Paríž - Nice 2016: Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí

14.3.2016, 23:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Pred pretekmi sa najväčšia pozornosť venovala najmä dvojici Richie Porte a Alberto Contador. Podarí sa tímovému kolegovi Petra Velitsa obhájiť víťazstvo? V akej forme sa nachádza Contador? Najlepšie si však s nástrahami francúzskych ciest v duchu hesla: Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí, poradil Brit Geraint Thomas.
 
Preteky vychádzajúceho slnka majú svoj názov odvodený tak trochu zo symboliky. Práve začiatkom tretieho mesiaca v roku sa totiž začína pretekať na plno. Preteky Paríž-Nice 2016 svoju povesť potvrdili do poslednej bodky.
 
 
Úvod pre Austrálčanov a domácich
 
Preteky začali kratučkým prológom, kde ukázal najväčšiu silu vicemajster z Richmondu Michael Matthews. ,,Boli to moje prvé preteky v sezóne. Nečakal som, že by som dokázal čosi vyhrať. Držať dres určený pre lídra je skvelá skúsenosť ako sa vyrovnať so zodpovednosťou. Tím po celý čas pracoval skrátka výborne. Som šťastný, že som získal zelený dres, dodáva mi veľkú sebadôveru do ďalších pretekov," okomentoval svoje účinkovanie vo Francúzsku jazdec celku Orica-GreenEdge. Projekt môže hodnotiť svoje pôsobenie kladne. Okrem víťazného prológu a etapy si na svoje konto pripísali aj siedme miesto pre Simona Yatesa. Podobný názor na pôsobenie klokanov má aj ich športový riaditeľ Lurenzi Lapage. ,,Bol to fantastický týždeň! Prišli sme sem s myšlienkou zeleného dresu a dobrého umiestnenia pre Simona. Obe sa podarili, a to i napriek tomu, že bol zo začiatku trochu chorý. Asi to nemohlo dopadnúť lepšie."
 
Na štart sa postavilo viacero rýchlych cyklistov. Patrili medzi nich aj domáci borci Nacer Bouhanni či Arnaud Démare. Obaja vyťažili, že sa na nich tak trochu nemyslelo. Alebo boli považovaní za pretekárov z druhého sledu. Odpadol z nich stres z televíznych kamier, samozrejme nechýbala im motivácia, a tak vyhrali v poradí štvrtú respektíve prvú etapu.
 
Tretia etapa naplánovaná z Cusset do Mont Brouilly bola zrušená a neutralizovaná. Dôvodom bolo chladné počasie. V horách, kde sa bojovalo o body do vrchárskej súťaže dokonca snežilo. Súťaž o bodkovaný dres napokon vyhral Kanaďan vo francúzskom tíme Antoine DuchesneDirect Energie, ktorý sa narodil v Quebecu, a tak jazyk v jeho prípade nebol prekážkou a je možné, že vo Francúzsku pôsobí aj kvôli tomu.
 
 
sneh paris nice pocasie tnkf
počasie sa s cyklistami nemaznalo (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Na záver to najlepšie - kopce
 
To najlepšie nakoniec. Podobné tvrdenie platilo aj pre preteky Paríž-Nice a organizátori pripravili na záver dve horské a jednu kopcovitú etapu. Tú piatu a prvú horskú pre seba ukoristil jazdec Astany Alexej Lutsenko. ,,Vedel som, že Lars Boom je mimo hry, a tak som to skúšal hneď niekoľkokrát. V posledných kopcoch to bolo veľmi tesné, no mal som výborný pocit z mojich nôh. Takže som pokračoval, na pedále som tlačil najviac ako som vedel. A moja snaha bola odmenená víťazstvom," uviedol po etape šťastný víťaz. Veľmi šťastná však nemohla byť Astana. Okrem víťaznej etapy sa nemôžu pochváliť výraznejším úspechom v celkovej klasifikácii. Až 15. priečka Lieuweho Westru a odstúpenie Larsa Booma v nasledujúcej etape naozaj nemožno považovať za dôvod na oslavu. 
 
Dôvod na oslavu sa však určite nájde v Rusku a Kaťuši. Tá sem prišla v silnej zostave a pripravená zabojovať na viacerých frontoch. Alexandrovi Kristoffovi sa to v prvej polovici pretekov nepodarilo. Úplne ho však nahradila dvojica Ilnur Zakarin a Simon Špilak. Prvý menovaný vyhral kráľovskú etapu finišujúcu na La Madone d'Utelle. Veľmi šikovne sa v jej závere držal trojice Thoma-Porte-Contador a všetkým vypálil rybník. A nie iba to. Pochopiteľne sa víťazstvom v najťažšej etape posunul na tie najvyššie priečky. Vybojoval zemiakovú medailu. Po víťaznej etape však figuroval o stupienok vyššie. ,,Urobil som dnes všetko, čo som mohol a keď sa pozriem späť, neviem, čo by som mohol urobiť lepšie. Cítil som sa skutočne dobre, aj keď trochu unavený z predchádzajúceho dňa," povedal po záverečnej etape sklamaný Zakarin, víťaz Tour de Romandie 2015. Po odstupe niekoľkých hodín sa však pozrel na všetko s triezvou hlavou. ,,Samozrejme, sklamanie naďalej ostáva. Pódium bolo skrátka veľmi blízko. Ale i napriek tomu to boli pre mňa dobré preteky a sľubný výsledok. Dúfam, že mi vydrží forma až do Katalánska," zamyslel sa Rus, ktorý bude v sezóne pokračovať tam, kde ju aj začal. V Španielsku.
 
Poslednú etapu vyhral Tim WellensLotto-Soudal. ,,Posledný kilometer to bol z mojej strany poker. Buď alebo. Je pekné, že sa mi podarilo poraziť pár veľkých mien. Toto víťazstvo je pre mňa skvelé."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 
Samostatná trojica na prvých priečkach
 
A to v poradí Thomas, Contador, Porte. Kto z nich je najsilnejší, sa ukázalo v predposlednej etape, kde sa všetkým darilo súperov si postrážiť a rozhodlo sa až v závere. Aj keď vyhral niekto úplne iný, Brit potvrdil, že bude silným súperom. ,,Je to neuveriteľné. Ťažko sa mi verí tomu, že som vyhral preteky Paríž-Nice. aby som bol úprimný, Contador je jedným z najlepších jazdcov všetkých čias, taktiež Richie Porte, ktorý tu vyhral minulý rok nepatrí medzi slabých súperov. Nemôžem tomu uveriť," krútil hlavou nad svojím úspechom jazdec celku Sky. ,,Prišiel som sem, snažil som sa robiť všetko čo najlepšie. A to, že som vyhral znamená, že som to tak aj robil. Je to najväčšie víťazstvo mojej kariéry, momentálne som v siedmom nebi,“ dodal.
 
V o niečo nižšom nebi je zástupca Tinkoffu Contador. ,,Naša dnešná stratégia bola pripravená dokonale. Podarilo sa nám mať dvoch pretekárov v úniku. Chceli sem rozdeliť pelotón, žiaľ nevyšlo to," povedal sklamaný Contador po záverečnej etape. Jeho slová potvrdil aj športový riaditeľ celku Sean Yates. ,,Mali sme v úniku Jurija a Roberta, Alberto tvrdo útočil, ale nepodarilo sa to."
 
Alberto Contador však druhé miesto napokon neberie ako tragédiu. ,,Som rád, a to najmä kvôli mojej forme. Síce víťazstvo chýba, ale... Chcel by som sa poďakovať tímu. Vynaložili obrovské úsilie som si istý, že si tieto preteky fanúšikovia užili veď oni sú dôvodom, prečo to robíme," ukončil svoje pôsobenie vo Francúzsku tímový kolega Petra Sagana.  
 
Asi najmenšiu radosť z prvej trojice má jej tretí muž. ,,Bol to neuveriteľný deň a celkom vzrušujúce finále. Bolo to skvelé ukončenia solídneho pretekania počas celého týždňa," poznamenala tesne po dojazde nová tvár celku BMC Richie Porte.
 
,,Paríž-Nice bola prvá skutočná skúška sezóny. Richie ukazuje, že je vo veľmi dobrej forme, navyše ho po celý čas tvrdo podporoval aj tím," súhlasil s bývalým jazdcom Sky jeho terajší športový riaditeľ Fabio Baldato. A čo ďalej plánuje samotný Porte? ,,Moje ciele v tomto roku zmenili a mojím veľkým cieľom je Tour de France. Po návrate do Európy som netušil, ako na tom som. No podarilo sa mi vybojovať pódium na Paríž-Nice, čo je dobrým znamením," dodáva víťaz pretekov z minulého roka.
 
Obľúbené francúzske cesty si vyskúšal aj Púchovčan Peter Velits. Na preteky neprišiel so žiadnymi osobnými ambíciami, čo potvrdzuje aj jeho najlepšie etapové umiestnenie. Je ním 53. miesto v štvrtej etape a celkové 75. miesto v boji o žltý dres so stratou takmer 45 minút. Veríme, že Peter svoju príležitosť v silnom BMC dostane.
 
 
thomas contador nice 2016 tnkf
Geraint Thomas - Alberto Contador - Rafal Majka (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Konečné poradie ročníka 2016
1. THOMAS Geraint Team Sky 27:26:40
2. CONTADOR Alberto Tinkoff 00:04
3. PORTE Richie BMC Racing Team 00:12
4. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:20
5. IZAGIRRE Ion Movistar Team 00:37
6. HENAO Sergio Luis Team Sky 00:44
7. YATES Simon Orica GreenEDGE 00:44
8. GALLOPIN Tony Lotto Soudal 00:51
9. BARDET Romain AG2R La Mondiale 01:00
10. COSTA Rui Lampre - Merida 01:07
11. JEANNESSON Arnold Cofidis, Solutions Crédits 01:09
12. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 01:53
13. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo 02:33
14. WELLENS Tim Lotto Soudal 03:21
15. WESTRA Lieuwe Astana Pro Team 03:53
16. CRADDOCK Lawson Cannondale Pro Cycling Team 04:03
17. SANCHEZ Luis Leon Astana Pro Team 04:07
18. ROLLAND Pierre Cannondale Pro Cycling Team 04:26
19. IZAGIRRE Gorka Movistar Team 05:00
20. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step 05:12
75. VELITS Peter BMC Racing Team 43:24
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop