MS: Víťaza U23 Eekhoffa diskvalifikovali, titul má Battistella, Stoček nakoniec na 29. mieste

27.9.2019, 15:25 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
cofidis 560x100
 
 
pi 27.9. zvlnena etapa 09:40 Doncaster > Harrogate 92 km Jastrabová
 
rr juniorky profil
profil pretekov, 422 nastúpaných metrov (© yorkshire2019.co.uk)
 
 
Piatok už skoro doobeda sa na štart postavili juniorky, ktoré čakali klasické preteky na takmer sto kilometrov. Poriadnu nálož absolvovali aj tri Slovenky, teda rovnaký počet dievčat ako pred rokom. Zo slovenského tria si svetový šampionát v Innsbrucku pamätala iba Radka Paulechová. Dnes ju dopĺňali Nora Jenčušová a Simona Záhorcová. Favoritkami na zisk zlatej medaile boli dievčatá z Talianska, Veľkej Británie, Nemecka a Holandska, ktoré vyhrali Nations Cup.
 
Už v neutrálnej zóne mali niektoré pretekárky technické problémy, napríklad Camposová (Portugalsko), ale nanešťastie aj Jenčušová. Štart pretekov sa preto oddialil. Defekt na zadnom kolese mala ešte Patuelliová (Taliansko). Všetky dievčatá sa vrátili do balíka, a až potom prebehol ostrý štart. Bolo desať hodín. Pár metrov po oficiálnom štarte vyhľadala technickú pomoc Vasová (Maďarsko), ktorá potrebovala vymeniť predné koleso. Po menšej maturite jej mechanik z neutrálneho vozidla pomohol.
 
Maďarka mala ešte šťastie v nešťastí, pretože v úvode sa taktizovalo a rýchlosť pelotónu nebola vysoká. Po nej sa v kolóne ocitla aj Mikuzová (Slovinsko), ktorá doplatila na svoju nepozornosť, nabúrala do traťového maršala. Ten nestratil duchaprítomnosť, okamžite ako vstal na nohy roztlačil ju. Mikuzová však stratila dosť času a poriadne sa vytrápila, kým sa vrátila naspäť. Na chvíľu musela ešte zastaviť kvôli nefunkčnému radeniu.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Nervozita sa každým metrom zvyšovala a na zemi skončila ďalšia pretekárka. Bola ňou Galimullinová (Rusko). Krátko na to sa zmenila situácia na čele, Bukanovová (Kazachstan) sa vzdialila z hlavného poľa a silné reprezentácie v pelotóne ju v samom začiatku nechali na pokoji. Po nej skúsila ujsť jedna z jej krajaniek, ale ju už Britky a Američanky dopredu nepustili. Zatiaľ veľmi nenápadne sa prezentovali Holanďanky, ktoré boli roztrúsené v balíku.
 
Na méte 65 kilometrov pred cieľom sa zrodil veľký pád. Jeho obeťami bolo desať dievčat, aj zo silných tímov. Jednou z nich bola však aj Nora Jenčušová, ktorá ale ihneď vysadla na svoj bicykel a zvládla sa vrátiť do hlavného poľa. Nie všetky účastníčky tejto kolízie boli schopné pokračovať. Dlho svoju účasť v pretekoch zvažovala Primeauová (Kanada), zato Puigdefabregasová (Španielsko) potrebovala lekársku pomoc a na podujatí skončila. Bola tak prvou pretekárkou, ktorá dnes odstúpila.
 
Situácia na čele pretekov zostávala dlhú dobu rovnaká. Bukanovová (Kazachstan) získala na svoju stranu pol minúty a ďalších dvadsať kilometrov bola medzera medzi ňou a pelotónom skoro totožná. O tempo hlavného poľa sa starali Američanky, Nemky, Dánky, Britky, Rusky, ale v popredí bolo vidieť aj české dresy. Holanďanky stále operovali v strede balíka, predchádzajúci pád ich nevystrašil a ani nevyviedol z miery. Šetrili sily do záverečnej časti. O tie rýchlo prichádzala Desgagnesová (Kanada), ktorá po defekte bojovala o návrat do pelotónu.
 
 
juniorky rr peloton
Ilustračný záber z pretekov (© SWpix.com)
 
 
V ňom sa zas vo veľkom padalo, tentokrát kolidovalo dvadsať dievčat. Bola medzi nimi Simona Záhorcová. Menoslov obetí bol oveľa väčší, konkrétne Jandová a Burlová (obe Česko), Velasco Fuentesová (Mexiko), Yslandová (Nórsko), no hlavne Ta-Perezová (USA), siedma z časovky. Pre všetky účastníčky pádu sa preteky prakticky skončili, pretože v jeho momente sa do pedálov opreli silné reprezentácie a začalo sa vo veľkom pretekať. Súčasťou balíka sa stala aj Bukanovová (Kazachstan), takže jej cesta za slávou skončila.
 
Potom sa spomalilo, čo využili Clauseová (USA), Burlová (Česko) a aj Simona Záhorcová k tomu, aby sa vrátili do hlavného poľa. Simona sa nestihla ani vydýchať a znovu sa dvíhala na nohy, čo ju už muselo poznačiť aj psychicky. Aj v tejto kolízii bola nevinne, proste ju to spláchlo. Na vine boli tentokrát Gerritseová a Pluimersová (obe Holandsko), čo bola veľká rana pre holandský tím, keďže posledná menovaná je novopečená európska šampiónka. Obe pokračovali ďalej, ale pelotón ich už nečakal.
 
Pluimersová (Holandsko) sa nevedela dostať do pelotónu, v ktorom veľmi tvrdo padala Sykesová (USA), Ava na bufete narazila do britskej masérky. Obe boli už mimo hry. Dobrou správou bolo, že ešte 30 kilometrov pred cieľom sa v balíku dali identifikovať dva slovenské dresy. Nielenže sa dali identifikovať, ale Nora Jenčušová dokonca útočila. Lenže jej útok vystihli Nemky, Američanky a Britky, ktoré jej odmietli vystriedať, takže sa Nora zaradila naspäť do pelotónu.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop bidony
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Krátko po jej ataku sa zdvihli Kerbaolová (Francúzsko) a Soto Camposová (Čile). Druhá spomínaná sa v úniku akoby ocitla náhodou a svojej súperke vôbec nechcela striedať. Po dlhšom prejave vo francúzskom jazyku zmenila svoj postoj a sem-tam potiahla špicu. Za nimi sa vo veľkom taktizovalo, ani jeden tím nechcel prevziať zodpovednosť za kontrolu úniku. To hralo do kariet Pluimersovej (Holandsko), ktorá už operovala v kolóne mechanických áut.
 
Pätnásť kilometrov pred páskou z pelotónu vypadla Nora Jenčušová, ktorá zaostala kvôli pádu Janse van Rensburgovej (Juhoafrická republika). Nora však nasadila ťažký prevod a podarilo sa jej dolepiť vzniknutú medzeru. Následne sa zubami-nechtami držala na chvoste, pretože v čele pelotónu už úradovali silné výbery. Práve táto skutočnosť viedla k tomu, že sa Soto Camposová (Čile) zbavila svojej súperky a osamostatnila sa v čele pretekov.
 
V technickej koncovke sa rozpršalo a na jednom ostrovčeku prišla o svoju šancu zabojovať o víťazstvo Jade Lenaersová, spolu s ňou aj Veronika Jandová. Obe spadli. Tritisíc metrov pred koncom sa neslávne skončil aj pokus Cataliny Anais Soto Camposovej. Následne sa z pelotónu oddelili Aigul Garejevová a Megan Jastrabová. Tieto dve dievčatá prišli spolu na cieľovú rovinku, lenže taktizovali. Nakoniec sa do bitky o výhru zapojili aj ďalšie juniorky, ale najrýchlejšia v závere bola Jastrabová. Druhá skončila Julie de Wildeová a tretia bola Lieke Nooijenová. Garejevová bola štvrtá.
 
 
juniorky rr peloton
Únik čilsko-francúzskej dvojice (© SWpix.com)
 
 
Veľmi takticky absolvovala posledné kilometre Megan Jastrabová, ktorej v podstate vyhrala zlatú medailu a dúhový dres jej ruská súperka. Američanka sa za ňou viac-menej odviezla až pred cieľ, kde potom vo svoj prospech využila menšiu medzeru medzi ňou a ďalšími účastníčkami hromadného dojazdu. Jastrabová tak nadviazala na včerajší úspech Quinna Simmonsa a získala pre svoju krajinu ďalšiu zlatú medailu. 
 
Strieborná medaila putovala do Belgicka. Julie de Wildeová potvrdila svoje rýchlostné predpoklady, bola spomedzi všetkých pretekárok v závere najrýchlejšia, ale už víťazku poraziť nedokázala. Bez medaile neskončila ani papierovo najsilnejšia reprezentácia. Lieke Nooijenová začala šprintovať ako prvá a na začiatku to vyzeralo, že preletí všetko, čo jej stálo v ceste, lenže dlhý šprint si vyžiadal svoju daň a bolo z toho tretie miesto. Najviac sklamaná však musela byť Aigul Garejevová.
 
Veľmi dobré výkony podávali aj tri slovenské juniorky. Radka Paulechová bola úplne neviditeľná, čo pri takom množstve pádov je výborné konštatovanie, nemala žiadne problémy a získala výborné 28. miesto. Udržala sa vpredu až do posledného kopca. Ani Nora Jenčušová nešla zle. Jej sa už nevyvarovali problémy, dvakrát aj spadla, a dvakrát sa vrátila do balíka. Do cieľa prišla poriadne vyšťavená na 59. priečke. Posledná Slovenka v akcii, Simona Záhorcová, si dnes vypila kalich horkosti až do dna. Aj ona skončila vo viacerých kolíziách, úplne nevinne. Simona finišovala na 88. mieste, napriek veľkej smole i zraneniam došla do cieľa.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mateja Vyšňu (športový riaditeľ junioriek na MS)
"Juniorky nemali trať až takú členitú, ale tiež ich čakali technické pasáže, kde sme očakávali, že to môže padať a vlastne pády sprevádzali preteky po celý čas. Nora Jenčušová spadla už na slávnostnom štarte, keď sa zamotala s inou pretekárkou v snahe dostať sa na lepšiu pozíciu, ale ešte sa stihla vratiť do balíka. Potom v druhom väčšom páde bola Simona Záhorcová, vyzeralo to dosť zle, ale našťastie bez väčších zranení pokračovala. Padla opäť v momente ako sa dostala do pelotónu, potom už pokračovala v menšej skupine a nepodarilo sa jej vrátiť späť. Na úzkych cestách bol aj problém pomôcť jej trochu autom.
Chvíľu potom opäť spadla aj Jenčušová, ešte zabojovala a došla do pelotónu, ale v zaverečných kilometroch jej už došli sily. Jedine Radka nespadla, ale tiež sa v závere dostala do kontaktu, ktorý však ustála, ale musela zabrzdiť a pelotón jej ušiel. Nebyť tejto záverečnej komplikácie, tak verím, že jej umiestnenie mohlo byt ešte o čosi lepšie. Celkovo nebyť pádov, tak by to pre naše baby nebolo až tak fyzicky náročné a výsledky mohli byt lepšie."
 
 
Výsledky
1. JASTRAB Megan USA 2:08:00
2. DE WILDE Julie Belgicko 00:00
3. NOOIJEN Lieke Holandsko 00:00
4. GAREEVA Aigul Rusko 00:00
5. BÄCKSTEDT Elynor Veľká Británia 00:00
6. RÜEGG Noemi Švajčiarsko 00:00
28. PAULECHOVÁ Radka Slovensko 00:43
59. JENČUŠOVÁ Nora Slovensko 02:10
88. ZÁHORCOVÁ Simona Slovensko 13:52
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Slovenky na štarte:
Radka Paulechová (2001, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Nora Jenčušová (2002, Schwabik Cycling CEA)
Simona Záhorcová (2002, MŠK Žiar nad Hronom - CK)
 
 
pi 27.9. zvlnena etapa 15:10 Doncaster > Harrogate 193 km Battistella
 
rr u23 profil
profil pretekov, 1733 nastúpaných metrov (© yorkshire2019.co.uk)
 
 
Piatok prebehli ešte jedny klasické preteky, v ktorých hrali hlavnú úlohu muži do 23 rokov. Na nich čakalo dlhé poobedie, keďže trasa ich pretekov merala skoro dvesto kilometrov. Oproti Innsbrucku sa v Yorkshire v tejto kategórii predstavili až traja slovenskí cyklisti. Matúš Štoček vlani do cieľa nedošiel, Adam Foltán a Lukáš Kubiš absolvovali svoju premiéru na svetovom šampionáte v kategórii do 23 rokov. Zlato obhajoval švajčiarsky výber, ale samotný obhajca už nespadal do týchto pretekov.
 
Ešte v neutrálnej časti niektorí pretekári riešili rôzne problémy. Ku mechanickým autám prišli aj dvaja najlepší z časovky, konkrétne Bjerg (Dánsko) a Garrison (USA), druhý menovaný dokonca menil celý bicykel. Keď sa Američan vrátil do balíka, hneď prebehol ostrý štart. V jeho okamihu na čele pelotónu operovali aj Matúš Štoček a Lukáš Kubiš, ale do úniku zatiaľ nenaskakovali. V samotnom úvode sme sledovali niekoľko atakov, skúšali to viacerí účastníci. 
 
Väčší priestor však dostali až Louvel (Francúzsko) a Gamper (Rakúsko), balík síce chvíľu váhal, či ich pustiť, ale po pár minútach naháňania spomalil a doprial im aký-taký náskok. Keďže tempo pelotónu nebolo rýchle, skúšali sa urvať ďalší cyklisti. Šťastie pokúšali Lauk (Estónsko), Mugisha (Rwanda), Wright (Nový Zéland), Haidet (USA) a Dima (Rumunsko). Lenže táto skupina sa už silným tímom nepáčila, najmä kvôli účasti amerického pretekára, takže ich dobehli.
 
 
PB2 0176
Ilustračný záber z pretekov (© SWpix.com)
 
 
Na čele pelotónu hrali všetky farby, zodpovednosť za jeho rýchlosť každú chvíľu prevzalo iné zoskupenie, pretože sa zdvihol vietor a neustále pršalo, takže ťažké podmienky panovali na ceste. Svoj vláčik malo zostavené najskôr Nemecko, potom Nórsko, Holandsko a zas Nórsko. Výsledkom toho bolo, že Louvel (Francúzsko) a Gamper (Rakúsko) sa zaradili naspäť do hlavného poľa. Z neho vypadol Nielsen (Dánsko), ktorý si musel vymeniť defekt. Dánom sa na začiatku lepila smola na päty.
 
Pelotón namieril na úzke cesty a hneď sa vzdialili Hvideberg (Nórsko) a Haller (Nemecko). Druhý menovaný mal spočiatku zajačie úmysly, stále sa obzeral a neochotne striedal. Za krátku dobu zbadal za sebou druhú skupinu, ktorú tvorili Jacobs (Švajčiarsko), Covi (Taliansko), Van den Berg (Holandsko), Balfour (Veľká Británia) a Kelemen (Česko). Obe skupiny sa spojili a v čele tak figurovala početná, ale hlavne silná partia. Neskôr ich doplnili ešte Healy (Írsko) a Aniolkowski (Poľsko).
 
Hlavné pole museli začať ťahať reprezentácie, ktoré svojho jazdca dopredu nedostali, napríklad Belgicko alebo Amerika. Počas ich práce sa zrodil prvý pád a jeho obeťou bol aj Eekhoff (Holandsko), jeden z favoritov. Ďalšími pretekármi, ktorí spadli boli Haidet (USA) alebo Bayer (Rakúsko). Všetci traja Slováci sa kolízii dokázali vyhnúť. Incident trochu pelotón spomalil a z neho ušli štyria cyklisti, Kron (Dánsko), Wright (Veľká Británia), Dewulf (Belgicko) a Holstad (Nórsko).
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Vpredu tak operovala trinásťčlenná skupina, lenže balík bol pár metrov za nimi. Americký výber v tomto okamihu ukazoval svoju silu a snažil sa utečencov vrátiť naspäť do pelotónu. Ich situácia bola o niečo jednoduchšia, pretože nie všetci pretekári v úniku spolupracovali, aspoň zatiaľ nie. Zároveň z neho vypadol Hvideberg (Nórsko), ktorý mal defekt a musel vyhľadať mechanickú pomoc. Kvôli malému rozostupu bolo jeho auto až za pelotónom, takže Nór musel ísť až za hlavné pole.
 
Dlhšiu dobu sa situácia na ceste nezmenila, medzera medzi oboma čelnými skupinami bola rovnaká, pol minútová. Američania držali únik na dostrel, za nimi boli pripravení Taliani. Dobrú pozíciu mala aj nórska reprezentácia, lenže v balíku úradovala ďalšia kolízia a bol v nej Sleen (Nórsko), takže Nóri sa z čela vytratili. Ďalšími cyklistami, ktorí sa zbierali zo zeme boli Van Wilder (Belgicko), Barta (Češko), Lyu (Čína) a Galvan Fernandez (Španielsko). Najhoršie dopadol práve Španiel, ktorému sa na bicykel príliš nechcelo.
 
Nasledovalo hluché obdobie, v ktorom utečenci zvýšili svoj náskok na takmer minútu. Počas zatiaľ najmenej atraktívnej pasáže sa vzadu objavil Dainese (Taliansko), zastavil ho totiž defekt zadného kolesa. Majster Európy z Alkmaaru v tejto kategórii akonáhle svoj problém vyriešil, vrátil sa do pelotónu. Spolu s ním sa do neho dostal aj Barta (Česko), ktorý pred tým padal. Medzi jazdcami v balíku boli vidieť aj slovenské dresy, všetky tri. Štoček, Foltán a Kubiš zatiaľ nespadli a ani nemali žiadnu poruchu na stroji.
 
 
PB2 0176
Ilustračný záber z pretekov (© SWpix.com)
 
 
Ďaleko pred cieľom sa ku Američanom pridali Francúzi, ktorí začali pomáhať pri kontrole úniku a bolo to cítiť. Odstup hlavného poľa sa ustálil. Naopak, talianske nešťastie pokračovalo, bicykel musel meniť Konišev (Taliansko). K rovnakému kroku sa rozhodol pristúpiť aj Bjerg (Dánsko), takže vzadu prebiehala prehliadka známych tvári. Do nej sa opäť zaradil aj Barta (Česko), ktorému sa stále niečo kazilo a platil za to veľkú daň. Už teraz vyzeral byť poriadne unavený a to bolo pred ním ešte 80 kilometrov.
 
Vo vedúcej skupine panovala dobrá nálada a hlavne ruku k dielu začali pridávať všetci utečenci. Pred bufetom sa aj počasie upokojilo a sem-tam vykuklo slnko, aj táto skutočnosť cyklistom vpredu musela urobiť radosť. Tiež v pelotóne upadlo napätie, aj na tvári Matúša Štočeka sa objavil úsmev. Slovenský reprezentant prehodil zopár slov s Otrubom (Česko). Menej dôvodov na úsmev mali Američania, ktorí stále ťahali hlavné pole, aj keď už im pomáhali Francúzi a dokonca aj Maďari, ktorí štartovali v pätici.  
 
Veľké veci sa začali diať v stúpaní pred kopcom Greenhow. V úniku mal Wright (Veľká Británia) problémy s radením a stratil kontakt. Jeho kolega Pidcock (Veľká Británia) zas zaostal za pádom v hlavnej skupine, ktorý popravil takmer celú švédsku reprezentáciu, ale aj sny ďalších jazdcov. Chuť asfaltu okúsili Otruba (Česko), Cote (Kanada), Bergstrom Frisk, Eriksson a Forssell (všetci traja Švédsko) alebo Van Moer (Belgicko). Krátko po tom ľahol na zem aj Hindsgaul Madsen (Dánsko).
 
 
- inzercia -
datalan 560x250
- inzercia -
 
 
Tento incident rozdelil balík a kontakt stratil aj Adam Foltán. Mladý slovenský cyklista mal šťastie v nešťastí, keďže ho spláchla skupina vyššie spomínaných pretekárov a v rámci nej sa vrátil naspäť do pelotónu. V ňom stále figurovali Matúš Štoček a Lukáš Kubiš, ktorým sa darilo vyhýbať sa všetkým kolíziám. Ešte pred začiatkom stúpania Greenhow Američania skresali stratu hlavnej skupiny na únik na 40 sekúnd. Stratili ale Jorgensona (USA), ktorý po celodennej práci už nemal z čoho brať.
 
Hneď na začiatku kopca sa celodenný únik začal rozpadávať. Covi (Taliansko) bol veľmi silný a jeho atak dostal zopár utečencov do problémov. Vpredu sa tak vyselektovala štvorica, boli v nej ešte Kron (Dánsko), Dewulf (Belgicko) a Balfour (Veľká Británia). Tiež v hlavnej skupine sa začali ukazovať niektorí cyklisti, napríklad Bjerg (Dánsko) a Valter (Maďarsko). Celkovo sa pelotón poriadne precedil a zaostávať začal aj Lukáš Kubiš, pravdepodobne aj Adam Foltán. To Matúš Štoček v ňom ešte operoval.
 
Na vrchole kopca začal úradovať vietor a hlavné pole sa zas delilo. Po nemeckom útoku zaostali americkí cyklisti, ale aj Matúš Štoček. Vedúce kvarteto následne počkalo prvú časť pelotónu a vpredu sa tak ocitlo asi 25 cyklistov. Silné zastúpenie v čele mali britská reprezentácia, belgický tím, aj keď tam nebol Philipsen, dánsky výber, nemecká zostava a holandské mužstvo. Všetky tieto celky vyslali svojho pretekára diktovať tempo a nožničky sa každým metrom viac a viac otvárali.
 
 
PB2 0176
Ilustračný záber z pretekov (© SWpix.com)
 
 
Lenže po chvíli sa v čele prestalo ťahať za jedno lano a k lepšej spolupráci neviedla ani výzva Bjerga (Dánsko), ktorý mával rukami nad hlavou ako kovboj. Obe skupiny sa tak k sebe veľmi priblížili, ale zatiaľ nespojili, pretože Nemci a neskôr aj Dáni a Nóri opäť našli spoločnú reč. Väčšina jazdcov v prvej skupine však hralo, že tam nie sú a nechali sa iba ťahať, čo sa nepáčilo asi deviatke cyklistov, ktorí sa striedali v ťahaní špice. Na malú chvíľu rozkol nastal aj v druhej skupine, ale Kazachovia si rýchlo uvedomili, že to by bol ich definitívny koniec tak zabrali.
 
Pri prvom prejazde cez cieľ prenasledovatelia strácali dvadsať sekúnd, aj keď jednému z nich sa v poslednom kopci podarilo zalepiť medzeru. Bol ním Geniets (Luxembursko). V prvom kompletnom kole sa čelo pretekov zmenilo, pretože dvom mužom sa podarilo ujsť. Išlo o Sajnoka (Poľsko) a Andersena (Nórsko). Za nimi vyrazil Bjerg (Dánsko), ale príliš nepochodil. Nemci dobre reagovali na jeho nástup. Neskôr to skúsili Battistella (Taliansko) a Bissegger (Švajčiarsko) a oni už doplnil čelo. Rovnako úspešní boli aj Pidcock (Veľká Británia) a Foss (Nórsko).
 
Do posledného kola vstúpila v popredí pätica, pretože Andersen (Nórsko) dostal defekt a vypadol z boja o titul. Bjerg (Dánsko) a družina okolo neho v nájazde do posledného okruhu strácali šestnásť sekúnd. Skupina Matúša Štočeka bola ďaleko za nimi, strácala už skoro dve minúty a v ich prípade bolo už definitívne rozhodnuté, že dnes nebudú bojovať o dúhový dres a zlatú medailu. Veľmi sklamaní museli byť Američania, ktorí polovicu dňa ťahali špicu, ale na vetre zaspali a už sa vrátiť do hry nedokázali.
 
Vedúca pätica ideálne spolupracovala až do méty šesť kilometrov pred cieľom. Vtedy sa im do cesty postavil kopec a Szymon Sajnok v ňom vypadol z boja o titul. Ostatní štyria potom začali taktizovať a otvorili dvere k úspechu ďalším trom mužom. Titul svetového šampióna v kategórii do 23 rokov nakoniec vybojoval Nils Eekhoff, ktorý v hromadnom dojazde zdolal Samuela Battistellu a Stefana Bisseggera. Domáce eso, Thomas Pidcock, sa musel uspokojiť až so štvrtou pozíciou.  
 
 
PB2 0176
Radosť Samuela Battistellu (© SWpix.com)
 
 
Nový majster sveta má za sebou ťažký deň. Už v úvodnej tretine sa vysypal na cestu a držal sa za rameno. Zdalo sa, že Nils Eekhoff je z boja o zlato a dúhový dres. Holanďan sa však zaťal a vrátil sa do pelotónu. Potom prišiel vietor, ktorý Eekhoff prežil, no následné lámanie chleba už nie. Ani tentokrát sa nevzdal a s pomocou dvoch súperov sa vrátil do čela, v hodine dvanástej, viac-menej pod bránou označujúcou posledný kilometer. Na konci v šprinte predviedol svoje rýchlostné kvality a získal vôbec prvý titul pre svoju krajinu v kategórii U23.
 
Ďalší účastníci na pódiu budú po dnešnom vývoji veľmi sklamaní. Samuele Battistella a Stefan Bissegger operovali v popredí, ale koncovku pretaktizovali a nakoniec sa museli pozerať na to, ako im ich súper berie najcennejší kov. Ako-tak ich môže tešiť fakt, že neodídu domov s prázdnymi rukami, lenže po takomto vývoji chceli určite viac. Najviac frustrovaný v cieli bol Thomas Pidcock, aj on prišiel o medailu kvôli zlej taktickej hre. To isté platí aj v prípade Tobiasa Fossa, ktorý v šprinte zo skupiny obsadil dokonca poslednú, siedmu, priečku. 
 
Zo slovenských pretekárov bol najdlhšie na očiach Matúš Štoček, ktorému sa podarilo prísť do cieľa na 31. priečke. Štoček sa v dnešnom zápolení držal solídne, lenže keď začal úradovať vietor, Matúš okupoval pozície v druhej polovici vedúcej skupiny a to sa mu stalo osudným. Ďalší dvaja slovenskí zástupcovia, Lukáš Kubiš a Adam Foltán, stratili kontakt v kopci Greenhow, a odvtedy sa nachádzali vo veľmi početnej skupine, ktorá však strácala už dosť veľa času. Do cieľa prišli dvadsať minút po víťazovi na 105., respektíve 106. mieste.
 
Po pár minútach sa novým majstrom sveta stal Talian Samuele Battistella, pretože rozhodcovia po použití videa diskvalifikovali Nilsa Eekhoffa kvôli lepkavému bidónu. Dodatočnú diskvalifikáciu dostal ešte jeden cyklista, takže Slováci sa posunuli o dve priečky hore.
 
 
audio ikonkaAudiovyjadrenie Jakuba Vanča o svojich zverencoch
 
 
Výsledky
1. BATTISTELLA Samuele Taliansko 3:53:52 200
2. BISSEGGER Stefan Švajčiarsko 00:00 150
3. PIDCOCK Thomas Veľká Británia 00:00 125
4. HIGUITA Sergio Kolumbia 00:00 100
5. KRON Andreas Dánsko 00:00 85
6. FOSS Tobias Nórsko 00:00 70
7. EENKHOORN Pascal Holandsko 00:38 60
8. BJERG Mikkel Dánsko 00:38 50
9. BURGAUDEAU Mathieu Francúzsko 00:38 40
10. SLEEN Torjus Nórsko 00:38 35
29. ŠTOČEK Matúš Slovensko 03:02 5
103. FOLTÁN Adam Slovensko 20:35  
104. KUBIŠ Lukáš Slovensko 20:35  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Slováci na štarte:
Matúš Štoček (1999, Petroli Firenze - Hopplá)
Adam Foltán (2000, Topforex - Lapierre)
Lukáš Kubiš (2000, Dukla Banská Bystrica)
 
 
rr juniori u23
mapa záverečného okruhu (© yorkshire2019.co.uk)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop