Tohtoročné Pariž - Nice bude ovplyvnené koronavírusom, na štarte aj Saganovci

6.3.2020, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Prestížne etapové preteky vo Francúzsku napíšu tento rok už svoju 78. edíciu. Vyčíňanie koronavírusu spôsobilo mohutné rošády v štartovej listine, no napriek tomu bude stáť na štarte množstvo zvučných mien, ktoré si to rozdajú v ôsmich etapách. Zrušenie Strade Bianche donútilo viacerých cyklistov zmeniť program. Medzi nich patrí aj Peter Sagan, ktorý sa predstaví na pretekoch po deviatich rokoch. Spoločnosť mu bude robiť aj brat Juraj.
 
 
nice 19 ilustrak 1 asofab
Vlaňajšie Paríž - Nice (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Trasa ponúka možnosti pre šprintérov, časovkárov, vrchárov aj klasikárov
 
Tento rok odštartujú etapové preteky v meste Plaisir, ktoré leží západne od hlavného mesta. V prvej previerke sa pôjde prakticky hore-dole, posledná horská prémia so šesťpercentným sklonom leží len štyri kilometre pred páskou. O žltý dres by tak mali zabojovať predovšetkým klasikári či odolní šprintéri. Nasledujúce dve etapy potešia svojim profilom najmä rýchlych mužov, ktorí tak budú mať možnosť zabojovať o víťazstva aj zelený dres. Príležitosť predviesť svoje kvality dostanú aj špecialisti na boj proti chronometru, no nebude to etapa pre čistokrvných časovkárov, pretože na pätnástich kilometroch bude číhať aj sedempercentné stúpanie. V piatej etape sa opäť môžu predviesť klasikári, no nie je vylúčený ani súboj adeptov na celkové poradie, nakoľko sa po časovke dajú očakávať časové rozdiely aj medzi favoritmi. Previerka s poradovým číslom šesť priam vyzýva vrchárov k útokom, na trase čaká poltucet horských prémií. V posledných dvoch etapách to budú môcť cyklisti, ktorým chutia kopce, rozbaliť naplno. Najprv ich čaká výjazd na Col Saint Martin (16 km, 6,1%) a v poslednej previerke si budú môcť zmerať sily na Col de la Porte (11 km, 7,2%).
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© paris-nice.fr)
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
Fotografia 1 z 8
 
Koronavírus odradil množstvo tímov, na štarte bude chýbať aj obhajca titulu
 
Vírus, ktorý momentálne trápi celú Európu a najmä Taliansko, poriadne zredukoval počet WT tímov na štarte. Účasť postupne odmietli Astana, Mitchelton, CCC, Ineos, UAEMovistar. Pod ich rozhodnutie sa s veľkou pravdepodobnosťou podpísala aj situácia, ktorá nastala po UAE Tour. Napríklad jazdci Cofidisu sa odtiaľ stále nevrátili do svojich domovov a stále zostávajú v karanténe. Organizátori na vzniknutú situáciu promptne zareagovali a navýšili počet pretekárov jedného zoskupenia na osem cyklistov. UCI im schválilo túto výnimku vo výnimočnej situácii. Okrem toho sa rozhodli pozvať ďalšie dva prokontinentálne tímy Circus – Wanty Gobert Vital Concept.
 
Napriek absencii Egana Bernala a ďalších špičkových jazdcov nájdeme na štartovej listine plejádu kvalitných mien. Svoju sezónu tu odštartuje vlaňajší víťaz Vuelty Primož Roglič. Slovinec sa na pretekoch predstaví vôbec po prvýkrát, po minulé roky uprednostňoval Tirreno – Adriatico. Trasa by mu mala sedieť, okrem svojich vrchárskych zručností môže nazbierať potrebné sekundy aj v jeho obľúbenej časovke. V horách mu budú nápomocní George Bennett či Robert Gesink. Novozélanďan sa tu predstavil minulý rok a viedol si slušne, v celkovom poradí obsadil šieste miesto.
 
Aktualizované: Dnes popoludní oznámil tím Jumbo Visma svoju neúčasť na tohtoročnom P-N a stal sa tak už siedmym WT tímom, ktorý nebude reprezentovať svoje farby vo Francúzsku. „Je to najlepšie rozhodnutie, aké môžeme v tejto chvíli prijať. Ako vedenie máme povinnosť starostlivo posúdiť všetky súvisiace riziká," povedal pre klubový web športový riaditeľ Richard Plugge. 
 
 
roglic 19 fanusicka vlajka rcsfa
Fanúšička Primoža Rogliča (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Domácich fanúšikov bude najviac zaujímať počínanie Thibauta Pinota. Francúz, ktorý tento rok oslávi tridsať rokov, začal sezónu na domácej pôde. Na Tour de Provence skončil siedmy, neskôr štartoval na Tour des Alpes a jeho výkon mu stačil na šieste miesto. Podobne ako Roglič, ani Pinot sa tu doteraz neukazoval, preto si aj on odkrúti na P-N premiéru. Francúz si nenašiel cestu na tieto preteky ani raz za dvanásť rokov kariéry. Svoje kvality by mal prezentovať najmä v záverečných etapách, časovka je v jeho prípade veľkým otáznikom. Dokáže ju zajazdiť kvalitne, na druhej strane v nej môže stratiť kopec času.
 
V Treku si po prvýkrát vyskúšajú spoluprácu na trati Richie Porte Vincenzo Nibali. Žralok z Messiny sa tu naposledy ukázal pred šiestimi rokmi, toto bude len jeho tretia účasť a jeho najlepším výsledkom tu bolo piate miesto z piatej etapy v sezóne 2006. Líder amerického zoskupenia na Gire a Vuelte nezačal túto sezónu dobre, v Portugalsku sa nezmestil ani do najlepšej desiatky, no na Royal Bernand Drome Classic ukázal zlepšenie a prišiel si po tretiu pozíciu. Tasmánsky diabol sa tu dvakrát radoval z celkového víťazstva a jeho tohtoročná forma ho právom zaraďuje medzi ašpirantov na celkové víťazstvo. Je však otázne, či obidvaja pôjdu na GC alebo sa dohodnú na jednom lídrovi.
 
 
nice 19 ilustrak 1 asofab
Vlaňajšie Paríž - Nice (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Deceuninck – Quick-Step povolal do boja Juliana Alaphillipa. Vlaňajší hrdina Starej dámy tento rok naštartoval svoje motory len veľmi pozvoľna v Južnej Amerike a určite nám spoločne so svojou vlčou svorkou predvedie na trati ďalšiu epizódu preňho typického cyklistického predstavenia. Je naozaj ťažké odhadnúť, či sa bude sústrediť na celkové poradie alebo ho uvidíme v nádejných únikoch. Na súpiske tímu figuruje aj Bob Jungels. Luxemburčan sa na otváracom víkende kockových klasík veľmi nepredviedol a tak si bude chcieť napraviť chuť do ďalšieho priebehu sezóny.
 
Naopak, tento rok zatiaľ ukazuje vo veľkej pohode jazdiaceho Dylana Teunsa. Na obidvoch etapových pretekoch, kde štartoval, sa umiestnil na piatej priečke a v Andalúzií navyše ovládol aj časovku. Lídrom tímu Bahrain McLaren mal byť pôvodne Mikel Landa, lenže Španiel mal na začiatku februára autonehodu, z ktorej vyviazol s prasknutými rebrami. Lekári tímu zistili, že zranenie nie je vážne, ale bolesti naďalej pretrvávajú, a preto sa bývalý pretekár Sky či Movistaru rozhodol trénovať individuálne, aby neboli ohrozené jeho tohtoročné ambície.
 
 
nice 19 ilustrak 1 asofab
Vlaňajšie Paríž - Nice (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Sagan si zapreteká s Ackermannom, proti ním bude stáť silná úderka šprintérov
 
O zelený dres a etapové víťazstva mal v Bore pôvodne bojovať len Pascal Ackermann. Koronavírus však pomenil plány množstvu cyklistov, medzi ktorých patrí aj Peter Sagan a preto bude mať nemecký celok k dispozícií dvojicu silných šprintérov. Najmä úvodná etapa je ako šitá na mieru pre Žilinčana a okrem vidiny premiérového víťazstva v tejto sezóne ho bude hnať aj motivácia žltého dresu. Víťaz dvoch etáp na vlaňajšom Gire by sa pre zmenu mohol ukázať v etapách s očakávaným hromadným koncom. Bude to taká generálka spolupráce medzi týmito lídermi, ktorí sa spolu chystajú aj na Giro.
 
V Bore minulý rok pretekal aj Sam Bennett. S Ralphom Denkom sa ale nedohodli a Ír sa pobral do Quick-Stepu. Jeho doterajšie výsledky naznačujú, že to bol správny krok. Zatiaľ má na konte dve víťazné zárezy a určite je v jeho silách pridať ďalšie víťazstva na tomto podujatí. Pikantériou bude prvý súboj s Ackermannom či Saganom. V sezóne 2016 a minulý rok sa tu radoval trikrát. Spokojný zatiaľ nemôže byť Elia Viviani. Talian v službách Cofidisu odišiel z Austrálie doráňaný a v Portugalsku bolo jeho najlepším výsledkom druhé miesto z úvodnej etapy. Víťazovi piatich etáp na Gire chýbajú k jubilejnému 80. víťazstvu len dve etapy a tu bude mať ideálnu šancu sa priblížiť k tomuto míľniku.  
 
Do šprintérskych koncoviek sa budú chcieť zapojiť aj Niccolo Bonifazio, Cees Bol, Bryan Coquard a ďalší pretekári. Vo výbornej forme sa zatiaľ prezentuje Caleb Ewan a v spolupráci s Johnom Degenkolbom bude chcieť pridať ďalšie víťazstva. Austrálčan sa radoval na obidvoch etapových podujatiach, kde doteraz štartoval a podobný kúsok by rád zopakoval aj vo Francúzsku. Medzi odolných šprintérov patrí aj Magnus Cort. Dán sa tu minulý rok radoval z víťazstva ešte v drese Astany a ani teraz nebude bez šancí. Zvedaví budeme aj na Phila Bauhausa. Nemec sa na začiatku sezóny radoval z dvoch víťazstiev na Saudi Tour, kde jazdil perfektne, no v krajine galského kohúta ho čaká tvrdšia konkurencia.
 
 

 
 
1. 8.3. rovinata etapa ciel rovina Plaisir > Plaisir 154 km cieľ: 14:55
2. 9.3. rovinata etapa ciel rovina Chevreuse > Chalette-Loing 166 km cieľ: 16:25
3. 10.3. rovinata etapa ciel rovina Chalette-Loing > La Chatre 214 km cieľ: 16:30
4. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Saint-Amand-Montrond 15,5 km cieľ: 16:25
5. 12.3. zvlnena etapa ciel rovina Gannat > La Cote-Saint-Andre 227 km cieľ: 16:25
6. 13.3. zvlnena etapa ciel rovina Sorgues > Apt 161 km cieľ: 16:25
7. 14.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Valdeblore La Colmiane 166 km cieľ: 14:55
8. 15.3. rovinata etapa ciel rovina Nice > Nice 113 km cieľ: 14:55
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
 
fotogaleria ikonkaCelková trasa pretekov (© paris-nice.fr)
nice 20 celkova
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop