsledok nie je dobrý, ale z hľadiska výkonu som predviedol viac menej to, čo som si naplánoval. Bola to špeciálna disciplína, na ktorú sa bolo treba špeciálne pripraviť. Ja som to neurobil a len som prišiel a chcel som to vyskúšať. Človek nevyhráva každý deň Vueltu a túto výhru som si chcel trochu užiť. Na pohode mi nepridalo, že sa predo mňa dostal Dennis, ale stále som išiel naplno až do cieľa. Ale nemohol som čakať, že budem konkurovať špecialistom. Ani nie som veľmi sklamaný, lebo som odviedol všetko, čo bolo v mojich silách."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jána Andreja Cullyho (46. miesto)
"Dnešnú časovku som sa snažil ísť hlavne bez veľkých chýb a, samozrejme, nadoraz. Počasie bolo našťastie lepšie ako včera, aj keď hlavne v druhej, technickejšej polovici boli niektoré úseky mokré.
Z technického hľadiska sa mi podarilo, až na dve tri menšie chyby, respektíve zaváhania v zjazdoch, ísť relatívne čisto. Profilom aj dĺžkou bola časovka veľmi obtiažna, takže som sa snažil si sily zadeliť tak, aby som vedel v druhej polovici ešte zrýchliť, no išiel som určite svoje maximum, lepšie ako MSR respektíve ME. S výsledným časom určite spokojný nie som, ukazuje to, že je tam ešte veľká, veľmi veľká rezerva sa zlepšovať."
 
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan link ikonka Austrália 1:05:05 350
2. EVENEPOEL Remco Belgicko 01:09 250
3. GANNA Filippo Taliansko 01:55 200
4. BEVIN Patrick Nový Zéland 01:58 150
5. DOWSETT Alex Veľká Británia 02:02 125
6. CRADDOCK Lawson Spojené štáty americké 02:08 100
7. KANGERT Tanel Estónsko 02:08 85
8. OLIVEIRA Nelson Portugalsko 02:10 70
9. MARTIN Tony link ikonka Nemecko 02:27 60
10. KÜNG Stefan Švajčiarsko 02:47 50
46. CULLY Ján Andrej Slovensko 10:55  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
fotogaleria ikonkaMalá fotogaléria z časovky (© SWpix.com)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 

 
 
ITT mapa me
mapa časovky, 564 nastúpaných metrov (© yorkshire2019.co.uk)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop