Trinásti Slováci stoja pred ťažkou bergenskou výzvou. Ako vidia svoje šance?

19.9.2017, 13:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Vďaka dvom majstrovským titulom Petra Sagana sa už z cyklistického svetového šampionátu stala na Slovensku dlho očakávaná spoločenská udalosť. Aj tentoraz bude mať Peter ťažkú úlohu uspokojiť namlsaných fanúšikov, no podujatie v Bergene nebude iba o ňom.
 
Katarske súťaže boli pre Slovákov vyhovujúce najmä vďaka tomu, že sa pelotóny netrhali tak výrazne a až desať z jedenástich našich pretekárov prišlo do cieľa, teda necestovali na blízky východ zbytočne. Pri všetkej úcte však niečo podobné v Bergene nečakáme. Neuvidíme síce žiadne horolezectvo, ale výkonnosť jednotlivých pretekárov Salmon Hill (1,5 km; 6,4 %) v obrovskom tempe určite preverí. Všetky kategórie majú tiež veľmi dlhé previerky. Predpokladáme, že okrem Petra Sagana budú mať šancu na výsledok už iba dvaja juniori. Snáď sa mýlime a dopadne to lepšie.
 
 
Obhajca titulu je pred najťažšou výzvou kariéry
 
Ak to mal vlani Peter Sagan ťažké, že sa musel vysporiadať so šprintérmi (napokon mal šťastie, že selekciu na vetre viacerí neprežili a pamätáme si aj belgickú pomoc), tento rok to bude ešte náročnejšie, pretože trasa v Bergene je šitá pre nevyspytateľných hladných vlkov, a tých je veľmi veľa. Ako by to mohlo vyzerať ukázala jednorazovka v Montréale (hoci Bergen bude profilovo trochu jednoduchší), kde znova úradoval fenomén nespolupráce so Saganom. Ak to bude podobne vyzerať aj v nedeľu, bude to poriadne frustrujúce. Podrobne rozoberie nedeľňajšie preteky v preview kolega Tomáš Šandor, teraz sa budeme venovať Slovákom.
 
 
sagan 2017 ilustrak kanada bohf
Oblečie ešte niekdy Peter takýto dres? (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Peter Sagan mohol cestovať do dejiska rovnako sebavedomý ako do Dohy. Vlani vyhral Québec i ME, plus dve etapy na Enecu a takmer aj celé preteky. Teraz zopakoval to isté, iba na európskom šampionáte sa neobjavil. O jeho forme nikto nepochybuje, hoci v posledných dňoch bojoval s menšou chorobou. Správy zo zákulisia vravia, že by sa mal z toho určite dostať, no či to zanechá nejaké stopy sa dozvie až on sám počas pretekov. Bolo by zbytočné nad tým špekulovať. Z Bergenu odletel späť do Monaka a vráti sa s ostatnými Slovákmi Bory v piatok. V sobotu dopoludnia by mal predstúpiť pred novinárov, takže jeho slová zatiaľ nemáme k dispozícii.
 
Čo vieme s istotou zaručiť, a problém s tým má nejeden reprezentačný celok, je maximálne oddaná pomoc celého podporného tímu od prvého človeka ešte niekde v Specialized po posledného pomocníka, ktorý mu ešte ostane, verme, že v poslednom kole. Pred rokom predviedli Juraj Sagan s Michaelom Kolářom životné výkony. Stále platí to, čo sme napísali: "Vedeli presne, čo majú robiť a kde byť. Mišovo dvojkilometrové ťahanie čelnej skupiny možno ostane highlightom jeho kariéry a symbolom podpory. Dlhodobo sa ukazuje, že s Petrom Saganom v zostave výkon oboch stúpa do úplne inej sféry ako bez neho. Príklady poznáme. Obaja sú si vedomí svojej pozície a príkladne vychádzajú aj v súkromí, majú úplne rovnakú krvnú skupinu. Petrovi sa v pretekoch jednoducho odvďačujú za život, ktorý môžu žiť a na oplátku v životopisných knihách či filmoch budú vystupovať ako mimoriadne dôležité prvky tvoriace zdravé podhubie Petrových výsledkov."
 
 
sagan j 2017 kanada ilustrak bohf
Juraj Sagan bude lídrom pomocného tímu (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
K Jurovi a Mišovi sa už prvý raz pridá Erik Baška. Ani jeden z nich nemal dobrú sezónu a v Bore po horšej jari nedostali príležitosť ukázať sa, no ako sme písali vyššie, ich výkon pri Petrovi rastie a sami sme veľmi zvedaví, kam to dotiahnu. Nečudovali by sme sa ničomu. Prvých dvesto kilometrov by pelotón ťahať nemali, stále majú tú výhodu, že nie sú deviati, teda opraty by mali držať iné celky. Potom ale príde postupne ich čas. Okrem Petra hlásil menšie zdravotné patálie aj Erik: "Bol som minulý týždeň pred tými jednorazovkami v Taliansku chorý, takže sa mi nejazdilo dobre. Ale zdravotne som už v poriadku,  zlepšuje sa to každým dňom. Veľmi sa teším na prvý štart v elitnej kategórii. Bude to ťažké, preteky veľmi dlhé, tak dúfam v dobré nohy, aby som Petrovi čo najviac pomohol," povedal nám Baška.
 
Veľkú výzvu majú pred sebou kontinentálni pretekári Patrik Tybor s Marekom Čaneckým, pre ktorých je účasť na takomto podujatí po boku profíkov špeciálna, hoci Patrik stretol všetkých v Dukle. Sám štartoval na dvoch veľkých akciách, profilovo i v podmienkach ešte náročnejších. V upršanej Florencii dostal dva defekty a stratu dvoch minút nemal sám šancu zmazať. V Riu šiel ale na veľmi ťažkej trati dobre. Ak bude mať takú formu, mohol by do predposledného kola vydržať. Ako si spomína na tieto vrcholy? "MS vo Florencii boli moje prvé MS, veľmi som sa na ne tešil. Pamätám si, že som bol fakt dobre pripravený, aj trať mi sedela. Mal som ale dosť smoly. Dostal som dva defekty a ešte mi aj špica na kolese strelila. Bolo to celé upchaté, rezervné koleso som dostal neskoro a nepodarilo sa mi vrátiť do skupiny s Petrom. Spomienky na Rio sú čerstvejšie, tam to bolo veru veľmi kopcovité, no treba povedať, že o hodinu kratšie, čo nie maličkosť," predznamenáva Dubničan.
 
"Tempo možno bolo v Riu podobné, ale 277 kilometrov som ešte súťažne nešiel a úplne iné bude počasie. Ja s chladom aj dažďom nemávam problémy, tak snáď to bude v poriadku. Vzhľadom na to, že tento rok mi idú viac krátke kopce ako tie dlhé, na ktoré som sa zameral vlani, mohlo by mi to sedieť. Forma by mala byť dobrá. Zdravotne som na tom ok. Takže už len, aby sadol deň a snáď budem užitočný pre tím. Vždy je pre mňa veľkou cťou reprezentovať krajinu na vrcholnom podujatí."
 
 
tybor 2017 repre ojc balik
Aj Patrik Tybor v zostave Jána Valacha (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Zaujímavé je, že Čanecký zažije na fóre MS premiéru v elitnej kategórii a nemá ani bohatú minulosť v nižších kategóriách. Spomína si iba na jednu juniorskú účasť: "Bol som dávno-pradávno v belgickom Spa, kde sa jazdí Formula 1, vyhral vtedy Diego Ulissi. Osobne pred MS som sa najlepšie cítil pred MS v Austrálii 2010, keď som si vyjazdil body sám v UCI kempe, no SZC tam poslalo Martina Mahďara (to bola ešte doba bez peňazí a sponzorov, účasť v Melbourne platila spoločnosť janom, pozn. red.). Ale to je už zabudnutá minulosť."
 
Podobne ako Sagan i Baška mal v predchádzajúcich dňoch menšie problémy: "V Judendorfe sa mi išlo veľmi dobre, ale keď som prišiel na Slovensko, zrazu som mal teploty a potom to bolo viac dní horšie. Takže sám neviem čo od seba čakať, ale určite sa teším, že som dostal možnosť pomôcť takému šampiónovi akým je Peter. Budem sa snažiť na trati nechať všetko, sú to predsa MS," dodal Banskobystričan.
 
Obaja sú veľmi podobní pretekári, raz sa darí jednému, inokedy druhému, zvládajú zvlnené terény, takže by mali byť platnými členmi tímu. Šanca pomôcť pri prepisovaní histórie celej cyklistiky sa naskytá možno raz za život. Príde v nedeľu? Budú chodiť po vodu, hoci v Bergene bude chladnejšie, teda sa vypije menej. Navyše na trati budú dva stacionárne bufety. Ak teda nenastanú rôzne problémy, mali by byť všetci piati pomocníci k dispozícii lídrovi aj v tretej stovke kilometrov.
 
 
ME elite 24
Slováci pred štartom v Herningu (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Klišé vraví, že ostaní môžu iba prekvapiť
 
Ambície majú hlavne juniori. Staro-nový reprezentačný tréner Milan Novosad vzal troch svojich z CyS Akadémie, teda Matúša Štočka, Mateja Blaška ich pomocníka Tomáša Meriača a pridal k nim Adama Foltána zo Žiaru nad Hronom. Čierny Peter teda oproti ME ostal v rukách Podbrezovčanov Kubiša s Varhaňovským. V prípade prvého menovaného je to menšie prekvapenie, no tréner vzal cyklistov, s ktorými dlhodobo pracuje. Už dlho sme v tejto dôležitej kategórii nedosiahli výsledok v Top 20. Teraz na neho má dvojica Štoček - Blaško šancu, no závisí to ako vždy od mnohých faktorov.
 
Takmer určite nebude finišovať balík pokope. Ani vlani sa to nestalo. Ušla skupina presne v čase, keď sa Štoček vracal späť do pelotónu po páde. Práve Matúšova aktívna jazda bude pre slovenskú výpravu na MS možno rozhodujúca. "Treba byť stále pozorný a vedieť riešiť situáciu počas pretekov. Predpovedať ako sa to bude vyvíjať nemá zmysel. Čím som si stopercentne istý je, že to bude ťažké," predznamenal Štoček a v našom krátkom rozhovore pokračoval: "Sám som zvedavý, dúfam, že forma je dobrá. Trať som videl zatiaľ len na videu z auta, ale vyzerá byť dosť technická a ani ten nájazd nebude zadarmo. Podstatnú časť vývoja pretekov bude tvoriť počasie a vietor. Šanca je vždy, budem sa snažiť atakovať co najvyššie priečky a dám do toho úplne všetko." Musí, pretože to budú pre neho rozlúčkové medzinárodné preteky v mládežníckej cyklistike a je pred podpisom zmluvy do talianskeho klubového celku.
 
 
stocek 2017 me v pelotone
Matúš Štoček v pelotóne na ME (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Zvyšné kategórie obstarajú jednotlivci. Samostatným vojakom v poli bude dvadsať trojkár Ján Andrej Cully, ktorý pred rokom ešte len začal jazdiť cestné preteky a už sa dostal na svetové fórum. Pravdou je, že jazdci U23 si miestenky nevybojovali a nezdá sa, žeby sa to v ďalších rokoch malo zmeniť, no treba poznamenať, že kvalifikačný kľúč je veľmi prísny a keď si nevybojujete tri miesta, dve či jedno nie je možné získať. Zaúradovala ale naša diplomacia a nováčik v drese Dukly Banská Bystrica sa na Okolo jižních Čech dozvedel, že pocestuje do Bergenu. Tak ako vlani Baškovi pomohla možnosť účasti profíkov v tejto kategórii, Cullymu to veľmi nevyhovuje, lebo sa bude musieť mordovať so širšou konkurenciou. Šance na výsledok pravdepodobne nemá. Otázkou teda je, či mu teda jeho radcovia Fraňo so Szabóm na diaľku navrhnú zviditeľnenie sa v úniku a prípadné DNF, alebo väčšiu pasivitu a dokončenie.
 
"Nikdy by ma nenapadlo, že pocestujem na MS. O to viac, keď sme nevybojovali body. Keď mi tréner Szabó povedal, že chce, aby som šiel práve ja, veľmi ma to namotivovalo a posledné tri týždne som podriadil príprave úplne všetko. Bol som v Banskej Bystrici a využíval všetky dostupné vymoženosti VŠC Dukla. Ako nováčik v cestnej cyklistike by som si nemal dovoľovať vyslovovať predpoklady, ale som presvedčený, že budú odchádzať viaceré skupiny, bude to veľmi živelné a keďže je to trať, kde sa nedá len tak voziť, bude sa to veľakrát trhať a meniť. Jazdci budú srdnato bojovať o zmluvy. Možno polovica štartového poľa nedokončí. Sám neviem, kam sa zaradím," povedal nám Andrej, ktorý sa v piatok po pretekoch zbalí a odletí do Francúzska na nedeľňajšie Duo Normand (1.1), kde s Jurajom Bellanom nastúpia na časovku dvojíc. S Cullym pripravujeme veľký profilový rozhovor, ktorý budeme publikovať na budúci týždeň.
 
 
Alžbeta Pavlendová má za sebou zaujímavú sezónu. Po 12. a 13. mieste na dráhových MS v Hongkongu vyhrala prvé medzinárodné cestné preteky v živote na Ukrajine a po desaťročí sa vrátila na vrcholné cestné podujatie - ME v Herningu. Tam medzi profíčkami obsadila výbornú 18. pozíciu. Pred pár dňami sa vydala za svojho dlhoročného trénera Petra Bačíka. K tomuto životnému kroku im gratulujeme! Už zajtra ale odletí na svoj prvý cestný svetový šampionát, ktorý prišiel až po deviatich dráhových. Šancu byť v pelotóne medzi elitnými ženami, ktorá sa nemusí opakovať (v Innsbrucku určite ani nebude), určite bude chcieť využiť, no na ňu je trať priťažká a aj na MS netypicky dlhá, čo sama vníma: "Stopercentne viem, že 153 kilometrov bude veľmi veľmi náročných pre úplne všetky štartujúce pretekárky. Obávam sa trochu zlého počasia. V kopci sa asi bude rozhodovať. Podľa mňa je zdolateľný, uvidíme. Naozaj ťažko mi je predvídať taktiky na preteky s veľkým "P", lebo v tomto prípade som začiatočník. Bude to pre mňa výzva a urobím všetko, čo bude v mojich silách." Bačíková je hlavne rada za fakt, že sa na šampionát konečne dostala a zmeria si sily s pretekárkami, ktoré popri jazdení nemusia ešte pracovať: "Štartovať na cestnom MS bol vždy môj sen, preto som vďačná a beriem to ako zadosťučinenie mojej doterajšej sedemnásťročnej cyklistickej práce." V sobotu popoludní sa dozvieme, či to ostalo pri základnom cieli dokončiť preteky, alebo sa jej podarí niečo viac.
 
 
pavlendova 2017 me jaro
Alžbeta Bačíková na ME (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Juniorky čakajú štyri okruhy a pre Petru Machálkovú bude žiť šanca, ak sa príliš nebudú deliť. V poslednom období získava čoraz viac skúseností z dráhy, teda sa zlepšujú jej šprintérske dannosti. Mohla by sa aj pomerne pasívnou jazdou dostať k výsledku, čo v tejto kategórii často postačuje. Tri prejazdy cez Salmon Hill by mala prežiť bez ujmy, rozhodujúci bude ale štvrtý. Aj keď ostane vzadu, skupiny by sa mohli postupne do cieľa pospájať. Ak bude v prvej/druhej, nemuselo by to byť iba o základnom cieli dokončiť preteky, s ktorým cestujú na sever starého kontinentu všetci Slováci mimo elitnej kategórie. "Pred MS sa cítim dobre aj keď pred dvomi týždňami som sa potrápila s virózou. Pociťujem miernu nervozitu, ale dúfam, že všetko pôjde tak ako by malo. Budem sa snažiť zajazdiť čo najlepší výsledok. A zúročiť celoročnú prípravu, ktorá bola myslím že kvalitná. Dôležité bude sa vyhnúť pádom a iným komplikáciám," myslí si pretekárka CyS Akadémie, ktorá patrí medzi slovenskú špičku aj v triatlone.
 
 
Najväčšia časť slovenskej výpravy sa do Bergenu presunie v stredu z Prahy, kam ich odvezie Adam Szabó. Vedúci výpravy Martin Riška cestoval do Nórska dva dni autom. Všetci naši pretekári budú mať podobne ako vo Florencii a Ponferrade k dispozícii tímový autobus, tu to bude Bory-Hansgrohe. O eliťákov sa budú starať všetci slovenskí profesionáli z nemeckého tímu, teda Ján Valach, Maroš Hlad, Ján Bachleda či Peter Kalány. Ostatné kategórie budú tradične zabezpečovať osvedčené mená ako Matej Vyšňa, Tomáš Liška alebo Ján Bubelíny.
 
 
ME 023 02
Boris Mičuda, Martin Riška a Milan Novosad s juniormi (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Tak ako sme už skôr avizovali, okrem našej výpravy máme v Nórsku ešte jedno zastúpenie. Milan Dvorščík je súčasťou sedemčlenného rozhodcovského zboru a v pretekoch s hromadným štartom bude pôsobiť ako motorozhodca. Hlavným rozhodcom je Španiel Juan Sanz, pomáhať mu budú okrem Milana ešte Talian, Francúz, Nemec, Portugalčan a Američan.
 
 
Dve disciplíny uvidíte naživo vo vysielaní Dvojky RTVS pod taktovkou Vladimíra Gendu. Pri stredajšej časovke mužov mu príde pomôcť Martin Fraňo, nedeľňajšie preteky budú spolukomentovať Maroš Kováč s Adamom Szabom. RTVS bude mať v dejisku redaktora Petra Štefanca, ktorý prinesie do každodenného večerného spravodajstva aj nedeľňajšieho prenosu viacero exkluzívnych reportáží.
 
 
Program Slovákov:
 
Piatok 22.9. od 10:05 do 12:00 - preteky junioriek
Petra Machálková (2000, CyS - Akadémia Petra Sagana)
 
Piatok 22.9. od 13:15 do 17:30 - preteky mužov U23
Ján Andrej Cully (1995, Dukla Banská Bystrica)
 
Sobota 23.9. od 09:30 do 12:45 - preteky juniorov
Matúš Štoček (1999, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Matej Blaško (2000, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Adam Foltán (2000, MŠK Žiar nad Hronom - CK)
Tomáš Meriač (2000, CyS - Akadémia Petra Sagana)
 
Sobota 23.9. od 13:15 do 16:00 - preteky žien Elite
Alžbeta Bačíková (1990, Dukla Bratislava)
 
Nedeľa 24.9. od 10:05 do 16:50 - preteky mužov Elite
Patrik Tybor (1987, Dukla Banská Bystrica)
Marek Čanecký (1988, Amplatz-BMC)
Juraj Sagan (1988, Bora-Hansgrohe)
Peter Sagan (1990, Bora-Hansgrohe)
Michael Kolář (1992, Bora-Hansgrohe)
Erik Baška (1994, Bora-Hansgrohe)
 
 

 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop