Poznáme kompletnú štartovú listinu Okolo Slovenska, bude sa na čo pozerať

28.8.2018, 08:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Organizátori pretekov Okolo Slovenska dnes ráno na svojom webe zverejnili štartovú listinu 62. ročníka (12-16.9.). Urobili tak po vzore tých najslávnejších pretekov, ktoré zverejňujú menoslov cyklistov už v predstihu. U nás sa tak stalo pätnásť dní pred pretekmi. Prezretie 146 mien pretekárov a troch desiatok športových riaditeľov navodzuje mimoriadne pozitívny dojem suverénne najkvalitnejšieho ročníka histórie.
 
 
jungels 18 liege triumf qstf
Bob Jungels a jeho triumf na L-B-L (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
V porovnaní s predchádzajúcimi medializovanými informáciami došlo ešte k ďalším zmenám v zložení tímov. Písali sme o rozpade Synergy Baku a finančných problémoch ONE Pro Cycling, ktoré nahradili Kobanya Cycling Team a Apple Team. Maďari kvôli dobrej spolupráci s napredujúcimi pretekmi Okolo Maďarska a Kazaši kvôli rozmanitosti. Na poslednú chvíľu sa prekvapujúco odhlásila chorvátska Meridiana, a tak priestor dostala ďalšia krajina a Team Novak, v ktorého oranžových farbách by mal nastúpiť aj paralympijský víťaz a prezident Rumunskej cyklistickej federácie Carol-Eduard Novak.
 
V porovnaní s medializovanými zostavami Quick-Stepu Floors a Bory-hansgrohe došlo k jednej zmene v oboch zoskupeniach. Belgičania vymenili Davide Martinelliho za Ilju Keisseho, čo je logický signál, že budú potrebovať aj lojálneho domestika na roviny. Nemci sa predtým pomýlili, keď zabudli na Juraja Sagana, ktorý nahradí najväčšiu hviezdu toho výberu Daniela Ossa. Ten sem ale nemohol cestovať s ambíciami na úspech v celkovom poradí či špurte.
 
 
Juraj Sagan (© Igor Stančík pre Cycling-Info.sk)
 
 
Aj keď to zo začiatku vyzeralo tak, že Julian Alaphilippe s Bobom Jungelsom (obaja Quick-Step) nebudú mať v boji o celkový triumf konkurenciu, žltý dres rozhodne nezískajú zadarmo. Aj ďalšie celky k nám totiž posielajú veľmi silné zostavy s pretekármi, ktorí v nedávnej minulosti vyhrávali veľké preteky, či boli na pódiu. Belgická reprezentácia k nám príde s dvoma účastníkmi MS v Innsbrucku, a to Serge Pauwelsom (Dimension Data), ktorý aj tento rok až kým neochorel srdnato bojoval s Alaphilippom a Barguilom o bodkovaný dres na Tour de France a Benom Hermansom (Israel Academy), ktorý pred pár týždňami vyhral superťažké preteky Okolo Rakúska. Ďalej u nás uvidíme ľudí, ktorí sú na hrane s nomináciou na MS, takže sa potrebujú ukázať. Najväčšia hviezda Roompotu Pieter Weening bol druhý v Chorvátsku či v Rakúsku vyhral etapu na Großglockner. Bardiani zaradilo do zostavy supertalentovaného Giulia Cicconeho, ktorý tento rok vyhral Giro dell'Appennino, na Adriatica Ionica Race nestačil iba na Sosu a nebyť Froomových bodov, vyhral by vrchárskú súťaž na Gire.
 
Potom tam vidíme množstvo čiernych koní ako Felix Großschartner (Bora). Desiaty muž Paríž - Nice si chce vybudovať silnejšiu pozíciu v rakúskom tíme na domácich MS. V drese Cofidisu uvidíme Daniela Teklehaimanota, Ildar Arslanov z Gazpromu potrápil veľké mená v Slovinsku aj na Adriatica Ionica. Zabúdať nemôžeme ani na Josefa Černého (Elkov), ktorý už podpísal zmluvu s vynoveným tímom BMC.
 
 
jungels 18 liege triumf qstf
Giulio Ciccone na Tour of the Alps (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Uvidíme u nás aj elitu športových riaditeľov. Quick-Step posiela k nám dvojicu z Tour de France Davide Bramati - Tom Steels, Cofidis povedie Roberto Damiani, ktorý v minulosti viedol päť rôznych WT tímov. Bardiani Stefano Zanata, ktorého pozná aj Peter Sagan z Cannondalu. Otec známej bratskej dvojice, víťaz 22 etáp na GT a držiteľ žltého dresu z TdF Jean-Paul Van Poppel bude sedieť v aute Roompotu. Dlhoročný športový riaditeľ tímu Sky Kurt Asle Arvesen vedie UNO-X, Riwal zasa Michael Blaudzun, niekdajší kapitán CSC. Belgického reprezentačného kouča Kevina De Weerta si pamätáme ešte ako jazdca Quick-Stepu.
 
Vzhľadom na to, že do štartu ostávajú ešte dva týždne a väčšina pretekárov jazdí, môže sa stať čokoľvek a dajú sa očakávať menšie zmeny. Ak sa podoba štartovej listiny dostane k Bore či Cofidisu, možno sa pokúsia mierne posilniť svoje zostavy. Podrobnejšie štartovú listinu rozoberieme v preview pretekov, ktoré budeme publikovať v utorok 11. septembra.
 
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideopozvánka na Okolo Slovenska 2018
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop